DAB+ Kraków

dyskusje o odbiorze radia cyfrowego w rożnych miejscach kraju
Awatar użytkownika
Max van Org
Posty: 903
Rejestracja: 29 listopada 2010, o 17:54

Re: DAB+ Kraków

Postautor: Max van Org » 28 sierpnia 2015, o 02:20

antypyra pisze:Trzeba dać pionowo z Krynic. I mocniej. A jeśli słabo to z miasta, ale także pionowo.

Znowu jakieś postulaty. Mocniej? Dlaczego? Przecież mamy dwie wypowiedzi, że działa. Tylko jeden użytkownik twierdzi na forum, że nie działa. Nie ujawnia, gdzie i na jakim sprzęcie. Niech zamówi UKE i sprawdzą co mu zakłóca odbiór. Dlaczego szukasz winę u Emitela? Dlaczego nie u użytkownika? Może użytkownik uparł się, że nie działa a tak naprawdę jego odbiornik ma wadę? Ty nie masz żadnych faktów a posądzasz i stawiasz postulaty. Może użytkownik w ogóle nie ma odbiornika i płacą mu za pisanie postów na forum? Lobbyści przeciwko DAB+ mają swoją siedzibę również w Krakowie.

antypyra pisze:
Raczej Pendolino nie jest wystarczająco wyposażony, sieć LTE i DAB+ nie są wystarczająco rozbudowane. DAB+ tylko w miastach wojewódzkich.

Znowu kręcenie. Dlaczego w Krakowie DAB w pendolino przerywał już w mieście?

Bo jadąc na północ pociąg oddala się od nadajnika. Częściowo masz wąwóz i nie ma nawet odbioru GSM. Jak chcesz mieć odbiór GSM, to musisz trzymać komórkę blisko okna. Są miejsca, gdzie nawet to nie pomaga. W starych pociągach problem był mniejszy. Zagranicą w pociągach są repeatery

http://www.fakt.pl/polityka/pendolino-b ... 39259.html
http://tech.wp.pl/kat,130058,title,Wi-F ... aid=1157b2
http://www.comlab.ch/en/solutions/intrain-coverage.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Intrain-Repeater

antypyra pisze:Co ma do tego LTE? Poza tym Kraków jest wojewódzki.

Myślałem, że Kuba jest Wojewódzki. Jak LTE nie działa, jak ma działać DAB+, jeżeli sieć LTE ma więcej BTS-ów i bliżej sieci kolejowej.
Dodatkowo w pociągi wbudowuje się przeważnie intrain repeater. Nie słyszałem o intrain repeater dla DAB+.

antypyra pisze:
Dźwięk pozostawia dużo do życzenia ale był to jeden z pierwszych odbiorników który był dostępny na rynku ok 3 lata temu.

A zatem jest bez wartości.

Jest wartościowy, bo ma ekran i można sprawdzić usługo dodatkowe jak slajd show.
Spójrz na rozmiary, to będziesz wiedział dlaczego jest wartościowy. Niska waga, małe rozmiary i ta sama ładowarka co do Smartfona. Same zalety.

max-bit
Posty: 63
Rejestracja: 29 grudnia 2014, o 13:47

Re: DAB+ Kraków

Postautor: max-bit » 28 sierpnia 2015, o 07:13

Chciałem troszkę wyprostować temat
Bo zaczyna się tu niekontrolowane Mocniej więcej (choć sa też ci którzy piszą jest OK)

My możemy tutaj pisać sobie że sa problemy z odbiorem i to jest OK.
Oczywiście jeśli ktoś napisze ze jest u niego dobrze tez jest taki wpis OK

Dobra pytanie co to za forum?
Ano Forum firmy Emitel która zajmuje się dosyłem sygnalu do odbiorcy.

Po co to forum powinno być ?
Ano po to aby słuchacze wymieniali się doświadczeniami z odbiorem oraz informowali pracowników emitela i jednostki zainteresowanej (w tym przypadku Polskie Radio) o uwagach spostrzeżeniach i problemach.

I teraz PR i Emitel powinni tu zaglądać (pracownicy) i czytać pisać swoje uwagi itd. ...
Następnie w przypadku zgłaszania problemów powinni udzielać stosownych odpowiedzi oraz powinni się najnormalniej zainteresować tematem. Czytaj wykonać w terenie stosowne pomiary.

