DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
tolus
Posty: 292
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: 32B350, 40H5500, 40KU6000
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT / symetryzator - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tolus » 29 maja 2017, o 16:00

dzisiaj sie troche pobawiłem z HBB na czeskich muxach 1,2,3 i sit7...

za pomoca HBB mozna ogladac kolejnych 11 progarmów on line - 7 w HQ....

m.in 2 dodatkowe wersje Ocko, 3 dodatkowe Nowy, 2 CT

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 960
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 17 lipca 2017, o 17:10

České Radiokomunikace przedstawiła dzisiaj harmonogram wdrażania przejściowego MUX-a (síť 12).
I tak m.in. dla LH, według wstępnych planów, uruchomienie planowane jest na październik, natomiast dla Pradziada na listopad.

http://www.digizone.cz/clanky/prechodov ... ezna-2018/

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: piotrek93 » 18 lipca 2017, o 10:33

A jest już jakaś data przejścia CT na jakość HD i system DVB-T2 HEVC.

VITEK2442
Posty: 65
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Odbiornik: GoSat GS 150 HD PVR
Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne.Kriźawa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 » 19 lipca 2017, o 13:35

Pewnej daty nie ma. Prawdopodobnie w wrześniu. Dzisz po dwunastej czeski Sejm uchwalil Diginowele i tu podpisze prezydent. Telewizji publicznej i operatorowi muxu 4 i 7 Digital Broadcasting juź nic niestoji v drodze do startu ich Przejściowych sieci 11 i 13.

Artur912
Posty: 55
Rejestracja: 23 kwietnia 2016, o 13:19
Odbiornik: Cabletech
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na zewnątrz z lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Jesenik Ostawa Opawa Klimkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Artur912 » 6 sierpnia 2017, o 11:35

Odbieracie czeski mux z LTV ? U mnie już nie ma od dawna reszta działa normalnie.

kbc_seba
Posty: 1
Rejestracja: 14 sierpnia 2017, o 21:27

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: kbc_seba » 17 sierpnia 2017, o 23:23

sils pisze:Nadajnik: Frýdek-Místek, Lysá hora
GPS: 49°32'47.0"N 18°26'55.7"E
Odbiór MUX1+MUX2 w Krakowie
ATX107 + wzmacniacz dopuszkowy 32dB

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Powiedz mi proszę, gdzie mieszkasz w Krakowie? Chodzi tylko o osiedle. Ja bede probowac zrobic analogiczna instalacje miedzy Bochnia a Wieliczka wlasnie dla czeskich kanałów.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Master Yoda
Posty: 10
Rejestracja: 25 kwietnia 2012, o 22:35
Odbiornik: Sony TV - KDL-32V5610
Instalacja antenowa: Dwie kierunkowe anteny Yagi (UHF + VHF) - montaż na kominie domu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Master Yoda » 8 września 2017, o 13:48

Witam wszystkich. Proszę o poradę. Planuję rozbudować instalację o antenę na Czechy. Przy lokalizacji Katowice-Zarzecze łatwiej będzie złapać sygnał z Ostrawy czy z Jesenika ? I drugie pytanie, czy antena (zapewne będzie to wieloelementowa Yagi) musi mieć wzmacniacz ? Mam obawy, czy dodatkowa antena jeśli będzie miała wzmacniacz nie będzie przy okazji łapać sygnału z Kosztów i zakłócać polskich Muxów.

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 143
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: maryś » 12 września 2017, o 16:30

Witam,
Na Ligocie na 4 piętrze (wolna przestrzeń na Bazylikę w Panewnikach) na 19-el. Yagi bez wzmacniacza
MUX 1, MUX2, MUX3 z Jesenika i MUX4 z Opavy.
Jesenik ok. 1570 m npm za Hostalkovice to ok. 300-400 m npm chociaż Ostrava jest o około 40 km bliżej.

