Odniosłem wrażenie,że trzeciego i czwartego dnia emisji sygnał był mocniejszy jednak i to nie to co powinno być zpewnione w całym powiecie by komfortowo słuchać. Cały czas miałem nadzieję ,że jeśli radio cyfrowe to będzie to to działać na przenośnych odbiorniczkach gdzie anteną jest kabelek słuchawek .
Z Akademi Ekonomicznej gdyby puścić 4 KW ERP wtedy mogłoby coś zmienić jednak 0,5 KW nie dawało absolutnie żadnego komfortu.
Najokrutniejsza prawda o tej emisji eksperymentalnej i obawiam się ,że emisji komercyjnej też jest taka, że w Polsce Emitel stawia na polaryzację H bo musi dać żryć systemikom VHF po analogu. O ile można uznać że stare RTCNY w tym Srem przy odpowiedniej mocy ERP np 50 KW robiłyby robotę i tam wymiana systemów to duże koszty i bez sensu to niestety niskie lokalizacje w centrach dużych miast w powiązaniu z niewielkimi mocami i polaryzacją H to tragedia i nieszczęście.
Wiadomo że warto byłoby nadawać z Akademii Ekonomicznej bo to niezły punkt z punktu widzenia miasta i bliskiej okolicy ,ale pod warunkiem wymiany systemu w polaryzacji H na nowy w polaryzacji V .
Ostatniego dnia emisji wykonałem mały test na polu w miejscowości Wiry na południe od Poznania. Z całkowitą widocznością optyczną wieżowca EA ulica Poznańska (
https://www.google.pl/maps/@52.3260165,16.8635617,18z )
Ustawiłem w oprogramowaniu Irivera by korzystał z anteny teleskopowej. W położeniu anteny pionowo sygnał niestety zero. W położeniu anteny poziomo sygnał MAX !!! . .I Taki sam test w przenośnym radyjku Philips DA 1200/05. Co prawda tu anteną jest tylko kabelek słuchawkowy no więc radio w kieszeni słuchawki w uszach i nic kmpletne zero sygnału więc wyjąłem radyjko i prostopadle do nadajnika rozciągnąłem przewód .Zapierdziało i zagrało. I jak z tym żyć Panie Premierze Jak żyć z polaryzacją H ,która nie nadaje się dla przenośnego sprzętu !!!

?
Nie wiem sam ,ale mam małą wiarę w Emitela i tak jak dla DVB-T nie miałem wątpliwośći ,że oni zrobią to najlepiej to co do radia wątpię. Chyba wolałbym żeby inny operator wygrał ten przetargo w Poznaniu bo wtedy realnym będzie zamontowanie anten na 190 m EC Karolin najlepszym miejscu nadawczym w Poznaniu i nadawanie z 6-8 KW.
Obawiam się tylko że skończy się na niskiej ofercie a co za tym idzie niskich kosztach i iluzorycznych efektach. Wygra Emitel,który wybierze swój punkt czyli pewnie SLR Piątkowo dmuchnie ok 3KW,a według pomiarów na 10 metrach w powiecie sygnał będzie w normie . Mądrale uznają ,że jest ok i odfajkowali temat,ale niestety odbiorcy w budynkach na południu Poznani będą się z tym bujać i pomstować. To kura jest VHF 3 i nie propaguje jak VHF2
W budynkach jedynym miejscem dla radia będzie parapet na oknie heheh.
Fakt,że marzeniem i optymalnym rozwiązaniem jest SFN Piątkowa lub AE ze Śremem ale sądzę że to nie wypali w najbliższej dziesięciolatce.
O jakośći samego streamu proponowanego przez Polskie Radio powiem tylko tyle że do słuchania nadawało się tylko PR2 cała reszta to nocik, garnek i nie do przyjęcia przez zdrowego człowieka ,który nie stracił do końca słuchu i rozumu .Toż streamy internetowe to mistrzostwo świata w porównaniu z tym co proponuje w tej chwili Polskie Radio !!!
Mało tego .Jak słyszę pieprzenie madrali z Telewizji Polskiej na Media Expo o slotach,nowych koderach itd w DVB- T , o wyczarowaniu miejsca dla 10 progamów w tym 2 HD to śmiech mnie bierze. Czy tam w Warszawie na głowy poupadali ? Przecież tego dziadostwa nie da się kompletnie oglądać puzluje to to i jest oczojebnie. W 21 wieku taka g......a jakość ? Ok telewizja dla plebsu ,ale nie mam zamiaru za taką jakość płacić złotówki.
Oczami wyobrażni już widzę co się będzie działo w muxie Polskiego Radia w Przyszłośći .Jak odkryją kolejne 5 slotów na swoim muxie

Czarno to widzę Panowie oj czarno.