DAB+ Kraków

dyskusje o odbiorze radia cyfrowego w rożnych miejscach kraju
pswiatki
Posty: 438
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 5 lutego 2015, o 20:56

EID nie zmieniło się - dalej jest wszędzie takie samo. To jest najpewniej przyczyna.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 5 lutego 2015, o 21:11

Przeglądając to Forum zawsze brakowało mi jakiś konkretnych testów wykonanych przez kierowców słuchających radia DAB+. Sam więc postanowiłem wykonać taki test i ostatecznie sprawdzić jak to jest z tym DAB+ w naszych pojazdach podczas jazdy w mieście i terenach poza miastem (wsie, lasy, dolinki).
Do testów wykorzystałem najnowsze radio firmy Sangean WFR-29C. Moja trasa rozpoczęła się w miejscowości Prusy (północno-wschodnie rejony Krakowa) aż do miejscowości Zalas zachodnia Małopolska.
Radio Sangean jest małym sterofonicznym radyjkiem (portable) z anteną teleskopową. Podczas jazdy po Krakowie (Nowa Huta, Al. Pokoju, Grzegórzecka, Wielopole, Dietla, Przegorzały) radio sprawowało się idealnie. Ani jednego zacięcia czy braku sygnału, tak samo jazda między wysokimi budynkami nie sprawiała żadnych problemów.
Po zaliczeniu testu w Krakowie na piątkę byłem bardzo ciekawy co będzie w terenach poza miastem. I tu miła niespodzianka bo dojechałem aż do miejsca docelowego do Zalasu (ok. 30 km od Krakowa) i radio na DAB+ Trójka cały czas grało i nie stwierdziłem żadnych przerw czy zaników sygnału.
Przypominam , że do testów wykorzystałem radyjko z anteną teleskopową.
Na pewno radia samochodowe z odpowiednią anteną DAB+ będą miały jeszcze lepszą czułość.
Teraz mi już pozostał następny krok - wymiana radia FM na DAB+ w samochodzie bo mój test udowodnił mi że w rejonie w którym na co dzień podróżuję nie ma problemu z zasięgiem DAB+ Kraków Chorągwica.
Poniżej trasa na której testowałem DAB+ Kraków w samochodzie:
Obrazek

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DAB+ Kraków

Post autor: twmichal » 18 lutego 2015, o 11:25

Ja sprawdziłem zasięg na trasie Kraków-Busko Zdrój na odbiorniku Dual DAB4.
Na całej trasie wystąpiły tylko krótkotrwałe zaniki sygnału w okolicach Kazimierzy Wielkiej i Wiślicy - tam są najniższe punkty trasy a ponadto kierunek na Chorągwice zasłaniają wysokie wzgórza.

W Busku-Zdroju odbiór bez problemu, ale wewnątrz mieszkania max. zasięgu to połowa. Na zewnątrz wskaźnik pokazuje maksimum, ale do tego trzeba ustawić odpowiednio antenę w odbiorniku.

Obrazek

pswiatki
Posty: 438
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 18 lutego 2015, o 11:37

To jest bardzo ciekawe zdanie:
twmichal pisze: W Busku-Zdroju odbiór bez problemu, ale wewnątrz mieszkania max. zasięgu to połowa.
Czy można prosić o rozwinięcie tej myśli? Nie do końca rozumiem bowiem treść. Czy chodzi o to, że zasięg jest w połowie mieszkania, a np. z drugiej strony (od podwórka?) już nie ma zasięgu? Czy też należy to rozumieć, że wskaźnik poziomu wewnątrz mieszkania nie pokazuje nigdy więcej niż wartość w połowie skali? Swoją drogą: warto byłoby wiedzieć cóż to za skala - czy to tylko poziom sygnału, czy też "jakoś[-ć]".

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DAB+ Kraków

Post autor: twmichal » 18 lutego 2015, o 14:10

Chodzi o to, że wskaźnik sygnału w odbiorniku pokazuje najwyżej połowę maksymalnej wartości.
Odbiór jest płynny, a wskaźnik błędów wynosi zero.
Chciałem też sprawdzić odbiór na tunerze USB, niestety okazało się że jest padnięty. Komputer wykrywa sprzęt bez problemu, ale nic nie jest w stanie odbierać - prawdopodobnie gdzieś luty puściły. Ewentualnie odbiera parę sekund, a potem nie ma sygnału.

sils
Posty: 70
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony CMT-MX550I
Kenwood KDC-BT73DAB
Dongle na RTL2832U

Re: DAB+ Kraków

Post autor: sils » 2 marca 2015, o 12:07

Mogę dodać od siebie że na trasie Kraków - Myślenice też działa z niewielkimi przycięciami w dolinkach na zakopiance

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DAB+ Kraków

Post autor: Poland » 7 marca 2015, o 18:13

Ja tymczasem mam dla was dobrą wiadomość a mianowicie na podstawie tego co się dowiedziałem - możliwe jest odpalenie oddzielnego kodowania EID pod koniec tego miesiąca co naprawi problemy z odbiorem pomiędzy Katowicami a Krakowem.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 9 marca 2015, o 12:06

