GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

odbiorniki i zagadnienia związane z odbiorem
Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: Poland » 7 maja 2017, o 17:52

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Radio internetowe Grundig Cosmopolit 7 WEB dzięki połączeniu WLAN można uzyskać dostęp do komputera oraz Internetu i do ponad 10 000 stacji radiowych jak i przechowywanej na dysku muzyki.
Radio internetowe z funkcją radia cyfrowego do odbioru fal FM, DAB, DAB +.
- Możliwość łączenia z siecią za pomocą kabla ethernet lub bezprzewodowo.
- Posiada wbudowany głośnik
- Pamięc 30 stacji
- obsługuje RDS z PTY.
- wielofunkcyjny wyświetlacz LCD
- złącze WLAN
- wzmacniacz automatyczny loudness, elektroniczne dosotosowanie głośności - ultra bass
- equalizer z 5 ustawieniami
- radio cyfrowe z obsługą fal FM, DAB, DAB +
- cyfrowy tuner FM RDS z możliwością zaprogramowania 10 stacji
- audio streaming: dostęp do muzyki z komputera
- obudowa z aluminium
- zegar z funkcją budzenia i timerem
- wbudowany głośnik
- moc 1,5 W
- wejście AUX IN
- wjeście USB typu A
- wejście USB typu B
- wejście słuchawkowe
- wymiary: (szer. x wys. x gł) 25,2 x 12,7 x 7,7 cm
- waga 1,08 kg
- kolor srebrny
- zasilanie sieciowe przez zasilacz 9 V, 1800 mA
Sprzedawca który oferuje ten sprzęt na Allegro napisał mi jeszcze że ten sprzęt ma wbudowany moduł WiFi ale chciałbym dowiedzieć się od was czy to prawda czy jednak zwyczajny chwyt marketingowy? Inną, nieco ważniejszą sprawą o którą to chciałbym się w was zapytać jest radio internetowe w tym urządzeniu - mianowicie, co trzeba zrobić by dokopać się do polskich stacji (które to rzekomo ten odbiornik odbiera) przede wszystkim z poziomu urządzenia a nie dołączonego do niego pilota. Byłbym wdzięczny za każde porady na ten temat.

Awatar użytkownika
atrzkbip
Posty: 62
Rejestracja: 24 września 2014, o 21:53
Odbiornik: Yamaha T-D500, Grundig Cosmopolit 7A WEB, Sony ST-S505ES
Instalacja antenowa: DAB+: Yagi Triax 6 el. + UKF: Yagi Triax 3 el. na balkonie 1p. na blokowisku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Solec Kujawski/Żółwieniec

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: atrzkbip » 8 maja 2017, o 22:54

Tak, jest w tym radioodbiorniku WiFi, to nie chwyt marketingowy. Pisałem o tym w oddzielnym wątku (viewtopic.php?f=48&t=6809). To, co napisałem, to nie było przepisanie instrukcji, lecz wrażenia z korzystania z tego odbiornika. Co mogę jeszcze napisać? Korzystam równolegle praktycznie z trzech radioodbiorników z internetem: Cosmopolit 7 A WEB, Sonoclock 890 A WEB oraz HAMA DIT 2010. Wszystkie mają podobne oprogramowanie i podobne funkcje z tym, że Grundigi różnią się jedynie obudową i zasilaczem, a HAMA jest nowszej generacji i ma Bluetooth na przykład i szybciej działa (szybciej przełącza itp.).
Co do Grundigów, odpowiadając na pytanie: WiFi jest i działa. Jak, to zależy jaka jest sieć. W domu mam własny router, ale mam problem ze skonfigurowaniem. Niektóre routery są bardzo trudne do obsługi radia internetowego. Często bywam w hotelach z tym Cosmopolitem, to wiem, bo tam bywa podobnie: Laptop działa, a radio internetowe nie działa. Nie chce się połączyć. Na kablu (LAN) najczęściej tego problemu nie ma, a na szczęście odbiornik ma wejście sieciowe. W pracy mam WiFi i tam korzystam z tego Grundiga i wszystko działa jak należy, dopóki sieć nie jest zbyt obciążona. Ale to dotyczy każdego odbiornika tego typu. Hamy również. Na kablu jest stabilniej, jak zwykle.

Co do obsługi klawiszami - praktycznie wszystko można obsłużyć klawiszami na obudowie, tylko że pilotem jest dużo łatwiej. Klawisze cyfrowe komórek pamięci na pilocie są jednofunkcyjne, a na obudowie dwufunkcyjne, więc włączenie np. szóstej, czy siódmej komórki pamięci wymaga dwukrotnego szybkiego naciśnięcia. Poruszanie się po menu kursorem jest uciążliwe, ale czasem korzystam, bo np. pilota zapomnę albo się pilot "zawiesi" (bardzo rzadko, ale się zdarza). Dokopanie się do polskich stacji, czy którychkolwiek w ogóle, wymaga identycznych czynności bez względu na to, czy korzysta się z pilota, czy nie. Z pilotem jest po prostu dużo wygodniej. Trzeba wejść w menu, wybrać radio internetowe, potem w listę radiostacji, następnie stacje i tam można wyszukiwać wg krajów, gatunków, czy po nazwie. Co jeszcze chciałbyś wiedzieć? Pytaj, to postaram się odpowiedzieć.

