Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
ftalo2
Posty: 26
Rejestracja: 14 marca 2014, o 18:46

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: ftalo2 » 27 kwietnia 2014, o 19:29

Miałem telewizor LCD 16:9 przez 2 lata,spalił się.Wróciłem do szklanego telewizora i jakoś nie odczuwam pogorszenia jakości oglądania,kolory takie same,ostrość ta samai,wielkość ta sama- 23 cale. W ustawieniach wystarczy załączyć rozciągnięcie obrazu do 4:3 i pasów nie ma. Laptop też mam 4:3 i tak jest lepiej. Myślę że to sprawa gustu,jeden woli 4:3 kto inny 16:9. Nie można wszystkim narzucić jednego sposobu wyświetlania,jednego typu sprzętu i jednego standardu,bo ludzie są różni,mają różne podejście do zagadnień multimedialnych

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: Kamilx » 27 kwietnia 2014, o 20:34

Dla przykładu ja mam telewizor 4:3, ale lubię oglądać 16:9, a w efekcie mam 4:3 letterbox. Jakoś czystego 16:9 nie lubię nawet na telewizorze 16:9.
Już w dzisiejszej nocy koniec TVP1 w zwykłej jakości w naziemnej telewizji. Historyczna chwila.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: Poland » 27 kwietnia 2014, o 23:58

No i stało się - po wielu latach (wliczając w to także czasy analogu) TVP1 SD równo o północy przeszło do historii.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: belzebiusz » 28 kwietnia 2014, o 00:06

Pojemność po TVP1 SD przeszła w tej chwili do Null Packets, który wynosi w tej chwili ponad 5 Mb/s.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: sem » 28 kwietnia 2014, o 08:04

Po przeskanowaniu nadal znajduje TVPI.Oczywiście programu nie ma ale zaczyna być jak za komuny w poniedziałki.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: lustracja » 28 kwietnia 2014, o 10:00

jak na razie nie ma protestów, że wyłączono TVP SD.

Robert03
Posty: 884
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60 (H)
ATV 19/21-69 (H)
Hirschmann FM30 (V)
Hirschmann FM50 (H)
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: Robert03 » 28 kwietnia 2014, o 10:45

Widocznie nikt prócz nas fanatyków techniki telewizyjnej tego nie zauważył :-).
To także potwierdza iż TVP za długo męczyła to SD w DVB-T.
Nawet mając koneskopowy telewizor lepiej oglądać wersję HD bo obraz jest lepszy ( mniej pikseli i artefaktów od nadmiernej kompresji).

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: fred » 28 kwietnia 2014, o 21:46

Na kineskopowym to różnicy nie ma.

Co do protestów, sprawy wyjaśniły się przy tvp2 i teraz wszyscy już wiedzieli co się stanie.

ftalo2
Posty: 26
Rejestracja: 14 marca 2014, o 18:46

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: ftalo2 » 29 kwietnia 2014, o 22:13

Ludzie pogodzili się z tym faktem i doceniają obecność pozostałych kanałów.Protestów nie ma bo jaki sens ma walenie głową w mur? Żaden . A sprawa na pewno nie jest tego warta.W Polsce są dużo poważniejsze problemy,a sprawa TVP w HD to pikuś. Teraz TVP 1 i 2 jest telewizją dedykowana dla miłośników wysokiej rodzielczości,a nie dla wszystkich obywateli. I tyle w tym temacie

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: lustracja » 29 kwietnia 2014, o 23:00

żarty.
Po prostu dotyczy to niewielu osób. A ci co kupili odbiorniki niezgodne ze specyfikacją wiedzą dlaczego to sobie sami zrobili. teraz za 100zł kupili nowe.
Nie znam nikogo kto chciałby akurat rezygnować z TVP jeśli już ogląda telewizję.

digitrax
Posty: 80
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 07:10
Odbiornik: Blankom TSI-108
Thomson THT501
Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Televes DAT 75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik, Chwaszczyno, Pieczewo

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: digitrax » 29 kwietnia 2014, o 23:05

lustracja pisze:Nie znam nikogo kto chciałby akurat rezygnować z TVP jeśli już ogląda telewizję.
Za to TVP skutecznie rezygnuje z widzów np poprzez zmiany w zasięgu nadajników > np Jagodnik.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: lustracja » 30 kwietnia 2014, o 08:24

jeśli tak jest to po co o tym pisać w dziale o SD?
Napisać tam gdzie trzeba i jeśli mas rację to odpowiedzialni za to powinni to poprawić

ftalo2
Posty: 26
Rejestracja: 14 marca 2014, o 18:46

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: ftalo2 » 30 kwietnia 2014, o 14:44

@lustracja, tunery SD były w sprzedaży cały czas więc liczba takich osób wcale mała nie jest. Dla nich taniej wychodzi wykupić platformę cyfrową,niż zastanawiać się dlaczego nagle znikło TVP SD i tak pewnie zrobili ci którym zależało.Nikt normalny nie będzie zmieniał tunera co 2 lata,tylko się idzie z postępem i kupuje coś dużo lepszego z mnóstwem kanałów HD.
Zresztą ten krok wpisuje się w coraz szerszą kampanię przeciwko DVB-T (np na Polsacie) ,a brak TVP SD jest świetnym argumentem aby jeszcze bardziej zniechęcić widzów.Abonament miesięczny od 15zł,więc taniej wychodzi niż zakup nowego tunera DVB-T

Robert03
Posty: 884
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60 (H)
ATV 19/21-69 (H)
Hirschmann FM30 (V)
Hirschmann FM50 (H)
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: Robert03 » 30 kwietnia 2014, o 15:00

Nie jest ani prościej ani taniej. Posiadając platformę cyfrową płaci się dodatkowy abonament oraz opłatę za dzierżawę dekodera która w skali roku jest wyższa od jednorazowego zakupu dekodera STB do NTC.
Do tego trzeba kupić i ustawić antenę SAT a to trudniejsze i droższe niż wybór i instalacja przeciętnej anteny do NTC.
Posiadając platformę cyfrową nie ma możliwości nagrywania programu TV w taki sposób by nagrany materiał był Twój (materiał zostaje na dysku dekodera i nie można go skopiować na inny nośnik).
To co napisałeś powyżej to jest jakieś pomieszanie z poplątaniem. Z jednej strony utyskujemy że wyłaczono TVP 1 SD i narzekamy że to HD to jakieś zło konieczne i krzywda dla odbiorców a z drugiej strony wybieramy płatne platformy żeby mieć kanały HD by iść z postępem ?
Zgadzam się że trzeba iść z postępem ale nie rozumiem dlaczego wymiana co dwa lata STB to jest zło a wybór oferty płatnej telewizji i płacenie za dekoder średnio marnej jakości, który nigdy nie będzie Twój dodatkowych opłat to jest postęp ?
Jeśli ktoś kupił właściwe STB to poszedł z postępem na tyle do przodu że nie musi go wymieniać co dwa lata i ma spokój a dodatkowo cieszy się odbiorem w HD dwóch kanałów bez dodatkowych opłat.
A właściwe STB wcale nie było drogie i niedostępne. 3 lata temu można było kupić właściwy odbiornik za kwotę rzędu 120-140 PLN.
Dlatego ci którym zależało kupili właściwy odbiornik i dziś nie mają problemu.
Nie zgadzam się z opinią że trzeba wymieniać często dekoder. Od wprowadzenia NTC w Polsce nie trzeba było tego robić.
Z drugiej strony z wymianą telefonu komórkowego co rok czy dwa lata jakoś problemu nie ma i nikt nie narzeka że po tak krótkim czasie telefon przestaje działać - zwyczajnie się psuje ? Kiedyś jak się miało telefon stacjonarny to przez 20 lat nie wymieniało się aparatu a dziś wychodząc ze sklepu z nowym telefonem trzymamy w ręku przeżytek.

Jeśli komuś nie zależy na kanałach sportowych i dodatkowych dziecięcych to przeciętna oferta SAT niczym dodatkowym się nie wyróżnia na tle kanałów NTC. Wszędzie te same reklamy i powtórki powtórek powtórkami poganiane.
Przykład:
Programy dostępne na TV6 czy ATM Rozrywka są powtarzane na Polsat Play i Polsat 2 więc pytanie dlaczego płacić za takie kanały skoro mam to samo bez opłat ? Do tego telewizja regionalna lub dwie z mojego regionu której żadna SAT nie oferuje.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: lustracja » 30 kwietnia 2014, o 16:57

ftalo2 pisze:@lustracja, tunery SD były w sprzedaży cały czas więc liczba takich osób wcale mała nie jest. Dla nich taniej wychodzi wykupić platformę cyfrową,
Wiele osób...
Bzdura.
Dowód jest prosty.
Tylko ty o tym piszesz.

Taniej??? liczyć nie potrafisz?
poza tym tunery SD dalej oferują na allegro.
Nie rozumiem po co ludzie kupowali SD nawet jeśli nie znali specyfikacji.
chytry traci 2 razy.
stare i aktualne. 8-)

LGB
Posty: 3
Rejestracja: 9 grudnia 2014, o 21:22
Odbiornik: RAVO SD GK-SS11
Instalacja antenowa: opticum 900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: LGB » 9 grudnia 2014, o 21:42

Chciałbym zapoczątkować nowy wątek związany z wyłączeniem kanałów o niskiej rozdzielczości bez informacji. Szacuje się że jest około 100 tys. odbiorników, które nie są w stanie odbierać kanałów w rozdzielczości HD. Ja jestem posiadaczem tunera SD od 2 miesięcy nabyłem go ze względu na atrakcyjną cenę 80 ciu złotych. Tuner współpracuje z telewizorem starego typu więc nie było potrzeby zakupu tunera HD.
Czy ktoś jest jeszcze w podobnej sytuacji? Proszę o wpisy. Może uda nam się dojść od jakichś wspólnych wniosków.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: distefano » 9 grudnia 2014, o 21:51

Nie bardzo rozumiem o jakie wyłączenie chodzi. Przecież nikt nic nie wyłącza i nie planuje tego. Popełniłeś błąd kupując dekoder SD i prawie nic nie oszczędziłeś bo dekodery HD niewiele więcej kosztują, a też współpracują z każdym telewizorem.

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: systemlan » 9 grudnia 2014, o 22:27

Nooo ja też nic z tego nie rozumiem.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: JaroslawMroczkowski » 9 grudnia 2014, o 23:52

Jeśli kupuje się sprzęt niezgodny z wymaganiami krajowymi, to nie można wymagać by wszyscy się dostosowali do jego możliwości.
Dekoder HD jest właśnie po to by odebrać i wyświetlić programy HD także na starym telewizorze.

A DD+ dekoduje, czy też mamy wyłączyć ;)

LGB
Posty: 3
Rejestracja: 9 grudnia 2014, o 21:22
Odbiornik: RAVO SD GK-SS11
Instalacja antenowa: opticum 900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: LGB » 10 grudnia 2014, o 09:02

Sprawa jest prosta. Nie ma tutaj nic do nierozumienia :D Miesiąc temu miałem TVP1 i TVP2 teraz w liście kanałów widzę, że już tych kanałów o niskiej rozdzielczości nie ma. A na TVP1 i TVP2 w jakości HD jest tylko dźwięk.
Reasumując. Na przestrzeni ostatniego miesiąca przestałem mieć obraz w TVP1 i 2. Wiąże to z tym, że przestano nadawać TVP1 i 2 w niskiej rozdzielczości. Jeżeli się mylę to proszę wyprowadźcie mnie z błędu. W moich telewizorach nie ma na liście kanałów zdublowanych TVP1 i 2

Odpowiedz