Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1728
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 28 września 2017, o 14:11

W związku z koniecznością przeprowadzenia prac serwisowych przy stacji czołowej MUX3, w nocy z dnia 10 na 11 oraz 11 na 12 października godzinach 0:00-5:00 nastąpią krótkotrwałe przerwy w dostępności wszystkich programów TVP na MUX3 w całym kraju.

Stacja czołowa MUX 3 zostanie wyłączona, a emisja zostanie przełączona na MUX rezerwowy.

W tym czasie niedostępne będą następujące usługi:
1. HbbTV
2. RSO
3. Telegazeta
4. Napisy DVB
Źródło centrum informacji TVP :arrow: http://centruminformacji.tvp.pl/3416252 ... lowej-mux3

BiTCity
Posty: 390
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm) / teleskopowa (VHF)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: BiTCity » 29 września 2017, o 18:23

Jeśli dobrze rozumiem to wyłącza duże RTCN-y a zostaną doświetlenia ? Jeśliby tak było to warto zrobić taki test w dzień albo chociaż w weekend i przekonać się jakie duże jest ich pokrycie.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2361
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: JaroslawMroczkowski » 29 września 2017, o 20:26

Nie, wyraźnie napisali, że zostanie przełączona stacja czołowa, a nie emisje (nadajniki).

Martens
Posty: 429
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Martens » 21 października 2017, o 12:16

Po przeprowadzonych pracach serwisowych kanały SD nadawane są w MUX-3 w sztywnym 16:9. Efekt tego jest taki, ze audycje 4:3 na odbiornikach CRT wyświetlane są teraz w tzw. "znaczku pocztowym". :( W kablówce na tychże kanałach jest dynamiczna zmiana formatu obrazu (16:9/4:3). Czy Emitel mógłby zgłosić TVP, aby to poprawili w NTC?

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 787
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 21 października 2017, o 17:42

Ja zauważyłem właśnie kiedyś(w zeszłym lub tym tygodniu) na moim LCD, że bodajże audycje z TVP Rozrywka i jakimś innym od TVP, chyba TVP Historia leciały w 4:3...

O jakich pracach serwisowych mówisz ? Co było robione w TVP od strony technicznej ?

Martens
Posty: 429
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Martens » 22 października 2017, o 11:05

Spójrz 4 posty wyżej nad swoim - @ObywatelDVB-T cytował komunikat TVP odnośnie prac serwisowych przy MUX-3. ;) A co oni dokładnie robili, kto to może wiedzieć? Jak zwykle nic dobrego te ich prace nie wniosły, wręcz przeciwnie. Wcześniej popsuli napisy DVB, teraz dynamiczną zmianę formatu obrazu na kanałach SD. :(
Wczoraj dokładnie zbadałem temat na TVP Kulturze, TVP Historii oraz TVP Rozrywce. Podczas audycji 4:3 w NTC na każdym programie było 16:9, natomiast w kablu i na satelicie normalne 4:3.
Zupełnie inaczej to wygląda w przypadku kanałów ATM Rozrywka i TV 6 - w NTC jest dynamiczna zmiana formatu obrazu, a na satelicie i w kablu sztywne 16:9.

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 787
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 22 października 2017, o 18:25

Aha no tak, dodam jeszcze TVP Kultura do poprzednich przeze mnie wymienionych, którą też zauważyłem z tym nie dobrym w moim odczuciu działaniem.

Ciekawe czy jest to powiązane z tymi pracami...

daarek5
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:25

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: daarek5 » 24 listopada 2017, o 16:00

dodatkowy problem
TVP poza HD - "brak danych na wejściu" brak dźwięku i obrazu, tv Sencor i Manta.
więcej w temacie viewtopic.php?f=47&t=6858&p=227571#p227571

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2362
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: K63 » 28 grudnia 2017, o 13:28

TVP INFO nadaje w HD
Centrum Informacji TVP pisze:Od dnia 28 grudnia 2017 r. TVP Info jest nadawany w standardzie HD. Od tej pory widzowie tego dynamicznie rozwijającego się kanału informacyjnego mogą oglądać ważne wydarzenia z kraju i ze świata w najwyższym standardzie obrazu.
28.12.2018 roku zakończył się etap dostosowania kanału TVP INFO do nadawania w wysokiej rozdzielczości obrazu (High Definition). Kanał informacyjny Telewizji Polskiej S.A. jest już dostępny w najlepszej jakości zarówno w Naziemnej Telewizji Cyfrowej (MUX3), na satelicie Eutelsat Hot Bird 13C (13,0°E) jako kanał FTA, jak i u operatorów kablowych i satelitarnych na terenie całego kraju.
http://centruminformacji.tvp.pl/3538367 ... adaje-w-hd
28.12.2018 roku zakończył się etap (...)
Zapewne pomyłka.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Maciejek » 28 grudnia 2017, o 13:40

Nie oglądam od dwóch lat, ale jednak przed chwilą włączyłem by to sprawdzić i...?
Leci konferencja prasowa jakiegoś ministerka, bodajże zdrowia w tragicznej jakości..... SD. Poza tym dalej nie widać jakiejś wielkiej różnicy: i jakościowo i merytorycznie to dno.

pikaczu
Posty: 1278
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 28 grudnia 2017, o 15:02

W mux 3 tvp info, nie widzę zmiany.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: fred » 28 grudnia 2017, o 16:58

I niech tak pozostanie.
Gdy zwiększą strumień Info to ucierpią pozostałe w muxie. Pasmo nie jest z gumy.