Ale na jedno zwróciłbym uwagę. Sporo tego sprzętu to wycofywane zapasy z uwagi na wejście nowych modeli do zachodnich sieci i wymianę ekspozycji, ale sporo to zwroty egzemplarzy niepełnowartościowych i można się naciąć. Uczciwi sprzedawcy piszą, że np. nie ma pilota i w ogóle czytelnie piszą, co znajdzie się w paczce i nie robią problemów z reklamacjami czy zwrotami. Jeśli te informacje są niejasne, to należy bezwzględnie pytać. Warto śledzić opinie o sprzedawcach. Mnie się kiedyś trafił Sonoclock z wadą fabryczną. Trzeba pamiętać, że to są produkty generalnie nienaprawialne! Wymienić można niewiele części.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: Poland » 11 maja 2017, o 13:39

Mam niestety egzemplarz bez pilota więc nie wiem jak poradzić sobie w tej kwestii - chodzi mi tutaj o programowanie stacji od 6 do 10 we wszystkich trzech rodzajach radia. Czy istnieje jakiś sposób by zaprogramować te stacje poziomu odbiornika czy niestety nie :(

Awatar użytkownika
atrzkbip
Posty: 62
Rejestracja: 24 września 2014, o 21:53
Odbiornik: Yamaha T-D500, Grundig Cosmopolit 7A WEB, Sony ST-S505ES
Instalacja antenowa: DAB+: Yagi Triax 6 el. + UKF: Yagi Triax 3 el. na balkonie 1p. na blokowisku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Solec Kujawski/Żółwieniec

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: atrzkbip » 12 maja 2017, o 12:19

Jak sobie poradzić z zaprogramowaniem komórek od 6 do 10 wyłącznie za pomocą przycisków na obudowie, tego ja nie wiem. W razie czego lepiej mieć te 5 stacji pamięci na każdym zakresie, niż nic. W tej kwestii nie umiem pomóc.

Ale od czasu do czasu widuję w sprzedaży same piloty - były kiedyś w popularnym zagranicznym serwisie aukcyjnym, a raz także widziałem w polskim.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: Poland » 18 maja 2017, o 19:46

Jak znajdziesz jakieś nowe oferty to będę wdzięczny za linki w prywatnej wiadomości. Sam widziałem ostatnio oferty na piloty i tam sprzedawcy żądają po ponad 100 złotych za sam pilot, co moim zdaniem jest sporym przegięciem.
Tak swoją drogą, szkoda że polski oddział Grundiga nie wspiera urządzenia, mimo że jest w nim polskie menu :(

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2354
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: JaroslawMroczkowski » 19 maja 2017, o 05:27

Polskie menu jest od razu w module, który Grundig albo ktoś pod marką Grundiga wpakował w obudowę.

Zarówno FrontierSilocon jak i Quantek, a zapewne też i inni, mają juz język polski w standardowym oprogramowaniu.

Nie zdziwił bym się gdyby się okazało, ze nie chciało im się zmieniać kodów pilota i będą działać piloty od innych odbiorników na chipsetach tego samego producenta.

Awatar użytkownika
atrzkbip
Posty: 62
Rejestracja: 24 września 2014, o 21:53
Odbiornik: Yamaha T-D500, Grundig Cosmopolit 7A WEB, Sony ST-S505ES
Instalacja antenowa: DAB+: Yagi Triax 6 el. + UKF: Yagi Triax 3 el. na balkonie 1p. na blokowisku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Solec Kujawski/Żółwieniec

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: atrzkbip » 20 maja 2017, o 11:07

Potwierdzam, polskie menu jest fabrycznie zainstalowane.
Kolega kupił układowo niemal bliźniaczy model Cosmopolit 3F i niestety piloty nie są kompatybilne.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: Poland » 6 września 2017, o 10:31

A nie wiecie może czy są jakieś kompatybilne piloty (chociażby uniwersalne) do tego urządzenia? Gdy zobaczyłem informacje o cenie fabrycznego pilota to padłem - nie dość że kosztuje 113 zł to jeszcze na stan obecny nie jest dostępny w Polsce.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: GRUNDIG Cosmopolit 7A WEB

Post autor: Poland » 23 listopada 2017, o 00:50

Pzyznam że jestem dumny z tego urządzenia - mimo braku pilota wszystko idzie w porządku. Widoczne na zdjęciu poniżej radio kojarzy mi gdy jestem w swoim pokoju:
Obrazek
Często też umilało pracę na dworze. Dźwięk tu jest bardzo czysty - nie to co na Dualach z których to jeden posiadam w swoim domu.

Odpowiedz