GoClever ANDROID 500

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: xavier_pl » 8 listopada 2013, o 11:33

Napisz kilka słów jak ustrojstwo się zachowuje (w odniesieniu do GoClever/Overmax). Będziesz testować MX linux'a?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 8 listopada 2013, o 12:04

leono pisze:Szpila: Wgrałem po najmniejszej linii oporu to co było na stronie xbmc czyli 12.2 by Frodo.
Oficjalne kompilacje nie działają porawnie, wideo nie jest dekodowane hardwarowo.
Trzeba jednak używać te od Pivos DS. :-/

leono
Posty: 16
Rejestracja: 22 maja 2013, o 09:01

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: leono » 8 listopada 2013, o 12:45

Nie no, nie ma co porównywać to już chodzi jak normalny komp. Xbmc się nie tnie, dla przykładu w głównym menu buttony wyjeżdżają natychmiastowo jak na pc. Ogólnie poprawa jakości użytkowania znaczna. Jak chcesz zobaczyć kilka skrinów wpisz na allegro VS-IP015 z zaznaczeniem by szukało w opisie.
Jeżeli mam opisać działanie musisz mi napisać co konkretnie chciałbyś żebym sprawdził.
Linuxa kiedyś spróbuje postawić tylko póki co czekam na rom, żeby móc się czymś ratować.

Szpila: ogarnę jakąś karte i zainstaluje. Może być kompilacja Zbynexa?
Czy tym wersjom nie będą przeszkadzały dwa rdzenie?

Odpaliłem GTA3 i działa sterowanie z klawiatury :)

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: xavier_pl » 8 listopada 2013, o 13:44

Napisz jak działa aplikacja DVB-T czyli jej prędkość działania, czy się zawiesza (ktoś wcześniej pisał o tym problemie) i czy po wyłączeniu aplikacji DVB-T mamy czarny ekran w xbmc i innych aplikacjach odtwarzających materiały video.

Możesz przetestować tą kompilację: http://www.pivosforums.com/viewtopic.php?f=24&t=2967

skom
Posty: 34
Rejestracja: 28 września 2011, o 19:22
Odbiornik: Urz0083, Goclever Android Box 500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: skom » 9 listopada 2013, o 11:40

Koledzy, jak przekonwertować pliki nagrane przez tego boxa (*.amrec) na np. avi lub mpg?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 9 listopada 2013, o 11:53

Nie używam nagrywania... z tego co wiem box nagrywa w formacie ts i każdy program wideo powinien sobie z nim poradzić.

skom
Posty: 34
Rejestracja: 28 września 2011, o 19:22
Odbiornik: Urz0083, Goclever Android Box 500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: skom » 9 listopada 2013, o 11:58

Mi stworzył dwa pliki: *.amrec i *.amri (ten jest tekstowy:

Kod: Zaznacz cały

1383987840
780
TVP1

DVBRecordFiles/REC_20131109_43671377.amrec
102
2
103 104 108
0 3 3
pol qaa aux
106 109
16 16
2 2
2 2
pol eng
105 105
1 2
1 7
0 120
pol pol

F
)
Nie umiem ani obejrzeć na komputerze pliku amrec ani tym bardziej go przekonwertować :(

zieltax
Posty: 12
Rejestracja: 15 października 2012, o 20:44
Odbiornik: GoClever Android BOX 500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem zawieszona na balkonie

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zieltax » 7 grudnia 2013, o 04:19

Witam. Mam urządzenie GoClever Adnroid BOX 500. Ostatnio wgrałem sobie plik przez update.restore.uboot.recovery.zip okazało się że jest to plik z MP016. Podniemił mi następujące pliki w urządzeniu.
aml_logo.img
recovery.img
ubootenv.img
ubootwhole.img

Problem tkwi w tym że urządzenie startuje tylko z karty sd z wgranym plikiem u-boot-aml-ucl.bin i opcją recovery.

Jak chcę wgrać oryginalne oprogramowanie go clever to występuje błąd podczas wgrywania ostatnich plików rozruchowych typu ubootenv i ubootwhole. Jak naprawić ten błąd.

Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. bo teraz mam martwe urządzenie :)



Nikt nie jest mi w stanie pomóc....?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 7 grudnia 2013, o 08:03

Od ponad roku wklejasz ten sam tekst - "ostatnio wgrałem..." itd. Jakie ostatnio??!
Lenistwo straszne. Nic nie poczytałeś od tego czasu, nie konbinowałeś, nic się nie nauczyłeś?

Wygląda na to, że bez podłączenia do komputera się nie obędzie.
Poczytaj o ADB i fastboot.
Możesz zacząć tutaj:
http://forum.android.com.pl/showthread.php?p=2964684
Są tam odnośniki do forum xda (angielski) . Może znajdziesz gdzieś indziej więcej informacji w ojczystym języku.
Nie będę za Ciebie szukał...!

Jak będziesz miał problemy z ADB/fastboot to z racji tego, że mam praktycznie to samo urządzenie (Overmax Homebox) i lubię czasem w nim pogrzebać to wtedy mogę coś spróbować pomóc. Trzeba niestety trochę zainteresowania!

phantom
Posty: 5
Rejestracja: 10 grudnia 2013, o 21:41
Odbiornik: Overmax 500 , itv22 - Android
Instalacja antenowa: Kabel odarty z ekarnu
Nadajnik - obiekt nadawczy: przemysl kopiec tatarski

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: phantom » 10 grudnia 2013, o 21:54

Jesli moge sie wtracic w rozmowe i wyrazic opinie o Overmaxie to jedyne co moge powiedziec to niestety sprzet pracuje na skraju wydajnosci. Na oryginalnym sofcie to urzadzenie to jedna wielka farsa. Po sofcie "zbynex" troche przyspieszylo ale nadal sie czuje jak bym obslugiwal jednego z pierwszych mobilnych androidow jak Samsunga Spicia. Sprzet jest bardzo wolny. Urzedzenie jest dla ludzi ktorzy lubia sie bawic w majsterkowanie... Co prawda dalo by sie z tego cos wyciagnqc ale nie na androidzie ktory jest zasobozerny. Nie wspomne o dzisiejszym internecie , niestety moze i procek da rade w miare plynie generowac strony ale ta pamiec RAM... Zakupilem dla porownania itv22 na AMLogic , 1 GHz i 1 GB RAM. Jutro ma przyjsc paczka. Kupilem go na allegr za 250pln , overmaxa za 230 wiec moznpowiedziec ze cenowo stoja podobnie. Na youtubie widac ze dziala szybciej, zwlaszcza DVB T. Zdam relacje z testow. Sory za brwk znakow pl.Pozdro

/od Admina: mimo wszystko prosimy stosowanie się do zasad polskiej pisowni i ortografii. Takie są zasady tego forum (patrz: Regulamin).
"Sory za brwk znakow" nie wiele wyjaśnia.

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 11 grudnia 2013, o 00:23

Racja, racją co nie zmienia faktu, że jest to urządzenie co najmniej roczne. Trudno porównywać do nowszych 'konstrukcji'. Jakie w 2012 sprzedawano komputery z dolnej półki a jakie dziś?...
Jest kiepsko nie da się ukryć.

W sofcie od zbynex, głównie co daje 'kopa' to odpięcie pamięci wewnętrznej flash. Wystarczy tylko w oryginalnym firmware zrobić odpowiedni wpis.
2 minuty roboty... i jest szybciej a wkładając na stałe kartę SD, XBMC przestajw gubić ustawienia.
Założę się, że jeżeli powstało by prawdziwe custom firmware (CyanogenMod) to dało by się z tego pudełeczka jeszcze trochę wyciągnąć.

Mam dobry przykład, używam telefonu 3 letniego - procesor 600Mhz 500mb ram, ZTE Blade, producent zakończył karierę na androidzie 2.6, a jakoś CM4.3 działa niemal perfekcyjnie.

Niestety na wsparcie producenta nie ma co liczyć i tak trzeba się cieszyć, że jest Android 4.0.


Niektóre ograniczenia tego systemu są czasem kompletnie bez sensu np. instalacja 'Youtube Tv' - wersja tylko dla Google Tv! ? Działa bardzo dobrze tylko trzeba szukać aplikacji po internecie, lub pogrzebać w pliku build.prop.... (co uczyniłem) ale to już na szczęście nie jest wina producenta on i tak już sporo zarobił... ups, zawinił ;)

phantom
Posty: 5
Rejestracja: 10 grudnia 2013, o 21:41
Odbiornik: Overmax 500 , itv22 - Android
Instalacja antenowa: Kabel odarty z ekarnu
Nadajnik - obiekt nadawczy: przemysl kopiec tatarski

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: phantom » 11 grudnia 2013, o 20:58

Przepraszam ale moje urzadzenie nie posiada PL znakow :)

Pudeleczko hd16t przyszlo. Kanaly zmieniaja sie duzo szybciej. Generalnie ten sam zwalony soft... Urzadzenie oczywiscie dziala szybciej ale niewiele zapewne przez soft... XBMC by zbynex instaluje sie poprawnie dopiero po zrotowaniu pudelka. Podeslijcie mi prosze jak w sofcie by zbynex wyglada plik konfiguracyjny montujacy urzadzenia bo nie wiem jak go poprawnie zedytowac. Albo dzialaja mi karty albo nie :/.


Ps. Zasilacz do wymiany 1,5A za slaby.Po podlaczeniu przewodowej klawiatury i myszy urzadzenie resetuje sie, WiFi resetuje, a po ekranie skacza artefakty jak obciazymy procesor...

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 12 grudnia 2013, o 10:08

Tego się obawiałem, co z tego że lepsze podzespoły jak soft kiepski...
Przynajmniej są normalne wyjścia audio i analogowe video. Czy android je prawidołowo obsłuży to inna bajka ;)
Pilot nie ma klawiaturki... a to mi się czasem przydaje.


W Homebox w pliku vold.fstab jest taki wpis montujący pamięc wewnętrzna flash jako kartę SD (sdcard), a kratę wkładaną jako external_sdcard.

dev_mount flash /mnt/sdcard /devices/virtual/mtd/mtd6/avnftl6
dev_mount sdcard /mnt/sdcard/external_sdcard auto /devices/platform/AMLOGIC_CARD/card_host/memorycard0


Można łatwo to skorygować i nie podłączać pamięci wew. flash, gdyż powoduje ona problemy:
wystarczy dodać #, oraz zmienic punkt montowania karty zewnetrznej jako sdcard:

#dev_mount flash /mnt/sdcard /devices/virtual/mtd/mtd6/avnftl6
dev_mount sdcard /mnt/sdcard auto /devices/platform/AMLOGIC_CARD/card_host/memorycard0

Można też, jeżeli szkoda jest komuś tej wewnętrznej pamięci, podmontować ją jako np: internal_flash. Nie wiem czy nie będzie to powodować jakichś problemów, w sumie raczej nie powinno.

dev_mount flash /mnt/sdcard/internal_sdcard /devices/virtual/mtd/mtd6/avnftl6

lub

dev_mount flash /mnt/internal_sdcard /devices/virtual/mtd/mtd6/avnftl6


Ja używam ES File Explorer, wystarczy aktywować opcję ROOT i można edytować pliki systemowe, oraz łatwo zrobić ich kopię.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: xavier_pl » 12 grudnia 2013, o 10:21

@phantom

Patrząc na specyfikację urządzenia - nie ma się co dziwić... Procesor jednordzeniowy o częstotliwości maksymalnej 1GHz. Dodatkwa pamięć na niewiele się zda, gdy "rdzeń" urządzenia ledwo daje radę.

--
Pozdrawia XavieR

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 12 grudnia 2013, o 12:05

Tylko dla tych co lubią grzebać w sofcie... kolejne 2 minuty ciężkiej pracy ;)

Prosty sposób na udawanie w markecie Google TV. Niewiele to daje poza możliwością zainstalowania i łatwej aktualizacji "YouTube TV", zmodyfikowanej do używania w tego typu pudełeczkach. Są też inne aplkikacje niby dające się obsługiwać łatwiej ale wiele z nich wymaga aby być rezydentem USA, GB czy innych egzotycznych krajów. Trzeba by wtedy urzywać proxy lub VPN.


W pliku /system/build.prop mieszamy edytorem zwracając uwagę na wielkość liter:

ro.product.model=NSZ-GS7/GX70
ro.product.brand=sony
ro.product.name=NSZGS7_C01_U2
ro.product.device=NSZGS7
ro.product.board=NSZGS7
ro.product.manufacturer=Sony


Wchodzimy w ustawienia>aplikacje>wszystkie>Sklep Google Play czyścimy dane.

Wchodzimy do sklepu i jesteśmy witani jako użytkownicy Google TV :)

phantom
Posty: 5
Rejestracja: 10 grudnia 2013, o 21:41
Odbiornik: Overmax 500 , itv22 - Android
Instalacja antenowa: Kabel odarty z ekarnu
Nadajnik - obiekt nadawczy: przemysl kopiec tatarski

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: phantom » 12 grudnia 2013, o 13:25

dzięki za odpowiedz ale prze noc już ściełem się jak od montować partycje, wgrałem z 11 softów, doprowadziłem pudełko do agoni, nie odpalał się system a na ekranie wyświetlało krzaki jak po OC ale już jest ok i sprzęt działa nawet całkiem pozytywnie w stosunku do tego co otrzymałem od producenta :) Ale to dalej normalnego użytkownika nie uszczęśliwi.

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 12 grudnia 2013, o 15:08

11 różnych softów?!! Wsparcie niemal doskonałe! ;)

Proponuję założyć nowy wątek. Skoro ma tuner dvb-t i troszkę lepsze podzespoły to może jeszcze się komuś przydadzą Twoje doświadczenia.

phantom
Posty: 5
Rejestracja: 10 grudnia 2013, o 21:41
Odbiornik: Overmax 500 , itv22 - Android
Instalacja antenowa: Kabel odarty z ekarnu
Nadajnik - obiekt nadawczy: przemysl kopiec tatarski

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: phantom » 12 grudnia 2013, o 15:24

Wystarczy wpisac w google ref16a chyba i masz ze 2 tutoriale jak wgrac tego XBCM co niby odpala sie bez androida,a napewno bez androidowego UI.Na forach sa jakies mody i firmware z probami jego naprawy. Duzo wiecej jest zabawek z plyta (czy czego to jest symbol?)ref16a i sa to mocniejsze zabawki ,a firmware dziala na hd16t wiec chyba troszke wieksza jest szansa ze cos fajnego na to powstanie. Nie wykluczam ze kilka tych softow ti bylo to samo :)

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 12 grudnia 2013, o 15:55

Jeżeli zadziała jakiś soft nie android, to tylko linux. W takim układzie raczej wątpię aby zadziałał tuner dvb-t.... wtedy to już jest rozmowa na zupełnie inne forum.
Bez tej funkcjonalności to na chwilę obecną są setki urządzeń.
Jak by się zastanowić to nawet każdy tablet/telefon z HDMI by się nadał, ale nie o to chyba chodzi?

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Fantom » 16 grudnia 2013, o 18:49

Pytanie : czy mozna bez modyfikacji softu itp, l;atow ten sprzet przystosowac do jednego zadania (oprocz dekodowania DVBT oczywiscie) : ze moge sobie przegladac wygodnie kilka wybranych "wlasnych" stron www ?

Fantom

Odpowiedz