Zawsze można uaktualnić, to tylko oprogramowanie. Jednak może to zrobić tylko producent, gdyż oprogramowanie telewizora to system zamknięty.
Inną sprawą jest czy użyty w telewizorze hardware obsłuży nową wersję. To jest tak jak z każdym komputerem, czy smartfonem. Teoretycznie możesz zaktualizować każdy, ale pytanie czy w każdym przypadku się to opłaca, bo po aktualizacji telefon/komputer może nie działać, lub będzie działał wolno, wieszał się.
Co do SmartTV, to pytanie do producenta konkretnego modelu. Zazwyczaj wsparcie techniczne wykonywane jest do 2 lat od zakupu.
Nie będziesz musiał kupować o ile rozwój aplikacji Smart TV nie będzie wymagał obsługi przez nowsze odbiorniki, bo te starsze mogą sobie z ich obsługą już nie poradzić. Jednak w praktyce nic nie jest na wieczność

@Paweł Tutka
Dzięki za tą deklarację. Liczę na to że po niej ktoś do Pana z propozycja współpracy się odezwie.
Jeśli jednak byłby w tej sprawie opór materii, mam pewien pomysł.
HbbTV to nic innego jak adres strony internetowej.
Tu moja wiedza jest ograniczona i nie wiem czy taki serwis stawia się jak każdą stronę w sieci?
Jeśli tak, to można by publicznie gdzieś taką aplikację wystawić i przynajmniej niektórzy użytkownicy, a już na pewno serwisanci i monterzy, mogliby zrobić takie testy.
Jak tego dokonać?
Wystarczyłoby ustawienia sieciowe telewizora przepuścić przez serwer proxy, który to można skonfigurować na każdym domowym komputerze za pomocą odpowiedniej aplikacji.
Następnie w serwerze proxy dokonać podmiany adresu sieciowego z którym łączy się aplikacja HbbTV na wybranym kanale i teoretycznie powinno to zadziałać

Ale może za cienki jestem i zbytnio spłaszczam temat w oparciu o wiedzę jaką mam przy funkcjonowaniu tradycyjnych serwisów sieciowych.