DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: an10ka-dx » 5 grudnia 2012, o 18:34

O MUX3 zapomnij. Analogowy Polsat nadaje na tym samym kanale co MUX3(K.43)z Chrzelic

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2480
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 7 grudnia 2012, o 13:26


kubcia
Posty: 2
Rejestracja: 12 grudnia 2012, o 02:19
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Pokojowa, DPM Apok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole/Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: kubcia » 12 grudnia 2012, o 02:52

Chciałem tylko przekazać moje 3-miesięczne doświadczenia w odbiorze DVB-T z anteny pokojowej ;)

Lokalizacja to dawny ZWM, konkretnie parter ulicy Batalionu Parasol. Moje okno skierowane jest na północ, dodatkowo widok przysłania mi kilkumetrowe drzewo, a na prawo znajdują się kolejne wysokie zabudowania. Warunki do odbioru tragiczne i sprzedawcy w opolskich sklepach nie dawali mi żadnych szans na odbiór na antenie pokojowej.

TV cyfrową odbieram na tunerze Wiwa HD-50 i antenie pokojowej DPM Apok ze wzmacniaczem. Sygnał odbieram z odbicia. Antena nie stoi jednak w okolicach okna, a w środku pokoju na szafce (na wysokości około 1,5 metra) i jest skierowana ku wnęce tej szafki (konkretnie w kierunku nadajnika z Chrzelic) ;)

MUX 1 (kanał 34) i 2 (kanał 46) odbieram z siłą i jakością 100%. Mniej więcej co 2-3h zdarzają się 1-2 sekundowe spadki siły sygnału, które objawiają się częściową pikselozą, ale nie wpływa to za mocno na mój komfort oglądania (z jednej strony się do tego przyzwyczaiłem, a z drugiej strony po ponad roku całkowitego śniegu nie mam za dużych wymagań).

MUX 4 także ma siłę i jakość 100% (i trochę żałuję że na pół roku nie skusiłem się na tuner Polsatu), ale gdy przyszły silniejsze mrozy to paski skakały. Po MUX 3 ani śladu, natomiast na kanale 36 skaczą mi paski siły i jakości czeskich programów i pewnie gdybym polatał z anteną, mógłbym zdziałać coś więcej na tym polu.

Dodam tylko, że gdy dochodziło do załamania pogody (deszcz, silniejszy wiatr) jakość MUX 1 i 2 spadała dłuższymi chwilami do około 75-80%, ale obraz trzymał się sztywno na nogach ;) Zobaczymy jak przetrwam całą zimę.

Zakupu całości dokonałem w ciemno, ale póki co opłacało się.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2480
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 12 grudnia 2012, o 10:30

Tu wychodzi bzdurne 100% jakości sygnału i jakości.
Jak by tak było to ciągle powinno być dobrze i sprzedawcy dobrze mówili bo odbiór przy tej odległości na byle czym to marny pomysł.

Lepiej by było jak byś kupił jakąś zewnętrzną antenę i ją położył na szafie ;)

U mnie na zewnętrznej antenie nigdy nie uzyskałem 100% jakości choć mam podobną odległość jak Ty.

kubcia
Posty: 2
Rejestracja: 12 grudnia 2012, o 02:19
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Pokojowa, DPM Apok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole/Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: kubcia » 12 grudnia 2012, o 12:42

Antena DPM Apok byle czym chyba nie jest ;) przynajmniej była chwalona tutaj na forum. Chybą, że mówimy ogólnie o kategorii "pokojowych". W przyszłości nie wykluczam zakupu jakiejś innej anteny. Na razie muszę bacznie obserwować co się dzieje. Na samym początku antena stała jeszcze w innym miejscu i nagle od tak sygnał zniknął i podejrzewałem nawet awarię tunera ;)

Dodam, że gdy wystawiłem antenę za okno (kierunek północny) to osiągnąłem gorsze wyniki siły i jakości niż gdy stoi ona w obecnym położeniu. Nie wiem tylko czym spowodowane mogą być te chwilowe spadki siły sygnału. Samochody przejeżdżają niedaleko co chwile i nie wpływają na odbiór.

Moim wpisem chciałem poprostu tchnąć nadzieję w tych, którzy mają fatalne warunki do odbioru, że warto próbować, bo może akurat się uda.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2480
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 12 grudnia 2012, o 12:54

To jednak badziewie choć cena jest rozsądna.
Taki mini grill ;)

Wiem że niektórzy mają mało miejsca w mieszkaniu ale metrową antenę by gdzieś wcisneli.

W Twojej antenie są właściwie 2 druty i wzmacniacz. Taka antena ma żałośnie mały zysk własny na poziomie kilku dBi.

