voip pisze:Napisz w jakiej odległości od dolnej krawędzi górnej uszczelki szyby jest naklejona ta antena a najlepiej wstaw fotę na forum.

voip pisze:Napisz w jakiej odległości od dolnej krawędzi górnej uszczelki szyby jest naklejona ta antena a najlepiej wstaw fotę na forum.
To samo zaobserwowałem podczas prób odbioru DAB-u podczas ostatniej (2 dni temu) wizyty na Wybrzeżu. Może trzeba jednak uwzględnić ukształtowanie terenu blisko Gdyni i w Gdyni. W jej centrum miałem dużo słabszy sygnał DAB niż jadąc na północ w kierunku Władysławowa. Z kolei na południowy wschód pełny sygnał miałem (w pociągu) prawie do Morąga. A w Gdyni zaniki. UKF z Chwaszczyna w centrum Gdyni pozostawia też sporo do życzenia. Obserwacje prowadziłem na Sangeanie DPR 69.kowalski444 pisze: Jednak w dalszym ciągu zastanawia praktycznie brak odbioru w odległości 5-15km od nadajnika w ciągu ul. Morskiej i dalej na Redę.
Z kolei w teoretycznie granicznych obszarach zasięgu (tereny niezabudowane) odbiór jest znakomity.
Zastanawiam się, czy ten naklejony dipol nie jest za blisko krawędzi okna, którą jest maska dachu samochodu. wtedy zysk energetyczny takiego dipola leci na łeb na szyję. Czy górna krawędź naklejki anteny nie powinna być przynajmniej 5cm pod krawędzią uszczelki okna? Czyli tak na wysokości lusterka widocznego na focie.kowalski444 pisze:voip pisze:Napisz w jakiej odległości od dolnej krawędzi górnej uszczelki szyby jest naklejona ta antena a najlepiej wstaw fotę na forum.
Zdjęcie tego nie oddaje, ale od górnej krawędzi szyby jest ok 8cm.voip pisze:Czy górna krawędź naklejki anteny nie powinna być przynajmniej 5cm pod krawędzią uszczelki okna? Czyli tak na wysokości lusterka widocznego na focie.