DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1458
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

lumca_2 pisze:Jest link kde na tej strone internetowej jest ta informacja? Díky!
No tak zapomniałem dać linka (pewnie przez późną porę) :oops: Na szczęście kolega Max van Org mnie wyręczył :)
Max van Org pisze:Ważne dla was, że A i Ax oznacza, że częstotliwości jeszcze nie została skoordynowana, a K i Kx że została skoordynowana.
Zauważyłem, że część koordynowanych emisji ma status A4 a inne A5 i analogicznie K4 i K5. Można wiedzieć na czym polega różnica?

lumca_2
Posty: 256
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 »

To mě též zajímá (interesuje).

Awatar użytkownika
Max van Org
Posty: 1335
Rejestracja: 29 listopada 2010, o 17:54

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Max van Org »

Co to oznacza opisane są w pliku „Beschreibung der Datensatzkenner”, również na stronie regulatora rynku. Ja już próbowałem to przetłumaczyć. Spróbuję to jeszcze raz.

A = wnioski koordynacyjne administracji niemieckich i zagranicznych
A4 = wnioski koordynacyjne administracji niemieckich i zagranicznych, zgodnie z konwencją/umową GE06, artykuł 4
A5 = wnioski koordynacyjne administracji niemieckich i zagranicznych, zgodnie z konwencją/umową GE06, artykuł 5
AT = wnioski koordynacyjne podczas okresu przejściowego

K = Wynik koordynacji
KA = Wynik koordynacji, to oznakowanie odzwierciedla prawo ochrony, które należy przestrzegać wobec zagranicy i które zagranica musi przestrzegać wobec Niemiec. Indywidualne roszczenie nie może być uzyskane z tego prawa ochronnego. Wynik koordynacji wiąże wyłącznie dotknięte administracje.
K4 = zobaczyć „KA”, wynik zgodnie z konwencją/umową GE06, artykuł 4
K5 = zobaczyć „KA”, wynik zgodnie z konwencją/umową GE06, artykuł 5
KT = zobaczyć „KA”, wynik podczas okresu przejściowego

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Drekan »

Nie jestem absolutnie pewien, ale gdzieś na czeskich forach widziałem odpowiedź ČTÚ, odnośnie użyczenia kanału 45 polskiej stronie na emisję 3 multipleksu. Wynikało z niej, że kanały 27 i 28 przydzielone dla regionu Ostrawy w ramach GE06, przewidziano na emisję DVB-T2. Aktualnie, ze względu na prowadzone emisje analogowe na tych kanałach w Polsce, nie mogą być wykorzystane do emisji NTC. :(

České Radiokomunikace (odpowiednik Emitela), planowały już w tym roku uruchomić komercyjną emisję DVB-T2, ale ČTÚ nie zgodziło się na emisję która miałaby odbywać się w ramach SFN na kanale 50 w CAŁYCH Czechach. :o Zapewne poza problemami z ewentualną koordynacją tego kanału z wszystkimi sąsiednimi państwami, chodziło też i o kwestię 2 dywidendy cyfrowej.

Zaskakuje mnie fakt, że emisje prowadzone w Ostrawie muszą być koordynowane nawet z Niemcami. :?:

Co się tyczy 3 multipleksu, to zmieniono parametry emisji, by uzyskać maksymalną pojemność i obniżyć tym samym koszt nadawania (by przyciągnąć mniejszych nadawców). Zmienione parametry emisji utrudniają uzyskanie poprawnie działającej SFN, przy tak dużej odległości między nadajnikami.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1458
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

