GLOBO - STB N5

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1684
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

GLOBO - STB N5

Post autor: Krosnoludek » 15 października 2015, o 20:45

GLOBO - STB N5 z DVB-T/T2

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Zaawansowany i jednocześnie wygodny w obsłudze odbiornik cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T / T2 z możliwością nagrywania (PVR Ready) i funkcją Timeshift. Urządzenie posiada 4 cyfrowy wyświetlacz LED.

Odbiornik GLOBO STB N5 jest nowoczesnym urządzeniem, przeznaczonym specjalnie na rynek polski i dedykowanym do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej.

Zaprojektowany z myślą o maksymalnym zadowoleniu użytkownika oraz wygodnej obsłudze. Kompaktowa budowa oraz oferowane funkcje sprawiają, że STB N5 jest urządzeniem wyróżniającym się i niezwykle atrakcyjnym cenowo.

Zastosowane technologie sprawiają, że odbiornik jest energooszczędny i jednocześnie tani w użytkowaniu. Dzięki wbudowanemu złączu HDMI dekoder zapewnia wysokiej jakości obraz. Wyposażenie jednostki w złącze SCART pozwala na stosowanie STB N5 również ze starszymi telewizorami.

STB N5 umożliwia zatrzymywanie i przewijanie obrazu (Time Shift). Podłączenie zewnętrznego nośnika pamięci pozwala również na nagrywanie oglądanych serwisów (PVR Ready).

Funkcje takie jak, Blokada rodzicielska, możliwość tworzenia własnych list kanałów czy autorskie menu z dużymi literami zostały zaprojektowane tak, aby sprostać wymogom najbardziej wymagających klientów.

-Odbiór cyfrowych kanałów SD MPEG4.
-Odbiór cyfrowych kanałów HD MPEG4.
-Wyjście video wysokiej rozdzielczości – HDMI.
-Wyjście video standardowej rozdzielczości – SCART.
-Obsługiwane rozdzielczości video – 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p.
-Analogowe wyjście audio – 3,5mm jack stereo.
-Cyfrowe wyjście audio S/PDIF – coaxial.
-Jednoczesne wyjście obrazu na złączu HDMI i SCART.
-Zabezbieczenie HDCP do HDMI w wersji z kluczami HDCP.
-Złącze USB w standardzie USB 2.0 (z przodu dekodera).
-Sortowanie / grupowanie / wyszukiwanie kanałów.
-Wielojęzyczne Menu, w tym polskie.
-Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami.
-Możliwość tworzenia własnych list programów.
-Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę.
-Obsługa Teletext.
-Wbudowany dekoder Dolby Digital oraz Dolby Digital Plus.
-Kolor obudowy – czarny.


Main Processor - Type: Mstar

http://globo-multimedia.com/pl/produkty ... ne/stb-n5/
Ostatnio zmieniony 22 października 2015, o 14:07 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Domel28 » 15 października 2015, o 22:48

Krosnoludek pisze: Procesor: ALI ???


Pewnie Ali M3821, nic nie pisze też o funkcji Multiviev.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1684
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Krosnoludek » 22 października 2015, o 23:45

Przepraszam, ale pomyliłem się z tym procesorem, nie jest to ALI tylko MSTAR
Main Processor - Type: Mstar

wq4sdf
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwietnia 2014, o 14:46

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: wq4sdf » 10 listopada 2015, o 20:00

Witam
Mam problem z tym dekoderem, polega on na tym że po podłączeniu pendrive i próbie nagrania programu z TV, niby się nagrywa, ale gdy chcę odtworzyć nagranie nie mogę tego zrobić.
Bardzo długo uruchamia się też zapis.

W miejscu/folderze gdzie są nagrane pliki, pisze usb1, ale gdy włączam to co się nagrało pojawia się komunikat "inicjalizacja" po czym przeskakuje i powraca do listy z nagraniami, a oznaczenie miejsca nagrania z usb1 zmienia się na usb2.
Nigdzie nie mogę znaleźć tego usb2, formatowanie pendrive przez dekoder nic nie daje (pamięć flash formatuje się), zmiana systemu plików też nie.
Dekoder nie odtwarza plików .mts, ani z tego samego dekodera, ani z innego.
Powrót do fabrycznych ustawień nic nie daje.

Dodam że inne pliki np. z filmami na pendrive uruchamiają się.

Drugi problem gdy próbuje wybrać/ustawić dysk na jakim ma się nagrywać PVR, niby się ustawia, pojawia się komunikat "czekaj" a po chwili dekoder sie resetuje po czym zawiesza. Na wyświetlaczu dekodera pojawia się "ON" a na ekranie jest tylko logo. Trzeba wyjąć pendrive i on/off dekoder, wtedy znów wyświetlają się kanały.

Problem trzeci:
Dekoder ma problemy z odtwarzaniem pliku w formacie .wmv, obraz odtwarza się ale bez dźwięku.

