TECHNISAT DigitRadio 100 IR

odbiorniki i zagadnienia związane z odbiorem
Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 4 stycznia 2015, o 00:34

@ Bartosz , dobry wybór z tym Technisat GO. Ja dzisiaj odebrałem też radio tej firmy , tylko że w moim przypadku to przystawka Digitradio 100 IR i gra lepiej niż się spodziewałem. Ważne jest to "IR" na końcu nazwy bo dodatkowo mamy jeszcze radio internetowe (kilkanaście tysięcy stacji radia internetowego przez WiFi). Jest bliźniaczy brat tego radyjka DIgitradio 100 - podobny ale bez radia internetowego.
Czułość rewelacyjna na FM i DAB+, polskie znaki w menu, pilot, prosta intuicyjna obsługa.
Poniżej fotka Digitradio 100 IR:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2015, o 19:21 przez piotrek2802, łącznie zmieniany 2 razy.

Bartosz Czach
Posty: 44
Rejestracja: 13 października 2014, o 10:33
Odbiornik: Ferguson Ariva 250 Combo
Signal HD-507
CPT T-HD1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gdańsk/Chwaszczyno

Re: TECHNISAT DigitRadio GO

Post autor: Bartosz Czach » 4 stycznia 2015, o 12:20

piotrek2802 pisze:przystawka Digitradio 100 IR i gra lepiej niż się spodziewałem.
Czułość rewelacyjna, polskie znaki w menu, pilot, prosta intuicyjna obsługa.
Czy smacznie brzmi Twój Technisat?

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio GO

Post autor: piotrek2802 » 4 stycznia 2015, o 12:28

@Bartosz Powiem Ci tak, brzmi rewelacyjnie gdy podłączony do wieży Hi-Fi. Byłem sceptykiem jeśli chodzi o radio DAB+. Ale od wczoraj widzę jego ogromne zalety , jeśli chodzi o jakość. Słuchałem wczoraj na słuchawkach koncertu muzyki poważnej i czułem się jak w Filharmionii ;)
Teraz rozumiem , że 104 kbs w AAC MPG4 to o nie to samo co 104 kbs w MP3.
Jedynie mam małe zastrzeżenia co do zasięgu Chorągwicy na zachód Małopolski . :(
Ale to dopiero początki radia DAB+ w Polsce i pewnie moc nadajników będzie podwyższona lub będą realizowane doświetlenia tak jak jest w przypadku DVB-T.

pawlok
Posty: 50
Rejestracja: 3 stycznia 2015, o 13:07
Odbiornik: MARANTZ ST35 + dla DAB DENON DRA109
Instalacja antenowa: FM dokólna H + 1 DIPOL V + dla DAB Yaga na VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Góra k/Śremu

Re: TECHNISAT DigitRadio GO

Post autor: pawlok » 4 stycznia 2015, o 17:22

piotrek2802 pisze:@Bartosz Powiem Ci tak, brzmi rewelacyjnie gdy podłączony do wieży Hi-Fi. Byłem sceptykiem jeśli chodzi o radio DAB+. Ale od wczoraj widzę jego ogromne zalety , jeśli chodzi o jakość. Słuchałem wczoraj na słuchawkach koncertu muzyki poważnej i czułem się jak w Filharmionii ;) .
Ta przystawka Technisat Digitradio 100 IR to ok minimum 250zł jak widzę po ofertach cenowych w necie?
Jak odczuwasz - szybkość przełączania między kanałami DAB?
A co odczuć ze słuchania "dwójki" to dopytam porównanie na zasadzie nie było/jest czy teżjesteś w zasięgu dobrym"dwójki" po FM?

Paweł

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio GO

Post autor: piotrek2802 » 4 stycznia 2015, o 18:52

Nie wiem, czy za tę cenę znajdziesz, chyba że mówimy o modelu uboższym DigitRadio 100 , które w tych cenach można kupić.
Ja mam model z literkami "IR" (dodatkowo radio internetowe).
Kupiłem moje radio za 329 zł w dużej sieci handlowej w Polsce ;)
Przełączanie między kanałami DAB+ jest bardzo szybkie w Digitradio 100 IR. Na pewno poniżej 1 sekundy jak zaobserwowałem.
Jestem w zasięgu programu II PR na 105,6 MHz z nadajnika Kosztowy Katowice. Z Krakowa na 102 MHz odbieram z bardzo dużymi szumami na 102,0 MHz na FM.

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 9 stycznia 2015, o 09:07

@piotrek2802 - to jeszcze ja zapytam:

1. To radio ma gniazdo ethernetowe czy tylko po wifi działa radio internetowe?
2. Odbiornik ma jakieś złącze usb do którego można podłączyć pendrive do nagrywania z radia / odwarzania mp3 / ewentualnie do aktualizacji oprogramowania?
3. Jak jest zasilane - przez zewnetrzny zasilacz czy bezpośrednio do sieci 230V? Jest opcja zasilania z baterii?
4. Jakieś spostrzeżenia po krótkim okresie użytkowania?
5. Mógłbyś ewentualnie jakieś fotografie wrzucić jakie tam złącza są.
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2015, o 16:20 przez b4514, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1963
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio GO

Post autor: antypyra » 9 stycznia 2015, o 09:27

Dodałbym, jakiego rodzaju gniazdo do anteny zewnętrznej na DAB i UKF jest w nim?

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio GO

Post autor: piotrek2802 » 9 stycznia 2015, o 10:58

Koledzy, odpowiadam na wasze pytania:

Ad. 1 Radio działa po Wi-Fi
Ad.2 Brak złącza USB, sygnał audio stereo wyprowadzony jest do wzmacniacza przejściówką chinch z gnaizda słuchawkowego. Na słuchawkach gra rewelacyjnie.
Ad.3 Zasilany z małego zasilacza +6V 0,5A ( brak zasilania bateryjnego)
Ad.4 Odczucia po tygodniu użytkowania mam bardzo pozytywne i po podłaćzeniu do wzmacniacza technics gra rewelacyjnie. Duży plus - posiada radio internetowe m.in.(wszystkie polskie stacje nadające w internecie)
Ad. 5. Fotki wrzucę dziś wieczorem ;-)

@b4514 Gniazdo jest tylko jedno na typową antenę zewnętrzną 75 Omów. Producent dolącza małą antenekę zewnętrzną (przewód 2 m w izolacji zakończony wtyczką).
Radio bardzo czułe. Po podłaczeniu anteny siatkowej ze wzmacniaczem sygnał DAB+ 100 % , 0 błedów a Katowice ok. 75 %(5 błędów).
Ma radio FM, budzik, 2 alarmy budzenia, pilot, może pracować jako lokalny serwer odtwarzania plików w domu, mozliwośc przesyłania plików dźwiękowych poprzez BT .
Cena w stosunku do możliwości jest bardzo atrakcyjna. Zapłaciłem tylko 329 zł . Mogę na PW napisac gdzie kupiłem, ale sieć ta ma wnazwie "R" i nazwę europejskiej waluty :lol:

Jest jeden minus tego radia: Skanowanie pasma DAB+ tylko AUTOMATYCZNIE.

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 9 stycznia 2015, o 12:58

piotrek2802 pisze: Jest jeden minus tego radia: Skanowanie pasma DAB+ tylko AUTOMATYCZNIE.
a można sobie ułożyć swoja listę programów radiowych dab wg "mojej kolejności"?

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 9 stycznia 2015, o 14:15

Swojej listy ulubionych DAB+ nie mozna sobie ułożyć, ale jest wybór wg kolejności ID, alfabetycznie, ważności...
Czasem tłumaczenia w menu z niemieckiego na polski są dziwne, ale wiadomo o co chodzi.
Na pilocie jest 10 przycisków od 1 do 10 i tutaj można sobie zaprogramowac jak się chce:
10 x DAB+
10x FM
10x radio internetowe

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 9 stycznia 2015, o 18:58

Cieszę się,że administrator unormował sytuację i założył osobny temat dla tego radyjka :)

Jak obiecałem dziś rano, wstawiam parę moich zjdęć radia (przystawki DAB+ do wież HiFi) Digitradio 100 IR

przód radia
tył radia
pilot
Radio Kraków

Mam nadzieję że inni użytkownicy tego radyjka podzielą się też swoimi opiniami z obsługi i słuchania radia DAB+ na tym nietypowym radyjku.
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2015, o 19:27 przez piotrek2802, łącznie zmieniany 1 raz.

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 9 stycznia 2015, o 19:22

@piotrek2802 - bardzo dziękuję za odpowiedzi i zdjęcia

access2601
Posty: 47
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 21:13
Odbiornik: ferguson ariva t 65\Toshiba LCD Toshiba 32 cale
Instalacja antenowa: yagi 19-elem. z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów/ RTCN Św. Krzyż

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: access2601 » 10 stycznia 2015, o 08:51

Hejka ja mam technisat digitradio 400 i tam się da ręcznie skanować pasmo. Wydaje mi się że to radyjko też powinno to mieć.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 10 stycznia 2015, o 10:07

@access2601, opisz mi krótko jak skanujesz pasmo DAB+ ręcznie w digitradio 400.
Ja u mnie nie znalazłem żadnej możliwości skanowania ręcznego, tylko przycisk "skan". Nie mam też polskiej instrukcji obsługi (jest tylko niemiecka ;) ).

Pozdrawiam :)

access2601
Posty: 47
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 21:13
Odbiornik: ferguson ariva t 65\Toshiba LCD Toshiba 32 cale
Instalacja antenowa: yagi 19-elem. z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów/ RTCN Św. Krzyż

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: access2601 » 10 stycznia 2015, o 11:59

Podczas słuchania stacji w Dab+ wciskam przycisk menu i pojawia się opcja ręczne dostrajanie tam są jakieś kanały 5A itd... A instrukcję mogę ci przesłać od mojego w pdfie dostałem ze sklepu. Podaj tylko e-mail na privie.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 10 stycznia 2015, o 12:28

@access, dzięki za odpowiedź :)
U mnie po wciśnięciu przycisku "menu" podczas słuchania DAB+ nie pojawia się opcja ręcznego szukania stacji:
Obrazek

Powoduje to , że przeszukuję automatycznie pasmo DAB+ i mam konflikt z DAB+ Radio Katowice. Stacja ta jest na liście ale pisze "usługa niedostępna". Podobno jest to wina nadawcy, te same nazwy EID i mają to poprawić.

biopal999
Posty: 23
Rejestracja: 5 czerwca 2014, o 08:40
Odbiornik: Dual Dab 4
Technisat DigitRadio Go
Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno,Gdańsk Jaśkowa Kopa,

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: biopal999 » 31 stycznia 2015, o 10:47

To jakieś promo lub przecenę mieli na ten model że już za 330 zł był?Bo normalnie to powinien kosztować od około 500 zł .Taki sam odbiornik bez dostępu do stacji internetowych kosztuje od 250 zł.Aktualnie w tym sklepie brak z IR ,są tylko bez IR za 269 zł.Zresztą teraz coś ciężko w ogóle z dostepnoscią tego modelu,za to bez IR bez problemu można zakupić.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 31 stycznia 2015, o 11:50

Widziałem teraz w innych sklepach za 659 zł. Myślę że w tym sklepie w którym ja kupiłem chyba się pomylili z ceną, lub była super promocja i dlatego było tak tanio. :lol:
Ale jeszcze raz podkreślam, że warto kupić to radyjko bo ma bardzo duże możliwości, nie tylko ze względu na DAB+ ;-)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1724
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: Krosnoludek » 31 stycznia 2015, o 14:38

Znikło to radyjko już z tego sklepu: http://www.euro.com.pl/radioodbiorniki/ ... 00ir.bhtml
pozostało tylko bez internetu: http://www.euro.com.pl/radioodbiorniki.bhtml

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 31 stycznia 2015, o 14:58

W dalszym ciągu warto go kupić , nawet bez radia internetowego. Szczególnie jeśli ktoś przyzwyczaił się do swojej wieży Hifi i nie chce zmieniać.
Tak przystawka DAB+ do wieży Hifi to fajna sprawa.
Nie wyobrażam sobie słuchać radia DAB+ z jakiegoś radyjka kuchennego z jednym marnym głośnikiem. A na takiej wieży jak się podłączy digitradio 100 to aż chce się słuchać.
Dodatkowy atut to fakt że digitradio ma wejście na zewnętrzną antenę i nawet jak masz słaby sygnał w okolicy to odbierzesz lepiej niż przy pomocy antenki teleskopowej.

Pozdrawiam

Odpowiedz