DAB+ z RTCN WARSZAWA PKIN - emisja testowa

dyskusje o odbiorze radia cyfrowego w rożnych miejscach kraju
mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: mmc_polska » 21 października 2011, o 14:39

I ponawiam prosbe o weryfikacje glosnosci. Probowalem sluchac dzis znow Chilli Zet - nie da sie. Az trzeszczy i pierdzi od analogowego przesteru... RMF tez robi wrazenie przesteru. Nie bylo tak jakis czas temu wiec to nie jest kwestia mojego sprzetu. Z reszta ciezko sobie wyobrazic, ze dekoder HE-AAC dawalby efekt "chamskiego" analogowego przesteru...

Skoro juz i tak robicie tam modyfikacje to zapewne warto wyrzuic Tok FM skoro i tak od miesiecy jest tam cisza...

Dziekuje.

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: rppmedia » 24 października 2011, o 23:45

Właśnie w tej chwili (poniedziałek 23:48) namierzyłem testowanie zupełnie nowej paczki, w której znajdują się dwa kanały.
Pierwszy oznaczony SERVICE 1, drugi nazwany analogicznie czyli SERVICE 2.
Nadawane są w mp2 z próbkowaniem 192 kbps.

P.S.
Niestety na każdym kanale leci zapętlona jedna piosenka... hmmm
Co na to panie Jarku?

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: mmc_polska » 25 października 2011, o 10:13

Jak mp2 to jakis DAB, a nie plus:)
Moj B20 nic nie znalzl, a jestem 500 m od PKiN. Tak w ogole to ostatnio testowalem w pobliskich Zlotych Tarasach, ktore niemalze przylegaja do PKiN.
Odbior prawie niemozliwy. Ciagle sie zacina. Wnioskuje, ze moc musi byc mikroskopijna...

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: rppmedia » 25 października 2011, o 10:40

Testowali w nocy. Rano wszystko wróciło do normy czyli do starej listy kanałów w AAC.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2371
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: JaroslawMroczkowski » 25 października 2011, o 23:48

rppmedia pisze:Testowali w nocy. Rano wszystko wróciło do normy czyli do starej listy kanałów w AAC.
ale już na nowym sprzęcie.
mam nadzieję, że teraz będzie działać stabilniej.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: RAPIOTR » 26 października 2011, o 19:59

Kiedy Poznań Panie Jarosławie ?? :cry: ;)


pozdrawiam

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: rppmedia » 27 października 2011, o 21:39

Ale po zmianie sprzętu zegarek leci o 6 minut za szybko.
I jeszcze jedno, ale bardzo ważne.
Kiedy był nadawany DAB+ ponad rok temu, a ostatnio SERV1 i SERV2 to miałem wczytaną listę stacji <STATION LIST>. Teraz po tych zmianach znowu mam pustą powyższą listę oraz brak nazwy nadawcy.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2371
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: JaroslawMroczkowski » 29 października 2011, o 22:41

Wygląda na to, że nowy mux nie został poprawnie skonfigurowany. Nie korzysta z naszego serwera czasu. Też dziś (dopiero dziś :oops: ) zauważyłem, że coś jest źle.
Poprawimy.
A swoją droga ciekawe czy bez sterowania z zewnętrznego wzorcowego źródła czasu w nocy przejdzie na czas zimowy?

Mogę prosić parę zdań więcej na temat tego <station list>. Na moich odbiornikach wszystko wydaje się być prawidłowo. Niestety mam niewiele typów urządzeń testowych, więc coś mogłem przeoczyć. Chętnie dopiszę / poprawię tylko muszę zrozumieć co i gdzie.

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: mmc_polska » 10 listopada 2011, o 14:45

Czy koniec Radia z Wizja (PR Czworka) na satelicie przelozy sie na zakonczenie takiego nadawania tego programu w DAB+? Skoro PR4 daje sobie spokoj z satelita to moze warto przelaczyc PR4 do normalnego nadawania w trybie radio? I tak sie tego nie daje ogladac, zajmuje pasmo i wyswietlajac obraz pozera baterie szybciej.
Oszczedzone pasmo "z wizji" moznaby wykorzystac do podniesienia pasma dla radiowych na poziom 128 kbps lub cos dolozyc fajnego z warszawskiego eteru. Osobiscie chetnie przywitalbym Radio PIN lub moze Kolor dla popowcow :-)
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: rppmedia » 11 listopada 2011, o 11:10

JaroslawMroczkowski pisze:Mogę prosić parę zdań więcej na temat tego <station list>. Na moich odbiornikach wszystko wydaje się być prawidłowo. Niestety mam niewiele typów urządzeń testowych, więc coś mogłem przeoczyć. Chętnie dopiszę / poprawię tylko muszę zrozumieć co i gdzie.
Obrazek Obrazek
Na drugim zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać lista jest pusta, a powinny tam być nazwy stacji, które zostały wykryte przy skanowaniu pasma.
Dopiero po zapisaniu w ciemno na liście ulubionych stacji można zobaczyć nazwę stacji (zdjęcie nr 1).

barwis

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: barwis » 14 listopada 2011, o 20:44

rppmedia pisze:
JaroslawMroczkowski pisze:Mogę prosić parę zdań więcej na temat tego <station list>. Na moich odbiornikach wszystko wydaje się być prawidłowo. Niestety mam niewiele typów urządzeń testowych, więc coś mogłem przeoczyć. Chętnie dopiszę / poprawię tylko muszę zrozumieć co i gdzie.
Obrazek Obrazek
Na drugim zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać lista jest pusta, a powinny tam być nazwy stacji, które zostały wykryte przy skanowaniu pasma.
Dopiero po zapisaniu w ciemno na liście ulubionych stacji można zobaczyć nazwę stacji (zdjęcie nr 1).
Witam!

