Parametry MUX8

informacje techniczne związane z wdrażaniem ósmego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
K63
Posty: 2694
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Parametry MUX8

Post autor: K63 » 6 stycznia 2018, o 21:52

Raszyn ma tylko wydane pozwolenie na emisję mux-8. Ale jeszcze do niedawna Emitel twierdził że nie ma planów jej uruchamiania.
JaroslawMroczkowski pisze:EmiTel nie przewiduje uruchomienia dodatkowej emisji MUX-8 w okolicach Warszawy

amator
Posty: 10
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38

Re: Parametry MUX8

Post autor: amator » 22 marca 2020, o 18:28

Odgrzewam temat Raszyna, a w zasadzie Łazów, bo tam zawsze znajdował się maszt. Gdyby ktoś w ogóle kontrolował od zamierzchłych czasów powstawanie i nadawnie nowych nazw miejscowości itp. było by wszystkim łatwiej i może by to wystarczyło... a tak jest bałagan :) jak to w dzikim PL.

W drugim gospodarstwie zbliżonym warunkami instalacji do tej z mojego pierwszego postu:
viewtopic.php?p=231059#p231059
planuję modernizację dwóch anten siatkowych, najprawdopodobniej o wymianę symetryzatora na:
https://www.dipol.com.pl/symetryzator_a ... _C0003.htm
(żeby nie zaśmiecać środowiska :))

Pytanie czy już coś wiadomo kiedy zostanie uruchomiony w Łazach MUX8 i czy w ogóle ?

Na pewno nie mam i nie potrzebuję wzmacniacza, odległość do masztów: Magdalenka 11 km (niemal widoczny, przysłonięty jedynie lekko drzewami) , a PKiN 12 km (przysłonięty blokami i innymi budynkami)

Chyba też zmieniła sie polaryzacja, bo wszystkie mux-y na tych dwóch nadajnikach są aktualnie w polaryzacji poziomej.

mathey
Posty: 56
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Odbiornik: Ariva 250 Combo@LG42LC42
MantaDVBT06@Thomson37"
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: Parametry MUX8

Post autor: mathey » 25 maja 2020, o 00:40

Czy w tym miesiącu były jakieś zmiany w PID'ach w szczególności audio na tym MUX'ie? Już drugi raz w przeciągu ostatnich kilku tygodni mam taką sytuacje, że nagranie (zazwyczaj w środku nocy) okazuje się że nie ma dźwieku, a gdy je zdemuksuję programem ProjectX to się okaazuje, że dźwięk się nagrał ale z innego kanału :shock: Przykładowo ostatnie nagranie z NowejTV ma taki "ukryty" dźwięk z Metro (ukryty bo np. Avidemux w ogóle nie widzi żadnej ścieżki dźwiękowej, okazuje się że ona jest dopiero po zdemuxowaniu ProjectX'em). Fakt, dekoder badziew - Manta DVB-T06 (to samo co Wiwa) no ale głupia sytuacja bo normalnie dźwięk jest, nawet jak testowo ustawiam timery za dnia to się wszystko ok nagrywa a w nocy czasem takie kwiatki wychodzą :| Jutro przeskanuję Ten MUX od nowa, tylko później te układanie listy od nowa to jest finezja.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2442
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Parametry MUX8

Post autor: JaroslawMroczkowski » 25 maja 2020, o 21:44

Nie, w tym miesiącu nie było żadnych zmian w konfiguracji strumieni MUX8.
Czy ktoś inny zaobserwował podobne problemy? Dajcie znać.

Kamilx
Posty: 842
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Parametry MUX8

Post autor: Kamilx » 26 maja 2020, o 08:27

U mnie jest wszystko poprawnie.

mathey
Posty: 56
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Odbiornik: Ariva 250 Combo@LG42LC42
MantaDVBT06@Thomson37"
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: Parametry MUX8

Post autor: mathey » 27 maja 2020, o 22:56

Jest spora szansa, że po prostu z powodu tego dekodera tak się wydarzyło. Rzadko go ogólne używam i zazwyczaj właśnie do takiego nagrywania. Ten dekoder ma to do siebie, że w przypadku jakichś zmian w konfiguracji kanałów (pidy, nazwy) sam sobie tego nie ogarnie (jak robi to np. Ariva 250) i trzeba wtedy ręcznie przeskanować MUX'a. Aktualizowałem listę kanałów na początku maja. Ostatnio dwa razy mi się zdarzyła taka sytuacja jak w poście wyżej - raz na WP i raz na Nowej - jednak nie używałem tego dekodera do oglądania TV a tylko do nagrywania, nawet tych kanałów o których mowa nie włączałem tylko po prostu ustawiałem timery i tyle. Samo z siebie wątpię żeby dekoder sobie coś pomieszał, sale z drugiej strony przy tej firmie wszystkiego można się spodziewać. Obecnie nie skanowałem tego MUX'a, odpaliłem tylko po kolei Zoom, Nowa, Metro i WP no i dźwięk był ok. Dzisiejsze nagranie (choć nie nocne) z Nowej też jest ok. Zobaczymy jak będzie dalej, ale dwie rzeczy mi się nie nagrały jak dotąd.

Odpowiedz