Awatar użytkownika
Master Yoda
Posty: 10
Rejestracja: 25 kwietnia 2012, o 22:35
Odbiornik: Sony TV - KDL-32V5610
Instalacja antenowa: Dwie kierunkowe anteny Yagi (UHF + VHF) - montaż na kominie domu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Master Yoda » 12 września 2017, o 18:27

Dzięki Maryś :-) W piątek jak nie będzie lało wdrapię się na dach i zrobię próbę. Dam znać jakie są efekty. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 960
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 14 października 2017, o 14:31

Nowe koordynacje między CR a Polską dla zakresu 470-694 MHz (datowane na 13.09.2017)

https://www.uke.gov.pl/porozumienia-gen ... -mhz-16717

Obrazek

Obrazek

kef
Posty: 27
Rejestracja: 25 października 2015, o 10:06
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora, Hostalkovice

DVB-T CZECHY

Post autor: kef » 17 października 2017, o 17:18

Od dzisiaj DVB-T2 nadaje z Lysej Hory na 28 kanale, polaryzacja pozioma, moc 25 kW.
Ciekaw jestem czy sygnał dolatuje na teren G.Śląska jak muxy z kanałów 37 i 54 i czy ktoś to odbiera. Oczywiście na zwykłym tunerze na tym kanale "widzę ciemność".

https://www.digizone.cz/clanky/dvb-t2-s ... lyse-hory/

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 960
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 17 października 2017, o 19:03

Ja także sobie nie pooglądam ale chociaż mam rozeznanie, że sygnał do mnie dociera.

Obrazek

EDIT 18.10
Bardziej miarodajne wskazania. Ogólnie to "szału nie ma", ale przy tej odległości (ok 175km) i parametrach emisji (modulacja 256-QAM) to i tak nie jest źle. :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 3 listopada 2017, o 19:50 przez blockbuster, łącznie zmieniany 1 raz.

pikaczu
Posty: 1285
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: pikaczu » 19 października 2017, o 10:13

Czemu mój tv kdl-32w706b, nie pokazuje obrazu(tylko głos), odbieram t2 z czech?

dvbtowiec
Posty: 568
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: dvbtowiec » 19 października 2017, o 13:40

Widocznie nie masz odpowiedniego kodeka. Jakie parametry ma Twój telewizor?

pikaczu
Posty: 1285
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: pikaczu » 19 października 2017, o 13:44

Ma tuner t2. parametry tego mux, siła 20, jakość 10.

dvbtowiec
Posty: 568
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: dvbtowiec » 19 października 2017, o 13:51

Tuner T2 nie oznacza że masz odpowiedni kodek.
Możesz mieć T2 MPEG4, T2 HEVC ....
Jak jest u Ciebie? Idę o zakład że T2 MPEG4, a emisja https://www.digizone.cz/clanky/dvb-t2-s ... lyse-hory/ jest w HEVC
Přechodová síť pro vysílání v novém zemském standardu DVB-T2 (HEVC) tak od 15:00 hod. pokrývá další dvě významné oblasti.
Jeśli u nas kiedyś będzie T2 z HEVC a raczej tak się stanie, telewizor masz do wymiany ;)

pikaczu
Posty: 1285
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: pikaczu » 19 października 2017, o 14:00

a po aktualizacji oprogramowania, też nie?

dvbtowiec
Posty: 568
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: dvbtowiec » 19 października 2017, o 14:11

Nie ma czegoś takiego w przypadku odbiorników jak aktualizacja oprogramowania z MPEG4 na HEVC.
To jest biznes - celem nadrzędnym jest masz kupić nowy po kilku latach :)

pikaczu
Posty: 1285
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: pikaczu » 19 października 2017, o 15:03

Aha, szkoda :(

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tranzystor » 23 października 2017, o 01:49

dvbtowiec pisze:Tuner T2 nie oznacza że masz odpowiedni kodek ... Jeśli u nas kiedyś będzie T2 z HEVC a raczej tak się stanie, telewizor masz do wymiany
dvbtowiec pisze:To jest biznes - celem nadrzędnym jest masz kupić nowy po kilku latach :)

Jeśli cokolwiek wprowadzą w Polsce, to raczej jeleni już tylu nie znajdą, ja już zrezygnowałem z czeskich kanałów, sprzęt zwinięty, telewizja upada od dawna, po kolejnych zmianach również w Polsce upadnie do reszty i tak już wszystko przejął internet, nie wszyscy jeszcze na tym świecie są ślepi by dawać się rolować systemowi. :roll:

Odpowiedz