OPTICUM HD T90

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

OPTICUM HD T90

Post autor: Krosnoludek » 6 czerwca 2012, o 15:34

OPTICUM HD T90
Obrazek

W najnowszym numerze Sat Kuriera, jest test tego nowego tunera DVB-T. Jest to rozbudowana wersja modelu HD T80 ECO m.in. o wyświetlacz.
Procesor ALI 3601E

Plusy:
-szybka i stabilna praca
-przejrzyste OSD
-przystępna cena
-możliwość nagrywania
-odtwarzanie popularnych formatów multimediów
-E-AC3, HD, zgodność z polskim DVB-T
-dobre wsparcie teletekstu

Minusy:
-brak list ulubionych, tylko jeden kanał
Ostatnio zmieniony 6 czerwca 2012, o 16:38 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: m@rtops » 6 czerwca 2012, o 16:11

Obrazek

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: mathome » 10 czerwca 2012, o 14:06

Znane są już jakieś szczegóły odnośnie wypuszczenia tunera na rynek oraz ceny?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: Krosnoludek » 15 czerwca 2012, o 23:43

Właśnie się pojawił, np tu: http://www.hollex.pl/odbiorniki-dvb-t-s ... cum-hd-t90
A na stronie producenta na razie cisza.

gruby
Posty: 4
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 17:08
Odbiornik: Opticum HD T90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin, Kołowo

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: gruby » 23 czerwca 2012, o 17:38

Zamówiłem niedawno z allegro ten tuner za 140zl. Generalnie jestem bardzo zadowolony, obraz full hd, media player odtwarza w zasadzie wszystkie na ogół używane formaty audio i video. Szczególnie miło zaskoczyła mnie nagrywarka: można np nagrywać program na polsacie i ogladać w tym czasie tvn. Polecam!

latonio
Posty: 88
Rejestracja: 5 października 2010, o 21:20
Odbiornik: Toshiba VL748,
NOT LV6TPMVR4
Funai LH7-M32BB
Korr HD128
Instalacja antenowa: 4 Siaty
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN oraz Raszyn

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: latonio » 23 czerwca 2012, o 19:40

To żadna nowość, gdyż we wszystkich stb jest tak, że możesz oglądać w czasie nagrywania na tym samym muxie.

gruby
Posty: 4
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 17:08
Odbiornik: Opticum HD T90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin, Kołowo

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: gruby » 25 czerwca 2012, o 11:31

W takim razie za wiele go nie wyróżnia, ale jak dla mnie czyli zwykłego użytkownika telewizji wszystko jest co powinno być. Może menu mogłoby trochę szybciej działać tylko.

alex_777
Posty: 114
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: alex_777 » 25 czerwca 2012, o 12:15

Jak to jest, że Ali 3602 (Ariva 120 combo) nie odtwarza 1080p, a numer niżej (3601E) już odtwarza ?

Generalni Ali są słabsze od Mstar, było to wielokrotnie omawiane na tym Forum.

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: radekk82 » 26 czerwca 2012, o 21:18

Mógłbyś mnie odesłać do jakiś wątków gdzie mógłbym sobie poczytać o tych procesorach?
Szukałem na własną rękę ale nic konkretnego nie znalazłem.
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: mathome » 5 lipca 2012, o 18:19

Dzisiaj testuje ten odbiornik.
Działa ona bardzo stabilnie i szybko przełącza kanały.
Grafika ekranowa prezentuje się bardzo ładnie - czytelna czcionka.
Można zmieniać kolorystykę paska INFO - kilka kolorów do wyboru.

Dwa minusy odkryłem jak dotąd w oprogramowaniu z 05.06.2012 roku:
- ATM Rozrywka lub Polsat Sport News (zależy, który MUX wyszuka się jako pierwszy) melduje się na kanale 999 - przy włączonej funkcji LCN
- przyciski P+ i P- na pilocie nie działają - do zmiany kanałów służą strzałki w górę i w dół

Resztę funkcji przetestuję w późniejszym czasie.

