DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

W całości Sit'4 MUX DB należy już do Nova :(
Nova HD, Smichov, Fanda, Telka i tylko TV Pohoda (RTM TV) :shock:
Czy jest plan zakodowanie tej paczki :?:

lumca_2
Posty: 256
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 »

Ne.

lumca_2
Posty: 256
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 »

ntcdvb pisze:W całości Sit'4 MUX DB należy już do Nova :(
Nova HD, Smichov, Fanda, Telka i tylko TV Pohoda (RTM TV) :shock:
Czy jest plan zakodowanie tej paczki :?:
Chybí ti tam Inzert tv (vysílá v lokalitách Praha, Brno, Ostrava).

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

Genus Plus , Televize Pětka <?> , ČT 1 HD
W 2013 oferta kanałowa Czeskiej DVB-T stopniała o 3 kanały, wymiana oferty czy szykuje się kryzys :?:
Inzert tv = Mango24 (PL) oby nie dali do Sit4 :?

Choć kanał ČT 1 HD opuścił Sit’4 MUX DB ze względu na małą pojemność tego MUX i uruchomienie kanału SD – Telka od 22.02
Pozostaje tylko wdrażać DVB-T2 z kanałami HD

.: EDIT :.
Telka nadaje :!:

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack »

Mam takie pytanie.. trochę poza tematem DVB-T. Czy Czesi mają odpowiednik TVN Playera dla Novej tudzież CT i Primy?

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

Pod nadajnik Raspenava / Chlum ustalone są kanały:
k.41 634.0 MHz K4 37.0 dBW = 5 kW pol.V kier.D
(pod Síť 2 Multiplex ČRa sieć SFN Praha53 / STC41 - Středočeský kraj & hlavní město Praha)
ale także:
k.43 650.0 MHz KT 37.0dBW = 5 kW SFN LIB43 pol.V kier.D (Sit'1 MUX ČT)
k.52 722.0 MHz KT 37.0dBW = 5 kW SFN LIB52 pol.V kier.D (Sit'1 MUX ČRa)

kiedy planowany jest start tych kanałów ? (obecnie nadaje k.53 730.0 MHz Sit'1 MUX ČT w SFN STC53).
Ten nadajnik będzie nadawał w 2 sieciach SFN (LIB i STC) ?
Administracyjnie znajduje się w Liberecký kraj, obszarowo (Územní oblasti) TRUTNOV o co w tym biega :?:

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: rotalplus »

Od dziś w Pradze 3 nowe kanały tv i 1 radio w DVB-T:
Retro Music TV - muzyka od lat 60. po współczesność
Telewizja Regionalna CZ
KinoSvet TV - dokumenty
Radio Brass

http://www.parabola.cz/clanky/4939/novi ... -dechovka/

Anndroid
Posty: 3
Rejestracja: 2 marca 2013, o 19:02

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Anndroid »

Witam. Nikt z was nie zauważył że w MUX1 mamy 2 nowe stacje radiowe radio plus / jazz i radio junior :)

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

Ty kolego zauważyłeś ;)

A ČRo 2-Praha zmieniła nazwę na ČRo Dvojka
i zmiana nazwy ČRo Radio Wave na Radio Wave
ale nadal brak regionalnego radia ČRo Sever :(

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: misiek2000wp »

Wszystkie zmiany:
CRo1 - Radiozurnal > CRo Radiozurnal
CRo2 - Praha > CRo Dvojka
CRo3 - Vltava > CRo Vltava
CRo Radio Cesko / CRo 6 > CRo Plus / Jazz
CRo Radio Wave > Radio Wave
CRo Leonardo > Radio Junior
CRo D-dur bez zmian

bleqot
Posty: 1
Rejestracja: 5 marca 2013, o 20:16
Odbiornik: LG 55LM670S
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz-Mikstat

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: bleqot »

Witam, jest tutaj ktoś na forum, komu udaje się odbierać czeskie MUX-y w Kaliszu, a zwłaszcza w jego zachodniej części (osiedle Dobrzec)?

kash18
Posty: 7
Rejestracja: 6 marca 2013, o 13:14
Odbiornik: Samsung 32ES6100W
Instalacja antenowa: LTC DVBT06
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy , Wisła , Lysa Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: kash18 »

Witam . Wie ktoś może czy MUX-3 i MUX-4 poleci z LYSA HORA ?? A jeśli tak to z jakimi mocami ?? Pozdrawiam

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 »

kash18 pisze:Witam . Wie ktoś może czy MUX-3 i MUX-4 poleci z LYSA HORA ?? A jeśli tak to z jakimi mocami ?? Pozdrawiam
Tez jestem tym zainteresowany :shock: , bo mam tylko MUX1 i MUX2 z Czech :D , z Lysa Hora, kiedyś mi tu jakiś Czech co był w temacie napisał, ze Lysa Hora nie bedzie nadawać MUX3 :cry: i ze nie są wstanie nadawać synchronicznie na kanale 48 tego MUX3 z Ostrawy i Lysej Hory, bo to są inne parametry nadawania cyfrowego, wiec nie połączą tego nadawania synchronicznego, podobnie jak nadają MUX1 i MUX2 na kanale 54 i 27 zarówno z Ostravy 100 kW jak i Łysej Hory 25 kW, ale Lysa Hora jest wysoko, widoczna dla moich anten i ja mogę to odbierać z LH, a z Ostrawy nie.

