OPTICUM HD T80plus

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zesepo » 4 grudnia 2012, o 22:06

Napis "Step" może pojawić się podczas szybszego przewijania (chyba). Tak czy inaczej, naciskasz klawisze inne niż PLAY i PAUSE.

Awatar użytkownika
krzysiu111
Posty: 35
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 18:03
Odbiornik: Opticum HD T80 plus
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa as4b
Nadajnik - obiekt nadawczy: TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: krzysiu111 » 27 grudnia 2012, o 19:30

Czy nowe wersje wprowadzają jakieś znaczące poprawki. Bo mam softa z czerwca ale ostatnio STB głupieje tzn kilka minut po włączeniu jest tragiczna siła sygnału, dopiero po kilku minutach wszystko wraca do normy. A widzę że potem nie można powrócić do starszego softu :( A nie chce wgrać czegoś gorszego niż mam :D

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 28 grudnia 2012, o 16:54

Pierwszy raz słyszę o takim problemie. Nic od softu w czerwcu nie zmieniano z odbiorem sygnału.
Dzisiaj zgłaszam do supportu listę problemów. Może coś zmienią na plus.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 29 grudnia 2012, o 18:43

mój ostatnio się wieszał i to na wszystkich aktualizacjach które wgrywałem tak że nie reagował na polecenia pilota może dlatego że miałem podłączony cały czas pendraiwa teraz jest odłączony i jak na razie działa dobrze na aktualizacji z 8-10-2012 nowego softu trochę się obawiam wgrać .

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 29 grudnia 2012, o 18:53

U mnie wieszał się dopóki nie wgrywałem oprogramowania z nową grafiką. Od wtedy mi nigdy nie wiesza się.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 3 stycznia 2013, o 17:01

Niestety, muszę pisać post pod moim postem.
-
Czy u wasz dekoder odtwarza pliki z rozszerzeniem .mp3? U mnie nie odtwarza czemuś.Kiedyś odtwarzało. Mam teraz wersję SW 1.0.15. Proszę odpowiedzieć na pytanie i podać swoją wersję softu.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 24 stycznia 2013, o 17:16

Znowu pod moim postem
-----------
Nowy SW 1.0.18 http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip
Zmiany:
- wprowadzono opcję spowolnienia przycisków numerycznych (dla wygodniejszego przełączania, działa podczas
oglądania programów oraz na liście kanałów pod przyciskiem OK
- poprawiono błąd zapamiętywania stanu zasilania anteny
- poprawiono problem obsługi telegazety przez SCART (pojawił się w wersji 1.0.15 na nowo)
- dodano tłumaczenia w języku fińskim
- poprawiono zapamiętywanie wyjścia wideo po standby
- zmiana domyślnej częstotliwości wideo dla RGB na 576i

Wgranie oprogramowania w tej wersji spowoduje blokadę możliwości zmiany na oprogramowanie starsze.
Proszę się upewnić że plik aktualizacyjny jest przygotowany do Twojego modelu odbiornika.

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: marian.koniuszko » 25 stycznia 2013, o 01:34

Nie wiem co mnie podkusiło i zmieniłem firmware na SW 1.0.18, który jest do kitu.

Moje pierwsze spostrzeżenia:
- wprowadzono opcję spowolnienia przycisków numerycznych (dla wygodniejszego przełączania, działa podczas oglądania programów oraz na liście kanałów pod przyciskiem OK
Nie ma żadnej różnicy

- poprawiono błąd zapamiętywania stanu zasilania anteny
Nie zasilam anteny, więc nic nie zauważyłem

- poprawiono problem obsługi telegazety przez SCART (pojawił się w wersji 1.0.15 na nowo)
Telegazeta uruchamiana z pilota tv nie działa, ale z dekodera działa, tylko jest trochę rozciągnięta góra/dół

- dodano tłumaczenia w języku fińskim
nie dotyczy

- poprawiono zapamiętywanie wyjścia wideo po standby
Nie rozumiem co ma pamiętać. W zasadzie nie pamięta, że jest ustawiony RGB i po wyłączeniu w standby lub z zasilania uruchamia się z sygnałem composite, co mnie najbardziej wkurzyło. DO POPRAWY!!!

- zmiana domyślnej częstotliwośći wideo dla RGB na 576i
Tu O.K.

Dodatkowo obniżono czułość głowicy w.cz., bo pokazuje niższy poziom sygnału i nie chodzi o to, że jest zaniżony wskaźnik, bo dotychczas na SW 1.0.13 lub 1.0.14 na wszystkich MUX-ach miałem jakość na full, a teraz tylko na jednym (anteny nie ruszałem), pozostałe MUX-y 70%-80% i widać czasem zacięcia (zamrożenie obrazu).
Reasumując, zrobili chyba uniwersalny firmware do kilku modeli i zaczęły się istotne problemy. Czy ktoś w Globo w ogóle testował ten soft? Ciekawe kiedy wyjdzie kolejny bez wyżej wymienionych i nowych błędów? Czekam z niecierpliwością, bo według ostrzeżenia w opisie nie da się wrócić do starszej wersji np. 1.0.13.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 25 stycznia 2013, o 16:42

marian.koniuszko pisze:- wprowadzono opcję spowolnienia przycisków numerycznych (dla wygodniejszego przełączania, działa podczas oglądania programów oraz na liście kanałów pod przyciskiem OK
Nie ma żadnej różnicy
Jest różnica. Musisz najpierw w ustawieniach systemowych ->Ustawienia ekranu ->spowolnienie przycisków numerycznych ->TAK
I wtedy podczas długiego wciskania przycisku numerycznego pojawia się jedna cyfra, a nie jak wcześniej wiele cyfr.

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: marian.koniuszko » 25 stycznia 2013, o 20:12

Robiłem tak i nadal są 4 cyfry. Tylko, że przy w ustawieniach systemowych-->Spowolnienie przycisków num. jest Włącz. lub Wył., a nie TAK/NIE i bez względu na to co ustawię nie ma żadnych zmian.
Po za tym ta funkcja średnio mi była potrzebna, natomiast poważniejszy problem jest z sygnałem wyjściowym RGB, który resetuje się do sygnału composite po wyłączeniu tunera.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 26 stycznia 2013, o 01:25

zaktualizowałem softem 1.0.18 ale tak do końca nie sprawdziłem jeszcze wszystkich funkcji ale jeśli chodzi spowolnienie przycisków numerycznych to u mnie jest różnica i jak jest włączona ta funkcja to trzymając dłużej przycisk przykładowo 2 to nie wskakuje 2222 tylko 2,a przy wyłączonej funkcji wskakuje 2222 (to chyba tak ma być ?) nadal zle pokazuje moc sygnału max 78% przy dobrym mocnym sygnale,a jakoś jest ok na full jak na razie nic mi się nie wiesza i nie resetuje , epg wczytuje dobrze pasek postepu programu ok co do zacinania obrazu to chyba jest to wina albo za mocnego sygnału albo słabego procesora który nie wyrabia?. Szkoda że nie da się wrócić do starszych aktualizacji nie wiem po co ta blokada przecież nie mam zamiaru wgrywać softa z innych modeli .

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 26 stycznia 2013, o 17:01

ibartolo pisze:ale jeśli chodzi spowolnienie przycisków numerycznych to u mnie jest różnica i jak jest włączona ta funkcja to trzymając dłużej przycisk przykładowo 2 to nie wskakuje 2222 tylko 2,a przy wyłączonej funkcji wskakuje 2222 (to chyba tak ma być ?)
O to właśnie chodziło.
ibartolo pisze:nadal zle pokazuje moc sygnału max 78% przy dobrym mocnym sygnale
Mi z supportu odpowiedzieli, że moc sygnału jest wyświetlana poprawnie. U mnie też 78% mocy sygnału.

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: marian.koniuszko » 29 stycznia 2013, o 00:55

Odnośnie mojego problemu z sygnałem RGB otrzymałem odpowiedź na maila od Globo następującej treści:
"Witamy,
W wersji 1.0.18 powinno działać to prawidłowo.
Proszę wykonać ustawienia fabryczne i napisać czy pomogło.
Pozdrawiamy,
support@globo.com.pl"

Niestety nie pomogło i tak odpisałem, ale mam nadzieję że to nie jest mój jednostkowy problem i może sprawdzą to na swoich dekoderach i coś zaradzą.

edit:
Otrzymałem kolejnego maila i support Globo znalazł przyczynę, w najbliższym czasie prześlą mi testową wersję softu. Jestem pełen uznania dla Globo za szybką reakcję i poważne traktowanie klientów.

edit z dn. 06.02.2013:
Dzisiaj od Globo Support otrzymałem do sprawdzenia soft 1.0.19 odnośnie mojego problemu z RGB i wszystko zadziałało jak należy.

Awatar użytkownika
Kingston87
Posty: 82
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 08:17
Odbiornik: Apollo AHD-122
Omega Mini DVB-T
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Wzmacniacz: GPS Wa-501S-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Suwałki i Giżycko

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kingston87 » 28 marca 2013, o 21:51


Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 29 marca 2013, o 18:18

Zmiany:
- dodanie menu w ustawieniach systemowych > Inne > Wyłączenie odbiornika, wyłączenie przy stanby , zapisywanie EPG na pendrive.
Więcej zmian nie zauważyłem

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 6 maja 2013, o 19:01

Od producenta dostałem mail, że w nowym oprogramowaniu zostanie naprawiony miernik sygnału

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 12 czerwca 2013, o 08:21

Kilka dni temu zainstalowałem najnowszą wersję oprogramowania. Poprzednią miałem sprzed ponad roku. I co? Widzę, że nadal żaden z błędów nie został poprawiony. Nadal nie działa EPG na kanałach satelitarnych, napisy się zacinają, kanały się mieszają podczas wyszukiwania - można by długo wymieniać. Po co więc robią te aktualizacje, skoro nic one nie zmieniają?

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 12 czerwca 2013, o 16:41

Ten tuner potrafi odbierać kanały satelitarne?

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: maniek357 » 13 czerwca 2013, o 15:41

Tuner DVB-T nie odbierze sygnału SAT.

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: rusticalming » 13 czerwca 2013, o 15:42

@Kamilx
Chodzi zapewne o kanały puszczane przez kablówkę w DVB-T (z DVB-S/S2 na DVB-T).

Odpowiedz