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: radekk82 » 6 lipca 2012, o 15:00

Po co piszesz o problemach w starym sofcie? Lepiej zainstaluj nowy i powiedz czy aktualizacja pomogła.

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: mathome » 6 lipca 2012, o 17:28

Już mam najnowsze oprogramowanie do T90 - v.1.0.10:

http://www.globo.com.pl/wyslij_plik.php?id=925

Teraz jest prawie idealnie.

Tylko jeden minus pozostał:
- przyciski P+ i P- na pilocie nie działają - do zmiany kanałów służą strzałki w górę i w dół

Zachęcam do testowania.
Ostatnio zmieniony 6 lipca 2012, o 23:21 przez mathome, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: Krosnoludek » 6 lipca 2012, o 20:49

Skąd masz ten soft ?, na stronie Globo, brak tego modelu http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=view&category=3

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: mathome » 6 lipca 2012, o 21:13

Brak tego modelu na stronie Globo ale soft jest dostępny z ich oficjalnej strony. Zarówno 1.0.10 jak i poprzedni 1.0.9. Link dostałem od użytkownika forum.

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: ptcom » 20 lipca 2012, o 16:42

Witam Grupę :D
Właśnie dotarł do mnie zamówiony egzemplarz tego tunera. I już zgrzyt na samym początku. Po podpięciu do USB zewnętrznego dysku zasilanego tylko jednym kablem pojawia się komunikat: Usb short circuit .... i tuner zawieszony. Jak włożę pendriva 8 GB to bez problemu go wykrywa. Czyżby ten tuner na USB miał za mały prąd aby zasilić te dyski? Pisze dyski bo mam 2 i na obydwu tak jest. W innych tunerach np. Wiwa 90 i Cabletechu te dyski chodziły bez zająknięcia.
Ma ktoś jakis pomysł?
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: @GUTEK@ » 20 lipca 2012, o 16:58

A jaki pobór prądu mają te dyski?

ptok
Posty: 1
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 17:07

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: ptok » 20 lipca 2012, o 17:15

ptcom pisze:Witam Grupę :D
Właśnie dotarł do mnie zamówiony egzemplarz tego tunera. I już zgrzyt na samym początku. Po podpięciu do USB zewnętrznego dysku zasilanego tylko jednym kablem pojawia się komunikat: Usb short circuit .... i tuner zawieszony. Jak włożę pendriva 8 GB to bez problemu go wykrywa. Czyżby ten tuner na USB miał za mały prąd aby zasilić te dyski? Pisze dyski bo mam 2 i na obydwu tak jest. W innych tunerach np. Wiwa 90 i Cabletechu te dyski chodziły bez zająknięcia.
Ma ktoś jakis pomysł?
Pozdrawiam :D
Bo ten gówniany tuner ma zasilanie gniazda USB: 5V, 300 mA (maks.), podczas gdy standardem w gniazdach USB jest 500mA. W moim telewizorze sa dwa USB. Jedno USB 500mA, a drugie do twardego dysku 1A. A tu ścięli koszty i dali poniżej przyzwoitości.

http://www.sklep.proserwis.com.pl/tuner ... dvb-t.html

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: ptcom » 20 lipca 2012, o 17:52

:shock: ..... no to się pocieszyłem :x Obydwa dyski testowałem już na 4 tunerach: Wiwa 90, Cabletech, Kruger&Matz KM00183 oraz na jakimś NO Name i na żadnym nie było z nimi najmniejszych problemów. Skąd mogłem się spodziewać, że tutaj będą... :o
Załamka kompletna :evil: Ciekawe czy ktokolwiek z użytkowników tego tunera też miał/ma taki problem czy tylko ja trafiłem na taki egzemplarz?

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: zesepo » 20 lipca 2012, o 21:28

Każdy tak ma.

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: ptcom » 20 lipca 2012, o 21:38

To dlaczego nikt o tym wcześniej nie pisał i nie ostrzegał?

Odpowiedz