DAB+ Kraków

dyskusje o odbiorze radia cyfrowego w rożnych miejscach kraju
access2601
Posty: 47
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 21:13
Odbiornik: ferguson ariva t 65\Toshiba LCD Toshiba 32 cale
Instalacja antenowa: yagi 19-elem. z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów/ RTCN Św. Krzyż

Re: DAB+ Kraków

Post autor: access2601 » 2 stycznia 2015, o 15:57

Lokalizacja wieś Ksany gm.Opatowiec powiat Kazimierza Wielka woj świętokrzyskie 57km do nadajnika.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 251
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 2 stycznia 2015, o 16:36

Radioodbior pisze:
Nie mieszkam na górce a w kierunku Chorągwicy są przeszkody terenowe. Odbiór w mieszkaniu nie jest możliwy.
Tuner Yamaha T-D500.
Wydaje mi się że na tak dużą odległość od nadajnika 105 km to i tak jest dobrze.
Czy ten tuner Yamaha T-D500 odtwarza poprawnie polskie znaki na wyświetlaczu ?

Pozdrawiam

max-bit
Posty: 63
Rejestracja: 29 grudnia 2014, o 13:47

Re: DAB+ Kraków

Post autor: max-bit » 2 stycznia 2015, o 16:57

I chcesz odebrać chorągwice :)

Radioodbior
Posty: 20
Rejestracja: 1 września 2011, o 15:00
Odbiornik: Ariva T - 60
Feruson 8100 - HD
Yamaha T-D500
Instalacja antenowa: ATX107 + LNA101, yagi 19 el.,Alcad 417, Yagi 5 el. UKF, 240m + 14m n.p.t. maszt
Nadajnik - obiekt nadawczy: SG,G.Św.Marcina,Chor

Re: DAB+ Kraków

Post autor: Radioodbior » 2 stycznia 2015, o 18:58

piotrek2802 pisze: Czy ten tuner Yamaha T-D500 odtwarza poprawnie polskie znaki na wyświetlaczu ?
Nie zwracałem na to uwagi.
A jaka stacja emituje polskie znaki?

Sory za offtop.

Bartosz Czach
Posty: 44
Rejestracja: 13 października 2014, o 10:33
Odbiornik: Ferguson Ariva 250 Combo
Signal HD-507
CPT T-HD1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gdańsk/Chwaszczyno

Re: DAB+ Kraków

Post autor: Bartosz Czach » 2 stycznia 2015, o 20:20

Wszystkie stacje PR nadają polskie znaki.

max-bit
Posty: 63
Rejestracja: 29 grudnia 2014, o 13:47

Re: DAB+ Kraków

Post autor: max-bit » 2 stycznia 2015, o 20:29

ile tuner łapie polskie znaki :) moj DRAF107 nie łapie wiec mam dziurki :)

Radioodbior
Posty: 20
Rejestracja: 1 września 2011, o 15:00
Odbiornik: Ariva T - 60
Feruson 8100 - HD
Yamaha T-D500
Instalacja antenowa: ATX107 + LNA101, yagi 19 el.,Alcad 417, Yagi 5 el. UKF, 240m + 14m n.p.t. maszt
Nadajnik - obiekt nadawczy: SG,G.Św.Marcina,Chor

Re: DAB+ Kraków

Post autor: Radioodbior » 2 stycznia 2015, o 20:34

Wobec tego nie, jest jak w "sms", ł na l.

Bartosz Czach
Posty: 44
Rejestracja: 13 października 2014, o 10:33
Odbiornik: Ferguson Ariva 250 Combo
Signal HD-507
CPT T-HD1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gdańsk/Chwaszczyno

Re: DAB+ Kraków

Post autor: Bartosz Czach » 2 stycznia 2015, o 20:41

Niektóre tunery nie wyświetlają polskich znaków. Ale np. mój Dual DAB 4 robi to doskonale.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2487
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DAB+ Kraków

Post autor: JaroslawMroczkowski » 2 stycznia 2015, o 21:03

Informacje o zachowaniu odbiorników, wyświetlaniu PL znaków, itp, są ważne zarówno dla przyszłych nabywców jak i niektórych producentów/dostawców/importerów (*). Zamiast dyskutować w wątkach regionalnych zakładajcie (lub dopisujcie informacje w istniejących) nowe wątki w dziale o odbiornikach.

