DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: spidi » 22 stycznia 2013, o 11:32

sygnał na k.55 stabilny jak w przeszłości k.62

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 375
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Martinez1989 » 22 stycznia 2013, o 13:14

U mnie całkowity brak sygnału. Gdy był testowo MUX-3 na k.62 to był odbierany, później dołączył MUX-1 z Świętego Krzyża na k.62 to było normalne, że on mi blokował Skrzyczne i wtedy nie odbierałem Skrzyczne. Ale teraz po zmianie kanału na 55 jest zero sygnału... ;/

Szkoda bo myślałem, że doleci. 25kW było odbierane a 100kW nie...
Według nowych map na dvbtmap.eu jestem na żółtym polu...

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ploomba » 22 stycznia 2013, o 16:15

Niestety, u mnie bez zmian po zmianie kanału z 62 na 55. Było 100% i jest 100% :roll: myślałem, że będzie przynajmniej 110 % 8-)

Też optuję za tym, żeby odpalić mux-3 na kanale 62.


p.s.
A jednak jest zmiana. Zniknął mi czeski mmultipleks 1 na 54 kanale. Jaka lipa.

maddict
Posty: 31
Rejestracja: 15 listopada 2012, o 21:19

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: maddict » 22 stycznia 2013, o 16:37

No i w końcu mogę bezproblemowo odbierać MUX1 z siłą 83% jakość niestety tylko 44% ale dobrze, że juz nic nie zacina :D

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: lemiel » 22 stycznia 2013, o 20:40

Mało kto pomyślał o tym, że po zmianie kanału na Skrzycznym zmieni się również FEC z 3/4 na 5/6 w Kosztowach.
A to jest dodatkowy kamyczek do ogródka zasięgu i tłumienia kanału 55 w kierunku na Słowację.
I okaże się, że 100kW to wcale nie jest tak znowu dużo.
Dopiero teraz trzeba będzie zrobić pomiary.
Pod artem na Satkurierze o zmianie na Skrzycznym jest wpis kogoś z tamtych okolic, kto nie ma sygnału chociaż według pomiarów UKE powinien go mieć.
Bo skoro sygnał z Kosztów jest na tyle "słabszy" jakościowo, że odbiorniki są mniej przesterowane sygnałem z kanału 55 i jest lepszy odbiór MUX3 z kanału 51, a sygnał ze Skrzycznego jest na tyle silny, że blokuje odbiór czeskiego MUX z kanału 54 - i po co kodowanie albo tłumienie sygnału na granicach, chociaż Czesi też mogą być z tego powodu niezadowoleni, i stąd pewnie też część tłumień skoordynowana, tyle, że pewnie Skrzyczne też wpływa na odbiór w Czechach - to jest zabawnie. Chociaż to czysta fizyka.
I nie ma się co dziwić, że MUX2 jest w większości MFN.

Ale i tak wesoło będzie dopiero jak w marcu ruszy MUX3 SFN Skrzyczne-Kosztowy-Wręczyca na kanale 41.
(Ze względu na zakłócenia nie wydaje się, że będą to dwa niezsynchronizowane nadajniki na Skrzycznem i we Wręczycy, ale oczywiście mogę się mylić.)
To będzie chyba pierwsza tak rozległa sieć SFN w kraju, swoisty poligon doświadczalny.
I wtedy poznamy prawdę.
Poczekamy, już niedługo.

Ale może ktoś lepszy technicznie to nieco uzupełni.

Zastanawiam się, czy jest sens skakać z anteną po balkonie na tym mrozie, żeby w mojej studni spróbować odebrać MUX1, skoro sygnał "teoretycznie" jest słabszy. Chyba mi się nie chce. Tyle w temacie anten wygiętych w meander.

_chris_

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: _chris_ » 22 stycznia 2013, o 20:48

Wartość FEC wpływa na to czy odbiór jest łatwiejszy czy trudniejszy danego mux-a (inaczej mówiąc na zasięg takiego mux-a), ale nie wpływa realnie na to, jak mux ten zakłóca inne (obce) mux-y pracujące na tej samej częstotliwości. Wykładnikiem zasięgu zakłócania są poziomy nośnych sygnału mux-a (a jest ich u nas 8k na mux), czyli po prostu moc wypromieniowywana na dany kierunek.

A, i po każdej takiej "dużej" zmianie na nadajniku jak zmiana z MFN na SFN plus zmiana FEC należy zasadniczo dokonać ponownego ustawienia anteny.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Stefan_KR » 22 stycznia 2013, o 20:57

Kolego @lemiel czytam Twojego posta już trzeci raz i nadal nie wiem o co chodzi. Jaki jest przekaz Twojej wypowiedzi. Z jednej strony piszesz o kamyczku do ogródka zasięgu (o co tu chodzi??), a z drugiej - o tłumieniu w kierunku Słowacji. Z jednej strony sygnał niby słabszy jakościowo, z drugiej niby dobrze bo odbiorniki mniej przesterowane sygnałem? O co chodzi???
100kW wcale nie tak dużo.. to znaczy ile być powinno aby było 'tak dużo' ?
Jaki wpływ ma k.55 na lepszy odbiór k.51? Dlaczego k.55 blokuje czeski k.54? Czemu Czesi mieliby być niezadowoleni i co w tym zabawnego?
Jakiż to poligon będzie na k.41 że niby pierwsza tak rozległa sieć SFN? A obecny k.61 na południu i wschodzie to co niby jest ??? Jaką to prawdę chciałbyś poznać niedługo?
I wreszcie podsumowanie - niby tyle mądrości tu wypisałeś ale prosisz aby ktoś techniczny to uzupełnił bo się możesz mylić. To w końcu wiesz o czym piszesz czy tylko tak sobie plotkujesz..?

Maxx@
Posty: 16
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 00:18
Odbiornik: VU+ Ultimo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy - Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maxx@ » 22 stycznia 2013, o 21:37

U mnie nic sie nie zmieniło z 54 kanałem . Może wina leży po stronie głowic mam na myśli to że mają złą separacje międzykanałową .

jarss
Posty: 2
Rejestracja: 7 maja 2011, o 23:50

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: jarss » 22 stycznia 2013, o 21:39

W moim wypadku po zmianie kanału sygnał (jakość) wg wskazań tunera spadł ze stabilnych 85% do oscylującego pomiędzy 60 a 77 %. Zdarzają się lekkie przycinania obrazu, ale może to wszystko musi dobrze ruszyć, i będzie ok? Zobaczymy :)

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ploomba » 22 stycznia 2013, o 21:45

u mnie z tym czeskim kanałem 54 jest tak, że moc sygnału pokazuje mi np 92% a poziom błędów 2000 (100%) - czyli zero odbioru. Wychodzi z tego, że 100 kW na kanale 55 bardzo "sieje" na sąsiedni kanał 54 i stąd ten 100%-wy poziom błędów.
Inaczej jest z kanałami 38 i 37. Na 38 nadaje polski mux-2 z małą mocą i nie zakłóca on chyba aż tak sąsiedniego czeskiego kanału 37 (sit-2). Pewnie przez mniejszą moc. Zapewne gdyby mux-2 na kanale 38 był również nadawany z mocą 100kW stało by się to samo z sit'2 na kanale 37 co z sit'1 na 54-ym.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 22 stycznia 2013, o 23:19

Krótko na przeciw kilku tu forumowym "ekspertom": otóż ani czeski k.37 nie zakłóca mi słabiutkiego k38 ani też k.55 nie wpływa na k.54 i znam wiele osób mających kompletnie różne systemy odbiorcze, u których odbiór jest PRAWIDŁOWY wszystkich wyżej wymienionych kanałów (jak Polskich tak Czeskich).

@ploomba z czeskim sit1 na k.54 zaczęły się dziać problemy już kilka dni temu przed zmianą na Skrzycznem(także i u mnie). Samo przełączenie (zakłócenia międzykanałowe) w żaden sposób na to nie miało wpływu - odsyłam do wątku o DVB-T w Czechach.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: lemiel » 22 stycznia 2013, o 23:55

Stefan_KR - plotkuję, jak większość. Jestem w tej tematyce laikiem, który liznął co nieco z tematu.
Jak widać są różne odbiorniki, różne instalacje antenowe, różnie się zachowujące i różnie działające w przypadku silnych sygnałów na sąsiednich kanałach. I mogę się mylić twierdząc, że w przeciwieństwie do nadajników odbiorniki nie dotyczą aż tak surowe normy przepuszczania sygnału przez tor odbiorczy, odporności na sąsiednie silne sygnały, itp. I ze względu na to będziemy czytać tu narzekania na brak sygnału i stwierdzenia, że dalej jest tak samo a nawet lepiej.
Nie czytam całego forum i wszystkich tabel przypisań kanałowych, to i nie trafiłem na tę sieć na k61.
A mając w pamięci to co się stało po przełączeniu na kierunkowy zestaw antenowy nadajnika na k55 w Kosztowych i pijarowe czarowanie rzeczywistości po tym, to uważam, że możemy się spodziewać w marcu wszystkiego, nie tylko pełnego sukcesu.
A co do mocy. Skoro zmiana FEC wpływa na łatwość odbioru, czyli zasięg jak to lepiej ujął _chris_ to 100kW niekoniecznie może być wystarczające - tu spekulując jak ująłem w pierwszym zdaniu. Nie mam ochoty i potrzeby wgryzać się w szczegóły ustaleń, w których założono, że 100kW wystaczy, zamiast np. 800kW analogu. Z jakim FEC i innymi parametrami to będzie nadawane, by zapewnić porównywalny zasięg prawidłowego odbioru. Bo pomimo braku odbioru śmietnik w eterze będzie dużo dalej przeszkadzał. Wide Lwów i Sucha Góra.
EOT, bo się nie znam.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ploomba » 23 stycznia 2013, o 00:01

Maciejek pisze:Krótko na przeciw kilku tu forumowym "ekspertom": otóż ani czeski k.37 nie zakłóca mi słabiutkiego k38 ani też k.55 nie wpływa na k.54 i znam wiele osób mających kompletnie różne systemy odbiorcze, u których odbiór jest PRAWIDŁOWY wszystkich wyżej wymienionych kanałów (jak Polskich tak Czeskich).

@ploomba z czeskim sit1 na k.54 zaczęły się dziać problemy już kilka dni temu przed zmianą na Skrzycznem(także i u mnie). Samo przełączenie (zakłócenia międzykanałowe) w żaden sposób na to nie miało wpływu - odsyłam do wątku o DVB-T w Czechach.

Być może to faktycznie zbieg okoliczności. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Krzysiek82
Posty: 1
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 11:54
Odbiornik: Samsung LE-32E420
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Krzysiek82 » 23 stycznia 2013, o 12:08

Witam!

Do tej pory odbierałem ze Skrzycznego MUX1 na kanale 62 oraz MUX2 na 38. Poza tym dwa czeskie multipleksy na kanałach 37 i 54. Po zmianie sprzed kilku dni nie mam MUX1 na kanale 55 ani na żadnym innym. MUX2 oraz czeskie działają bez zarzutu w dalszym ciągu.
Wcześniej z Katowic nie łapałem nic, ani MUX1 na k.55 ani MUX3.

Lokalizacja - Jastrzebie Zdrój, antena zbiorcza na osiedlowym bloku 11 piętrowym.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ObywatelDVB-T » 23 stycznia 2013, o 12:54

[
Jeżeli chodzi o warunki odbioru programów telewizyjnych nadawanych w ramach drugiego multipleksu (MUX-2), to aktualnie sygnał jest nadawany w trybie przejściowym z mocą tylko 1 kW na kanale 38. Jest to spowodowane ograniczeniami nałożonymi przez Słowację w trakcie międzynarodowych uzgodnień koordynacyjnych, jak również równoległą pracą nadajników telewizji analogowej na terenie woj. małopolskiego. Emisja naziemnej telewizji cyfrowej po 19 marca 2013 r.- czyli po wyłączeniu sygnału analogowego- będzie prowadzona na kanale 58 z mocą 100 kW, co diametralnie poprawi warunki odbioru.
http://nt.interia.pl/raport-koniec-tele ... nId,771550

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Peter_CA » 23 stycznia 2013, o 13:04

Zabawny jest kolejny akapit:
Także z chwilą wyłączenia sygnału analogowego TVP S.A. planuje uruchomienie nadawania sygnału trzeciego multipleksu (MUX-3) na bazie przemienników do tej pory wykorzystywanych do emisji telewizji analogowej w dolinach na Podbeskidziu i tych miejscach, gdzie wcześniej nie docierał sygnał analogowy z nadajnika głównego Wisła/Skrzyczne.
Sugerując się tylko tym tekstem można by było stwierdzić, że w marcu zostaną uruchomione tylko doświetlenia :D

tom31
Posty: 5
Rejestracja: 21 sierpnia 2012, o 12:28
Odbiornik: UE40D5500, Sony KDL-26EX320
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activia
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tom31 » 23 stycznia 2013, o 13:38

To może teraz trochę o moim odbiorze. Właściwie ta zmiana w nadawaniu z Skrzycznego nic u mnie nie wniosła nowego. Mieszkam w centrum Bielska-Białej. Antena na balkonie. Brak bezpośredniej widoczności Skrzycznego, dlatego zawsze odbierałem z Katowic. Łudziłem się jednak że po wzroście mocy do 100 kW, będę w stanie odbierać stamtąd sygnał jakby bokiem, przestawiając antenę na nadajniki w Czechach - prawdopodobnie Lysa Hora lub Hostalkovice. Dodam że po przestawieniu bez problemu łapię czeskie dvb-t na kanałach: 36, 37, 48 oraz 54. Kanału 63 jak dotąd nie udało się odebrać. Możliwe, że niezbyt szczęśliwie wybrałem porę (wczoraj w Beskiach była mgła oraz marznący deszcz) lecz po przestawieniu anteny straciłem MUX 1 (k.55). MUX 2, kanał 49 - a więc na pewno z Katowic (63 kW), działał bardzo dobrze oraz wyżej wymienione czeskie MUX'y również. Zatem reasumując będę musiał poczekać na wzrost mocy sygnału MUX1 z Katowic (prawdopodobnie po ASO, a więc do maja). Zobaczymy co nastąpi 20.03 - po ASO na Skrzycznem i czy będę w stanie odebrać stamtąd MUX 3. Moja antena to Digit Activia firmy Telmor. Wiem że większość z Was jest zwolennikami anten kierunkowych z symetryzatorem. Ja z uwagi na małą ilość miejsca na balkonie (mieszkanie w bloku) zdecydowałem się na tą antenę i przyznam że nie będę na nią narzekać. Może jeszcze dziś pokombinuję z ustawieniem (pogoda za oknem nieco lepsza). Tyle póki co w temacie.

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: an10ka-dx » 23 stycznia 2013, o 16:02

ObywatelDVB-T pisze:[
Jeżeli chodzi o warunki odbioru programów telewizyjnych nadawanych w ramach drugiego multipleksu (MUX-2), to aktualnie sygnał jest nadawany w trybie przejściowym z mocą tylko 1 kW na kanale 38. Jest to spowodowane ograniczeniami nałożonymi przez Słowację w trakcie międzynarodowych uzgodnień koordynacyjnych, jak również równoległą pracą nadajników telewizji analogowej na terenie woj. małopolskiego. Emisja naziemnej telewizji cyfrowej po 19 marca 2013 r.- czyli po wyłączeniu sygnału analogowego- będzie prowadzona na kanale 58 z mocą 100 kW, co diametralnie poprawi warunki odbioru.
http://nt.interia.pl/raport-koniec-tele ... nId,771550
Maciejek pisze:A tak z ciekawości pytam. :D

MUX2 - 30kW k.58 MFN
MUX3 - 50kW k. 41 SFN z Katowicami i Częstochową
To w końcu z jaką mocą będzie nadawał MUX2 na k.58 :?: Raz piszą 30kW a raz 100kW :?:

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek » 23 stycznia 2013, o 16:49

Wg ustaleń GE06 dla k.58 powinno być 100kW (kierunkowo). Uwzględniając obecną wspólną dla wszystkich MUXów kierunkową charakterystykę anteny nadawczej ma być dla MUX2 30kW. Ile będzie przekonamy się po 19 marca.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tomekogg » 23 stycznia 2013, o 18:42

Peter_CA pisze:Zabawny jest kolejny akapit:
Także z chwilą wyłączenia sygnału analogowego TVP S.A. planuje uruchomienie nadawania sygnału trzeciego multipleksu (MUX-3) na bazie przemienników do tej pory wykorzystywanych do emisji telewizji analogowej w dolinach na Podbeskidziu i tych miejscach, gdzie wcześniej nie docierał sygnał analogowy z nadajnika głównego Wisła/Skrzyczne.
Sugerując się tylko tym tekstem można by było stwierdzić, że w marcu zostaną uruchomione tylko doświetlenia :D
Nie no, ale ze Skrzycznego też wtedy muszą uruchomić Mux-3, bo niby skąd te przemienniki miałyby retransmitować sygnał co? Nie mam racji? Niech ktoś mądry sie wypowie.

Odpowiedz