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 787
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 30 grudnia 2017, o 20:56

Chyba dziś dodano do loga TVP Info znaczek: "HD". Efekt wizualny moim zdaniem jest widoczny od czwartkowej zmiany, choćby z transmisji programów ze studia.

pikaczu
Posty: 1278
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 30 grudnia 2017, o 21:04

Jeszcze brak identyfikacji w nazwie tvp info hd

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 787
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 30 grudnia 2017, o 21:22

Chodzi o OSD? To chyba muszą(TVP) przekazać do Emitela by to zmienili?

pikaczu
Posty: 1278
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 30 grudnia 2017, o 21:26

Tak, o osd.

Scottie
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2016, o 15:29
Instalacja antenowa: DIPOL LOG 5-12 / 21-60 H/V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Scottie » 2 stycznia 2018, o 14:48

Piszecie, że TVP Info jakościowo to dno. Znalazłem też tutaj wątek "TVP Info - jakość", ale od b. dawna nieaktualny. Chciałem zapytać o Wasze spostrzeżenia odnośnie jakości TVP Info HD.

Czy jesteście Panowie w stanie wytłumaczyć dlaczego jest taka kiepska, wręcz katastrofalna jakość TVP Info? Przejście na HD wcale jakoś drastycznie i zauważalnie nie polepszyło jakości. Co więcej mam wrażenie, że obraz na TVP1 HD czy TVP2 HD jest o wiele lepszy i ładniejszy. Moje subiektywne wrażenie z patrzenia się na TVP Info HD odnośnie obrazu: mało ostry, ciemny i mdły. Teraz była dobra okazja porównać jak TVP Info HD pokazywali coś z Sylwestra w Zakopanem - obraz na TVP2 HD był zdecydowanie ładniejszy, a przecież wszystko jest w jednym MUX3.

dvbtowiec
Posty: 500
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: dvbtowiec » 3 stycznia 2018, o 08:27

Musisz sobie zdawać sprawę że HD w wykonaniu TVP to pewien kompromis pomiędzy jakością, a pojemnością MUX3.
Do prawdziwego HD wszystkim kanałom które mają ten znaczek daleko.
Co do samych różnić w ocenie odbioru - TVP mając do dyspozycji cały MUX, stosuje w nim dynamiczną przepływność.
Oznacza to że sama decyduje który kanał będzie miał większą, a który mniejszą przepływność. Jeśli TVP uzna że transmitując dynamiczne sceny sportowe w TVP1 potrzebuje lepszej przepływności w tym czasie na ten kanał, zabiera przepływność z pozostałych kanałów.
Nie wyklucza to jednak tego, aby z góry nadać mniejszą przepływność określonym kanałom. Nie sprawdzałem, ale być może TVP Info ze względu na to iż głównie znajdują się w nim sceny statyczne, ma właśnie z góry zdefiniowaną mniejszą przepływność niż TVP1, czy TVP2.

Aby zredukować ewentualne straty na obrazie wynikające z zabrania tu, czy tam, stosuje się sztuczkę rozmywania pikseli, co może dawać odczucie jakościowe takie jak zaobserwowałeś na przykładzie który opisujesz.

Scottie
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2016, o 15:29
Instalacja antenowa: DIPOL LOG 5-12 / 21-60 H/V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Scottie » 3 stycznia 2018, o 11:36

Dzięki za wyjaśnienia.
dvbtowiec pisze:Aby zredukować ewentualne straty na obrazie wynikające z zabrania tu, czy tam, stosuje się sztuczkę rozmywania pikseli...
Dokładnie taki efekt zaobserwowałem na TVP Info - obraz jest nieostry, jakby za dużo wygładzania. Ale co ciekawe (i co zdawałoby się potwierdzać moje spostrzeżenia) wczoraj oglądałem "Wiadomości" i przełączałem kanały - wydaje mi się, że w przypadkach, kiedy TVP puszcza ten sam sygnał z TVP1 HD (Wiadomości lub Teleekspress) lub TVP2 (Panorama) również do TVP Info, wtedy jakość TVP Info trzyma poprawny poziom, wszystko jest ok.
dvbtowiec pisze:Do prawdziwego HD wszystkim kanałom które mają ten znaczek daleko.
No właśnie, podobno HD jest tylko z nazwy i loga na ekranie. W OSD (info) wyświetla się też 1080i, co miałoby niby sugerować Full HD, zatem pytanie, czego brakuje, czy jakich parametrów brakuje TVP do osiągnięcia prawdziwego HD z NTC?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2362
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: K63 » 3 stycznia 2018, o 12:52

To trąbienie o przejściu na HD to niestety "propaganda sukcesu" - jak wiele informacji w TVP. W HD jest obraz ze studia i grafika. Większość materiałów reporterskich i relacji na żywo spoza studia nadal realizowana jest w SD, po czym upscalowane do HD. Im większy ekran tym bardziej jest to widoczne. Aby było pełne HD, materiał musi być w całości realizowany sprzętem HD i emitowany z odpowiednio dużą przepływnością.

Odpowiedz