DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

VAHANARA
Posty: 28
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 9 września 2019, o 18:49

seba950 pisze:
9 września 2019, o 15:29
Ma problem z mux8 z kosztów chociaż z dachu dość dobrze widać nadajnik.
To znaczy - co się dzieje? Napisz, jakie masz poziomy i jakości wszystkich mux-ów oraz jaką masz lokalizację.
Możesz sprawdzić, jaki masz zamontowany w tej siatce symetryzator - bo, domyślam się, że przy tej odległości masz antenę bez wzmacniacza.
seba950 pisze:
9 września 2019, o 15:29
Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Pozostaje mi chyba tylko wymienić antenę na kierunkową.
Drugą antenę zawsze zdążysz kupić. Siatki z reguły nieźle sobie radzą z odbiorem na VHF-ie, choć oczywiście wszystko zależy od lokalnych warunków i egzemplarza siatki, którą się ma. One potrafią tak mieć, że jedne kanały z VHF potrafią odbierać OK, podczas gdy z innymi bywa cienko.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 52
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa konopex z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 11 września 2019, o 21:46

mam symetryzator. Przy tej siatce mam bardzo niski poziom sygnału bo w granicach 20% i jakości też koło 20%.
Mieszkam W mikołowie także nie jest to daleko

VAHANARA
Posty: 28
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 11 września 2019, o 23:26

seba950 pisze:
11 września 2019, o 21:46
mam symetryzator. Przy tej siatce mam bardzo niski poziom sygnału bo w granicach 20% i jakości też koło 20%.
Mieszkam W mikołowie także nie jest to daleko
Te 20% to mux-8 z Kosztowych (k6)? A nie złapałeś przypadkiem Skrzycznego na k7?

Z siatkami tak jest, że one konstrukcyjnie nie są właściwie przeznaczone do pracy w paśmie VHF, choć mają tam zwykle jeszcze jakieś małe zyski. Ale, może być też tak, że po złożeniu całej instalacji, nagle jest tak, że na jednych kanałach łapią, a na innych nie.

Daleko nie masz do nadajnika i faktycznie wygląda, że coś przy mało sygnału jest na tak bliski nadajnik. A jak z poziomami na pozostałych mux-ach?

Zacząłbym od sprawdzenia, czy instalacja jest w porządku - czy gdzieś nie ma przerwy na żyle środkowej albo ekranie kabla antenowego - przy wtyczce antenowej czy symetryzatorze?

I przede wszystkim - jaki symetryzator jest zamontowany w antenie - powinien być taki dla pasma I-V lub, lepiej, III-V. Bo może masz tam wsadzony symetryzator IV-V, wtedy mógłby blokować sygnał mux-8.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2362
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 12 września 2019, o 00:51

VAHANARA pisze:
11 września 2019, o 23:26
może masz tam wsadzony symetryzator IV-V, wtedy mógłby blokować sygnał mux-8
Może tak być. Spotykałem ASP-8 kupione w Dipol-u z symetryzatorem na k.21-60. :!:

Odpowiedz