@Max van Org dzięki za wyjaśnienie :)
Drekan pisze: Zaskakuje mnie fakt, że emisje prowadzone w Ostrawie muszą być koordynowane nawet z Niemcami. :?:
Żeby było ciekawiej to w tym wykazie znajdują się nawet Białystok, Przemyśl czy Solina :o
Drekan pisze:Co się tyczy 3 multipleksu, to zmieniono parametry emisji, by uzyskać maksymalną pojemność i obniżyć tym samym koszt nadawania (by przyciągnąć mniejszych nadawców). Zmienione parametry emisji utrudniają uzyskanie poprawnie działającej SFN, przy tak dużej odległości między nadajnikami.
No niestety takie są fakty. Mnie zdziwił po prostu sam fakt, że k48 był koordynowany także dla LH o czym do tej pory nie wiedziałem. A co do MUX3 to po cichu mam nadzieję, że po zwolnieniu u nas k48 Czesi zaczną nadawać z Hostalkovic tak jak stanowi porozumienie GE-06 czyli ND z mocą 100kW

Awatar użytkownika
Max van Org
Posty: 1335
Rejestracja: 29 listopada 2010, o 17:54

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Max van Org »

Drekan pisze: České Radiokomunikace (odpowiednik Emitela), planowały już w tym roku uruchomić komercyjną emisję DVB-T2, ale ČTÚ nie zgodziło się na emisję która miałaby odbywać się w ramach SFN na kanale 50 w CAŁYCH Czechach. :o Zapewne poza problemami z ewentualną koordynacją tego kanału z wszystkimi sąsiednimi państwami, chodziło też i o kwestię 2 dywidendy cyfrowej.
Kanał 50 w całych Czechach to wspaniały pomysł. Według GE06 kanał 50 nie występuje na Bawarii i Saksonii, W Austrii blisko Czechów tylko w Wiedniu, Słowacy mają nadajnik na południu i im mogłoby przeszkadzać. Polska pewnie też nie ma nic przeciwko, występuje on tylko w Kielcach i Poznaniu. Szkoda, że nie udało się. Fajny pomysł. A co z tym czeskim DAB? Opuszczą pasmo L jak my wyłączymy nadajniki analogowe?
blockbuster pisze: Żeby było ciekawiej to w tym wykazie znajdują się nawet Białystok, Przemyśl czy Solina
W wykazie ukf jest też parę częstotliwości z Białorusi, Mołdawii, Monako, San Marino, Ukrainy, Chorwacji, Węgry. W Polskim wykazie są też częstotliwości na dolnym ukfie!

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg »

blockbuster pisze: No niestety takie są fakty. Mnie zdziwił po prostu sam fakt, że k48 był koordynowany także dla LH o czym do tej pory nie wiedziałem. A co do MUX3 to po cichu mam nadzieję, że po zwolnieniu u nas k48 Czesi zaczną nadawać z Hostalkovic tak jak stanowi porozumienie GE-06 czyli ND z mocą 100kW
100 kilowat dookólnie? :shock:
Byłoby wspaniale, ale aż się wierzyć nie chce. A co z kanałami 37 i 54? Czy ich nie dałoby się puścić dookólnie? Czy GE06 to przewiduje?

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: misiek2000wp »

Max van Org pisze: Kanał 50 w całych Czechach to wspaniały pomysł. Polska pewnie też nie ma nic przeciwko, występuje on tylko w Kielcach i Poznaniu. Szkoda, że nie udało się. Fajny pomysł.
Jeszcze nadawane jest m.in. TVP INFO z Chorągwicy.

xavi
Posty: 9
Rejestracja: 10 stycznia 2012, o 17:23
Odbiornik: LG LCD 26+ USB HYBRID LV5HD.
Instalacja antenowa: ATX-91+LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Wrocław; Kalisz/Mikstat

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: xavi »

Witam. Mam pytanie. czy śmiga u was mux 2 z Pradziada dzisiaj? Ja przez cały dzień mam problem z jego odbiorem. U mnie nie działał dzisiaj przez prawie cały czas z drobna przerwą ok. 18- tej- wtedy pojawił się sygnał o parametrach 55-60 % (siła) jakość 85-100 %, a tak to 0% i o%. Może jest jakas konserwacja? Mux 1 z Pradziada działa bezproblemowo- siła ok. 70 %- jakjość 100%, podobnie mux 1 i 2 ze Ślęży, czyli wykluczałbym problemy sprzętowe u mnie.

Aktualizacja. Pisząc post zauważyłem, że na moment pojawił się obraz na NOVA z muxa 2 z Pradziada, ale strasznie zacinał, po chwili znikł. Siła wyniosła 34 % jakość 1 %, w porywach skoczyło do 8 %. Coś tam muszą jednak robić, skoro takie zawirowania są na tym multipleksie.

qweir205
Posty: 153
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Miejscowość: Poznań

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: qweir205 »

Silne tropo ostatnio jest więc to może być przyczyna.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

:arrow: Potwierdzam pogorszenie odbioru z Czech, u mnie pogorszenie Sit’1 z k.43 Liberec, ale na szczęście mam alternatywę na k.53 Raspenava/Chlum Pol.V nie pojawiają się żadne zakłócenia. :!:
Sit’4 – k.25 nawet polepszenie, Sit’3 Regional RTM Liberec – OK., Sit’2 – k.52 bez zmian

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1458
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

tomekogg pisze:
blockbuster pisze: No niestety takie są fakty. Mnie zdziwił po prostu sam fakt, że k48 był koordynowany także dla LH o czym do tej pory nie wiedziałem. A co do MUX3 to po cichu mam nadzieję, że po zwolnieniu u nas k48 Czesi zaczną nadawać z Hostalkovic tak jak stanowi porozumienie GE-06 czyli ND z mocą 100kW
100 kilowat dookólnie? :shock:
Byłoby wspaniale, ale aż się wierzyć nie chce. A co z kanałami 37 i 54? Czy ich nie dałoby się puścić dookólnie? Czy GE06 to przewiduje?
Wszystkie trzy MUXy z Hostalkovic mogą wg GE-06 iść z mocą 100kW z charakterystyką ND. Dużo zależy od tego czy Czesi (po wyłączeniu u nas analogu) mają w ogóle w planach zmianą obecnej charakterystyki nadawania z tego obiektu :?:

lumca_2
Posty: 256
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 »

Ne, nic takového se neplánuje.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

:o Dziś utraciłem k.25 Sit'4 i wykonałem automatyczne wyszukiwanie i co ciekawe wyszukał mi k.22, Sit'3 CDG, kanał Jihočeská televize :!:
Ustaliłem, że k.22 482,00 nadajnik: České Budějovice/Kleť ERP: 100 kW (50dBW) i Distance 239.9 km :!: :o
Nadajnik przy granicy z Austrią sygnałem docierał przez jakiś czas do Polski :o

Niezła ta DVB-T :twisted:

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg »

To wina tropo. Dzis moze nic wielkiego nie złapałem, ale wskazania siły sygnału szaleją po prostu.

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 383
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Martinez1989 »

Witam, ja wczoraj odebrałem wszystkie 3 Muxy z Ostravy. Super. Pierwszy raz. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Drekan »

Korzystając z ładnej pogody w weekend, przestawiłem antenę na Ostrawę. Udało mi się złapać sygnał 4 czeskiego multipleksu z Lanovej. :D

Sygnał nie jest zbyt silny od 50% do maksymalnie 70%, ale błędy nie występują więc odbiór jest poprawny. Ponieważ okazało się, że nie utraciłem odbioru 2 polskiego multipleksu ze Skrzycznego, pozostałem przy takim ustawieniu anteny.

Co się tyczy zawartości, to mamy dwa kanały HD, jednak niewiele znajdziemy tam audycji w prawdziwym HD. Całkiem ciekawie zapowiada się kanał Fanda. Znajdziemy tam kilka starszych seriali, jak Kobra 11, Gwiezdne Wrota: Atlantyda czy Miasteczko South Park. Poza tym, mecze Gambrinus Ligi, pucharu UEFA, boks, poker czy sport ekstremalny. Trochę dokumentów: Sea Patrol, Cold Blood, Zero Hour czy Deadliest Warrior, itp. Posiada EPG, więc łatwo wybrać interesujące nas audycje. 8-)

Niestety drugi kanał SD, czyli TV Pohoda, go nie posiada, więc nie wiadomo co nadają. Zważywszy, że pierwotnie miał to być kanał dla dzieci, niewiele z planów pozostało. Obecnie jest to głównie kanał muzyczny, w którym dominuje klasyka rocku i popu, uzupełniona o wiadomości regionalne. Na plus zaliczam, że wiele z puszczanych utworów to zapisy z koncertów, a nie tylko teledyski. Jak na razie, nie udało mi się trafić na inne audycje niż wiadomości i muzyka. Inzert TV, to jak na razie tylko plansza, ale kanał telezakupowy, nie będzie oferował nic bardziej interesującego, niż obecnie wyświetlana plansza. :lol:

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Peter_CA »

Drekan: Ramówka TV Pohoda jest momentalnie w trybie "mini" (do września był symbol MINI nawet w logo, jednak RRTV miała pretensje i groziła za to karą). Start pełnej ramówki jest planowany na grudzień.
http://www.digizone.cz/clanky/tv-pohoda ... laci-rady/

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 »

Dordzy čeští kolegové! Opět pohřben ve sněhu Lysou horu. Proč ne odśnieżaja služba Lysá Hora antény? V loňském roce také byly problémy. Ale tam jsou některé automatizované systémy a tajícího sněhu antény. Vzduchové kanály, elektrické ohřívače, chemická ochrana, atd. :roll:

Dordzy czescy koledzy! Znowu może zasypało śniegiem Lysa Hora. Dlaczego służby nie odśnieżaja anten na Łysej Horze? W zeszłym roku tez były z tym problemy. Przecież są jakieś systemy automatyczne odśnieżania i odmrażania anten. Nawiewy ciepłego powietrza, nagrzewnice elektryczne, chemiczna ochrona itp.

U mnie obecnie:
Czechy Łysa Hora pogorszenie MUX1 kan 54.
Mux1 kanał 54 poziom 40-55% zwykle 0% błędów lub 10-40% błędów obecnie przy śniegu
Mux2 kanał 37 poziom 50-60% 0% błędów
Ale idą Czechy jak na razie i rzadko się zacinają,
Na zwykłych odbiornika nie TV Samsung wskazania są wyższe rzędu 65-95%

Dalej bez zmian praktycznie
Wg TV Samsung z Katowice Kosztowy poziom sygnału bez zmian praktycznie
Mux1 kan 55 poziom 78-80% (dla HD 75%) zero % błędów
Mux2 kan 49 poziom 85% zero% błędów
Mux3 kan 51 poziom 70% (dla HD 65-70%) zero% błędów
Wg zwykłych odbiorników nie TV Samsung zwykle 90-100%

Wisła Skrzyczne bez zmian
Mux1 kanał 62 poziom 85% (dla HD 75-80%)
Mux2 kanał 38 poziom 65%
Wg zwykłych odbiorników nie TV Samsung zwykle Mux1 95-100%, a Mux2 80-90%

Może obsługa odśnieżać będzie regularnie maszty i anteny szczególnie Skrzyczne i Lysą Horę, Pradziada w zeszłym roku z tym za dobrze nie było... :D
Ostatnio zmieniony 27 października 2012, o 20:28 przez hol2, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fabio323
Posty: 29
Rejestracja: 1 sierpnia 2010, o 00:42
Odbiornik: ASUS TV USB My Cinema-U3100;LG TV:Onkyo TX-8150
Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS 790 + Telmor ASR + CA-RTV 6
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ochodzita;Chorągwica;Św.Krzyż;Lysá hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: fabio323 »

Jak na razie to ani na Łysej Horze ani na Skrzycznym śniegu nie ma wystarczy spojrzeć na kamery internetowe pozdrawiam .

ODPOWIEDZ