POLSAT w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
DVBManiak

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Postautor: DVBManiak » 22 października 2013, o 21:46

Już wczoraj. Nie ma to jednak większego znaczenia dla DVB-T, więc nic nie pisałem.

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: piotrek93 » 3 marca 2014, o 13:14

Tak z czystej ciekawości mam dwa pytanka:
1.) Czy skoro teoretycznie do Telewizji Polsat należą teraz aż cztery sloty w mux 2(Polsat Polsat Sport News, TV 4, TV 6) to jeśli dojdą do wniosku, że kanały Polsat Sport News i TV6 są nie rentowne to mogą zamiast tego emitować Polsat HD i TV 4 HD na czterech swoich slotach?
2.) Czy ktoś się orientuje czy Polsat zamierza wreszcie wykorzystać technologie E-AC3 i nadawać 5.1 bo mają mnóstwo filmów z 5.1 a wogóle z tego nie korzystają co więcej Polsat HD na satelicie nie ma nawet ścieżki dolby xD

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Postautor: yougo » 14 marca 2014, o 12:57

Od 12 marca do dziś włącznie Polsat "psuje" mi TV ... Nie wiem jak u Was, ale ja mam MUX'y przesyłane poprzez sieć kablową Multimedia i gdy przełączę na Polsat to brak dźwięku, a gdy próbuję przełączyć na jakikolwiek inny kanał to TV się zacina ... Muszę wypiąć kabel antenowy, wyłączyć TV z kontaktu i dopiero wtedy TV wraca do normalnej pracy. Wszystkie inne kanały działają czysto i bez zarzutu - tylko ten Polsat.
Proszę o info czy to tylko u mnie tak. I może ktoś wie dlaczego tak się dzieje od trzech (już) dni. :shock:

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: giaur500 » 14 marca 2014, o 15:32

Czy skoro teoretycznie do Telewizji Polsat należą teraz aż cztery sloty w mux 2(Polsat Polsat Sport News, TV 4, TV 6) to jeśli dojdą do wniosku, że kanały Polsat Sport News i TV6 są nie rentowne to mogą zamiast tego emitować Polsat HD i TV 4 HD na czterech swoich slotach?

Po pierwsze nie chcą, po drugie nawet jakby chcieli to nie mogą bo koncesja na to nie pozwala. Poza tym nie istnieje TV4 HD.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: distefano » 14 marca 2014, o 16:01

Po za tym sloty należą do czterech konkretnych kanałów i nie ma tu żadnego znaczenia, że ich właścicielem jest Polsat.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: belzebiusz » 22 lipca 2014, o 15:58

Od dzisiaj zauważyłem, że Polsat nadaje w czarnej ramce, najbardziej widać to po bokach.

Tak to wygląda:
Obrazek

kamilooo
Posty: 85
Rejestracja: 9 lipca 2011, o 10:31
Odbiornik: Not Only TV LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Zamość/Tarnawatka

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: kamilooo » 30 lipca 2014, o 09:47

Czy Panowie z Emitela śpią? To już trwa ponad tydzień. :cry:

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: cignacy » 30 lipca 2014, o 12:00

U mnie nic takiego nie było i nie ma.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: belzebiusz » 30 lipca 2014, o 13:23

Wyłącz overscan.

emirun
Posty: 4
Rejestracja: 5 sierpnia 2014, o 15:09

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: emirun » 5 sierpnia 2014, o 15:16

Trochę to dziwni wygląda, tak szczerze mówiąc

kamilooo
Posty: 85
Rejestracja: 9 lipca 2011, o 10:31
Odbiornik: Not Only TV LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Zamość/Tarnawatka

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: kamilooo » 17 sierpnia 2014, o 10:20

Opisze wam co mi sie przydarzylo... Zawsze sobie nagrywam wszystkie eventy z gwiazdami DP, tak wiec bylo i tym razem. Moj zestaw to ProgDvb + videoredo. W piatek po nagraniu zaraz zabaralem sie za obrobke. Standardowo zostawiam zawsze tylko sciezke DD+. Wszystko poszlo bez najmniejszego problemu. Niestety wczoraj juz tak nie bylo. Wycinam reklamy, daje zapis do kontenera mkv z tylko sciezka dd i... Nic. Pasek postepu ani drgnie. Bledy rowniez nie wyskakuja. Mysle co jest, przeciez dzien wczesniej wszystko dzialalo bez problemu, naelwet zrobilem przywrocenie partycji i dalej nie idzie. W koncu uzywam opcji quickstream fix z zapisem do.ts. Wszystko ladnie przebieglo. Wlaczam nagranie, a tam jest tylko sciezka mp2 i audiodeskrypcja. Brakuje sciezki DD+ 256 kbs. Potem jeszcze raz probuje zapisac juz z wycietymi reklamami i sama sciezka dd do kontenera ts. W koncowym komunikacie pokazuje "Audio frames 0". Wlaczam plik, a tam wgl nie ma zadnej sciezki. Co ciekawe dzis rano nagralem polminutowe nagranie i juz wszystko ok, ale przeciez nie zmienialem zadnych ustawien. Kiedys tez byly problemy z sciezka dd na Polsacie. Jak sie zapisywalo wszystkie strumienie audio razem, to ten z dd malal do 128kbs, a jak sie zapisywalo TYLKO TEN, to dzwiek byl jak z porysowanej plyty. Co o tym myslicie? Na zadnym innym kanale nie mialem takich problemow.

edit/ Pisownia PL!. Regulamin forum.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: giaur500 » 28 sierpnia 2014, o 14:26

belzebiusz pisze:Od dzisiaj zauważyłem, że Polsat nadaje w czarnej ramce, najbardziej widać to po bokach.

Tak to wygląda:
Obrazek

Dokładnie to samo mam. Jeśli maja w tym jakiś cel to jest on dla mnie niezrozumiały, oświeci mnie ktoś?

edit/ usunięto treści nie związane z tematem wątku

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: belzebiusz » 28 sierpnia 2014, o 15:48

Wcześniej ramka pojawiała się tylko podczas autopromocji na napisach końcowych programów (wtedy jak lektor się wcinał) i znikała, potem ktoś coś zepsuł i ramka potrafi być cały dzień, a znikać właśnie tylko na autopromocji. Ogólnie to jest loteria i jeden wielki cyrk z tą ramką.

Czy Emitel może dać znać Polsatowi, że ktoś tam u nich śpi w reżyserce na przyciskach?

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: giaur500 » 31 sierpnia 2014, o 23:50

Ostatnio się poprawiło ale dalej czasami widać ramkę, zwłaszcza na dole a na innych kanałach tego nie ma.

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: marcin3 » 10 września 2014, o 10:45

Ostatnio zauważyłem pewien błąd w nadawanym sygnale. Polega on na tym że proporcje obrazu nie są prawidłowe i na niektórych programach i filmach z lewej strony jest widoczny cienki czarny pasek. Wszystkie inne kanały z naziemnej działają dobrze tylko Polsat odstawia taką szopkę. Czy nikt tego nie kontroluje?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: belzebiusz » 10 września 2014, o 13:09

Dyskusja na ten temat zaczęła się kilka postów wcześniej:
viewtopic.php?p=194600#p194600

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3089
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: qwerty » 28 września 2014, o 12:45

Właśnie idzie film kręcony w proporcji 4:3, a jest nadawany z błędnym znacznikiem w 16:9 (rozciągnięty obraz).

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: pawelll » 11 października 2014, o 12:06

Problem z czarnymi paskami po bokach obrazu jest nie tylko na Polsacie. Także TVP (szczególnie info) ma ten problem. Są wręcz kuriozalne sytuacje, że obraz ze studia jest obcięty a pasek informacyjny dochodzi do brzegu.

Oczywiście można to zlikwidować włączając overscan ale chyba nie o to chodzi.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: belzebiusz » 11 października 2014, o 14:40

W TVP Info to już kwestia z jakiej kamery jest obraz bo np. plansze graficzne wypelniają cały ekran.
Ramka na Polsacie jeśli jest uruchamiana to na wszystkie krawędzie w stałej wielkości, bez różnicy jaki materiał jest emitowany.

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: POLSAT w MUX2

Postautor: piotrek93 » 11 października 2014, o 20:35

Ogólnie bardzo fajnie przebiegają transmisje elminacji do Mistrzostw Europy 2016.
Szkoda tylko że nie ma 5.1 na Polsacie.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika