TECHNISAT DigitRadio 100 IR

odbiorniki i zagadnienia związane z odbiorem
Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 11 marca 2015, o 23:22

Ja dodaję adresy "Streamy" na stronie FS bo w urządzeniu raczej nie można dodać adresu i lista jest sztywna.
Istnieje natomiast szeroka mozliwośc wyszukania staji po regionie, gatunku, ostatnio sluchane itp.

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 12 marca 2015, o 19:23

Dokładnie - linki do swoich stacji dodaje się przez stronę www na serwerze frontier silicon.
http://zapodaj.net/9735068d64bab.png.html
Z pilota do radia nie udało mi się wpisać.
W radiu można sobie pod przyciskami pilota zapisać 10 ulubionych stacji (dzięki temu ma się do stacji szybki dostęp).
Oprócz tego można tworzyć listy ulubione.
Jest także lista ostatnio słuchanych stacji.
Do dyspozycji jest (podobno - bo nie liczyłam) 20 000 stacji z całego świata - można ich szukać w odbiorniku z pilota m.in po nazwie (wpisanej z pilota), po gatunku, po lokalizacji geograficznej (kontynent/panstwo/typ stacji)... Można też przez stronę www zobaczyć jakie stacje są dostępne i tworzyć ulubione listy radiostacji.

Radio Wifi działa tylko gdy potrzebne - tj. wylacza sie po chwili po opuszczeniu radia internetowego;

Dodam , że bluetooth rowniez fajnie działa - można bezprzewodowo połączyć komputer z wieżą - pod win7 zainstalowalo sie bez problemow i dziala bez zarzutow.

Napisze jeszcze o ustawieniach:
- jest equaliser z domyślnymi ustawieniami: jazz, rock, pop, classic + cos jeszcze oraz jeden własny profil który sprowadza się do usawienia: Bass i Treble;
- jezyk: dostępne jezyki w menu to: polski, angielski, niemiecki (sa tez inne m. in finski, francuski, wloski, norweski, turecki...) - polski ma niedociagniecia - ale wystarczy, żeby się odnaleść na poczatku;
- aktualizacja oprogramowania - przez internet (mozna sprawdzac recznie / ustawic sprawdzanie autmatycznie)
- data i czas: mozna ustawic automatycznie z DAB lub z sieci;

Nie udało mi się sprawdzić sieciowego playera (jak na komputerze postawie kiedys jakis serwer to spróbuje potestowac);

Z minusow jest jeden - kto ma odbiornik lv6tmpvr4 do dvbt to pilot od radia dziala na niego i sie dzieja rozne rzeczy.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 12 marca 2015, o 20:29

Ja testowałem serwer sieciowy z mojego komputera na radiu 100 IR i działa rewelacyjnie.
Juz nie potrzeba plątaniny kabli po mieszkaniu, a swoja ulubioną muzykę mogę słuchać w całym domu.
Duzym plusem 100 IR jest gniazdo na antenę zewnętrzną 75 Ohm, przez co ja łapię 3 multipleksy radiowe: Kraków, Katowice i Kielce.
Radio FM też działa idealnie i ja np. w Krakowie łapię Radio Alex z Zakopanego na 105,2 MHz. Wcześniej na innych odbiornikach nie udało mi sie złapać tej stacji w stereo. ;)

U mnie tez pilot od 100 IR odziaływuje na monitor komputerowy z TV i jest to minus.

Niedawno odkryłem inny minus tego radia i nawet niemieccy inżynierowie z Technisata nie moga sobie z tym poradzić.
Gdy słucham materiałów o przepustowosci 320 kbs lub radia internetowego (np Linn Radio) to radyjko 100 Ir zaczyna dostawać dziwnych reakcji objawiających się tym, że gdy podgłaśniam z pilota to głosnośc sama rośnie aż do maksimum, gdy ściszam jest odwrotnie.
Tak samo gdy słucham muzyki z plików wysokiej jakosci to menu na wyswietlaczu zaczyna szaleć i samo sie przewija ;-:
Odesłałem radio do Technisata i Niemcy przysłali mi nowe , ale jest to samo . Wyglada na wade fabryczną....a tyle sie mówi o niemieckiej solidności i jakości. :o

Mam nadzieję, że w następnym upgrade poprawią tę przykrą i upierdliwą wadę.

Ale przecież na codzień nie słucha się z jakościa 320 kbs i mozna z tym jakośc zyć.

Pozdrawiam :)

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 12 marca 2015, o 20:45

Rzeczywiście - występuje taka "dolegliwość". Ciekawe czy w innych Technisatach (np. DigitRadio 450) coś takiego się dzieje. Co do głowicy FM - faktycznie bardzo dobrze się spisuje.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 12 marca 2015, o 21:18

@b4514, dzieki że potwierdziłeś tę usterkę fabryczną w odbiornikach Technisat.
Bo teraz to juz jestem w 100 % pewny że to jest wina niedopracowanego softu. Trzeba na nich naciskać aby cos poprawili, bo dla mnie zawsze firma TECHNISAT oznaczała dobrą marke a tu taka wtopa na całego. :oops: :oops:
Nie powiem, zareagowali szybko i przysłali mi nowe radio 100 Ir, ale cóz z tego jak z tym samym błędem.

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 12 marca 2015, o 21:30

Nie ma sprawy - też mi wiele pomogłeś.
Też napisze do nich - im więcej osób będzie pisać do nich tym większa szansa, że poprawią to (o ile ten problem nie leży w scalaku).

mixol
Posty: 10
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 07:36

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: mixol » 13 marca 2015, o 07:48

Witam
Co prawda nie posiadam tego odbiornika (moje zamówienie w popularnej sieci E...o.RTV zostało w styczniu anulowane), natomiast cena w innym sklepie internetowym C...d.pl jest trochę przesadzona, ale ciągle mam nadzieję, że odbiorniki znów pojawią się w rozsądnej cenie - mam jednak pytanie, czy istnieje aplikacja na Androida do sterowania tym radiem. Z tego co znalazłem na Google Play, to istnieje aplikacja dla Technistaów 400 i 450 - być może działałaby też z Technisatem 100 IR ?
pozdrawiam,

Andrzej70
Posty: 1
Rejestracja: 17 maja 2015, o 07:03
Odbiornik: digitradio 100 ir
Nadajnik - obiekt nadawczy: krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: Andrzej70 » 17 maja 2015, o 07:46

piotrek2802 pisze:@b4514, dzieki że potwierdziłeś tę usterkę fabryczną w odbiornikach Technisat.
Bo teraz to juz jestem w 100 % pewny że to jest wina niedopracowanego softu. Trzeba na nich naciskać aby cos poprawili, bo dla mnie zawsze firma TECHNISAT oznaczała dobrą marke a tu taka wtopa na całego. :oops: :oops:
Nie powiem, zareagowali szybko i przysłali mi nowe radio 100 Ir, ale cóz z tego jak z tym samym błędem.
Mam digitradio 100 ir od kilku dni.Kupione w firmie a... z Poznania.Zapłaciłem niecałe 500 zł z przesyłką.w tej chwili chyba najtańsza oferta.Podłączone jest do amplitunera,anteny zewnętrznej.Odbiór DAB+ Białytok Krynice rewelacyjny.Brakuje na muxie tylko Radia Białystok,radio internetowe działa bez zarzutu.W pewnym momencie przestało reagować na pilota,po wyłączeniu z gniazdka pilot zaczął reagować ale menu latało od góry do dołu i nic nie mogłem zrobić.Ale w końcu uspokoiło się,zaktualizowałem oprogramowanie.Może je przenieść w inne miejsce?Chociaż kable za bardzo nie pozwolą.Blisko digitradia stoi amplituner,odtwarzacz bdp z wifi i duży głośnik

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 18 maja 2015, o 11:48

Andrzej 70, Ten model tak ma i sorry takiego mamy producenta czyli firmę TECHNISAT.
Firma olewa tę usterkę. Ja wysłałem im odbiornik to wysłali do Niemiec i przysłali mi nowy..... ale z tym samym błędem. Jeszcze widac że używane bo były niemieckie stacje zaprogramowane ;) .
Usterka głównie się objawia na plikach wysokiej rozdzielczości, czyli 320 kb/s oraz na stajach radiowych nadających z wysokim bitrate ( są takie na świecie) . Ja się przyzwyczaiłem do tej usterki i mam swój własny sposób jak powstrzymać latające menu i narastający sam potencjometr głośności +/-.

Zastanawia mnie tylko obojętne i lekceważące podejście firmy Technisat. Niemcy znani z dokładności i dyscypliny tu w tym wypadku zachowują się wręcz odwrotnie. Lekceważą Klienta, przysyłają po miesiącu radio z takim samym błędem. Ja aktualizowałem oprogramowanie ale bez zmian .
Już darowałem sobie i odpuściłem bo nie będę za 300 zł użerał się z tą firmą.
Ale na pewno już nigdy nie kupię nic od tej firmy TECHNISAT i ostrzegam też innych.

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 31 sierpnia 2015, o 23:31

Pojawiła się aktualizacja - radio znacznie lepiej pracuje na streamie 320k. Nie ma już takich zwieszeń jak poprzednio.
Nie jest co prawda dalej idealnie, ale jest znacznie lepiej - sprawdźcie sami.

UWAGA!
W trakcie aktualizacji ekran świeci bardzo ciemno (chyba nawet podświetlanie jest wyłączone) - ale jest wyświetlany komunikat o aktualizowaniu i pojawia się pasek stanu. Uważajcie, aby w tym czasie nie wyłączyć radia.

EDIT:
Niestety pojawiła się kolejna "aktualizacja". Z wersji
ir-mmi-fs2026-0500-0100v2.6.12.ex49603-1b2
nastąpiła "aktualizacja" na
ir-mmi-fs2026-0500-0100v2.6.12.ex49603-1b1
i problemy z wieszaniem się radia ponownie powróciły.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 4 września 2015, o 20:07

Właśnie wgrałem nowe oprogramowanie do 100 IR.

Komentarz jest krótki: dalej występują błędy:
1. Przy plikach wielkości 320 kb/s menu jest niestabilne
2. Głośność +/- wzrasta sama bez wiedzy użytkownika.

Firma TECHNISAT dalej lekceważy Klientów i użytkowników sprzętu.
Nie kupię już nigdy nic więcej od tej firmy.

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1923
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: antypyra » 4 września 2015, o 20:25

Widocznie 100IR nie lubi wyższej jakości dźwięku. Zupełnie jak menedżerowie radiowi od DAB+.

b4514
Posty: 12
Rejestracja: 9 stycznia 2015, o 08:54

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: b4514 » 8 września 2015, o 18:44

kolejna wersja oprogramowania jaka się pojawiła
ir-mmi-fs2026-0500-0100v2.6.12.ex49603-1A8
nic nie poprawia w obsłudze strumienia 320k
Do tej pory wersja 1B2 okazała się najlepsza.

rafal_ll
Posty: 3
Rejestracja: 16 lutego 2016, o 20:43

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: rafal_ll » 16 lutego 2016, o 20:48

Witam
Sprawdziłem wersje 110IR tam nie występuję problem z 320k

sakr
Posty: 1
Rejestracja: 25 lutego 2016, o 08:21
Odbiornik: T-DAB: Yamaha RX-V500D, Technisat DigitRadio 110IR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław / Ślęża, Opole / Chrzelice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: sakr » 25 lutego 2016, o 08:39

Witam wszystkich użytkowników DR100IR!
Sprzęt ten użytkowałem od nieco ponad roku. Również w moim przypadku istniała wada w oprogramowaniu polegająca na samoczynnym przewijaniu się menu lub głośności. Przy słuchaniu niektórych stacji internetowych (np. polskie stacje Radio ZW 64kbps AAC, Trendy Radio 101.9 256kbps MP3) obserwuję błędną pracę urządzenia polegającą na ciągłym powtarzaniu reakcji na ostatnio wciśnięty przycisk na pilocie. Przykładowo po jednorazowym wciśnięciu przycisku zmniejszającego głośność za moment urządzenie samoczynnie kontynuuje ściszanie się aż do zera. Krótkotrwałe wciśnięcie przycisku numerycznego np. 3 celem wywołania zapisanej tam stacji powoduje, że stacja tam zaprogramowana nie jest uruchamiania, za to pod tym numerem zapisuje się aktualnie słuchana stacja (jak gdybym przytrzymywał wciśnięte 3 przez dłuższy czas).
Wysłałem zgłoszenie serwisowe do firmy TechniSat i odesłałem sprzęt do naprawy gwarancyjnej. Po ok. 1-2tyg. otrzymałem informację, że konieczne będzie odesłanie sprzętu do serwisu do Niemiec. Po 1 miesiącu zapytałem co się dzieje w moim temacie i przeproszono mnie za długi czas oczekiwania oraz zaproponowano wymianę radia na nowszy model DigitRadio 110IR. Sprzęt otrzymałem i od wczoraj testuję. Gabaryty 110IR i ogólny wygląd są identyczne jak starego 100IR. Dodano nowe funkcjonalności: obsługa Spotify, Multiroom, jest kolorowy wyświetlacz. Z ciekawych zmian - wyświetlają się slajdy przesyłane przez nadawców T-DAB oraz stacje internetowe mają swoje kolorowe logo. A co najważniejsze - wcześniejsze usterki wydają się nie występować. Co prawda przez pierwsze 10min zabawy radio zawiesiło się dwukrotnie i musiałem odłączyć zasilanie, ale aktualnie wszystko się ustabilizowało i jak dotąd pracuje bardzo dobrze. Polecam zatem wszystkim posiadaczom 100IR odczuwającym problemy z oprogramowaniem i objętym gwarancją kontakt z serwisem. Z minusów jeśli to dla kogoś problem - nie ma instrukcji po polsku, aczkolwiek obsługa jest identyczna jak wcześniejszego modelu. Jest polskie menu, po uruchomieniu domyślnie włącza się niemieckie i trzeba sobie przestawić.

coderiese
Posty: 6
Rejestracja: 3 września 2016, o 12:34

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: coderiese » 3 września 2016, o 12:44

witajcie;
zarejestrowałem się tutaj bo zachciało mi się radia internetowego... Kupiłem wiec 100IR... i trafił mnie szlag.
Objaw identyczny jak tutaj opisywany

https://www.youtube.com/watch?v=IqdCHob ... e=youtu.be

zgłoszone do sklepu, w poniedziałek zwrot.
Ale to nei rozwiązuje problemu - radio jest mi potrzebne.

Czy możecie, Szanowni Koledzy, potwierdzić że 110IR jest już pozbawiony tej usterki ?

dziękuję za pomoc
Jacek

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 4 września 2016, o 11:52

Jest fabryczna wada w tych 100 IR. Też tak mam. Odsyłałem ale wymienili mi na takie same i jest to samo. Jest fabryczna wada w tych 100 IR.

Awatar użytkownika
antypyra
Posty: 1923
Rejestracja: 22 marca 2012, o 20:16
Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14
Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: antypyra » 4 września 2016, o 12:03

Nie trzeba szukac nadzwyczajności. Trzeba było kupić klasycznego Duala 5.1.
https://www.conrad.pl/Radio-przeno%C5%9 ... 77_1310108
Żadnych usterek.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: piotrek2802 » 4 września 2016, o 12:40

antypyra pisze:Nie trzeba szukac nadzwyczajności. Trzeba było kupić klasycznego Duala 5.1.
@antypara, ale to zupełnie inna półka. Chciałem kupić przystawkę DAB+ aby nie pozbywać się moje wieży Technicsa sprzed lat.
A w kuchni już mamy radio Sangean i Duala nie potrzebujemy ;)

rafal_ll
Posty: 3
Rejestracja: 16 lutego 2016, o 20:43

Re: TECHNISAT DigitRadio 100 IR

Post autor: rafal_ll » 4 września 2016, o 18:39

Witam
Sprawdziłem wersje 110IR jest dobre. Na układzie Frontier-Silicon
Można edytować własne ulubione wygodnie na stronie http://www.wifiradio-frontier.com
Odpowiednik Dual to DigitRadio IR3A

Odpowiedz