Prośba o poradę w sprawie anteny

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2916
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Nagle... brak sygnału? Problem ze wzmacniaczem? Anteną?

Post autor: K63 »

poxipol pisze:W tej konfiguracji przy pol.V powinna być montowana na poziomym wysięgniku 60 cm
Zestaw Dipol 15/5-12/21-60 pasywny testowany ok. 24 km od nadajnika mux-8 10 kW/ pol. V.
Na wysięgniku bocznym poziomym o dł. 1m, siła sygnału i jakość mux-8 były ok. 20% wyższe niż przy montażu zestawu bezpośrednio na maszcie pionowym. Mux-y 1-3 praktycznie bez zmian.

834
Posty: 5
Rejestracja: 13 stycznia 2017, o 20:02
Odbiornik: LG 43" LED 43LH510V
Instalacja antenowa: Antena Kierunkowa Opticum DVB-T AX 1000 Combo VHF UHF LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zielona Góra/Wichów

Re: Nagle... brak sygnału? Problem ze wzmacniaczem? Anteną?

Post autor: 834 »

Jingiel pisze:Na początek sprawdziłbym zasilacz
zasilacz sprawdzony. Na przewodzie przed wejściem do wzmacniacza jest 12V

834
Posty: 5
Rejestracja: 13 stycznia 2017, o 20:02
Odbiornik: LG 43" LED 43LH510V
Instalacja antenowa: Antena Kierunkowa Opticum DVB-T AX 1000 Combo VHF UHF LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zielona Góra/Wichów

Re: Nagle... brak sygnału? Problem ze wzmacniaczem? Anteną?

Post autor: 834 »

Jingiel pisze:Na początek sprawdziłbym zasilacz
zasilacz sprawdzony. Na przewodzie przed wejściem do wzmacniacza jest 12V

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: Nagle... brak sygnału? Problem ze wzmacniaczem? Anteną?

Post autor: Jingiel »

To wzmacniacz

turkuć
Posty: 20
Rejestracja: 22 czerwca 2017, o 19:39

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: turkuć »

Mam mały problem z odbiorem telewizji naziemnej. Lokalizacja to 52°57'33.5"N, 23°49'23.9"E. Wg mapy Emitela teoretycznie jestem w zasięgu MUX-3 nadajnika Krynice i tuz poza zasięgiem MUX-1 i MUX-2, wg. dvbtmap.eu każdy wszystkie 3 MUXy powinny do mnie w jakimś stopniu docierać. Jest tez kawałek do dość słabego nadajnika Czyże (nadaje tylko MUX-3). Antena to Dipol Tri Digit Eco z symetryzatorem, 15m kabla Triset-113, jeden telewizor z wbudowanym tunerem. Nie jestem fachowcem ale instalację starałem się wykonać poprawnie.

I otóż siła sygnału MUX-3 z Krynic to zaledwie ok. 22% (i problemy z płynnością), a z teoretycznie słabszego nadajnika Czyże 42% (podczas deszczu było nawet 56-58%), jakość 85-95%. O MUX-1 i MUX-2 z Krynic nie ma co wspominać, siła sygnału 0%, jakość 5%, tyle że są w spisie programów (a i to bardziej MUX-2). Dziwny jest ten słaby sygnał z teoretycznie mocniejszego nadajnika.

To kwestia zbyt słabej anteny (dołożyć wzmacniacz)? Położenia?
Czy może jednak coś przeoczyłem?
Zakłócenia aż tak obniżyłyby siłę sygnału?

Raczej mogę wymienić antenę (zwrot 14 dni), jest szansa że Yagilub Telmor(obie ze wzmacniaczem) spisały by się lepiej?

Odpowiedz