A my tu się nawzajem kopiemy po łyduniach i nic z tego.

Wiec moje pytanie do pracowników Emitela i PR czy ktoś to z waszej strony czyta jeśli nie to nasze bicie piany jest po prostu totalnie bezsensu gdyż nic po za waleniem w klawiaturę nie daje .

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1846
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: DAB+ Kraków

Postautor: antypyra » 28 sierpnia 2015, o 07:45

Znowu jakieś postulaty. Mocniej? Dlaczego? Przecież mamy dwie wypowiedzi, że działa. Tylko jeden użytkownik twierdzi na forum, że nie działa. Nie ujawnia, gdzie i na jakim sprzęcie. Niech zamówi UKE i sprawdzą co mu zakłóca odbiór. Dlaczego szukasz winę u Emitela? Dlaczego nie u użytkownika? Może użytkownik uparł się, że nie działa a tak naprawdę jego odbiornik ma wadę? Ty nie masz żadnych faktów a posądzasz i stawiasz postulaty. Może użytkownik w ogóle nie ma odbiornika i płacą mu za pisanie postów na forum? Lobbyści przeciwko DAB+ mają swoją siedzibę również w Krakowie.

Słuchaj, Abenteurer, wielokrotnie pisałem, o jaki obszar chodzi. Inni mówią, że "jest dobrze", bo bywają w mieście gdzie indziej i wierzę, że tam może być bez zarzutu. Wielokrotnie pisałem, z jakich korzystam odbiorników. Skoro inne, podobne miasta dostają po kilka kW, mogę pytać, dlaczego Białystok dostaje najmniej. Mogę przyjąć, że nie chcą zakłócać TVA w pewnym kraju obok i że jest tak na razie, dopóki ten kraj nie zejdzie z TVA, co pewnie nastąpi za 60 lat.
Ciekawe, czy ten zasięg zakłóceniowy rzeczywiście jest tak duży, żeby zakłócał na Białorusi?

Jest wartościowy, bo ma ekran i można sprawdzić usługo dodatkowe jak slajd show.
Spójrz na rozmiary, to będziesz wiedział dlaczego jest wartościowy. Niska waga, małe rozmiary i ta sama ładowarka co do Smartfona. Same zalety.


No tak, radio jest przede wszystkim do oglądania - teza głoszona od lat.


Przy okazji tematu Krakowa, Białegostoku, Poznania poruszany jest problem, być może również specyficznej propagacji DAB-u. Nie są to jakieś proste pretensje, ale domaganie się wyjaśnień. Niektórzy próbują przekształcić go w awanturę.
Jak w ogóle ma nastąpić jakieś wejście DAB w społeczeństwo, jeśli w blokach w środku dużego miasta są trudności? Komu się wytłumaczy, że DAB+ to takie fajne radio? Czy sprzedawca butów ma powiedzieć klientowi na wejściu: "Sprzedam panu niedrogo buty, ale wie pan, będą miały dziury i na ulice x pan w nich nie wejdzie, bo tam są nierówne chodniki"?

pswiatki
Posty: 407
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: pswiatki » 28 sierpnia 2015, o 08:31

Mogę potwierdzić, doświadczenia zbierałem w samolocie. Odbiór był możliwy, jak trzymałem antenkę koło okna. W niektórych samolotach miałem problem, po prostu nie działało. W innych odbiór był możliwy.

A przepraszam - to chodzi o małe samolociki prywatne, czy duże pasażerskie? I rozumiem że chodzi o odbiór DAB nad POLSKĄ?
Swoją drogą: jeśli pasażerskie, to dziwne że załoga nie zglebowała za użycie urządzenia radiowego na pokładzie....
Ostatnio zmieniony 28 sierpnia 2015, o 09:08 przez pswiatki, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1846
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: DAB+ Kraków

Postautor: antypyra » 28 sierpnia 2015, o 08:51

A w ogóle to obsługa samolotu nie bierze pasażera z teleskopkiem za terrorystę?
Aha, antenką był pewnie drucik od słuchawek.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: Jarosław Bałuka » 28 sierpnia 2015, o 09:08

Temat wątku: DAB+ Kraków

pswiatki
Posty: 407
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: pswiatki » 28 sierpnia 2015, o 09:18

Oczywiście. Już się poprawiam. W Krakowie (właśnie sprawdziłem) używany jest transmission mode 1. Czy tak jest w całej Polsce?

