GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: dr146 » 10 października 2015, o 21:30

sformatować z poziomu HD N3

bzik102
Posty: 1
Rejestracja: 12 października 2015, o 19:30

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: bzik102 » 12 października 2015, o 19:45

Witam,
Posiadam dekoder Globo Stb t 90. Po uruchomieniu dekodera wszystko ładnie działało, ale po 10-20 minutach oglądania obraz się zawiesza i pokazuje się informacja 'brak sygnału' i nie znajduje żadnych kanałów.
Do dekodera posiadam antenę zewnetrzną manty MA 301.
Jakieś pomysły w czym może tkwić problem?

A2v!JgIZ
Posty: 2
Rejestracja: 19 grudnia 2015, o 09:57

Nagrywanie w 16:9 - Opticum HD N2

Post autor: A2v!JgIZ » 24 grudnia 2015, o 00:17

Witam

Dzisiaj nagrałem swój pierwszy materiał z telewizji, jak dotąd się tym nie interesowałem więc jestem zielony w temacie. Mam pytanie do doświadczonych użytkowników. W jaki sposób zgrać materiał z TV nadającej w SD w proporcji 16:9 (np: TVN Siedem)?

Jeśli nagrywam z TVP2 HD to automatycznie mi zgrywa materiał w 1920x1080. Jeśli nagrywam z programów SD to mam rozdzielczość 720x576 i proporcje 4:3.

Posiadam stary kineskopowy telewizor 21" i popularny tuner Opticum HD T90 (HD N2) w który ustawiłem proporcje wyświetlania obrazu na 16:9. Jakieś rady?

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Nagrywanie w 16:9 - Opticum HD N2

Post autor: eter » 24 grudnia 2015, o 20:38

Aspect Ratio 4:3 16:9 Letterbox Pillarbox Pan Scan

Jeśli w TV nie masz możliwości przełączania aspekt ratio ( nowsze TV kineskopowe posiadały możliwość przełączania trybu obrazu) to pozostaje ci tylko próbowanie przełączania tunera na taki aspekt, aby uzyskać dobry efekt.
A więc próbować po kolei wypróbować każdy aspekt ratio.
Nie bardzo wiem, z czym masz problem?
Nagrany obraz z programów SD nie jest w 16:9 czyli z pasami na górze i dole?
Jest w formacie 4:3 czyli zniekształcony w pionie (ściśnięty) na całym ekranie?
Oglądany obraz różni się od tego zapisanego?
Możliwe, że nie uzyskasz prawidłowego obrazu, jeśli nie masz możliwości przełączania aspekt ratio w TV.

Jeśli TV nie przełącza ci się automatycznie w tryb 16:9 to próbuj ustawić sygnał wyjściowy tunera na sygnał 576i Letterbox.
Wówczas TV poprawnie ci pokaże sygnał SD formatu 16:9 na TV z czarnymi pasami u góry i dołu.
Podłącz w ogóle TV z tunerem pełnym kablem SCART i ustaw sygnał wyjściowy na RGB, bo możliwe, że TV ma możliwość odtwarzać w trybie RGB, co daje lepszą jakość obrazu.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: Krzysiek25 » 17 stycznia 2016, o 18:04

witam jestem ciekaw tego dekodera Opticuma STB HD N3 jak się sprawuje i czy opłaca się go kupić? dzięki za odp

centurion
Posty: 10
Rejestracja: 8 lipca 2015, o 11:40
Odbiornik: Globo Opticum STB N3
Globo Opticum sx65
Instalacja antenowa: Instalacja blokowa(gniazdko)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łódz/EC

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: centurion » 31 stycznia 2016, o 17:50

Myślę że nie jest zły choć ja czasem mam kłopot z nagrywaniem na pendriva ale myslę że wynika to ze słabej prędkości pendriva.Teraz jak bym kupował to juz bym kupił jakiś odbiornik z T2 by nie inwestować pózniej w nastepny odbiornik po dojsciu T2.Ceny już mocno spadły.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1706
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: Krosnoludek » 1 lutego 2016, o 22:31

Globo wypuściło również model z obsługą DVB-T2, oznaczony jako GLOBO STN N5 http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=6743

cyzko
Posty: 2
Rejestracja: 17 lutego 2016, o 20:56

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: cyzko » 17 lutego 2016, o 21:01

Czesc.
Potrzebuje wgrac firmware do Opticum HD T90 (blad ASH) przez RS232, wiem ze mozna sie podlaczyc przez SCART.
Przeszukalem internety ale nie znalazlem pomocnych informacji, soft sciagnalem ze strony globo.
Czy ma ktos schemat kabla/przelotki do SCART<>RS232?
Jak tak, to prosze jeszcze o podanie ktorej aplikacji do wgrywania softu uzywac przy tym odbiorniku.
Dzieki.

cyzko

Byczek12345
Posty: 237
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: Byczek12345 » 17 lutego 2016, o 21:35

Na greckiej stronie (otwieram w CHROME i tłumaczę) jest to opisane.
Stosowany jest uniwersalny kabel SCART to RS232 - tak jest napisane. Program do tego; - ALi upgrade tool.
http://avclub.gr/forum/showthread.php/9 ... T90/page23

Kabel, pewnie coś takiego;
http://www.geekhelp.co.uk/2011/10/31/sc ... lead-1-2m/

Po wpisaniu w Google "SCART to RS232" (grafika) można coś znaleźć.

Może taki, piszą na stronie że wystarczy.
http://i302.photobucket.com/albums/nn99 ... -scart.jpg
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2016, o 21:56 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: dr146 » 17 lutego 2016, o 21:54

Nie lepiej przez progrsa wrzucić bezpośrednio do flasha -podejść do kogoś kto dysponuje podst. SPI? To jest 10 min roboty razem z rozbiórką- temat przerabiałem wiele razy. Szkoda kupować kabel do jednorazowego użycia. Nie wiem skąd jesteś , jakby był nadal problem to mogę pomóc, jak coś pisz na prv

cyzko
Posty: 2
Rejestracja: 17 lutego 2016, o 20:56

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: cyzko » 17 lutego 2016, o 21:59

Byczek12345 pisze:Na greckiej stronie (otwieram w CHROME i tłumaczę) jest to opisane.
Stosowany jest uniwersalny kabel SCART to RS232 - tak jest napisane. Program do tego; - ALi upgrade tool.
http://avclub.gr/forum/showthread.php/9 ... T90/page23

Kabel, pewnie coś takiego;
http://www.geekhelp.co.uk/2011/10/31/sc ... lead-1-2m/

Po wpisaniu w Google "SCART to RS232" (grafika) można coś znaleźć.

Może taki;
http://i302.photobucket.com/albums/nn99 ... -scart.jpg

To wlasnie wyszukalem i jestem w trakcie tworzenia kabla, szukam jeszcze odpowiedniego softu do Ali m3801 zeby nie zrobic calkowitej ceglowki z tego odbiornika.


cyzko

pedro22
Posty: 2
Rejestracja: 3 czerwca 2017, o 16:04
Odbiornik: Globo STB HD N3

GLOBO STB HD N3 lub N2 instrukcja oraz pytanie

Post autor: pedro22 » 5 czerwca 2017, o 15:14

Szukam instrukcji do dekodera GLOBO STB HD N3 lub N2 - strona http://www.globo.com.pl/ nie działa, a poza-tym tam jest instrukcja do Opticum HD T90 który różni się od dekoderów które posiadam.

Szukam instrukcji ponieważ chcę ustawić listę ulubionych i tu zaczynają się schody... w instrukcji do Opticum HD T90 piszę "FAV - Ustaw kanał jako ulubiony. Przełącz na ulubiony kanał"

"Użyj przycisku FAV, aby ustawić aktualny kanał jako ulubiony. podczas oglądania innego kanału naciśnij
FAV, aby przełączyć na ulubiony kanał. Naciśnij FAV ponownie i potwierdź swój wybór, aby odznaczyć kanał jako ulubiony"

a jak ja wciskam FAV to pojawia się "brak ulubionych kanałów" i nie mam pojęcia jak dodać dany kanał do ulubionych.

Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: K63 » 5 czerwca 2017, o 15:42

Spróbuj wg tej instrukcji.

pedro22
Posty: 2
Rejestracja: 3 czerwca 2017, o 16:04
Odbiornik: Globo STB HD N3

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: pedro22 » 5 czerwca 2017, o 16:07

Wielkie dzięki - działa!

robin71
Posty: 1
Rejestracja: 16 grudnia 2018, o 15:47

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: robin71 » 17 grudnia 2018, o 19:08

Witam . w Auchan kupiłem Stb lite-n2 tak pisze na pudełku bo na dekoderze jest stb t90lite. Od paru dni pojawiała mi się informacja że jest aktualizacja. Ściągnąłem aktualizacje 2017 ( bo była 2016) wgrało się i teraz nie widzi mi mp4. ściągnąłem 2016 wgrałem i nic. Aktualizacje wziąłem z stąd: http://skymaster.de/pl/produkty/dekoder ... -stb-lite/ Czy ktoś ma może radę lub podeśle mi pewny plik z aktualizacją? Dziękuję z góry.

Odpowiedz