Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

bobofruit
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2018, o 17:20

Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: bobofruit » 2 lipca 2018, o 09:53

Mieszkam na Mokotowie i mam problem ze skarżącą jakością sygnału na kanałach 27, 48 i 58. Do nadajnika na ,,Pekinie'' mam około 6km (jest widoczność anteny nadawczej). Antenę mam świeżo zakupioną ok.2-3 tyg. firmy Barczak 6log 12 elementową bez wzmacniacza. Co mogę zastosować aby to naprawiać? :(

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: Tomciosz » 2 lipca 2018, o 22:01

Skierować antenę na bok. Wydaje się, że sygnał jest przesterowany.

bobofruit
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2018, o 17:20

Re: Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: bobofruit » 3 lipca 2018, o 15:13

Taką metodę próbowałem :D

poxipol
Posty: 1784
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: poxipol » 3 lipca 2018, o 17:00

Jeżeli problem występuje tylko na wspomnianych kanałach,to wynika to z negatywnego oddziaływania dwóch synchronicznych nadajników na tych samych kanałach PKiN - Raszyn.
Samą anteną wiele nie zdziałasz,gdyż ma dość szeroki kąt promieniowania.
Oprócz tego podobny sygnał może dochodzić z odbicia.
Do anteny możesz dołożyć regulowany tłumik antenowy.

bobofruit
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2018, o 17:20

Re: Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: bobofruit » 6 sierpnia 2018, o 20:01

poxipol pisze:Jeżeli problem występuje tylko na wspomnianych kanałach,to wynika to z negatywnego oddziaływania dwóch synchronicznych nadajników na tych samych kanałach PKiN - Raszyn.
Samą anteną wiele nie zdziałasz,gdyż ma dość szeroki kąt promieniowania.
Oprócz tego podobny sygnał może dochodzić z odbicia.
Do anteny możesz dołożyć regulowany tłumik antenowy.
Zastosowałem taki tłumik regulowany TRA-03 i oczywiście bardzo to pomogło tak 70-85%.
Mam pytanie czy mogę coś zastosować lepszego?
Czytałem w necie coś o pułapkach kanałowych aby wyrównać siłę wszystkich sygnałów czy mogę zastosować takie urządzenie Eliminator sygnałów antenowych pułapka kanałowa ESA-338?
https://tels.pl/pl/component/virtuemart ... l?Itemid=0
Czy eliminuje mój problem z odbiorem sygnału? :cry:

poxipol
Posty: 1784
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: poxipol » 6 sierpnia 2018, o 21:35

Proponowany filtr posiada trzy pułapki,które można zestroić na trzy kanały o max tłumieniach 15 dB
Filtr nie przepuszcza pasma VHF MUX-8 i może mieć zastosowanie w dwóch niezależnych antenach połączonych zwrotnicą.

U ciebie występuje problem z odbiorem trzech kanałów.
Podpięty tłumik ma max tłumienie 20 dB i może być niewystarczający do całkowitej eliminacji zakłóceń.
Można jeszcze dodatkowo podpiąć tłumik stały 10 dB.
.

bobofruit
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2018, o 17:20

Re: Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: bobofruit » 12 sierpnia 2018, o 22:57

Czy możesz mi coś zaproponować? Jakieś namiary na ten tłumik bo ten temat jest dla mnie nowością.
Udało mi się zakupić tłumik stały i go podpiąć ale nadal jest problem z kanałami z Muxa ,na którym nadawany jest Polsat. Co można zastosować aby to zjawisko wyeliminować lub zniwelować? :?

bobofruit
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2018, o 17:20

Re: Problem z jakością sygnału (skacze) na Mokotowie

Post autor: bobofruit » 12 października 2018, o 21:42

Udało mi się rozwiązać problem ze skaczącym sygnałem. Zastosowała do mojego tv LG dekoder marki wiwa evo 80 wraz ze tłumikiem sygnału 20dB i problem się rozwiązał :D :D :D

Odpowiedz