Odbieram transmisje testowe na przenosnym odbiorniku Dual DAB 4 - i mam podobnie, jak kolega, ze po wyszukaniu stacji w <station list> mam puste pozycje (powinny sie tam pojawiac nazwy znalezionych stacji, ale nic sie nie pojawia), jakby nie zapisaly sie nazwy stacji, dopiero po przelaczeniu na stacje i jej odsluchu mozna naciskajac przycisk "Info" dostac sie do dodatkowych informacji m.in. o jej nazwie, bitrate stacji, jakosci sygnalu, itp. Jedyna roznica to taka, ze u mnie po zapisaniu w liscie ulubionych programow tez nie wyswietlaja sie nazwy stacji.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2371
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: JaroslawMroczkowski » 15 listopada 2011, o 11:33

Sprawdziłem, faktycznie na moim Dual DAB też jest taki efekt.
Za to na innych odbiornikach tego nie obserwuję.
Trzeba się temu dokładniej przyjrzeć, szczególnie, że na pierwszy rzut oka konfiguracje są prawie identyczne, z drobną różnicą ... kodowanie znaków.

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: mmc_polska » 16 listopada 2011, o 16:43

Ooo - TOK FM nadaje:)
Blagam - przyciszcie to Chilli ZET, bo chce sluchac a sie nie da przez ten przester.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2371
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: JaroslawMroczkowski » 16 listopada 2011, o 17:24

Nazwy programów już wdać na odbiornikach DUAL.
Jak się okazało te odbiorniki nie obsługują kodowania znaków ISO-8852-2.

Po raz kolejny widać, że konieczne jest stworzenie wymagań dla odbiorników radia cyfrowego, podobnie jak to zostało zrobione dla odbiorników telewizyjnych. Producenci i importerzy muszą mieć wskazówki jak przygotować produkt. Bez tego co chwila będą wychodzić takie 'kwiatki'.

barwis

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: barwis » 17 listopada 2011, o 00:16

Witam!

Potwierdzam, ze teraz na moim DUALu nazwy stacji wyswietlaja sie bezproblemowo :]
Jeszcze tylko mala prosba o zlikwidowanie tego przesteru na Chilli Zet, bo obecnie na sluchawkach ciezko sie tego slucha.... Ponadto fajnie byloby podniesc bitrate tej stacji, bo np. RMF Classic przy 96kbps brzmi na sluchawkach Grado SR60 juz calkiem przyjemnie.
A tak poza tym to na Nowodworach odbior w miare bezproblemowy, jak sie antene ustawi mniej wiecej na PKiN - w przeciwnym razie sporadycznie pojawiaja sie przerwy w odbiorze.

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: rppmedia » 17 listopada 2011, o 23:46

JaroslawMroczkowski pisze:Nazwy programów już wdać na odbiornikach DUAL.
Na moim odbiorniku (DUAL 500) również wszystko wyświetla...
Dziękuję panie Jarku.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: RAPIOTR » 18 listopada 2011, o 07:30

JaroslawMroczkowski pisze: Producenci i importerzy muszą mieć wskazówki jak przygotować produkt. Bez tego co chwila będą wychodzić takie 'kwiatki'.
Wyciągnąć dokumentacje od sąsiadów podejrzewam ,że przetestowali i bajzlu nie robią. A oto propozycje odbiorników :

http://www.digitalradio.de/index.php/de ... os-geraete.


ps.Panie Jarosławie małe pytanko .Czy Emitel będzie operatorem zapowiadanych eksperymentalnych emisji Polskiego Radia dla TDAB+ w Warszawie,Gdańsku ,Wrocławiu i Poznaniu?

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: mmc_polska » 12 grudnia 2011, o 11:03

Witam,

Dziś brak sygnału z PKiN. To jakaś konserwacja czy wyłączyliście Państwo na stałe?
Pozdrawiam.

zor

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: zor » 13 grudnia 2011, o 08:34

Przyłączam się do pytania.
Właśnie zakupiłem mini DAB-a na USB czyli NOT ONLY TV LV5DLX .
Pierwszego dnia odbierał bardzo dobrze , drugiego co parę sekund sygnał zanikał i znowu się pojawiał, a od wczoraj cisza !!!

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DAB+ z RTCN Warszawa / PKIN

Post autor: qwerty » 13 grudnia 2011, o 08:37

Są 2 możliwości:
- albo coś się uszkodziło
- skończyli testy

Zablokowany