Strona 17 z 21

Re: DAB+ Katowice

: 8 lipca 2015, o 14:00
autor: ryś1
Dzisiaj po burzy W Bielsku-Białej odebrałem Radio RDC Radio Merkury Radio Opole Radio Łódz.Radia te mogłem odbierać około trzech godzin,antena pokojowa.

Re: DAB+ Katowice

: 8 lipca 2015, o 15:12
autor: TLW/SZA
Chłopie w tym wątku jest mowa o odbiorze DAB+ Katowice,a więc o nadajniku Kosztowy,a Ty wypisujesz banialuki o odbiorze DAB+ z Chrzelic,Śremu itp...
Albo piszesz to z niewiedzy albo celowo zaśmiecasz ten wątek takimi wpisami.

Pisz w odpowiednich wątkach to nikt się czepiał nie będzie.

Re: DAB+ Katowice

: 8 lipca 2015, o 19:51
autor: adac
Kolega wyżej trafnie zauważył wpływ zwiększonej propagacji która może pojawiać się w różnych warunkach pogodowych.
A teraz wyobraźmy sobie radiofonię DAB+ zrobioną na kilku dużych SFN-ach albo nawet na jednym krajowym. Niektórzy napisali na ten temat dziesiątki postów uzasadniając "jedyne słuszne rozwiązanie".
W takim przypadku w odbiorniku kolegi pojawi się sygnał z: Łodzi, Opola, Warszawy i Katowic na jednym ( tym jedynie słusznym) kanale.
Prawdopodobnie odbierać się już nic nie da.

Re: DAB+ Katowice

: 9 lipca 2015, o 10:58
autor: antypyra
O tym ogólnokrajowym SFN pisał org., ktòry mąci. Wyobrażam sobie inaczej SFN. Mianowicie tak, że np. dwie stacje działające w nim na danej częstotliwości byłyby odpowiednio odległe od innych dwóch działających w SFN tak, żeby nie zakłòcały się wzajemnie.

Re: DAB+ Katowice

: 10 lipca 2015, o 07:41
autor: adac
SFN-ów i tak się nie uniknie, będą działać na wyznaczonych obszarach tak jak dzisiaj. Teraz są tylko 2 nadajniki w strefie, ale docelowo kiedy trzeba będzie zagęszczać zasięg liczę po 4- 5 na jedno województwo. Przy mocach rzędu 2 -6 kW nie ma innej możliwości. To nie jest system nadawania taki jak obecnie na UKF-ie.

/off: poczytałem trochę o tym naszym 'nadawanu analogowym', być może Ty też. Okazuje się że ten 'analogowy' UKF jest chyba bardziej pokręcony procesorami niż Dab. Spece piszą już o kasakadowym łączeniu procesorów i totalnej kaszance jaka zrobiła się po wprowadzeniu limitu +3 dBr (kolejny limiter w torze audio). Każda stacja brzmi teraz inaczej a niektórych po "zlimitowaniu" prawie nie słychać.

Re: DAB+ Katowice

: 10 lipca 2015, o 10:12
autor: antypyra
Czy tak by się kończyła ta zabawa w indywidualizację brzmienia stacji? Jestem pewny, że zarówno UKF jak DAB mogą brzmieć dużo lepiej niż teraz, gdyby trzymać się prawideł technicznych i nie kombinować za wiele. Przecież to nadawcy narobili tego burdelu.

Re: DAB+ Katowice

: 16 sierpnia 2015, o 18:56
autor: krzos
Oświęcim potwierdza odbiór. Antena typu "patyk".
Obrazek

Re: DAB+ Katowice

: 25 sierpnia 2015, o 12:16
autor: max-bit
Odbiór DABu w Krakowie (nawet na północno-zachodnim skraju) bez BDB anteny (kierunkowej) z Kosztowego nie jest możliwy, a to tylko ok 75km w dodatku żadnych gór po drodze .
FM jest możliwy choć bez jakiś rewelacji ale odbiera.
Widać jaki Badziew Wciska nam Polskie Radio .
Próbują g..ym zasięgiem i płaską reklamą nam wcisnąć DAB+
Chłopaki widać szpece od słupków i prezentacji wykombinowali że znacznie mniejszymi mocami załatwią pokrycie ... co przekłada się na kase..
Niestety 200MHz już jest dość kapryśne i odbiór jest bardzo kaprysmy
Tak to jest jak rządzą nami ekonomiści

Re: DAB+ Katowice

: 25 sierpnia 2015, o 12:25
autor: piotrek2802
Gdyby nie moja stara antena siatkowa ze wzmacniaczem ( po starej analogowej TV) to mógłbym tylko marzyć o odbiorze DAB + w okolicach Tenczynka - 35 km w linii prostej od Chorągwicy.

DAB+ z Katowic odbieram też na tej antenie , ale jedna kreska zasięgu, bo szpece od DAB+ wymyśli , że należy obniżyć moc nadawania DAB+ z nadajnika Kosztowy z 10 kW do 6 kW.

Re: DAB+ Katowice

: 25 sierpnia 2015, o 12:28
autor: max-bit
To tylko pokazuje jak jest ZLE
Ale PR w ogóle ma to gdzieś ...

Re: DAB+ Katowice

: 26 sierpnia 2015, o 13:40
autor: Jarosław Bałuka
max-bit pisze:Odbiór DABu w Krakowie (nawet na północno-zachodnim skraju) bez BDB anteny (kierunkowej) z Kosztowego nie jest możliwy
Odbieram emisję katowicką na antence prętowej, radio ustawione na parapecie.

Re: DAB+ Katowice

: 26 sierpnia 2015, o 13:57
autor: max-bit
Które piętro (chyba że mówi Pan o budynku przy Pilotów) ?
Czy jest "widoczność" Optyczna ?
Ja ze swej lokalizacja Kraków Wiślicka (ant zew) nie odbiorę Katowic ale blok lekko zasłania nadajnik (choć to wysokie piętro)

Re: DAB+ Katowice

: 26 sierpnia 2015, o 14:06
autor: Jarosław Bałuka
Okno w kier. zachodnim. Przy czym traktuję to jako "bonus" bo przecież emisja katowicka nie jest dedykowana dla Krakowa i nikt nie powinien oczekiwać jej odbioru w tym mieście.

Re: DAB+ Katowice

: 26 sierpnia 2015, o 14:13
autor: max-bit
Albo jakieś wyjątkowe warunki propagacji :)

Re: DAB+ Katowice

: 26 sierpnia 2015, o 16:16
autor: voip
Czy są już konkretniejsze plany doświetleń w woj śląskim? Interesują mnie okolice Rybnika.

Re: DAB+ Katowice

: 17 października 2015, o 22:13
autor: twmichal
Kraków, Os. Piastów - antena pokojowa Sonus TV. Ustawiona na parapecie okna w północnym pokoju, 9te piętro.

DAB Player, tuner LV5T Deluxe

10A Katowice/Kosztowy - 13dB (65km)
11C Kielce/Św. Krzyż - 8dB (112km)
12D Kraków/Chorągwica - 28dB (17km)

Odbiór wszystkich MUX-ów bez zacięć.

Na Dual DAB4 odbiera jeszcze Suchą Górę - bez tropo to max. 4-5kresek sygnału. Odległość do Suchej Góry to 134km.

Re: DAB+ Katowice

: 18 października 2015, o 20:41
autor: tranzystor
twmichal pisze:antena pokojowa Sonus TV ... DAB Player, tuner LV5T Deluxe ... 10A Katowice/Kosztowy - 13dB (65km)
Na podobnej konstrukcji (ale własnoręcznie wykonanej, dipol otwarty) odbieram kanał 10A około 72 km od Katowic (za Żywcem) na moim odbiorniku. sygnał w granicach 6 dB :)

Re: DAB+ Katowice

: 4 listopada 2015, o 20:30
autor: K63

Re: DAB+ Katowice

: 10 listopada 2015, o 20:13
autor: Tomciosz
Działa wam playlista? U mnie od kilkunastu minut, na Radiu RYTM, cięgle pokazuje jedną i te samą piosenkę...

Nie wiem czy dobry dział, bo są prace na nadajniku i nie wiem czy mogło coś wpłynąć na to. Jak coś proszę o przeniesienie.

Re: DAB+ Katowice

: 14 listopada 2015, o 23:49
autor: tranzystor
Tomciosz pisze:Działa wam playlista?
W tej chwili wszystko działa :)