WIWA HD-102 MEMO

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: marcin3 » 18 lipca 2015, o 23:25

Info ze strony Wiwy "DTS - opcjonalnie (zewnętrzny dekoder po złączu HDMI)". Większość nowych tv posiada wyjście optyczne lub koaksjalne. Spróbuj puścić dźwięk przez tv do amplitunera, wtedy powinno zadziałać jeśli rzeczywiście obsługuje. Jeśli nie posiadacz w tv żadnego wyjścia cyfrowego to musisz zakupić lepszy sprzęt albo przekodować ścieżkę audio na inny format.

sauron76
Posty: 3
Rejestracja: 17 października 2013, o 19:02

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: sauron76 » 5 sierpnia 2015, o 07:27

marcin3 pisze:Witam

Zamieszczam nowsze oprogramowanie do tego sprzętu. Soft ten jest od nowszej wersji Wiwy Hd-95, ale pasuje też do Wiwy 102 HD(pewnie ten sam chipset). Polecam, bo chodzi o wiele stabilniej od oryginalnego, który miałem wgrany. Dostałem go od supportu Wiwy.

http://host1gb.net.pl/dl.php?file=89e1b ... fd60896a43
Jak udało ci się zaktualizować WIWE HD 102 tym plikiem? U mnie się nie da.

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: marcin3 » 14 sierpnia 2015, o 16:14

sauron76 pisze:edit
Rozpakowany plik wrzuciłem na pamięć usb. Z menu Wiwy wybrałem aktualizacje przez usb i poszło bez żadnych problemów.
Ostatnio zmieniony 26 sierpnia 2015, o 23:55 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: ak6 » 25 stycznia 2016, o 13:54

Właśnie prawdopodobnie padła mi WIWA HD 95 memo (wali artefaktami na jednym muxie). Delikatne ruszenie gniazdem antenowym daje poprawę. Przelutowałem styki, sprawdziłem pod kątem zimnych lutów, poprawiłem wszystko co tylko byłem w stanie i bez efektu. Delikatne naprężenie daje poprawę, jeśli puszczę, znów artefakty. Być może zimne luty mam pod układem. Wygrzanie HA nie dało efektu. Wywaliłem gniazdo antenowe na zewnątrz obudowy, tak, żeby przewód antenowy nie dawał mi żadnych naprężeń i również lipa, więc się poddaję. Dziwne jest tylko to, że dzieje się tak tylko na jednym MUXie, na innych jest ok.

Dekoder był dla mnie wystarczający. Brakowało mi właściwie jedynie funkcji przełączania między ostatnio oglądanymi kanałami.

Teraz pytanie. Czy brać WIWĘ HD 102 memo, czy pozostać przy poprzednim modelu. Wygląd zewnętrzny nie ma dla mnie kompletnie żadnego znaczenia. Tylko jakość wykonania i użytkowania.

Zależy mi na pilocie MC. Reszta jest wtórna.

Poproszę o pomoc w podjęciu decyzji. Dzięki.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5404
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 25 stycznia 2016, o 17:48

ak6 pisze:4(wali artefaktami na jednym muxie). Delikatne ruszenie gniazdem antenowym daje poprawę
A dlaczego nie podejrzewasz anteny?

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: ak6 » 25 stycznia 2016, o 21:22

Właśnie zacząłem podejrzewać... Zmyliło mnie to tknięcie gniazda antenowego, które daje poprawę wyświetlania obrazu. Uczepiłem się tych zimnych lutów jak rzep psiego...
Ale przywiozłem dziś od ciotki taki sam dekoder i sytuacja jest identyczna. Kiedyś nawet zacząłem temat mojej instalacji antenowej (na innym forum) ale nie pociągnąłem tego dalej. Coś czuję, że będę musiał do tego wrócić...

Dziękuję za odpowiedź.


EDYTA:
Po kolejnych testach, mam jednak wątpliwość, czy aby przyczyną moich problemów, jest tylko instalacja antenowa, czy antena.
Wygląda na to, że problem leży zarówno po stronie anteny lub instalacji, ale także i samego dekodera. Jeszcze będę testował.

Tak więc pytanie moje ponownie staje się aktualne:
Który ewentualnie dekoder będzie lepszym wyborem: 95 czy 102? Czy w rzeczywistości, oprócz wyglądu zewnętrznego, czymś się różnią?

Jaro73
Posty: 3
Rejestracja: 26 stycznia 2016, o 12:51

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Jaro73 » 26 stycznia 2016, o 13:07

Witam.
Żaden z nich - ten sam syf.
Ponad dwa lata temu kupiłem dwa Fergusony Ariva T65 i Wiwe 102. Wybrałem ją bo był to wówczas najnowszy model od Wiwy, a ponadto był zdecydowanie bardziej elegancki niż inne modele Wiwy i miał pilota Memo. Niedawno, po nieco dwóch latach, Wiwa 102 zgasła mi na amen. Poleciała lotem koszącym na śmietnik - gwarancja wygasła, a koszt naprawy z wysyłką to prawie tyle ile wówczas zapłaciłem. Mimo to chciałem kupić znowu ten model - niestety już niedostępny. Zacząłem wczytywać się tutaj na forum - i już wiem, że Wiwa 102 ma te same bebechy co inne Wiwy - czyli ten sam szajs. Fergusony dalej działają bez zarzutu, a ja szukam i zastanawiam się nad zakupem jeszcze dwóch ... Myślałem o Fergusonach T750i - ale z wpisów na forum czytam, że nie bardzo ...
Może T650 ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5404
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 27 stycznia 2016, o 08:54

ak6 pisze:Który ewentualnie dekoder będzie lepszym wyborem: 95 czy 102? Czy w rzeczywistości, oprócz wyglądu zewnętrznego, czymś się różnią?
Lepszym wyborem będzie tuner z inną głowicą niż w HD95. W nim jest MXL5007, w HD102 prawdopodobnie też. Więc przy Twojej instalacji antenowej będzie się zachowywać podobnie i łapać zakłócenia.
Także albo trafisz na inny tuner dla którego sygnał będzie wystarczający i będzie działał, albo za słaby i w ogóle nic nie odbierze.
Jaro73 pisze:Żaden z nich - ten sam syf.
No popatrz a mi jakoś ten syf od ponad 3 lat działa ok. I to wersja z flashem Winbonda.

Jaro73
Posty: 3
Rejestracja: 26 stycznia 2016, o 12:51

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Jaro73 » 27 stycznia 2016, o 15:10

@GUTEK@ pisze: No popatrz a mi jakoś ten syf od ponad 3 lat działa ok. I to wersja z flashem Winbonda.
Co nie zmienia faktu, że to shit, jak i pozostałe dostępne na rynku. Moje Fergusony T65 to też copy, ale na razie działają. I tak jak tutaj już pisano - jeden w standby piszczy, a drugi nie (także z ustawionym zegarem).

Odpowiedz