autor: Patty92 » 30 października 2018, o 21:39
Korzystałem z tego sangeana, oto moje obserwacje:
- radio jest porządnie wykonane, przypomina dawne odbiorniki stołowe (np. Śnieżka)
- dźwięk zaskakuje mocą, jeśli weźmiemy pod uwagę rozmiar urządzenia
- korekcja brzmienia odbywa się przy użyciu tzw. "presetów"' oraz klasycznej regulacji wysokie/niskie
- trudno znaleźć optymalne ustawienie barwy - ciągle czegoś brakuje, coś jest sztucznie podbite
- dobry odbiór FM, choć konfrontację z grundigiem satellitem 700 na słabych sygnałach sangean przegrał (porównywałem w Warszawie odbiór stacji z pobliskich miejscowości: Radio Fama Wołomin, POPradio a także warszawskie Radio Jutrzenka nadawane z niewielką mocą)
- DAB+ - tu miałem pełny sygnał z PKiN (nietestowane w warunkach innych, niż wielkomiejskie)
- gumowe przyciski wyboru kanałów to tragedia, brudzą się od byle dotknięcia
- przyciskom zdarza się (rzadko) mylić funkcje, np. wciśnięcie "info" potrafiło przełączyć częstotliwość z 106,80 na 106,75 MHz
- nieco tandetny pilot, choć poza designem trudno się przyczepić - funkcje działają prawidłowo, zdarzyła mi się jednak pomyłka i dostałem pilot od wyższego modelu z bluetoothem, więc miałem bodajże jeden bezużyteczny przycisk - reszta pokrywała się
- ogólnie radio ma ładny, klasyczny design
Podejrzewam, że ów sangean spełni oczekiwania większości "normalnych" użytkowników, zwłaszcza w większych miastach, miejsach pokrytych sygnałem DAB+. Jeśli jednak mam być szczery, cena radia to przesada przy tak małej (biorąc pod uwagę konkurencję) ilości funkcji i stosunkowo wielu niedoróbkach.