TV6 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: TV6 w MUX2

Postautor: pivo » 7 maja 2012, o 13:54

Moi drodzy. TV6 zrobiło ostry postęp z ramówką. Skończyły im się odcinki "Muzycznych listów', które ściągano z TV4 i emitowano z miesięcznym opóźnieniem i od dziś mamy następcę tego programu - 4music. Brawo! :lol:

Z drugiej strony oczekujący próżno na frykasy typu Rebel czy PR4 w MUX-ie powinni być wreszcie zadowoleni.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TV6 w MUX2

Postautor: odziom91 » 7 maja 2012, o 18:24

Wypadałoby zmienić nazwę programu na TV6 :D
Z 4music na 6music. :D

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: TV6 w MUX2

Postautor: pivo » 7 maja 2012, o 18:53

odziom91 pisze:Wypadałoby zmienić nazwę programu na TV6 :D
Z 4music na 6music. :D


Nie przejdzie.

http://www.bbc.co.uk/6music/

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV6 w MUX2

Postautor: ks41 » 19 maja 2012, o 20:52

Nareszcie "Włatcy Móch" nadają w pełnym 16:9.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TV6 w MUX2

Postautor: TomW » 19 maja 2012, o 20:56

Bez porównania lepiej się ogląda, choć włączałem to czasami dla samych dialogów.

DVBManiak

Re: TV6 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 19 maja 2012, o 20:57

Ale niestety napisy wklepane w tło.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV6 w MUX2

Postautor: ks41 » 19 maja 2012, o 21:04

No niestety. Musimy czekać aż coś zrobią z tymi napisami.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: TV6 w MUX2

Postautor: pivo » 19 maja 2012, o 22:28

Ruski rok minie nim opanują i wdrożą DVB Subtitles. Zapewne wprowadzą je jako jedni z ostatnich.

Kamilx
Posty: 812
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Kamilx » 23 maja 2012, o 18:04


aaron84
Posty: 237
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: TV6 w MUX2

Postautor: aaron84 » 26 maja 2012, o 22:52

Cudy niewidy. Dopiero też zauważyłem, że "Włatcy Móch" lecą tak, jak powinny :shock:

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TV6 w MUX2

Postautor: momus » 27 maja 2012, o 02:40

Bo chyba od którejś serii zaczęli ich "kręcić" w 16:9 dlatego lecą poprawnie, wcześniejsze odcinki były w 4:3 i były w tym śmiesznym "pudełku" (nie znam fachowej nazwy)

Swoją drogą dziwne, tv6 nadaje tylko cyfrowo, główna stacja TV4 potrafiła włączyć flage WSS, dlaczego tutaj nie ma, tylko katują ludzi tymi paskami. Pomijam kwestię napisów, fajnie że są, wielu się przydają, ale powinna być opcja och wyłączenia

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TV6 w MUX2

Postautor: odziom91 » 3 czerwca 2012, o 11:30

TV6 miało "z natury" nadawać cały dzień w 16:9. :) Ich baza jest jednak zbyt mała...

eftalo
Posty: 67
Rejestracja: 2 maja 2012, o 18:02
Odbiornik: tuner Cabletech bez HD
Instalacja antenowa: siatka oraz ATX91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnobrzeg,Piaski, Św.Krzyż, Tarnów

Re: TV6 w MUX2

Postautor: eftalo » 3 czerwca 2012, o 14:18

Mam nadzieję że już nie wróci TV Box,bo bardzo niewygodne było przełączanie tunera na 4:3PS a potem z powrotem na 4:3LB ,najśmieszniejsze że w przerwie reklamowej,te były obcięte jak dałem pełny ekran,raczej chora sytuacja,bo jak już nadawać ,to cały czas jednakowo a nie w przerwie zmieniać format.
Oni chyba nie widzą co nadają,nikt tam w stacji nie ma odbiornika dvb-t aby to sprawdzić na żywo.
Napisy to już pozostaje zasłonić kartką,bo niestety tuner nie ma opcji "zasłoń napisy" chociaż osobiście to oglądam i czytam napisy skupiając uwagę czy są takie same jak dialogi,no i nie zawsze są

maniek9008

Re: TV6 w MUX2

Postautor: maniek9008 » 16 czerwca 2012, o 14:39

Czy można coś samemu (na kompie) poprawić aby na TV6 był dźwięk, czy to wina sygnału nadawanego (łódź EC4)?
Na EskaTv też jakiś czas nie było dźwięku, ale coś się naprawiło.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: TV6 w MUX2

Postautor: m@rtops » 27 czerwca 2012, o 19:24

Stacja TV 6, czyli Szóstka, to pierwsza polska stacja telewizyjna stworzona z myślą o naziemnej telewizji cyfrowej.

http://satkurier.pl/news/76278/8222los-a...j8221-w-tv-6.html

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 1 lipca 2012, o 11:13

Szóstka promuje się fałszywym hasłem
http://tvpolsat.info/news.php?readmore=4136

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: TV6 w MUX2

Postautor: gorki » 19 lipca 2012, o 22:55

Czy to az tak powazny problem zmiana formatu obrazu bo mnie to wkurza 4/3 do formatu 16/9 to jakas paranoja wss wlaczac lub wylaczac tv6 obudzcie sie. Panowie z Emitela pogadac z nadawca zeby cos zadziałał.Musze posiłkowac sie panscanem.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Maniek99 » 19 lipca 2012, o 23:16

@gorki
Pewnie tam nawet pracowników specjalnie niema, wszystko leci z playlisty.
Jak się na "Szpiegu" w Polsacie/TV4 coś posypie z obrazem, to dopiero idą sprawdzić co się dzieje.

A do WSSa pewnie trzeba materiał pooznaczać.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TV6 w MUX2

Postautor: nkp123 » 20 lipca 2012, o 12:45

Oraz posiadać odpowiedni sprzęt to dynamicznej zmiany formatu obrazu.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Maniek99 » 20 lipca 2012, o 13:21

@nkp123
A takie dynamiczne skalowanie nie jest standardem nawet w kilkuletnim sprzęcie?
Taki układ, który bada tą jedną linię obrazu nie powinien być jakoś specjalnie skomplikowany.

Chyba że producenci sprzętu za każdą taką "pierdołkę" każą sobie słono płacić.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika