DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ibartolo » 19 stycznia 2013, o 14:51

od kilku dni mam bardzo słaby lub brak sygnału na k54 być może przez pogodę a jak u was z odbiorem ?

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: #BEAVER# » 19 stycznia 2013, o 15:27

Mogę potwierdzić częściowy lub całkowity zanik sygnału na k.54.
Kanał 37 100/100.
Zima daje o sobie znać... ;)

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 962
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 19 stycznia 2013, o 15:35

U mnie oba MUXy z LH chodzą bez zmian.
Na tę chwilę: MUX1 97/100, MUX2 98/100

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg » 19 stycznia 2013, o 15:52

buster, o czym ty mówisz, gdzie ty mieszkasz, a gdzie my...
Ale to dziwne, bo w niższej temperaturze sygnał leci dalej. Chyba że oblodziło anteny na Lysej Horze.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 962
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 19 stycznia 2013, o 16:01

Ale azymut (kierunek) mamy podobny, więc jeżeli u mnie nie ma spadków sygnału to tym bardziej nie powinno ich być u Was bliżej nadajnika.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maciejek » 19 stycznia 2013, o 16:13

Również od kilku dni mam zdecydowanie słabszy sygnał na k54 sit1, kanał 37 i sit 2 bez zmian - silny i stabilny.
Jakieś prace na obiekcie? Podejrzane tłumienie czy może coś zakłóca?

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg » 20 stycznia 2013, o 22:53

Blockbuster, a czemu ty odbierasz Lysą Hore? Wg dvbtmap.eu Pradziad sieje lepiej u ciebie.

Maxx@
Posty: 16
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 00:18
Odbiornik: VU+ Ultimo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy - Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maxx@ » 21 stycznia 2013, o 20:38

Witajcie
Czy odbiera ktoś z Was Opava Hlubocec MUX-4 K63 ? bo od wczoraj jest zero sygnału .

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 457
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: a.d. » 21 stycznia 2013, o 22:38


Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 962
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 21 stycznia 2013, o 23:14

tomekogg pisze:Blockbuster, a czemu ty odbierasz Lysą Hore? Wg dvbtmap.eu Pradziad sieje lepiej u ciebie.
Wg dvbtmap.eu rzeczywiście powinienem być z zasięgu Pradziada oraz poza zasięgiem LH. Jednak w praktyce to wygląda całkiem inaczej ;)
Już kiedyś o tym pisałem w innym wątku
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=586

Oprócz tego co tam napisałem dochodzi kolejna przeszkoda w postaci tego, że na k36 będzie nadawać cyfrowo NTL Radomsko więc o MUX1 z Pradziada można będzie zapomnieć.
No i jeszcze na plus LH można zaliczyć to, że mając ustawioną antenę na ten nadajnik odbieram przy takim ustawieniu także Skrzyczne, Kosztowy, Błeszno i Wręczycę. :)

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 378
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Martinez1989 » 22 stycznia 2013, o 08:58

blockbuster pisze: Oprócz tego co tam napisałem dochodzi kolejna przeszkoda w postaci tego, że na k36 będzie nadawać cyfrowo NTL Radomsko więc o MUX1 z Pradziada można będzie zapomnieć.
Nie zapomnij, że po ASO MUX-2 z Świętego Krzyża będzie nadawał na k.37. Może Ci zakłócać LH.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Peter_CA » 23 stycznia 2013, o 15:00

Maxx@ pisze:Witajcie
Czy odbiera ktoś z Was Opava Hlubocec MUX-4 K63 ? bo od wczoraj jest zero sygnału .
Według tego wpisu w kilku ostatnich dniach zdarzałi się przerwy w dostawie prądu do nadajnika z powodu zerwania linii wysokiego napięcia (oblodzone przewody i drzewa) w kilku miejscach (łącznie z połamanym słupem).

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maciejek » 23 stycznia 2013, o 16:55

ibartolo pisze:od kilku dni mam bardzo słaby lub brak sygnału na k54 być może przez pogodę a jak u was z odbiorem ?
U mnie sygnał Sit1 na k.54 z LH wrócił "do normy". Jakość MAX.

Awatar użytkownika
rastel82
Posty: 50
Rejestracja: 28 lipca 2012, o 21:42
Odbiornik: PS51E530+Ariva 120 Combo|3x Ariva T65|Cabletech 0083, 0085.
Instalacja antenowa: 4x Sowar Dexta Euro; 3x 6 mnpt + 11 mnpt
Nadajnik - obiekt nadawczy: PL JG/ŚK 1-3, L1| CZ 1-3 | DE - Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: rastel82 » 25 stycznia 2013, o 15:58

ntcdvb pisze:Prima ZOOM – Sit’3 MUX CDG
Jest już komunikat na planszy kanału:

START programu 1 luty 2013 od 20.00
Zapowiada się ciekawie. Jest już puszczany zwiastun.

Krispl
Posty: 42
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 23:07

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Krispl » 25 stycznia 2013, o 21:11

Niestety u mnie skończył się dobry odbiór czeskiego MUX 1 (Sosnowiec, śląskie). Najlepiej było wtedy kiedy jeszcze nie nadawał polski MUX 3 na kanale 55 i wtedy miałem normalny odbiór obu MUX-ów czeskich z Lysej Hory. Kanał 55 ze Skrzycznego nadający od niedawna z mocą 100 kW przebija mi teraz na kanał 54 i mam nietypowe zakłócenia - szatkowanie obrazem z pikselozą. Czeski MUX 2 na kanale 37 odbieram idealnie i bez jakichkolwiek zakłóceń. Mam niezłą antenę bo ATX91 i przy odległości od nadajnika ok. 90 km odbiór MUX-a 1 powinien być prawidłowy tak jak to jest na czeskim MUX-ie 2. Bardzo chętnie dowiedziałbym się co tak naprawdę "sieje" po 54 kanale telewizyjnym i jaka jest przyczyna, że jest taka różnica w jakości odbioru miedy oboma czeskimi MUX-ami z Lysej Hory. Czy to możliwe by polski nadajnik przykrywał czeski ? Kanały są bezpośrednio przy sobie 54-55 i wykorzystywane jest do transmisji pełne pasmo 8 MHz. Filtry w telewizorach nie są idealne. Czy to nie błąd, że najaniki sąsiednich krajów działają na tak bliskich częstotliwościach ?

Kuriozalne jest to, że poziom sygnału na MUX-ie 2 jest 26 % z jakością 100 % a na MUX-ie 1 jest 40 % (!) a jakość 1 % (brak odbioru, telewizor LG).

Skoro oba nadajniki czeskie mają po 25 kW, częstotliwości nadawania są bliskie 600 i 735 MHz oraz mają praktycznie tę samą chakterystykę promieniowania to co o tym myśleć ? Może nakładają się na to jeszcze dodatkowo jakieś zakłócenia przemysłowe.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ploomba » 26 stycznia 2013, o 10:59

U mnie też brak odbioru sit'1 na kanale 54. W temacie o nadajniku Skrzyczne" dywagowałem, ze ma to związek z uruchomieniem przekazu polskiego mux-1 na kanale 55. Utrata odbioru czeskiego sit'1 zbiegła się jakoś z tym faktem. Do dzisiaj zero poprawy. Brak czeskiego multipleksu na kanale 54. Czeski sit'2 odbieram na 37 bez zmian (praktycznie cały dzień OK). Czeski sit'1 na 54 miałem słabszy (czasami popołudniami szatkowało) - teraz cały dzień zero odbioru. Czeski sit'4 na kanale 63 też miałem słabszy (stabilny obraz rano popołudniami czasami brak) - ten multipleks odbieram bez zmian. Dziwne jest to, że sąsiadował z nim wcześniej polski mux-1 ze Skrzycznego na kanale 62 i było OK (nic nie zakłócało). Przeniesienie polskiego mux-1 na kanał 55 jakoś zbiegło się z utratą odbioru czeskiego sit'1 z kanału 54.

p.s. czasami udaje się mi odebrać szczątki sygnału czeskiego sit'1 z Pradziada na kanale 36 (szatkuje i nie da się oglądać - zawsze tak miałem)

p.s.2
a teraz ciekawostka.
Czeski sit'1 działa mi na tunerze Wiwa HD-80 :lol: Na TV Samsung'a LE 32C450 skanując częstotliwość sit'1 (54) nie znajduje mi nawet żadnych kanałów (zero odbioru). Co jest dziwne, Wiwa miała zawsze słabszą głowicę od Samsunga - na Samsungu miałem kiedyś np popołudniami stabilny odbiór czeskiego sit'1 z k.54 a na Wiwie potrafiło przycinać.
Teraz na Samsungu nie mam k.54 i nie da się wczytać listy kanałów a na Wiwie działa.
Ta sama instalacja antenowa (ten sam wtyk).

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb » 27 stycznia 2013, o 16:30

SAT-COM pisze:W Czechach szykuje się zmiana MUX2 CZ z K61->K38 z Trutnova.
Nowa częstotliwość dla MUX4 CZ na Kanale 29 oraz testy DVB-T2 na Kanale 50.
Kolego SAT-COM a znasz datę?
Interesuje mnie szczególnie zmiana Sit’4 z k.25 na k.29 ??
Czy dopiero po 22 IV 2013 r. kiedy nastąpią zmiany na Ślęży, Czarnej Górze ?

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: SAT-COM » 28 stycznia 2013, o 09:51

Nie znam żadnych dat. Mam nadzieje że się coś zmieni przed uruchomieniem MUX3 PL.
K25 z Jablońca będzie nam zakłócał Kulin oraz Wałbrzych.
Bazuje na tym linku: http://www.ukwtv.de/download/FERNSEHSEN ... 122012.zip
oraz na tym co wyczytam na czeskich stronach.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: igorlan » 28 stycznia 2013, o 12:13

U mnie SIT1 z LH został całkowicie przytłumiony przez arcy-silny sąsiedni sygnał ze Skrzycznego. Dodatkowo równie mocny analogowy Polsat z k53 dowala z drugiej strony, więc mogę zapomnieć o SIT1 z Lysej Hory.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg » 28 stycznia 2013, o 12:14

Może zatem Pradziad? Tylko znając życie, to jesteś w zasięgu Rabki i może Świętego Krzyża.

Odpowiedz