Nareszcie :D :D

To super bo ja jestem w zasięgu Krakowa i Katowic a mogę słuchać tylko jednej lokalizacji.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DAB+ Kraków

Post autor: Poland » 29 marca 2015, o 19:12

Teraz musimy poczekać na to kiedy obiecany ruch wykona Emitel. Ja bym się przy okazji ucieszył gdyby na allotmentach Katowice, Kielce, Kraków i Rzeszów podniesiono moc do 20 kW na wzór szczeciński jednak bez zmian położenia anten.
W przypadku Krakowa zasięg przedstawiałby się mniej więcej tak:
Obrazek
Ogólnie przestawia to się całkiem nieźle - przynajmniej wtedy byłby stabilny odbiór w naszym regionie.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 30 marca 2015, o 09:50

Ucieszyła mnie dzisiaj jedna wiadomość. Na wyświetlaczu LCD mojego radia DAB+ pojawił się komunikat, że w związku z pojawieniem się nowej stacji radiowej "PR Radio Dzieciom" oraz uruchomieniu nowych nadajników DAB+ w Polsce w nocy z 31 marca na 1 kwietnia nastąpi zmiana w konfiguracji strumieni DAB+. W związku z tym należy przeprogramować odbiornik DAB+ aby odbierać programy radiowe w nowej konfiguracji.

Data 01 kwietnia ;) Mam nadzieję, że to oznacza , że od tego momentu będę mógł swobodnie odbierać Radio Kraków, Radio Katowice i Radio Kielce z jednej listy, bo teraz to jest niemożliwe, mimo iż jestem w zasięgu 3 tych nadajników.

Pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 1 kwietnia 2015, o 09:59

Potwierdzam, że uporządkowanie kodyfikacji EID już zostało dzisiaj w nocy przeprowadzone.
Obecnie nie mam problemów z odbiorem 3 multipleksów: Kraków, Katowice i Kielce, a w szczególności Rozgłośni regionalnych PR :-)

Tak przy okazji, to czy byłaby możliwość wyregulowania poziomu głośności poszczególnych stacji radiowych. U mnie Radio Kraków gra prawie 2 razy głośniej gra jak Radio Kielce.

Pozdrawiam :-)

pswiatki
Posty: 438
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 1 kwietnia 2015, o 10:07

Jak to obliczyłeś że gra "prawie 2x głośniej" ? :D
Tak swoją drogą - EId w Krakowie: 0x3153. Było: 0x3203.
Powodzenia w odbiorze.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 1 kwietnia 2015, o 10:11

@poswiatki, to może napisze inaczej: Radio Kraków gra dużo głośniej niż pozostałe stacje w DAB+.
Jest to dokuczliwe bo ciągle muszę obniżać głośność gdy przełączę na Kraków
A swoją drogą cieszę się że ten temat z nazwami EID został uporządkowany.

Pozdrawiam :-)

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ Kraków

Post autor: AdamP 70 » 1 kwietnia 2015, o 10:18

W Chrzanowie nadal brak sygnału radia Kraków,ale na wyświetlaczu pokazuje ?Czwórka,?Katowice i jest cisza to może tutaj będzie sygnał radia Kraków

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 1 kwietnia 2015, o 10:20

@Adam, przeskanuj pasmo jeszcze raz i zapisz stacje od nowa.

pswiatki
Posty: 438
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 1 kwietnia 2015, o 10:31

Problem z głośnością najpewniej jest niestety nie do usunięcia. Te stacje już tak mają po prostu - taka obróbka audio między studiem, a nadajnikiem :roll: 8-)

pswiatki
Posty: 438
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 1 kwietnia 2015, o 10:32

Tak, jest prawdą że przeskanowanie kanałów powinno pomóc w zaistniałej sytuacji. Jeśli Twoje radio zapisuje na liście EID (oraz zapewne częstotliwość), to teraz może mieć kłopoty z odnalezieniem pozycji z dotychczasowej listy (bo mogły przestać pasować właśnie EID).

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ Kraków

Post autor: AdamP 70 » 1 kwietnia 2015, o 10:36

Nadal nie ma odbioru,zresetowałem odbiornik i ponownie skanowanie,pokazuje 9 stacji z nadajnika Kosztowy,a ?Czwórka i ?Katowice już nie pokazuje na wyświetlaczu po skanowaniu odbiornika.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DAB+ Kraków

Post autor: piotrek2802 » 1 kwietnia 2015, o 10:40

Nawet w informacji od PR pojawiającej się na wyświetlaczu radia jest wspomniane, że dziś tj. 1 kwietnia należy obowiązkowo przeskanować ponownie pasmo DAB+ bo są nowe konfiguracje strumieni radiowych.

pswiatki
Posty: 438
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Post autor: pswiatki » 1 kwietnia 2015, o 12:04

Ale, ale! To wiesz: zależy jakie to radio - czy to był obrazek z napisem, czy RADIO TEKST jako taki? U mnie pokazywało OBRAZEK z takim "obwieszczeniem", czyli było to SLIDE SHOW. Moje prototypowe radio akurat SLIDE SHOW dekoduje, no ale inne niekoniecznie.

Odpowiedz