TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Jarosław Bałuka » 20 grudnia 2013, o 13:41

Licytacja na pomysły co kosztem czego nie ma sensu i jest bliższa raczej wróżeniu z fusów, dlatego proponuję poczekać do oficjalnej informacji o trybie zmian w MUX1 i powrót do merytorycznej dyskusji o technicznych aspektach emisji kanałów TVP w MUX1.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 20 grudnia 2013, o 13:52

TV Trwam w MUX 1 od 15 lutego
http://satkurier.pl/news/94168/tv-trwam ... utego.html
Jak dowiedział się portal satkurier.pl, kanał TVP1 HD w MUX 1 zostanie zastąpiony kanałem TVP1 w SD, co umożliwi wejście TV Trwam na ten cyfrowy multipleks.
Żal. To się naoglądamy Olimpiady w HD...

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: bogdanzieba » 20 grudnia 2013, o 13:57

To pojechali po bandzie, szkoda TVP 1 HD, wszystko aby była TV Trwam :(

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Madrass » 20 grudnia 2013, o 13:59

Jeżeli z MUX 1 wylatuje TVP 1 HD to znaczy że wolne będą dwa sloty. Jeden dla TV Trwam a drugi zapewne dla kanału dziecięcego TVP ABC

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 20 grudnia 2013, o 14:00

Przeczytaj uważnie:
kanał TVP1 HD w MUX 1 zostanie zastąpiony kanałem TVP1 w SD
Zostaje 1 wolny slot na TV Trwam. :(

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Maciejek » 20 grudnia 2013, o 14:02

Idealnie by było gdyby wtedy w Mux 3 zrobili TVP 1 w HD ale chyba tak dobrze nie będzie.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 20 grudnia 2013, o 14:03

To by było racjonalne wyjście, ale trzeba by wyrzucić np. TVP Polonię...

Awatar użytkownika
jarip
Posty: 45
Rejestracja: 27 maja 2010, o 08:41
Odbiornik: Thomson 32HU5253 / RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: OPTICUM AX 1000 + pokojowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: jarip » 20 grudnia 2013, o 14:26

TVP wczoraj pokazało nowe logo kanału HD http://sport.tvp.pl/13149534/nowa-jakos ... -2014-roku i tam se mamy oglądać olimpiadę w HD, płacąc platformersom dodatkową kasę zapewne.

rotalplus
Posty: 1141
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 20 grudnia 2013, o 15:16

Czyli już wszystko jasne - TVP idzie w ilość a nie jakość. MUX-3 będzie więc liczył 8 kanałów.
Smutne to...

Dziwi taka decyzja - będziemy mieli 2 x TVP1 SD w MUX-1 i MUX-3. Sensu tej decyzji nie widzę.
Czuję, że mimo wszystko 2 zwolniony slot zajmie STOPKLATKA.TV albo TVP ABC

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Puma » 20 grudnia 2013, o 15:29

Sens jest taki że:
1) Nie zmieni się ilość kanałów, umowy reklamowe pewnie są podpisane na dłuższy okres.
2) Gdyby usunęli TVP2SD to mogło by się okazać że ileś osób nie może odbierać TVP2HD gdyż nie ma odpowiednich dekoderów, ma SD zamiast HD. Natomiast nie chcieli robić roszad na MUX tzn, przenosić z MUX 1 na MUX 3 aby nie stracić odbiorców (korzystniej jest od razu wszystko zrobić).
Czuję, że mimo wszystko 2 zwolniony slot zajmie STOPKLATKA.TV albo TVP ABC
Zostanie zwolniony przecież jedn slot na TV Trwam, co dla TVP nie będzie żadną "stratą".
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2013, o 15:31 przez Puma, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: bogdanzieba » 20 grudnia 2013, o 16:01

Dla TVP żadna strata dla nas duża ale kto się z nami liczy....

Awatar użytkownika
agent2606
Posty: 64
Rejestracja: 26 lipca 2013, o 15:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: agent2606 » 20 grudnia 2013, o 16:05

Był płacz i zgrzytanie zębów że dzieje się wielkie zło i nieprawość, a teraz będzie to samo gdy w miejsce tvp1 hd wejdzie trwam sd :D
Ale nie ma co narzekać, w końcu literze prawa stało się zadość, a przecie o to wszystkim chodziło :D

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: lustracja » 20 grudnia 2013, o 16:10

w ogólnodostępnym DVB-T nie ma miejsca na programy HD.
Dopiero jak wejdzie nowy system nadawania i zwiększą przepustowość będzie na to szansa
TVP korzystało z uprzywilejowanej sytuacji aby reklamować swój program w HD, który będzie na platformach.

zgodze się z kol
.
bogdanzieba pisze:Dla TVP żadna strata dla nas duża ale kto się z nami liczy....
i
agent2606 pisze:Był płacz i zgrzytanie zębów że dzieje się wielkie zło i nieprawość, a teraz będzie to samo gdy w miejsce tvp1 hd wejdzie trwam sd
choć jak widzę zgodnie z ostrzeżeniem admina to nie sa kwestie techniczne TVP - MUX1

rotalplus
Posty: 1141
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 20 grudnia 2013, o 16:12

I tak zniknie TVP 2HD co już widzimy po tej decyzji, wi,ęc nie ma co narzekać

Najważniejsze są powtórki i reklamy!

Miejsce na HD ma TVP w swoim muxie zamiast powtórkowych kanałów w tym kanału..dla zagranicy

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: naziemna-ntrc » 20 grudnia 2013, o 16:31

A ja znów słyszałem, że znikną Jedynka i Dwójka SD. Ten zabieg techniczny ma na celu zrobienie miejsca dla telewizji Trwam.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1722
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 grudnia 2013, o 16:44

Mało prawdopodobne jak by wtedy pomieścili wszystko w jednym MUX-3 dwa kanały HD i pięć SD?

Obawiałem się takiej decyzji, szkoda że robimy krok do tyłu w rozwoju technologicznym, na szczęście mam w HD na satelicie. Pewnie wpływ na taką decyzję miały też igrzyska w Spoczi żeby nie robić zamieszania dlatego MUX-3 zostaje nietknięty, szkoda tylko że zamiast nie wyłączyli po prostu TVP-2 SD, ale widać to są przymiarki do wyłączenia jeszcze w kwietniu TVP-2 HD w MUX-3.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Poland » 20 grudnia 2013, o 18:11

TV Trwam w MUX 1 od 15 lutego
http://www.satkurier.pl/news/94168/tv-t ... utego.html

No to już wszystko wiemy - TV Trwam wejdzie w miejscu TVP1 HD którego to sloty zostaną podzielone pomiędzy TVP1 SD no i stacje Fundacji Lux Veritatis. Co ciekawe w informacji którą to dostałem od UKE z tą samą datą widnieje też... TVP ABC. Za to Stopklatka TV albo poszła śladem Fokusa TV i ma wyznaczoną datę startu... na 27 kwietnia albo po prostu UKE jeszcze nie wpisało w jej przypadku wspomnianej lutowej daty.

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Madrass » 20 grudnia 2013, o 18:47

Oczywiście że TVP ABC może wystartować już 15 lutego. I tak i tak będzie zamieszanie na listach kanałów wiec dla samej TVP wcześniejsze umieszczenie docelowego kanału na MUX1 będzie korzystne. Dodatkowo TV Trwam będzie robiła darmową reklamę kanałowi dziecięcemu w kampanii informacyjnej.

To że w tej chwili podali informację, że na Mux1 zostanie umieszczone TVP1 w SD to nic nie znaczy.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Poland » 20 grudnia 2013, o 18:54

Mi się wydaje że TVP ABC wejdzie za TVP Info które to przejdzie do MUX3 w miejscu TVP2 HD które to zostanie podzielone na TVP2 SD oraz właśnie na informacyjny kanał Telewizji Polskiej.
Zastanawia mnie tylko czemu przy Stopklatce widnieje data 27 kwietnia skoro nadawca zapowiadał start już w lutym co sprawia że mógłby się podczepić pod datę 15 lutego :)

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: vigoo » 20 grudnia 2013, o 19:01

Zmiana decyzji ? :lol:
"Jak dowiedział się portal satkurier.pl, Telewizja Polska usunie kanał TVP2 w SD, zostawiając wyłącznie kanał TVP1 HD, co umożliwi wejście TV Trwam na ten cyfrowy multipleks."

http://satkurier.pl/news/94168/tv-trwam ... utego.html

Odpowiedz