Ale z góry jest narzucone, że trzy sloty dla TVP i jeszcze bez terminu od kiedy.
To tak jak bym kupił flaszkę a sprzedawczyni nakazała mi z kim mam ją wypić i jeszcze nie powiedziała kiedy.
@jaszek. A pieniądze dla UKE to gdzie idą jak nie do skarbu państwa. Potem rząd nimi obraca i idą między innymi do TVP.
Emitel z polityką nie ma nic wspólnego. Nie wiem na jakiej podstawie mi to zarzucasz, może dlatego, że prezes jest politykiem, ale cóż ja na to poradzę, jak w takiej sytuacji mam krytykować TVP żeby nikt nie powiązał tego z obozem władzy.
Krytykuję postępowanie TVP w kwestii negocjacji a nie jakąkolwiek partię. Z resztą jeśli o to chodzi to przecież to poprzednicy KRRiT tak to zapisali, że nie ma terminu do kiedy TVP ma włączyć kanały w MUX-8.
Powtórzę jeszcze raz, szczegółów nie znamy, 6 MLN nam może wydawać się dużo ale wszyscy nadawcy tyle płacą Emitelowi i gdyby zjechali z ceną to nie tylko nadawcy z MUX-8 ale też z pozostałych sądziliby się o mniejsze stawki.
Kwestią dyskusyjną jest czy to dużo czy mało, tego też nie wiemy, ale pewnie nadawanie naziemne jest dużo droższe niż satelitarne, to w końcu nie jeden transponder tylko setki nadajników a i częstotliwości znacznie więcej dla jednego multipleksu to i koncesje pewnie droższe. Byłoby znacznie łatwiej gdyby TVP się nie wypięła, tylko negocjowali ceny wspólnie dwa lata temu razem z innymi.
Nawet TV Trwam z TVN'em potrafili dogadać się w tej sprawie.
Tu przykład cen w MUX-1 też 6 MLN, 0,5 MLN za miesiąc.
Ojciec Rydzyk łączy siły z Agorą i TVN. Koalicja przeciwko Emitelowi
Telewizję Polską goni czas. Umowa z Emitelem na nadawanie programu TVP ABC kończy się w kwietniu. A opłaty są obecnie wysokie. Rozsyłanie sygnału TVP ABC na MUX1 kosztuje ponad 25 mln zł za cztery lata, czyli ponad 0,5 mln zł miesięcznie. Podobne wydatki ponoszą inni użytkownicy multipleksu.
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo ... 98483.html
Niekorzystna dla nadawców jest dominująca pozycja Emitela, lepiej gdyby mieli większą konkurencję, ale z kolei dla nas to lepiej bo wszystkie emisje idą z tych samych nadajników.
Pytasz w czym ustąpił Emitel, to ja zapytam tak samo w czym ustąpiła TVP?
Obecnie wiemy tryle: dwa lata temu Emitel zaprosił wszystkich nadawców do rozmów. TVP nie skorzystała, Emitel podpisał umowę z pozostałymi czterema na taką samą sumę jak są stawki w innych multipleksach.
Miała być wspólna promocja, ale TVP czekała aż konkurenci z MUX-8 się wykrwawią "kanibalizują'" jak to nazwał Kurski. Teraz zobligowani terminem z kolei TVP zaprosiła do negocjacji Emitel, proponując mniejszą stawkę.
To co Emitel ma teraz brać co jest i prosić o przebaczenie czy jak?
Reasumując Emitel podpisując taką inną umowę tylko z TVP ma zbyt dużo do stracenia, nie wnikając czy 6 MLN rocznie to za dużo czy nie.
A TVP nie powinna się boczyć, tylko usiąść do negocjacji razem z innymi, wspólnie mogli ugrać więcej.
A fakt, że sloty dla TVP w MUX-8 przez dwa lata są puste i dalej nie wiadomo jak będzie, jest dla mnie do przyjęcia, bo to my użytkownicy naziemnej na tym tracimy, nie tylko Emitel. Plus natomiast za TVP Sport w MUX-3.
Rozpisać konkurs na te 3 sloty i po sprawie. TVP jak chce może stanąć ponownie, wtedy się okaże czy są chętni na nadawanie za 6 baniek czy nie.
Pytanie dlaczego KRRiT nie chce tego zrobić, może się obawiają, że jednak by byli chętni a TVP potrzebuje miejsca jak powietrza.