Pytanie:
Czy na tym dekoderze da się nagrać program na pendrive, czy trzeba podpinać pod to dysk z usb?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1684
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Krosnoludek » 12 listopada 2015, o 13:48

Napisz do supportu Globo na adres: support@globo.com.pl,
lub na adres: admin@globo.com.pl, gdzie wiadomość zostanie przekazana programistom.

spello
Posty: 8
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 12:53
Odbiornik: Samsung

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: spello » 29 grudnia 2015, o 01:07

Lepszy Globo STB N5 czy Cabletech (URZ0323/URZ0324)? Byłbym wdzięczny za doradzenie:)

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Domel28 » 29 grudnia 2015, o 07:59

URZ0324 jest trochę okrojony bo nie ma m.in. coaxial, przelotki antenowej i wyjścia audio jack. Pilot też jest mały w porównaniu do Opticum N5. Może weź tego N5. Wrazie czego Kupując przez internet masz 10dni na zwrot.

spello
Posty: 8
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 12:53
Odbiornik: Samsung

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: spello » 29 grudnia 2015, o 14:00

Podobno URZ0323 ma bardzo dobrą głowicę i nie łapie zakłóceń.
Szkoda, że nie ma żadnych opinii odnośnie tego modelu, bo cena ta sama.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Domel28 » 29 grudnia 2015, o 16:46

O właśnie przypomniałeś mi o tych zakłóceniach. Posiadam w drugim pokoju Opticum N2 i na antenie zewnętrznej bez wzmacniacza i dobrym kablu strasznie łapie zakłócenia od komórek jeśli używam w tym samym pokoju jeśli jest tak dalej w tych tunerach to duży minus. URZ0324 którego używam jest na to odporny. Czułość też jest dobra. Gdyby pilot był nieco większy to by było git.

spello
Posty: 8
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 12:53
Odbiornik: Samsung

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: spello » 29 grudnia 2015, o 21:55

Już zamówiłem N5 zobaczymy co będzie:)

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Domel28 » 29 grudnia 2015, o 22:07

Daj znać jak się będzie sprawował.

Mariano
Posty: 1
Rejestracja: 7 stycznia 2016, o 14:51
Odbiornik: Wiwa HD95 , Wiwa HD90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Mariano » 7 stycznia 2016, o 14:59

spello pisze:Już zamówiłem N5 zobaczymy co będzie:)
Kolego Spello i jak tuner? Możesz coś o nim powiedzieć? Czy możesz wrzucić fotki ekranu , menu? Jestem przed zakupem tunera właśnie i zastanawiam się nad tym modelem. Moja obecna Wiwa Hd90 pada i muszę kupić jakis nowy sprzęt. Testowałeś może odtwarzanie filmów , jakie to pliki odtwarza?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1684
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Krosnoludek » 9 stycznia 2016, o 12:51

Od Globo taką uzyskałem odpowiedź:
Grafika w N5 jest analogiczny z N2/N3 – Globo Blue menu design – „kafelki”. Największą różnicą jest standard działania – N5 – DVB-T/T2, N3 tylko DVB-T
No i jeszcze procesor, zamiast ALI jest MSTAR
Main Processor - Type: Mstar

Awatar użytkownika
Banito
Posty: 11
Rejestracja: 9 marca 2012, o 10:11
Instalacja antenowa: Antena Pokojowa DPM APOK Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Banito » 15 stycznia 2016, o 16:53

Wie ktoś jaki tu dokładnie procesor jest, :x i czy łapie zakłócenia jak poprzednik.?

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Krzysiek25 » 26 stycznia 2016, o 12:10

witam jak się spisuje ten dekoder?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1684
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Krosnoludek » 1 lutego 2016, o 22:34

Ciekawie kiedy Sat Kurier przetestuje ten nowy model tunera N5 firmy Globo. W lutowym wydaniu brak testu http://www.satkurier.pl/nowy-numer-satkuriera.html

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - STB N5

Post autor: Domel28 » 14 marca 2016, o 19:08

Banito pisze:Wie ktoś jaki tu dokładnie procesor jest, :x i czy łapie zakłócenia jak poprzednik.?
Te zakłócenia, w moim przypadku na N2 mogą wynikać z tego, że głowica do płyty głównej podłączona jest za pomocą złącza igłowego i w tym miejscu nie jest ekranowane. Gdy głowica jest od razu montowana na płycie głównej i jest w całości ekranowana używanie komórki w tym samym pomieszczeniu nie ma wpływu na tuner. Sprawdzałem na URZ0324 i na LV6TBOXHD V.2. No chyba, że ktoś ma kiepską instalację antenową, ale to inny temat.

P.S. Jeśli głowica w N5 i N6 jest podobnie montowana to powinno być podobnie.

pantelewizorek
Posty: 2
Rejestracja: 24 stycznia 2016, o 21:04
Odbiornik: Globo N5, Esperanza EV102, Ravo HD-102 mini, HDTV USB DVB-T
Instalacja antenowa: Esperanza Thunder M modyfikowana
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Nowe oprogramowanie do tunerów GLOBO !!!

Post autor: pantelewizorek » 16 czerwca 2017, o 20:56

Nowe oprogramowanie do tunera Globo N5, N6 oraz Globo STB Lite i Lite N2 dostępne na stronie http://skymaster.de/pl/produkty/dekodery-naziemne/!
Jeszcze nie wiem co się zmieniło po aktualizacji.
Być może są to poprawki błędów np. obsługi napisów

Odpowiedz