(*) producentów, importerów, sprzedawców zainteresowanych sprawdzaniem i ewentualnym dostosowaniem odbiorników do krajowych wymagań zapraszam do kontaktu ze mną na PW lub pocztą elektroniczną na adres DVB-T (małpa) emitel (kropka) pl

dylemat24
Posty: 108
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: DAB+ Kraków

Post autor: dylemat24 » 3 stycznia 2015, o 16:28

W centrum mam sygnał dobry ale tylko rano, po południu zanika i pulsuje, coś po prostu go zmiata

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 831
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: ploomba » 3 stycznia 2015, o 16:37

Po godzinie testów.
Radioodbiornik Dual dab 550. Zasięg w miejscowości Las - koło Ślemienia (pomiędzy Żywcem a Suchą- Beskidzką) [49.733853, 19.412831] 54km w lini prostej.
Odbiornik ustawiony na wschodniej ścianie przy oknie. Odbiór jest.
W odbiorniku dual dab 550 jest wbudowana antenka/kabelek (brak możliwości podpięcia zewnętrznej anteny). Delikatne poruszenie kablem skutkuje zanikiem sygnału. Znowu poruszymy w inne miejsce i jest (sygnał albo jest, albo go nie ma). Oczywiście jak ustawimy kabelek w odpowiednim miejscu i go nie ruszymy :P to mux PR odbiera stabilnie.
Dla porównania w tym samym miejscu , nadające z Chorągwicy radio Plus z podobną mocą odbiera z minimalnym/delikatnym szumem (z Plusem jest podobnie z anteną/kabelkiem - poruszenie skutkuje pogorszeniem odbioru)

p.s.
powyższe testy były na 1 piętrze budynku.

Na parterze brak odbioru dab+ (przynajmniej na razie). Udało się mi ustawić Radio Plus (FM) w podobnej jakości jak na górze, ale po dab+ ani śladu. Przeniosę jeszcze "grajka" w inne miejsce to może coś "łapnie"

pswiatki
Posty: 529
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 3 stycznia 2015, o 18:23

Kraków Enterprise Park (na przeciw CHT / King Square, a.k.a Chinatown ;) ) 12.55 km od anteny nadawczej. Sygnał bardzo dobry na antenie dachowej ustawionej na kierunku 90 stopni od właściwego azymutu. Oczywiście, nie może być inaczej, skoro przez okno widać nadajnik jeśli tylko krakowskie powietrze jest wystarczająco przejrzyste (rzadko....).
Niestety, jak we wszystkich innych przypadkach (tj. lokalizacjach) jest ten sam Ensemble ID (0x3203), ale mamy nadzieję, że się to w końcu kiedyś zmieni.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 251
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 3 stycznia 2015, o 22:14

Radio DAB+ odbieram od dziś na małym odbiorniku (przystawce) Technisat Digit Radio 100 IR. Mieszkam w oklicach Tenczynka ( zachodnia Małopolska) to gdzieś około 40 km od nadajnika Chorągwica.
Na małej antenie - przewodzie 2 m dołączonym przez producenta nie złapałem żadnej stacji. :(
Ale jak podłączyłem antenę siatkową ze wzmacniaczem od telewizora to zaniemówiłem.
Sygnał prawie 100 % i 0 błędów. :D
Poniżej zrzut z ekranu LCD:
http://vlep.pl/v0i19u.jpg
Byłem na początku sceptykiem do DAB+ , ale teraz gdy podłączyłem ten tuner do wieży Hi-Fi to wszystko brzmi super i dźwięk jest czysty. Słychać dobrze basy i soprany. Środek też jest dobrze uwypuklony. Obawiałem się o Radio Krakow , bo tylko 104 kbs. Ale to jest AAC mp4 i gra lepiej niż byłaby to zwykła mp3 w tej samej prędkości.

tranzystor
Posty: 248
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Miejscowość: Bielsko i Żywiec
Odbiornik: Ferguson DVB-T2
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Wisła Skrzyczne

Re: DAB+ Kraków

Post autor: tranzystor » 4 stycznia 2015, o 00:43

Jarosław Bałuka pisze:Kanał 12D


Czy to jest ostateczna konfiguracja emisji, mam na myśli emisję docelową (bez uwzględniania doświetleń) z obiektu Kraków-Chorągwica (moc, kierunkowość), która ma zastąpić sygnał FM? Bo jeśli tak to jestem strasznie zawiedziony zasięgiem (a raczej jego kompletnym brakiem w porównaniu z siejącym bardzo dobrze analogiem FM) :!: :(

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 251
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 4 stycznia 2015, o 12:20

Zasięg Radia Kraków w zachodniej Małopolsce bardzo słabiutki. :( Dzisiaj odwiedzałem moich znajomych we Frywałdzie (okolice Krzeszowic - południe od autostrady A-4). Normalnie FM analog z Chorągwicy chodzi bez problemu. Natomiast aby odebrać DAB+ konieczna była antena zewnętrzna siatkowa ze wzmacniaczem i wtedy wszystkie kanały na multipleksie "12D" 229,072 MHz DAB+ z Krakowa były odbieralne.
Ogólnie zachodnia Małopolska obecnie gorzej od analogowego FM. :x
Mam nadzieję że moc nadawania z Chorągwicy zostanie podniesiona bo w obecnym stanie to zasięg jest bardzo słaby i wszelkiego rodzaju radyjka z antenkami teleskopowymi sobie nie poradzą , nie wspomnę już o radiach samochodowych DAB+, gdzie sygnał będzie ulegał zmianom w czasie jazdy.

Pozdrawiam :)

pswiatki
Posty: 529
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 4 stycznia 2015, o 12:37

To chyba zależy jakie radia samochodowe. Znam co najmniej kilka takich, z którymi raczej nie będzie większego problemu. Ale też do kompletu z tymi odbiornikami producenci dostarczają odpowiednio dostrojone anteny i wzmacniacze antenowe. Czułość takich systemów odbiorczych jest naprawdę niezła.

A tak na marginesie: czy ta "antena siatkowa ze wzmacniaczem" to jest sprzęt TV (w szczególności: czy wzmacniacz jest dla TV)? Jeśli tak, to sugerowałbym sprawdzić jak będzie odbierało z anteną tylko na pasmo III, zwłaszcza kierunkową. Na przykład z tą:

http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_ ... _A0140.htm

a może nawet i z tą:

http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_ ... _A0110.htm

Jest szansa że radio będzie odbierać nawet bez wzmacniacza.
Powodzenia!

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 251
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 4 stycznia 2015, o 12:46

Jak będzie cieplej to wyjdę na dach i sprawdzę jak radio gra z anteną bez wzmacniacza.
Na razie nie mam zamiaru kupować anteny wskazanej w linkach przez Ciebie, bo ceny tych anten są astronomiczne - na razie (nowość DAB+).
Jak na tej siatkowej ze wzmacniaczem gra na 100 % i 0 błędów to nie potrzebuję żadnych nowości.
Pamiętam że za czasów analogu antena siatkowa też rewelacyjnie sprawowała się na paśmie UVF. Program I TVP był nadawany na k.10 i obraz był rewelacyjny :)

Pozdrawiam

pswiatki
Posty: 529
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 4 stycznia 2015, o 13:11

Czy 30 zł za dipol, a 54 zł za 4-elementową antenę Yagi to dużo czy mało - kwestia dyskusji. Kiedy lata temu ja kupowałem taką 4-elementową z myślą o odbiorze DAB (akurat wtedy poza Polską, a DIPOL sprzedawał ją jako antenę TV na pasmo III) to choć w paśmie III telewizji już było mało i antena słabo się sprzedawała - jej cena nie była dużo niższa niż dzisiaj (coś 40 zł jeśli dobrze pamiętam).

