prezeswk pisze:
Sugestia dla PR, może warto pomyśleć nad jeszcze jednym SFNem z wieżowca UE, wtedy centrum miasta będzie żyleta na byle radyjkach typu walkman.
Tylko ,że według mapki z zamówienia na całym obszarze miasta i powiatu i na południe od Poznania aż do Śremu powinno być 66dbmikro Volt na metr toż to na kabelku powinno zaiwaniać
Robiłem testy w mieście.Sygnał z SLR Piątkowo w kierunku zachodnim i południowym tak naprawdę pokrywa w zastosowaniach radioodbiorników przenośnych pokrywa promień 7 km

.
Kompletnie zawiedziony jestem RTCN Srem. Prawdopodobnie jest stłumionyw stronę północną czyli Poznania bo to nie możliwe żeby przy deklarowanej mocy 7 KW ERP u mnie 26 km od nadajnika sygnał w pomieszczeniach był nieużyteczny . Dziś wszedłem na dach Widzę Zarówno RTCN Srem jak i SLR Piątkowo i po przekręceniu anteny w pion odbiornik wskazywał zaledwie jeden błąd. natomiast po przekręceniu anteny (kabla słuchawkowego ) w poziom prostopadle do RTCN radio wali błędami do 10 -14 .Oczywiście na dachu gra i korekcja daje sobie radę.,ale cóż z tego skoro schodząc niżej i niżej jest siermięga i radioodbiornik zacina się co chwila. W budynku jest zupełnie nie używalny.
Przypominam ,że w niedzielę 4.01.2015 między godz 10-11 odbiór był i to idealny wszędzie w budynku z minimalnym poziomem błędów i na zewnątrz co zrozumiałe żyleta. Niestety nikt nie przyznaje się co poszło nie tak tego dnia

. Co poszło nie tak,że wszystko działało Emitelowi idealnie ?
Dlaczego sygnały analogowe 100 Watowych pierdziawek są bezproblemowo osiągalne w stereo w budynkach ,a emisja DAB i to z dwóch nadajników jest tak nieefektywna i problematyczna? Dlaczego emisja DVB-H prowadzona z Komina EC Karolin w kanale 36 UHF przez konkurencyjną firmę umożliwiała bezproblemowy odbiór na urządzeniu (telefon komórkowy N96 bez zewnętrznej antenie,a sieć DAB zbudowana przez Emitel w paśmie VHF to siermięga i nieporozumienie począwszy od przbiegającej na lini wsch - zachód ulicy Hetmańskiej i na całe południe Poznania ?
Czekam wciąż na jakieś informacje lub kontakt bezpośredni i w konsekwencji modyfikacje bo przy obecnym stanie rzeczy to zadowoleni mogą być co najwyżej mieszkańcy Piątkowa i samego miasta Śrem wraz z otaczającymi wsiami no i ptaki ,ale nie sądzę ,żeby to była docelowa grupa słuchaczy za ,którą PR chce płacić Emitelowi .
Mam nadzieję ,że Polskie Radio nie przyklepie tej siermięgi odfajkując zadanie Poznań i okolice uznając ,że wszystko jest ok . Byłby to wyrok na cyfryzacje na tym łez padole

.
Niezależnie mam dwa pytania
1. Funkcja "DRC" w radioodbiornikach DAB. i jej opcje (off), (low),(high) to w ogóle działa ma działać w DAB made in Emitel ?
2. Funkcja "Prune" -- co ma wnosić w działaniu radioodbiornika?
dzięki za ewentualne odpowiedzi
pozdrawiam