Diagnoza i naprawa

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: brak możliwości przeglądania listy programów na poszczeg

Post autor: cignacy » 1 sierpnia 2014, o 13:31

Na początek podaj jaki to model telewizora.
A wybór EPG w Philipsach zaczyna się przeważnie od przycisku z symbolem domu.

air
Posty: 1
Rejestracja: 24 sierpnia 2014, o 15:06
Odbiornik: TV LG 42
Instalacja antenowa: Antena DIGITactiva - Telkom Telmor; MULTISWITCH TRIAX TMS-5/8 5WE/8WY
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa - PKiN

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: air » 24 sierpnia 2014, o 15:14

Mam problem z odbiorem. Używam tej anteny: http://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-DIGITact ... logowa/134
I tego multiswitcha: http://www.eltrox.pl/multiswitch-triax- ... -1294.html
W pokoju na najwyższej kondygnacji odbiera telewizja naziemna bez problemu, a w pokoju na samym dole nie odbiera. Dodam, że nie jest to problem instalacji, ponieważ na tym samym kablu działa bez problemu TV-SAT. I nie jest to problem występujący od początku założenia instalacji. Działało to bez problemu, aż nagle przestało i nie wiem dlaczego.
Wygląda na to, że im dalej od anteny i multiswitcha tym gorszy odbiór, ale nie z powodu wadliwej instalacji. O co chodzi?

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: eter » 27 września 2014, o 19:27

Co do Philipsa...
Napisałeś:
mam odznaczone "od nadawcy"
Jeśli już, to powinieneś mieć chyba "zaznaczoną" tą funkcję, a nie "odznaczoną", ale myślę, że to przejęzyczenie z twojej strony.
W starszych Philipsach należy przycisnąć symbol domu, następnie -przewodnik po programach-.
Jeśli nie będzie zawartości programowej(raczej się to nie zdarza) to należy nacisnąć "options" na pilocie i potem wybrać z menu - Pobieranie danych EPG.
W nowych modelach pewnie funkcje podobne, tylko inne do nich dojście z menu telewizora.
Aby zobaczyć opis nadawanego obecnie programu i następnego należy nacisnąć na pilocie -options- i następnie z menu wybrać -co w programie-, lub po prostu oglądając program nacisnąć na pilocie przycisk -info-.
Brak informacjo w przewodniku świadczy o niepobraniu przez telewizor EPG, więc ręcznie należy go zaktualizować. (Tylko to jest raczej bardzo rzadka sytuacja) niemniej producent daje taką możliwość, więc należy spróbować, jeśli nie ma żadnych danych na temat programów.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: Domel28 » 15 grudnia 2014, o 19:33

Witam. Pomoże ktoś w dziwnym przypadku z pilotem od Fergusona T60? Sprawa wygląda tak: dekoder wpełni sprawny, przyciskami na panelu włącza się i wyłącza, kanały zmienia problem jest taki że pilot wysyła sygnały ( dioda oglądana w kamerze miga) ale dekoder jest ślepy na te sygnały. Poprawiłęm luty, podmieniłem kwarc na taki sam wszystko wyczyszczone i pilot miga a dekoder nie reaguje. Gdzie jeszcze może być przyczyna? W samym tunerze? Pozdrawiam.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: distefano » 15 grudnia 2014, o 20:44

Może popsuł się odbiornik podczerwieni w dekoderze skoro pilot wysyła sygnał?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: Domel28 » 15 grudnia 2014, o 21:52

Podstawiałem inny IR na próbę i nic tuner dalej ślepy. Spróbuje jeszcze z innymi bo kilka gdzieś powinienem mieć.

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Tuner Quer

Post autor: eter » 7 kwietnia 2015, o 18:32

Witam

Mam prośbę do kolegów.
Czy mógłby mi ktoś rozrysować płytkę czujnika podczerwieni do tego tunera.
Kolega mnie prosi o wykonanie tej czujki, ponieważ dostał taki tuner bez tego elementu.
Niestety nigdzie nie ma w necie schematu tej czujki.


http://www.quer.pl/pl/9054-tuner-cyfrow ... -quer-plus

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: eter » 4 maja 2015, o 19:44

Szkoda, że nikt nie ma takiej czujki.
Teraz z innej beczki.
Może ktoś bardziej oblatany w temacie podpowiedziałby co jest nie tak z Wiwą HD 50.
Pisałem już w innym wątku, że zaczęła gubić sygnał.
Zastanawia mnie jednak nietypowe zachowanie tunera.
Tuner potrafi dobrze odbierać na MUX 1 sygnał moc 100 jakość 90, przełączając na MUX2 sygnał jest zerowy, aby po chwili wskoczyć i załapać normalnie na moc 100 jakość 90, ale po chwili jakość i sygnał z powrotem spada do zera.
Przełączając na MUX 1 tam jest wszystko w porządku.
Poza tym sygnał wariuje to znaczy skacze sobie jak chce.
Raz na MUX3 jest stabiny to znowu przełączając na inny i z powrotem na MUX3 sygnał ponownie wariuje..jakość skacze od 20 do 100 ciągle.
Dziwi mnie to, że jakby przerywała sama głowica to taki efekt byłby na wszystkich MUXACH.
Ale tutaj jest sytuacja taka, że na przykład jeden MUX jest cały czas stabilny a pozostałe wariują.
Wiwa podłączona do sygnału, gdzie inna Wiwa również HD 50 pracuje cały czas stabilnie na wszystkich MUXACH sygnał 100 i jakość 90.
Tak więc ewidentna usterka tunera. Tyle, że co może powodować tak wybiórczą niestabilność sygnału na poszczególnych częstotliwościach?
Skoro na jednej potrafi pracować cały czas stabilnie to co powoduje, że na innej zaczyna sygnał wariować.
Tak jakby głowica przerywała tylko na danej częstotliwości a już dwa kanały wyżej nie.
Trudno to pojąć.
Jakby sygnał wariował na wszystkich to OK. coś z głowicą, ale na jednej częstotliwości odbiera cały czas stabilnie a na innej zrywa.
Ciekawi mnie, co może być przyczyna takiej dziwnej usterki.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2404
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: K63 » 4 maja 2015, o 20:53

Może akurat dla tego egzemplarza sygnał jest za mocny (Wiwa nie lub zbyt mocnego sygnału).

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: eter » 4 maja 2015, o 21:36

Nie to nie wina sygnału.
Testowałem na wszelakich możliwych sygnałach.
Nawet przy sygnale z samego "dipola" 80 na 70 potrafi na jednym muxie być stabilny a na innych skakać od normalnego 80% siły i 70% jakości do zupełnego braku sygnału, żeby za chwilę ponownie skoczyć na 80 /70. Więc na pewno nie jest to sygnał tylko tuner.

mieleczekk
Posty: 3
Rejestracja: 12 lipca 2015, o 16:43

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: mieleczekk » 14 lipca 2015, o 15:58

Bardzo dziękuje za informacje. Miałem podobną sytuacje.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: Diagnoza i naprawa

Post autor: biprotek » 15 września 2015, o 13:38

eter pisze: Tuner potrafi dobrze odbierać na MUX 1 sygnał moc 100 jakość 90, przełączając na MUX2 sygnał jest zerowy, aby po chwili wskoczyć i załapać normalnie na moc 100 jakość 90, ale po chwili jakość i sygnał z powrotem spada do zera.
Przełączając na MUX 1 tam jest wszystko w porządku.
Poza tym sygnał wariuje to znaczy skacze sobie jak chce.
Raz na MUX3 jest stabiny to znowu przełączając na inny i z powrotem na MUX3 sygnał ponownie wariuje..jakość skacze od 20 do 100 ciągle.
Dziwi mnie to, że jakby przerywała sama głowica to taki efekt byłby na wszystkich MUXACH.
Ale tutaj jest sytuacja taka, że na przykład jeden MUX jest cały czas stabilny a pozostałe wariują.
Też tak miałem (nie wiwa), jeden mux wariował, reszta ok, na innych tunerach wszystkie muxy stabilnie. Po sprawdzeniu zasilania i reszty elektroniki pod kątem usterek tuner poszedł do utylizacji. Dodam, że niestabilność występowała po kilku minutach od włączenia (po wygrzaniu urządzenia), z tego powodu ciężko było szukać usterki, padło na głowicę (zakłócenia) i jej pracę na danej częstotliwości.

Emson
Posty: 5
Rejestracja: 26 lutego 2016, o 11:53

Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: Emson » 26 lutego 2016, o 11:57

Witam jest jakiś sposób, aby sprawdzić co się zepsuło gdy TV przestał odbierać. Kabel, antena, zasilacz?? Prawdopodobnie antena, ale nie mam pewności. Spadła z niej ta osłonka plastikowa na układ scalony z przodu i tam może się coś zepsuło? Pytam ponieważ nie chcę wymieniać anteny jeżeli przyczyna może leżeć gdzieś indziej, ale nie wiem jak to sprawdzić.

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: systemlan » 26 lutego 2016, o 13:35

Taaaaak.
1. Jaka antena?
2. Rodzaj połączenia kabla z płytką?
3. Jaki układ scalony?
4. Skoro spadła, to trzeba wymienić, oczyścić jeżeli jeszcze nie skorodowała, zamknąć.

Emson
Posty: 5
Rejestracja: 26 lutego 2016, o 11:53

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: Emson » 26 lutego 2016, o 22:54

Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia. Nie znam się na tym.

Antena to coś w stylu tego, tylko że dłuższa

Obrazek

Rodzaj połączenia to nie wiem

Układ scalony taki standardowy jak w tych antenach. Jaki to jest, to nie mam pojęcia.

Przypuszczam, że już skorodowało, bo pewnie jakiś czas tak wisiało bez osłonki.


_________________
Moja opinia o Wonga http://antyhaczyk.blogspot.com/2015/03/ ... etowe.html
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2016, o 21:54 przez Emson, łącznie zmieniany 2 razy.

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: systemlan » 26 lutego 2016, o 22:57

Skoro nic nie wiesz, to wymień całą antenę.

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: poxipol » 26 lutego 2016, o 23:15

Wykręć wzmacniacz z anteny,wyłącz zasilanie i połącz styki kablem.
Antena nie wymaga symetryzatora.
Jeżeli sygnał będzie za słaby to wymiana wzm.bądź zasilacza.

Emson
Posty: 5
Rejestracja: 26 lutego 2016, o 11:53

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: Emson » 27 lutego 2016, o 00:31

Jakbym jeszcze wiedział do czego te styki podłączyć???? Chyba łatwiej mi będzie kupić nową. Tylko jaką?? Chyba, że możecie mi podać jakiś link, gdzie jest opisane jak to zrobić. Mam jeszcze drugą taką samą przy innym budynku i tak samo przestała odbierać.
systemlan pisze:Skoro nic nie wiesz, to wymień całą antenę.
Fakt, nie wiem, ale chętnie się dowiem ;)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2404
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: K63 » 27 lutego 2016, o 13:41


Emson
Posty: 5
Rejestracja: 26 lutego 2016, o 11:53

Re: Sposób jak sprawdzić co nie działa jak przestało odbierać

Post autor: Emson » 27 lutego 2016, o 21:29

Dzięki, bardzo fajnie opisane. To spróbuję tak zrobić. Zobaczymy jaki efekt będzie. Gdzieś czytałem, że jak jest wzmacniacz i nie jest zasilany, to działa wtedy jak "tłumik".

Odpowiedz