TVP ABC w MUX-1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
poxipol
Posty: 1963
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: poxipol »

Nie powinieneś patrzeć jak wygląda antena tylko na jej parametry,stosowne do twojej lokalizacji.
Podpowiem ci że najbardziej stosowną anteną będzie ATV 27/36-55 ze względu na słaby sygnał K36
Odbiór MUX-8 teoretycznie powinien być najlepszy,pod warunkiem że zastosujesz odpowiednią drugą antenę o stosownych parametrach do odbioru K9 zgodnie z polaryzacją.

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: wiertolot »

linka do tej anteny może masz, gdzie ją dostać? ;)

poxipol
Posty: 1963
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: poxipol »

Kiedyś były dostępne od ręki w Dipolu
( zdjęcie kol.K63 )

Obrazek

Próbuj na tej stronie
http://monitoring2000.otwarte24.pl/telewizyjne-UHF/

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: Kempniu »

W strumieniu TVP ABC odbieranym z RTCN Raszyn trafiłem ostatnio na pewną ciekawostkę. Wygląda na to, że w strumieniu AC-3 (PID 0x13F0) co kilkadziesiąt ramek wstawiana jest jedna z błędną drugą sumą kontrolną CRC (tą na końcu ramki). Początkowo myślałem, że to błędy w odbiorze, ale problem zawsze jest ten sam (ostatnie 4 bajty ramki AC-3 są zerowe), a w strumieniu E-AC-3 (PID 0x13F4) nie ma takich problemów. W zależności od dekodera, może to powodować wychwytywalne gołym uchem problemy. Ot, zagadka, czy ktoś może to potwierdzić albo udowodnić, że bredzę? W październiku 2016 problem jeszcze nie występował.

AnalitykDVB
Posty: 8
Rejestracja: 29 stycznia 2018, o 16:48
Miejscowość: Uraz

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: AnalitykDVB »

.



/od Admina: jak widać pan "analityk" wstydzi się swoich mądrości i pokasował wszystkie swoje posty
Ostatnio zmieniony 1 marca 2018, o 15:51 przez AnalitykDVB, łącznie zmieniany 1 raz.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: Kempniu »

Dzięki za informację :)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 2021
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: Poland »

Ciekawe jaki będzie status kanału TVP ABC po refarmingu. Nie jest bowiem wykluczone że z tej racji opuści on MUX1 przechodząc do MUX5.

czesiu99
Posty: 2
Rejestracja: 27 września 2022, o 12:56
Miejscowość: Płock

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: czesiu99 »

Witam czy jest jakiś problem z kanałem w okolicach warszawy?
..................
https://ecowall24.pl/fototapety-145-do-przedpokoju.html
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2022, o 12:48 przez czesiu99, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1173
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: TVP ABC w MUX-1

Post autor: DanielK »

Może odbierałeś TVP ABC w starym systemie, które powielono na MUX-8 ale 29 września wyłączono?

ODPOWIEDZ