Proszę administratora o przeniesienie "podrozdziału" o odbiorze mobilnym (zwłaszcza tym w samolotach :lol: :lol: :lol: ) w inne stosowne miejsce. Tam jeszcze - mam nadzieję - będziemy kontynuowali, bo robi się bardzo ciekawie.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2252
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DAB+ Kraków

Postautor: K63 » 26 września 2015, o 17:51

Radio Kraków z osobną emisją w DAB+ i FM
Teraz Radio Kraków (...) jako pierwsza rozgłośnia rozszczepiać będzie główny program Radia Kraków na FM i DAB+. Dzięki temu w wybranych porach słuchacze posiadający odbiorniki cyfrowe będą mogli wybrać bieżący program w FM-ie lub transmisje w DAB+.

http://satkurier.pl/news/120072/radio-k ... -i-fm.html

pswiatki
Posty: 407
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: pswiatki » 26 września 2015, o 22:07

Nie do końca rozumiem... Czy chodzi o to że raz na jakiś czas pojawia się 2-gi service component dla Radia Kraków (i.e. secondary component)? Jeśli tak, to z niecierpliwością czekam kiedy taka sytuacja zajdzie ponownie - popatrzę sobie jak wygląda strumień "na styku".

poxipol
Posty: 1724
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: poxipol » 26 września 2015, o 22:20

W zasadzie chodzi tu o promowanie radia DAB+
Normalnie stacje się dublują ,jednakże w piątek był mecz Wisły z Koroną.
Mecz ten emitowano w Dabie,a na Fm szła stała ramówka.

pswiatki
Posty: 407
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: pswiatki » 26 września 2015, o 22:22

Aha. No to chyba nie jest jakaś szczególna zaleta DAB'a (z plusem czy bez)? :lol:

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2252
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DAB+ Kraków

Postautor: K63 » 26 września 2015, o 22:37

Wygląda na to że w DAB-ie będą nadawane transmisje (sportowe?), bo oferta nazywa się Radio Kraków Transmisje.

pswiatki
Posty: 407
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: pswiatki » 26 września 2015, o 23:10

Uhmm..... No DAB się do tego nadaje jak nic innego :D :D :D Można bitrate rzędu 32k i mono dać i super. Tyle, że co z tego skoro nikt inny nie użyje pojawiającego się dodatkowego miejsca, heh.

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1846
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: DAB+ Kraków

Postautor: antypyra » 27 września 2015, o 11:08

Propozycja nie do odrzucenia.
Dać Jedynce 128 kbps (teraz 112 kbps) kbps, a podczas transmisji sportowych rozszczepić na transmisję sportową 16 kbps i Jedynkę 112 kbps. :P :lol: Hi, Hi, będzie Hi-Fi.

pswiatki
Posty: 407
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: pswiatki » 27 września 2015, o 11:57

Ale to już o innym rodzaju "rozszczepienia" (rozczepienia?) jest mowa. Tu dochodzi do rekonfiguracji strumienia, a tego PR unika jak ognia ;)

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1846
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: DAB+ Kraków

Postautor: antypyra » 27 września 2015, o 12:11

Ano właśnie.
Jedynka idzie bez SBR. Sport by tego wymagał.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: DAB+ Kraków

Postautor: adac » 27 września 2015, o 12:47

Tu dochodzi do rekonfiguracji strumienia, a tego PR unika jak ognia
Ktoś im raz ustawił i nie wiedzą jak to zmienić ? :shock:

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1846
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: DAB+ Kraków

Postautor: antypyra » 27 września 2015, o 13:18

Ktoś im ustawił meble na strychu i sami nie umieją ich przesuwać.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DAB+ Kraków

Postautor: Poland » 9 listopada 2015, o 08:18

Mam pytanie a mianowicie czy komuś jeszcze wyświetlają pozostałości po Radiu Chopin bo mi niestety tak - chyba PR zapomniało wyłączyć danych stacji wraz ze strumieniem.

pswiatki
Posty: 407
Rejestracja: 31 lipca 2014, o 21:45
Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DAB+ Kraków

Postautor: pswiatki » 20 listopada 2015, o 11:11

Ale jakie pozostałości? Co konkretnie?


Wróć do „Zagadnienia związane z odbiorem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika