DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 »

Praw fizyki nie przeskoczysz. Zysk anteny zależy od jej rozmiaru. Nie ma małych anten o bardzo dużym zysku. Mała i dużo dB to ze wzmacniacza. Nikt na tym forum nie poleci ci ładnego szmelcu bo byłoby to nieprofesjonalne. Mam pomysł. Kup sobie wzmacniacz tak ze 40 dB, przykręć do niego dwa druty wygięte w kształt litery V i całość schowaj do pudełka które ci się podoba. Będziesz miał unikalną antenę o odpowiadającym ci wyglądzie. A jeśli uważasz, że inżynierowie Emitela czy doradzający na tym forum znawcy tematu się nie znają na sposobie odbioru to skorzystaj z opini na ceneo, skąpcu, opineo gdzie negatywne wypowiedzi są kasowane natychmiast. Twój temat uważam za zamknięty i myślę, że nie będziesz już śmiecił na tym forum.

PawełZ
Posty: 18
Rejestracja: 12 października 2012, o 14:29
Odbiornik: Wiwa 100, Opticum HD1
Instalacja antenowa: Antena log-per na balkonie, 4 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy,

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: PawełZ »

kramek pisze:myślałem że mi poradzicie jaki model zakupić takiej anteny ale widze że tu tylko czas trace na necie jest wiecej opini o tych antenach pokojowych zabudowanych m.innymi na ceneo itd... a wy to tylko te staroswieckie anteny doradzacie...
Nie dziw się Kolego, że takimi wypowiedziami Wzbudzasz, na tym forum, irytację, bo wszystko co tu napisano na Twoje pytanie to nie tylko prawda, ale prawa fizyki.
Proponuję Ci przeczytanie skondensowanych wiadomości nt. anten pod tym adresem:
http://tunery.tv/forum/printview.php?t= ... 4e43d420b9
Po przeczytaniu, wyposażony w pewną wiedzę, Zrobisz co Zechcesz. :-)

kash18
Posty: 7
Rejestracja: 6 marca 2013, o 13:14
Odbiornik: Samsung 32ES6100W
Instalacja antenowa: LTC DVBT06
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy , Wisła , Lysa Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kash18 »

Może mi ktoś napisać z jakich kanałów i z jakimi mocami polecą wszystkie MUXy , zarówno z Kosztów jak i ze Skrzycznego .Pozdrawiam

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hol2 »

Nadają :D : Katowice Kosztowy MUX1 k.55 100kW (wg www.dvbtmap.eu), synchronicznie tez na tym kanale nadaje Skrzyczne też k.55 100kW (wg www.dvbtmap.eu i Emitela) od 31 stycznia 2013 (zobacz watek Skrzyczne na forum) już to idzie i odbieram b. dobrze, dalej z Kosztowy MUX2 k.49 63kW już od dawna idzie dobrze, MUX3 słabszy z Katowic Kosztowy kanał 51 tymczasowy obecnie ok 5-10 kW (i nakłada się z Czechami z Pradziada MUX3 czeski też k.51) ma się przenieść na kanał 41 i być nadawany synchronicznie ze Skrzyczne oraz z Częstochową, moc ok 25 kW lub więcej po wyłączeniu analogów przed lipcem 2013, z tego co wiem i odbieram teraz i z tego co mi wiadomo że ma być. Jest tez telewizja mobilna k.44 co idzie z wielu nadajników (moc 3-8kW) w okolicach Katowic i Bielska k.31, 8 programów TV i kilka radia na 12 miesięcy za darmo z odbiornika Polsatu MHD1000 co był w Biedronce za 99zl z internetem też, z wbudowana antena wew. i dwoma wej. Ant1 i Ant2 na anteny zewn. np na Kosztowy i druga Skrzyczne, Czechy lub mobilną TV ant w pionie :P. Moce MUX1 i MUX2 z Kosztowy raczej nie ulegną zmianie, będą jak teraz 100kW (wg www.dvbtmap.eu) i 63 kW natomiast MUX3 powinien iść mocniej (ok 25kW i więcej) i na innym kanale niż obecnie powinno być na 41 kanale. Zobaczymy jak to pójdzie? Bo teraz MUX3 z Kosztowy k.53 idzie bo idzie u mnie ale jest słabszy dużo niż MUX1,2 tez z Katowic Kosztowy. Po wyłączeniu analogów powinno się ustabilizować, na czas jakiś, jak nie wymyślą jakiś dodatkowych multipleksów i też DVB-T2 może :?:
Ostatnio zmieniony 10 marca 2013, o 13:29 przez hol2, łącznie zmieniany 2 razy.

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 »

hol2 pisze: MUX3 słabszy z Katowic Kosztowy kanał 51 tymczasowy obecnie ok 5-10 kW (i nakłada się z Czechami z Pradziada MUX3 czeski też k.51) ma się przenieść na kanał 41
Moc Mux-3 to 2,5 kW a nie 5-10 kW. Co do nakładania to prawda i czekam na szybką zmianę tego fatalnego stanu rzeczy !

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hol2 »

To oficjalnie tyle podają 2,5kW, MUX3 Kosztowy k.51 ale wg wskazań odbiorników jest raczej większy tak jak napisałem 5-10 kW, żeby się może Czesi nie pogniewali, że im sieja na ich kanale. U mnie to idzie gorzej o jakieś tylko 10-20% niż MUX1,2 z Kosztowy,a tamte maja ok 100kW wg www.dvbtmap.eu (oficjalnie na stronie Emitela 25 kW, bo zawsze z moca 100kW może jeszcze nie nadaja?) i 63 kW (raczej tyle jest) i Skrzyczne MUX1 100kW (raczej tyle jest) też kanał 55 synchronicznie z odległości ok 50-75km wiec to raczej nie 2,5kW ? :D :!:
Ostatnio zmieniony 10 marca 2013, o 13:31 przez hol2, łącznie zmieniany 2 razy.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg »

hol2, czy możesz przestać podawać kłamliwe informacje?

Kosztowy:
Mux-1 : 25 kW dookólnie
Mux-2 : 63 kW dookólnie
Mux-3 : 2,5 kW dookólnie

Skąd ci się wzięło 100 kW dla mux-1?

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hol2 »

:lol: Dlaczego kłamliwe? Skrzyczne nadaje już z mocą 100 kW na kanale 55 co i Pan Jarosław z Emitela napisał, a Kosztowe przecież nie mogą być gorsze, wiec widzę na wskaźnikach ze testują większą moc, (oficjalnie jest podane 25 kW dla MUX1 Kosztowy, ale idą podobnie silnie jak Skrzyczne, a i zdarzało się, że nocą wyłączali nadawanie MUX1 z Kosztowy wiec coś regulowali zapewne ? :lol: Mnie nie oszukają :D Ale zawsze wytłumaczą się zmienną propagacja :roll: Te 3-8 kW to rzeczywiście idą nadajniki TV mobilnej w tym rejonie k.44 i k.31 oraz dla Krakowa 46, niektóre także wysoko są np w Krakowie na Kopcu Kościuszki 3 kW idzie to super ale w Krakowie, ale nie na odległości 50 km jak z Kosztowy idzie też niby 2,5 kW ? Chyba że moce inaczej obliczają ? :?:

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg »

Chłopie, ogarnij sie!!! Kosztowy Mux-1 idą z mocą 25 kW. A przerwy w nocy to konserwacje, jeśli jeszcze raz napiszesz te bzdury, to zgłaszam twój post do moderacji.

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hol2 »

Wejdź se człowieku na http://www.dvbtmap.eu jak potrafisz wybierz mapę MUX, dalej nadajniki i zobacz se ile jest dla Katowic Kosztowy MUX1 kanał 55, pisze ci jak byk 100 kW, dalej dla MUX 2 k.49, 63 kW, oraz MUX3 k.51, 2,5 kW (wg mnie oficjalnie 2,5 kW bo jest troszkę więcej realnie)

WIEC DLA MUX1 WG http://www.dvbtmap.eu JEST OBECNIE 100 kW k.55 KATOWICE KOSZTOWY, A 25 kW TO OWSZEM KIEDYŚ BYŁO.

Chyba, że uważasz że twoje dane są jedynie słuszne, a te podawane w Internecie i przez ludzi co to mierzą złe?

Pozdrawiam :D


Mux 1, 55k, 746 MHz, H, 100 kW
Coverage map (d)
z http://www.dvbtmap.eu

Do moderacji nadaje się wiec twój post, ale tu większe bzdury ludzie wypisują, wiec sie nie przejmuj starymi danymi :lol:

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg »

Przez jakieś 2 tygodnie Mux-1 z Katowic był nadawany z mocą 100 kW, ale potem powrócono do 25 kW dookólnie. http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_obiektow.aspx To jest chyba bardziej wiarygodny link niż dvbtmap.eu nie? http://radiopolska.pl/wykaz/polskadv.php ten zresztą też. Kolega z Czech po prostu musiał zapomnieć o zmianie. Twój post zostanie zgłoszony do moderacji. Dalej będziesz twierdził, że moc jest inna niż podają te linki?

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hol2 »

Dla mnie jest najbardziej wiarygodne i ważne, to co mam na wskaźnikach na kilku urządzeniach w domu, czy tez przenośnych w różnych miejscach, także na samochodzie takie hobby czasami. Sam napisałeś że MUX1 szedł z mocą 100 kW przez jakieś dwa tygodnie, wiec ja też napisałem, ze coś robią z regulacja mocy na Kosztowy, jak teraz maja 25 kW to może i maja ale oficjalnie bo u mnie wskazania są nadal podobne jak dla 100 kW poprzednio, przynajmniej w domu (ale tak może być czasami normą).