Co więcej, piszesz:
Mam nadzieję że moc nadawania z Chorągwicy zostanie podniesiona bo w obecnym stanie to zasięg jest bardzo słaby i wszelkiego rodzaju radyjka z antenkami teleskopowymi sobie nie poradzą , nie wspomnę już o radiach samochodowych DAB+, gdzie sygnał będzie ulegał zmianom w czasie jazdy.
Nie jest pewne czy nadawca organizował emisję z myślą o tym że aż do magicznej kolorowej kreski na mapie zasięgu będzie się dało odbierać za pomocą kuchennego radia z teleskopową anteną. Być może nie. To, co ja napisałem poprzednio, to tylko jedna sprawa: możesz sobie podnieść "moc" sam (na przykład siatką TV + wzm. TV - jak to zrobiłeś) albo lepiej zestrojoną anteną na właściwe pasmo (być może nawet bez wzmacniacza).

Niech MOC i POLE ("natężone") będzie z nami :D

pswiatki
Posty: 529
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 4 stycznia 2015, o 15:35

Zapomniałem postawić kropki na I:
To, co ja napisałem poprzednio, to tylko jedna sprawa: możesz sobie podnieść "moc" sam (na przykład siatką TV + wzm. TV - jak to zrobiłeś) albo lepiej zestrojoną anteną na właściwe pasmo (być może nawet bez wzmacniacza).
Różnica pomiędzy siatką+WZM a dobrze dobraną (do pasma) anteną jest taka:
siatka+WZM "podnosi" moc (poziom) na wejściu radia, ale też i szum (bo i antena i wzmacniacz są zapewne szerokopasmowe). Efekt będzie np. taki:

Obrazek

Natomiast odpowiednia do pasma (B III) antena, szczególnie kierunkowa, "podnosi" poziom na wejściu (w porównaniu z jakimś kawałkiem teleskopka, itp.), ale szum już w znacznie mniejszym stopniu. Wtedy efekt będzie np. taki:

Obrazek

i to właśnie o to chodzi - o wysokość tego trapezu/prostokąta, a nie jak wysoko na pionowej skali będzie "góra" owego trapezu/prostokąta, choć jego wysokość liczona od poziomu na lewo i na prawo od niego jest "mierna"). Technicznie: stosunek sygnału do szumu to jest coś co determinuje odbiór bezbłędny, z błędami, bądź utratę odbioru w ogóle.

Żeby być dobrze zrozumianym: nie mówię że siatka+WZM to źle, bez sensu, itp, itd. Jeśli działa - super. Natomiast dyskusje o "zasięgu" jednak prowadziłbym nieco ostrożniej właśnie z podanych powyżej powodów ;)

pswiatki
Posty: 529
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 4 stycznia 2015, o 16:17

Krakowski DAB-MUX miał zeszłej nocy i dzisiaj do południa jakieś problemy z PR24. Problem z sub-channel 6:

Obrazek

Nie wiem czy to mogło skutkować kłopotami z dźwiękiem w odbiornikach, ale mój analizator zalogował:

Obrazek

oraz:

Obrazek

Za każdym razem po "dziwnej" ramce audio (wszystkie bajty mają tę samą wartość) jest już z powrotem coś, co być może jest normalnym dźwiękiem. Niewykluczone, że dekodery audio w odbiornikach mogą wtedy potrzebować czasu na re-synchronizację, co może objawić się albo zakłóceniem, albo słyszalnym zanikiem dźwięku. Polecam zatem uwadze nadawcy.

Odpowiedz