Myślę jednak, że czas wszystko zmienia i Lysa Hora zacznie nadawać ten MUX3 z Lysej Hory ;) jak wyłączą analogi w Polsce, bo Kraków nadaje ciągle MUX3 polski tymczasowo jeszcze na tym kanale 48 z mała mocą ok 2,5-5kW. (Oficjalnie 2,5kW) ale w samym Krakowie odbierałem to w biurze na antenie pokojowej na 3 pietrze zasłoniętym w stronę Chorągwicy, tak, że coś chyba mocy dokręcili bo jeszcze pół roku tak dobrze nie szło, ale maja się wynieść na inny kanał jeszcze w tym roku. Wiec Lysa Hora może zacznie nadawać z innymi parametrami cyfrowymi zgodnymi jednak synchronicznie na tym kanale 48 MUX3 :D podobnie jak Ostrawa :?:
Ostatnio zmieniony 10 marca 2013, o 14:11 przez hol2, łącznie zmieniany 1 raz.

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 »

Problem chyba tkwi w FEC gdzie mux-y 1 oraz 2 mają 2/3 (Celková bitová rychlost 19,10 MBps) , mux-3 ma 3/4 (Celková bitová rychlost 24,88 Mb/s) a Mux-4 też 2/3 (Celková bitová rychlost 22,17 Mbit/s). zapewnia to większą pojemność ale także niestety gorsze parametry odbioru. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

Ja jestem :mrgreen: ale coś jest na rzeczy, pisał mi kiedyś fachowiec o co biega ale językiem zbyt fachowym. Zrozumiałem, że MFN jest lepszy jak SFN, tak jak pisałeś FEC ma dużą rolę, ale Czesi tak jak my nie nadają jeszcze na właściwych kanałach i mocach. (Bo mają niestety takich sąsiadów jak MY).
Dlatego już kilkakrotnie pisałem aby obszar jelenia góra z etapu 7 ASO przenieść na etap 4 wraz z Kłodzko/Wrocław ale u nas brak ludzi rozsądnych.

Awatar użytkownika
APiK
Posty: 79
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 10:34
Miejscowość: Pardubice
Instalacja antenowa: UHF Color supra k21-69, VHF yagi k6+TEROZ č.604 ULTRA LOW NOISE, VKV Dipol 3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły, Czarna Góra + CZ all

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: APiK »

kash18 pisze:Witam . Wie ktoś może czy MUX-3 i MUX-4 poleci z LYSA HORA ?? A jeśli tak to z jakimi mocami ?? Pozdrawiam
S MUX3 se na Lysé hoře nepočítá.
MUX4 patří konkurenčnímu provozovateli - čili na Lysé hoře (TV vysílač ČRa) nebude NIKDY.

EDIT: goldfinger: Dziękuję bardzo za tłumaczenie.
Ostatnio zmieniony 10 marca 2013, o 18:19 przez APiK, łącznie zmieniany 1 raz.

kash18
Posty: 7
Rejestracja: 6 marca 2013, o 13:14
Odbiornik: Samsung 32ES6100W
Instalacja antenowa: LTC DVBT06
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy , Wisła , Lysa Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: kash18 »

APiK pisze:
kash18 pisze:Witam . Wie ktoś może czy MUX-3 i MUX-4 poleci z LYSA HORA ?? A jeśli tak to z jakimi mocami ?? Pozdrawiam
S MUX3 se na Lysé hoře nepočítá.
MUX4 patří konkurenčnímu provozovateli - čili na Lysé hoře (TV vysílač ČRa) nebude NIKDY.

Może mi to ktoś przetłumaczyć ;) Bo z moim Czeskim bardzo kiepsko heheh

Awatar użytkownika
goldfinger
Posty: 201
Rejestracja: 22 marca 2009, o 14:13
Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: goldfinger »

Wysyłania MUX3 z Lyse Hory nie przewiduje się.
MUX4 należy do konkurencyjnego operatora - tak więc na Lysé Hoře (nadajnik TV Ceskich Radiokomunikaci) MUX4 wysyłany nie będzie nigdy.

Awatar użytkownika
Cyfrowy
Posty: 154
Rejestracja: 6 marca 2013, o 14:05
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko/Czarna Góra; Radków/Guzowata

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Cyfrowy »

.
Ostatnio zmieniony 19 października 2021, o 17:13 przez Cyfrowy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 409
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: SAT-COM »

Musisz sobie zrobić symulację profilu terenu na dvb-tmap.eu wtedy będziesz wiedział w jakim stopniu jesteś przysłonięty przez góry. W twoim przypadku alternatywnym nadajnikiem jest Trutnov Cerna Hora K40,K60,K61 ale dodatkowo jest dokrywacz w Bromovie na górze Hvezda nadaje Mux1 CZ na K40. Z tym ustawieniem "kraj" też bywają różne dziwne rzeczy często ustawiam Czechy lub Niemcy na różnych TV żeby wyszukać DVB-T. Ale bardziej doszukiwałbym się winy po stronie odbiorczej. Możliwe, że prawidłowy odbiór miałeś jak było więcej śniegu i mrozy a w tej chwili robi się pogoda wiosenna.

ODPOWIEDZ