Dla porównania
http://www.dipol.com.pl/antena_asp-4_a_ ... _A0050.htm

dużo tańsza podwójna jak Twoja antena ma ponad 10dBi zysku.

Też można do niej dołożyć wzmacniacz np. LNA-101 który kosztuje z 10 zł.

Ale chodziło mi że wzmacniacz tylko kompensuje straty w kablu który pewnie u Ciebie ma z 2-3m i jest zbędny.

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1610.htm
Taka mała antena jest co najmniej 4x silniejsza od tej co teraz masz.

Oczywiście na duże "drabiny" na pewno nie masz miejsca jak np. ta co ma 185cm długości.

http://www.buro.pl/?site=sklep&step=info&id=P00218

Silniejsza od Twojej 8-10x.

Dla przykładu - siatka ze wzmacniaczem dawała gorszy obraz z TVN-u z Żórawiny choć była na zewnątrz niż ta z podanego linku bez wzmacniacza i do tego w pomieszczeniu.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: _chris_ » 12 grudnia 2012, o 13:16

kubcia pisze:Antena DPM Apok byle czym chyba nie jest ;) przynajmniej była chwalona tutaj na forum.
Oczywiście w w odniesieniu do anten zewnętrznych APOK jest 'liliputem', ale w kategorii anten wewnętrznych to rzeczywiście jedno z najskuteczniejszych rozwiązań. Dopasowany dipol szerokopasmowy, ekran oraz w miarę przyzwoity zysk (pasiv, ~7dBi) plus przyzwoita kierunkowość.

Jeśli ma jeszcze dobry wzmacniacz, to potrafią sobie radzić nawet w bardzo trudnych warunkach. Warto w razie czego sprawdzić pracę anteny z symetryzatorem oraz innymi wzmacniaczami, o małych wzmocnieniach.
kubcia pisze: Nie wiem tylko czym spowodowane mogą być te chwilowe spadki siły sygnału. Samochody przejeżdżają niedaleko co chwile i nie wpływają na odbiór.
Przy odbiorze wewnątrz pomieszczeń należy się liczyć z takimi rzeczami, bo ilość źródeł potencjalnych zakłóceń jest po prostu nieprzewidywalna, zarówno w wewnątrz pomieszczenia, jak i z zewnątrz.

Najczęściej będą to skutki włączania / wyłączania czegoś związanego z elektrycznością (sprzęty domowe, oświetlenie...) lub pracą telefonów (stacjonarne, GSM). Zwróć uwagę, czy nie powiążesz tych zakłóceń z którymś z urządzeń. Telefony GSM powinny być w trybie G3.
kubcia pisze:Moim wpisem chciałem poprostu tchnąć nadzieję w tych, którzy mają fatalne warunki do odbioru, że warto próbować, bo może akurat się uda.
I bardzo dobrze, spróbować zawsze można. Czasami się udaje zrobić odbiór wewnątrz pomieszczeń.

marcinOp
Posty: 1
Rejestracja: 19 marca 2013, o 00:14
Odbiornik: Lg 42Ls3400

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: marcinOp » 19 marca 2013, o 00:20

Witam, mam problem z ta cała tv cyfrowa.
Mieszkam w centrum Opola nieopodal dworca. Jakis czas temu wyszukałem jakos kanaly i mialem 19 po polsku,ale po dwoch dniach nagle wszystkie zniknely i komunikat Brak modułu CI. Dodam,że kanaly czeskie nadal dzialaja bez problemu a mam ich 13 chyba. Wgrałem aktualizacji oprogramowania do tv, wyszukiwalem iles tam razy i nadal bez efektow, caly czas znajduje te same czeskie kanaly. bodajez 51 i 53 i jeszcze jakis. Mieszkam w bloku i nie mam pojecia jaka antena jest na dachu, mam tylko wtyczke w scianie(tak kupielem mieskzanie). Kanaly analogowe polskie dzialaja.

edit/ Pisownia !

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2480
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 19 marca 2013, o 08:24

Ten komunikat o braku modułu CI jest ciekawy.
Na czym odbierasz NTC?

Awatar użytkownika
Karlos68
Posty: 34
Rejestracja: 18 marca 2013, o 15:15
Odbiornik: Philips40PFL6606H/12,32PFL6626H/12,RWTDTV401T,HamaDIR3100
Instalacja antenowa: 2xTVA Pradziad (26,28,36,53,51) Chrzelice (46,23,34) VHF Góra Św. Anny (6,11C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pradziad , Chrzcielice , Góra Św.Anny

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Karlos68 » 22 kwietnia 2013, o 13:30

Mux 1 i 3 INFO TVP Opole, to jest trwała zmiana?

