GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 27 czerwca 2013, o 22:12

Witam. Jak dla mnie zegar w trybie "ON" to dobre rozwiązanie, szczególnie przydatne w nocy. Na plus zasługuje też czułość głowicy. W porównaniu z moim NOT V.2 znacznie lepiej wypada STB HD N2. Ale moim zdaniem pilot jest świetny, nie dość że bardzo dobrze wykonany to zasięg jest kapitalny. Nie trzeba celować tuner, działa z każdej pozycji, od podłogi, sufitu, ścian i pod bardzo dużym kątem. Działa nawet gdy czujnik jest zasłonięty! Nie trzeba niepotrzebnie podnosić ręki siedząc wygodnie. w fotelu.

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Sting » 28 czerwca 2013, o 00:21

Ale nam chodzi żeby zegar można było ustawić w menu na włączony w trybie Standby ("OFF") lub wyłączony, a nie żeby był cały czas włączony. Chcesz mieć włączony to sobie ustawiasz w menu np: "włączony cały czas", a jak nie to: "tylko w trybie "ON".

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 2 lipca 2013, o 23:43

Być może zainteresuje to osoby zastanawiające się ktorą wersję dekodera zakupić N2 czy N3 oraz jakie są miedzy nimi w praktyce różnice , mnie również nurtowało wiele pytań na ktore nie znalazłem odpowiedzi na tym forum dlatego postanowiłem sam przetestować obie wersje , lepszą zostawić a drugą zwrócic do sklepu w ramach zwrotu towaru do 10 dni dlatego zupełnie obiektywnie podchodząc do tematu porównałem obe wersje nie faworyzując żadnej z nich na wstępie.Oba tunery kosztowały mnie zreszta dokładnie tyle samo wiec było mi zupełnie obojetne ktory z nich odeślę do sklepu. Miałem cichą nadzieję że skoro wyszedł N3 to w czymś bedzie lepszy od N2, zobaczymy:

1. Zasilanie.
Pierwszy zawód wersją N3, zasilacz w tym tunerze okazał się jeszcze słabszy niż N2. Nie dał rady "uciagnąć" zwykłego czytnika kart SD ktory posiadam a ktory na N2 bez problemu działał. Jesli ktoś bedzie używał wyłącznie pendrive to wystarczy, na nic wiecej nie ma zbytnio co liczyć.

2. Obudowa.
Jak juz wiemy N3 jest trochę krótszy dlatego płyta główna została nieco przeprojektowana żeby wszystko w srodku jeszcze bardziej upchać a kabel zasilajacy umieścić z drugiej strony złącza scart . Jak widać oszczednosci objeły tez niestety zasilacz. Jesli ktoś planuje po gwarancji przerobić moduł zasilania i wzmocnić jego wydajnosć prądową do poziomu jaki prezentują inne tunery na rynku to N2 bedzie zdecydowanie lepszy właśnie ze względu na wiecej miejsca w środku.

3.Panel przedni.
Niestety i w tym przypadku wyszły kolejne oszczędności. Wyświetlacz oraz diody na panelu w N3 świecą wyrażnie słabiej szczególnie zielony kolor diod jest ledwie widoczny.N2 miałem nieco wczesniej i na pierwszy rzut oka spodobał mi się właśnie ten jasny wyswietlacz. Cyferki na wyswietlaczu w N2 swiecą jaśniej, nie są to może jakieś drastyczne różnice i ktoś nie mając obu naraz włączonych może nie dostrzegł by rożnicy, jednak przy jasnym dziennym świetle w słoneczny dzień wyswietlacz N2 bedzie lepiej widoczny

4. Głowica.
Przyznać muszę iż w obu wersjach jest ona stosunkowo czuła,zdarzało sie że na niektorych kanałach przy poziomie sygnału rzędu 11% obraz smigał bez problemowo bez żadnych zacięć . W ramach testów obniżałem sygnał poprzez jego wytłumienie , musiałem zastosować 2 splittery pasywne oraz tłumik regulowany -20db . Rożnicy miedzy obiema wersjami nie było dużej ale obcinając sygnał coraz więcej podczas kiedy na N3 obraz juz zgasł N2 jeszcze
świecił. Niewiem czy głowice są identyczne (jest duze prawdopodobieństwo ze tak) nie rozbierałem tunerów-stwierdzam tylko fakty

5.Pilot.
Wizualnie są identyczne,podejrzewam ze w srodku rownież-pewnie to kwestia konkretnych egzemplarzy, może to przypadek ale ten od N2 jakby nieco lepiej "siał" po pokoju , praktycznie w jakiej pozycji go nie umiescic i gdzie by nie skierowac i tak działał ( ku mojemu zdziwieniu nawet pod kołdrą...) Ten od N3 pracował minimalnie gorzej z odbicia, zaznaczyć jednak muszę iż mimo tego nie ma potrzeby celowania nim w odbiornik.Piloty w tych tunerkach są rewelacyjne co już wiele razy było podkreślane przez użytkowników.

Reansumując- zostawiłem sobie oczywiście N2 a N3 pojechał z powrotem do sklepu. Szczerze mówiąc oczekując na paczkę z N3 byłem prawie pewien że bedzie dokładne odwrotnie. Nie znalazłem ani jednej przewagi N3 nad N2 , nawet zmniejszenie rozmiaru obudowy nie uważał bym w tym przypadku za zaletę, no chyba że ktoś zamierza nosić ten tuner w kieszeni ;)

ane
Posty: 12
Rejestracja: 1 czerwca 2013, o 17:04

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: ane » 3 lipca 2013, o 18:59

temat z OPTICUM HD N3 jest tu ... http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5670

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 HD N2 oraz OPTICUM Dekoder STB HD N2 i N3

Post autor: Sting » 3 lipca 2013, o 19:25

Wyluzuj się ane, nie ma sensu robić dwóch tematów dla jednego dekodera. Wszyscy tu doskonale wiemy że:
1) Opticum T90 HD N2
2) Opticum STB HD N2
3) Opticum STB HD N3

to wszystko są w gruncie rzeczy te same tunery i posiadają jedynie kosmetyczne różnice. A dowodem na to jest fakt że do tych 3 modeli jest jedno i to samo oprogramowanie. Swoją drogą proponuję autorowi ponownie zmienić nazwę tematu (na taki jaki jest w tytule mojego posta) i połączyć oba wątki.

bekaaa
Posty: 1
Rejestracja: 11 lipca 2013, o 20:26
Odbiornik: opticum stb HD n2
Instalacja antenowa: zwykła
Nadajnik - obiekt nadawczy: kATOWICE

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: bekaaa » 11 lipca 2013, o 20:34

Witam,

Mam ogromny kłopot, mam dekoder OPTICUM STB HD N2 i jak do tej pory /poza nagrywaniem na USB/ nie było problemów, działał pod HDMI, ale teraz są już dwa problemy

1.- problem - moje dziecko przełączyło na pilocie w zakładce ustawienia nie wiem z jakiego przełączyła na RGB - to co udało mi się w ostatniej sek zobaczyć przed tym jak nacisnęła TAK - przełącz, i obraz odbierany zniknął - jest tryb niedostępny - jak mam przełączyć go z powrotem? nie mam innych kabli poza HDMi

pilot działa dalej, można wyłączyć/włączyć dekoder ale nie ma jak wejść w menu

2- problem - nie nagrywa na USB, jak nagrywa, to nie odtwarza itd...co zrobić?
--

pozdrawiam

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 13 lipca 2013, o 20:10

bekaaa pisze: 1.- problem - moje dziecko przełączyło na pilocie w zakładce ustawienia nie wiem z jakiego przełączyła na RGB - to co udało mi się w ostatniej sek zobaczyć przed tym jak nacisnęła TAK - przełącz, i obraz odbierany zniknął - jest tryb niedostępny - jak mam przełączyć go z powrotem? nie mam innych kabli poza HDMi
Podskocz/podjedź do kogoś kto ma kabel EURO (kolega/sąsiad/młoda sąsiadka ;) /ew. sklep w którym kupiłeś), podłącz i przełącz na HDMI.
bekaaa pisze: 2- problem - nie nagrywa na USB, jak nagrywa, to nie odtwarza itd...co zrobić?
--
Jeżeli wcześniej nagrywał, a teraz nie, to przywróć ustawienia fabryczne, w przeciwnym przypadku oddaj do serwisu.
bekaaa pisze: pozdrawiam
Również pozdrawiam ;)

Vilus
Posty: 6
Rejestracja: 27 czerwca 2013, o 07:11
Odbiornik: Opticum T90 HD N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rusinowo

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Vilus » 15 lipca 2013, o 23:07

Zaczynają się problemy. Mało znaczące niedociągnięcia stają się upierdliwe.
1. Wyłączanie się po wciśnięciu przycisku info (czasami kilka razy na dzień)
2. Gubienie EPG po wyłączeniu (brak danych) - to samo z godziną.
3. Co jakiś czas gubi ustawienia czasu i trzeba zmienić na czas letni - gubi też inne ustawienia, np. widok epg.
4. Dekoder nie nagrywa w standby (wyłączenie czasowe w czasie nagrywania) - wiem, można wyłączyć czasówkę ale jak wrzucę nagrywanie, to będzie nagrywał nonstop.
... teoretycznie, bo przy dłuższym filmie przerywa nagrywanie!
5. Nie wiem czy to wina dysku, czy dekodera ale po włączeniu zasilania dysku (3,5 cala) muszę odpiąć i wpiąć kabel usb aby "puszka" go zobaczyła.
6. Czasami obraz "klatkuje" - chyba nie jest to kwestia sygnału, bo klatkuje na jednym kanale, gdy na innych jest ok nawet na tym samym muxie.

PS Dzięki rusticalming za podpowiedź.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 16 lipca 2013, o 00:59

po pierwsze nie napisaleś jaką masz wersję firmware..., co do reszty:

pkt. 1,2,3 po ponad miesiącu użytkowania nic takiego nie wystapiło u mnie , z jednym wyjatkiem - EPG po wyłączeniu kasuje się z pamięci a potem ładuje od nowa więc pierwsze 2-3 sek jest brak danych , potem jest ok ale taka jest jego specyfika działania to nie jest usterka
pkt.4 -nie stwierdziłem takiego problemu
pkt.5 używanie 3.5" do tunera jest chyba srednim pomysłem, taka jest specyfika działania niektorych HDD 3.5 wiec to moze być normalne zachowanie , prawdopodobie podłaczajac do PC na usb bedzie podobnie
pkt.6 jesli to jest na jednym kanale jak sam zaznaczasz to nie jest wina tunera, może coś ci "sieje" w domu

Moim zdaniem tuner sie nadaje do serwisu albo masz jakis stary soft

Vilus
Posty: 6
Rejestracja: 27 czerwca 2013, o 07:11
Odbiornik: Opticum T90 HD N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rusinowo

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Vilus » 16 lipca 2013, o 20:04

Firmware 1.1.2
Nie wiem, czy to specyfika działania ale w trybie standby nie powinien kasować godziny a EPG nie zmienia się co godzinę i chociaż te 24 godziny powinien trzymać - przynajmniej to co zapisał przed wyłączeniem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 16 lipca 2013, o 20:18

I dlatego support Globo powinien dołożyć taką funkcję jak w modelu X8
"Funkcja nocnego zbierania danych EPG

Do Laboratorium Opticum dodana została funkcja nocnego zbierania informacji elektronicznego przewodnika po kanałach. Codziennie o godzinie 3:50 nad ranem odbiornik włączy się w celu pobrania informacji EPG. Będzie on włączony przez 15 minut, po zakończeniu operacji pobrane dane zostaną zapisane na dysku podłączonym do odbiornika. Dzięki temu codziennie, najświeższe dane będą dostępne zaraz po włączeniu odbiornika."
kiedyś odpisano mi, że być może takie rozwiązanie się pojawi.

Dziś dzwoniłem do Globo z pytaniem o nowy soft poprawiający zgłoszone przez nas błędy, Pan który odebrał telefon nie umiał odpowiedzieć kiedy taki soft się pojawi, i co zostanie w nim poprawione. Upłynęło już dużo czasu, a błędy krytyczne do dzisiaj nie zostały usunięte!

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 17 lipca 2013, o 00:48

Vilus pisze:Firmware 1.1.2
Nie wiem, czy to specyfika działania ale w trybie standby nie powinien kasować godziny a EPG nie zmienia się co godzinę i chociaż te 24 godziny powinien trzymać - przynajmniej to co zapisał przed wyłączeniem.
czyli soft ten sam mamy a u mnie ten i inne wspomniane wcześniej problemy nie występują w każdym razie nikt więcej o tym nie pisał wiec podejrzewam ze masz po prostu padnięty hardware. Spróbuj może jeszcze raz wgrać ten firmware a jak nie pomoże to proponuje wysłać do serwisu

zett
Posty: 7
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 02:45
Odbiornik: wiwa hd-80. Opticum HD-t90. LG-LH4000
Instalacja antenowa: Tri digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: zett » 26 lipca 2013, o 02:59

Witam, mam HD T90-N2, soft nie ruszany jak dotąd: 1.0.10 i... po przeczytaniu wątku postanowiłem go pomęczyć z tym teletekstem i info... i nic, nie udało się zawiesić obrazu ani zegara.
Jedynie wrażliwy jest na świetlówkę.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 27 lipca 2013, o 10:40

rzeczywiscie udało mi sie go zawiesić, wczesniej próbowałem na różne sposoby i nie dało rady, może jeszcze od jakiegos innego ustawienia to zależy? Zgłaszał to ktoś do supportu? Na dniach wg. ich obietnic powinien wyjść nowy soft, zobaczymy czy wyjdzie i co zmieni
Ostatnio zmieniony 27 lipca 2013, o 11:53 przez dr146, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 27 lipca 2013, o 11:10

U mnie przy sofcie 1.0.10 występuje zawiecha przy kombinacji telegazeta- info, ale nie jest to jakaś specjanie uciążliwa wada.

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Sting » 27 lipca 2013, o 12:55

Ja mam soft 1.1.2 i podczas odtwarzania filmu z USB, gdy wcisnę przycisk do odtwarzania powoli |> (Slow), to zamiast tej ikony |> na ekranie, pojawia mi się artefakt (bug). Jak wcisnę pauzę czy play to jest w porządku. Wy też macie taki artefakt na ekranie zamiast znaku |> ?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 27 lipca 2013, o 14:15

Właśnie przed chwilą sprawdzałem i rzeczywiście zamiast znaku |> (slow) pojawia się jakieś dziwadło. Nie mam możliwości wstawienia fotki.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 27 lipca 2013, o 17:07

wygląda to tak jakby cześć obrazu z pod spodu przebijała przez to pole w ktorym powinien byc stosowny znaczek jednak go tam nie ma tylko jakies krzaczki

http://imageshack.us/photo/my-images/687/zdid.jpg

spik3r
Posty: 1
Rejestracja: 30 lipca 2013, o 14:03
Odbiornik: OPTICUM STB

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: spik3r » 30 lipca 2013, o 14:06

Witam mam OPTICUM STB zakupiony dzisiaj :)
I mam pytanie, a anwet dwa :

1- dlaczego przelaczajac kanaly potrafi sam zmienic kanal na jaki nie chce ? Badz wlacze dajmy na to przyciskiem (Strzalka) na dany kanal np TVN a on mi wlaczy w ogole inny?

2- Ustawilem godzine recznie, taka jaka jest, a w tym pasku co pokazuje aktualny program, ilosc minut do konca itp pokazuje w ogole nieprawdziwe dane .

Czy moge jakos zapobiec tym problemom?

edit/ Pisownia!

zal2000
Posty: 3
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 10:11

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: zal2000 » 2 sierpnia 2013, o 22:29

Mam pewien problem...

Dekoder o którym mowa w tytule nie wyszukuje mi kilku kanałów (polsat, tvn to te najważniejsze). Nie wiem co jest grane już 3 razy wyszukiwałem na nowo i nic to nie zmienia. Czy może to być wina anteny ?? Dodam ze moja lokalizacja to miejscowość Pawłosiów, obok Jarosławia.

Odpowiedz