Zresztą też podałem źródło wiarygodne http://www.dvbtmap.eu i tam ci pisze, że moc dla MUX1 k.55 Kosztowy jest 100 kW. Rzadko tam widziałem błędy. Na stronie Emitela są jeszcze bardziej wiarygodne i oficjalne dane 25 kW ale to jest oficjalnie, bo oni nie mogą oficjalnie podać ze jest 100 kW jak tyle zawsze nie nadaja, jak nie dokończą testów i też zezwolenie muszą na to zgodne z harmonogramem swoim może, ale ze 100 kW się pojawiło sam napisałeś (chyba drogi pomocniczy moderatorze) ale to jest proces ciągły a nie skokowy, że już sie przełącza parametry nadawania bez czasu testowego czy nocnych prób i napraw, konserwacji.

To odpowiedzialna firma Emitel wiec nie poda, ze już idą z mocą zawsze 100 kW jak zawsze nie idą i testują czy testowali urzadzenia. Ostatnio zawsze tak robili, a jak kiedyś dawno podawali, że coś zmieniają coś co, jeszcze nie było wypróbowane to ludzie się denerwowali. Zgłaszaj sobie do moderacji co chcesz ja podałem moc 100 kW dla MUX1 wg źródła http://www.dvbtmap.eu oraz swoich wskazań lokalnych obarczonych błędem. Jak Emitel na stronie ma 25 kW to znaczy ze ma 25 kW i już, jak zawsze będzie miał moc nadawania 100 kW to pewnie poda także na swojej stronie.

Przy okazji zgłaszania do moderacji zgłoś też wg ciebie złe dane na http://www.dvbtmap.eu może zmienia jak są złe, jak zdąża przed oficjalna zmianą? A może na stronie Emitela wcześniej zmienia ze starych 25 kW na 100 kW jak już będzie można.

U mnie w domu na zwykłych odbiornikach to jest żadna różnica tak naprawdę czy 25 czy 100 kW, gorzej jak jest tylko 2,5-5 kW to widać duże zmiany.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg »

Hahaha, ciekawe jak można określić moc nadajnika na podstawie wskazań z tunera :D
Poza tym, 100 kW szło przez 2 tygodnie ale z innego, kierunkowego systemu antenowego. 25 kW jest teraz i to idzie dookólnie. Nie ma pozwolenia na nadawanie dookólnie z Kosztów z mocą 100 kW! Chłopie ogarnij sie! Dvbtmap.eu to jest strona amatorska. Poprawne dane masz na stronach, które podałem. Jak nie wierzysz, to napisz sobie maila do Emitela. A może Pan Jarosław powie, jak jest naprawdę? Nie można sobie , jak powiedziałeś zwiększać mocy wg własnego widzimisię.

Ile ty masz lat? 13? Jesteś chociaż pełnoletni?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka »

hol2 pisze:Wejdź se człowieku na http://www.dvbtmap.eu jak potrafisz wybierz mapę MUX, dalej nadajniki i zobacz se ile jest dla Katowic Kosztowy MUX1 kanał 55, pisze ci jak byk 100 kW, dalej dla MUX 2 k.49, 63 kW, oraz MUX3 k.51, 2,5 kW (wg mnie oficjalnie 2,5 kW bo jest troszkę więcej realnie)
W każdym dziale widnieje informacja http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=31&t=1394 na temat informacji o emisjach prowadzonych przez Emitel.
Na naszej stronie głównej podane są parametry emisji http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt
Emisja w Katowicach prowadzona jest zgodnie z danymi ujętymi w naszym wykazie.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg »

Masz jeszcze hol2 jakieś sugestie czy zastrzeżenia?

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hol2 »

Oczywiście ze nie mam ..... :!:

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 »

Wg. informacji z UKE:
Zmiana kanału (Mux-3)na docelowy jest w tej lokalizacji planowana na 20 maja 2013 r.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda »

Ja czekam do wtorku kiedy to ruszy sygnał na k41 z Wisły i dostroję oba odbiorniki na ten kanał, wszak będzie mocny sygnał i nadawany na dużej wysokości a i tak prędzej czy później będzie SFN także z Katowic. Odziwo bardzo dobrze odbieram analogową jedynkę i dwójkę z Wisły, nawet słaby obecnie mux2 idzie ładnie.

krzysztof
Posty: 31
Rejestracja: 12 października 2012, o 20:22
Odbiornik: Samsung
Instalacja antenowa: Zasilacz PWA-40 (20dB)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzysztof »

U mnie po dzisiejszych wyłączeniach przestał działać MUX2 k.49. Co chwilę pojawia się siła sygnału 90%, ale za chwilę znowu 0%. Czy takie są objawy przesterowania? Czy to możliwe, że jak w Wiśle g. Kozince nadawano TVP2 na k.49 to sygnał ten odpowiednio tłumił MUX2, tak że byłem go w stanie odebrać, a teraz już jest przesterowany?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 875
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: S-ów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek »

Całkiem możliwe. Nie piszesz na czym odbierasz. Sygnał z Katowic w Ustroniu jest b. silny w szczególności na k.49 pod warunkiem odkrytej "widoczności" w kierunku nadajnika. Jeżeli masz wzmacnuiaczw antenie - usuń go i wstaw symetryzator (nie zapomnij o wymianie wtyczki antenowej na zwykłą - bez zasilacza).

ODPOWIEDZ