Sebastian
Posty: 7
Rejestracja: 30 grudnia 2012, o 23:59
Odbiornik: WIWA HD 80 NEW
WIWA HD 80 MINI
TechniSat DigitRadio 250
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olesno,Mikstat,Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Sebastian » 22 kwietnia 2013, o 13:58

Tak

Awatar użytkownika
Karlos68
Posty: 34
Rejestracja: 18 marca 2013, o 15:15
Odbiornik: Philips40PFL6606H/12,32PFL6626H/12,RWTDTV401T,HamaDIR3100
Instalacja antenowa: 2xTVA Pradziad (26,28,36,53,51) Chrzelice (46,23,34) VHF Góra Św. Anny (6,11C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pradziad , Chrzcielice , Góra Św.Anny

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Karlos68 » 22 kwietnia 2013, o 14:19

Nie będzie TVP INFO KATOWICE?
Ostatnio zmieniony 22 kwietnia 2013, o 16:20 przez Karlos68, łącznie zmieniany 1 raz.

aron_m
Posty: 109
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża, Żórawina

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: aron_m » 22 kwietnia 2013, o 14:29

Tak, nie będzie TVP KATOWICE.

Wszędzie gdzie wyłączają analogową TV i włączają docelowe moce, kanały i parametry MUX-3 z docelowych nadajników zmieniają skład programowy obu MUX-ów 1 i 3. Wyrzucają drugą wersję TVP INFO (w Twoim przypadku KATOWICE) i zastępują ją właściwą wersją dla danego rejonu (czyli tutaj TVP INFO OPOLE). W ten sposób zostanie spełniony warunek z Ustawy o NTC że 3 MUX TVP ma dotrzeć do ponad 98 % społeczeństwa swoim zasięgiem.

Teraz masz znowu 2 wersje TVP INFO OPOLE (takie same). Ale znikną jeśli TVP opuści 1 Multipleks (MUX) po 31 lipca 2013r. Tak samo znikną duble TVP 1 i 2 SD i zostanie TVP 1 i 2 TYLKO w HD.

tdkamot
Posty: 7
Rejestracja: 7 maja 2013, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: tdkamot » 7 maja 2013, o 16:04

Witam.
Mieszkam w Koniakowie. Odbieram sygnał mux3 z Opola na kanale 34 z bardzo dobrą siłą i jakością sygnału. Umie mi ktoś wytłumaczyć dlaczego nie odbieram mux1 i mux2 (kanały 23 i 46)?

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2480
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 7 maja 2013, o 16:06

A potrafisz napisać z jakiej anteny odbierasz i na jakim sprzęcie?

tdkamot
Posty: 7
Rejestracja: 7 maja 2013, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: tdkamot » 7 maja 2013, o 17:13

Antena kierunkowa ze wzmacniaczem (36db) telewizor Blaupunkt.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2480
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 7 maja 2013, o 17:18

Chodzi o ten Koniaków koło granicy z Czechami?
Jeśli tak to do Krakowa masz o wiele bliżej.


PS. Kup wzmacniacz 1000000000000000dB to będzie łapało bez anteny.

Napisz jaką masz antenę i na czym odbierasz, tylko bardziej precyzyjnie, a nie lakonicznie jak teraz!

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: an10ka-dx » 7 maja 2013, o 22:28

tdkamot pisze:Antena kierunkowa ze wzmacniaczem (36db) telewizor Blaupunkt.
Przy mocach 100kW antena Yagi 19elementów wystarczy z symetryzatorem na jeden TV. Skrzyczne łapę na Yagi 19elem. z symetryzatorem bez problemu. Znajomy miał problemy z MUX3(k.34) w Kędzierzynie-Koźlu więc zamieniłem LNA 169 na symetryzator i ma spokój. Antena Yagi 16 elementów plus rozdział na dwa TV.Antena, którą posiada @DVB-T/S też jest dobra na nasz Opolski nadajnik tylko trudno dostępna(tylko na zamówienie) a nawet staje się już nieosiągalna.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2480
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 8 maja 2013, o 08:15

Jest bezproblemowo dostępna - co prawda na zamówienie, ale jest - w każdych ilościach ;)

tdkamot
Posty: 7
Rejestracja: 7 maja 2013, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: tdkamot » 8 maja 2013, o 13:02

Tak chodzi o ten Koniaków przy granicy z czechami. Kraków jest bliżej jednakże zasłonięty przez góry więc nici z tego. Mam antenę Yagi 19 elementową z zasilaczem. Opole nie wyobrażam sobie łapać na samym symetryzatorze przecież to w linii prostej będzie ze 100km. Najbliżej położony przekaźnik to skrzyczne ale mam ten sam problem co z Krokowem. Takie uroki gór. W grę wchodzi to Opole. Nic trzeba będzie się pobawić przy antenie.

Odpowiedz