DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Drogi emitelu. Uruchomcie cyfrowke z pazim/plac rodla. Moc 2kW. Nie bedzie w centrum problemow z odbiorem.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Luboń
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: RAPIOTR »

matti44 pisze:Drogi emitelu. Uruchomcie cyfrowke z pazim/plac rodla. Moc 2kW. Nie bedzie w centrum problemow z odbiorem.
A z Kołowa jest w centrum problem? Przecież ten RTCN jest jednym z niewielu w Polsce optymalnie postawionych ( z punktu widzenia duzego miasta). Rozumiem problemy np w Policach ale w samym mieście :roll: ? Przecież to dosłownie o rzut kamieniem ;)
Pamiętaj kolego że do odbioru telewizji jest potrzebna zewnętrzna antena.
To tylko 10 KW ERP.

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Zerknij sobie w google maps. Al. Papieza jana pawla 44 parter w podworku jak jest ustawiony blok. Nawet analogu o mocy 300kW nie odbieram. Czworke z pazimu tak. To byloby dobre naswietlenie sygnalu

artone

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: artone »

W ogóle nie znajduje. Pierwsza myśl kwestia ustawień kraju jednak po chwili stwierdziłem, że to trochę bez sensu bo jak przestawiłem na Anglię czy inne Państwo to i tak de stacje działały. Na zagranicznych aukcjach jest pełno odbiorników które niby posiadają DVB-T chyba, że to zupełnie co innego.

Ja mniej więcej posiadam coś takiego : http://ghstech.en.alibaba.com/product/2 ... tooth.html

Muszę przyznać, że jakość niemieckich kanałów była znakomita

polaczek

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: polaczek »

Mam pytanie, mam tuner dvb-t usb w komputerku, wyszukuje mi normalnie częstotliwość na kanale 49 ale wyświetla komunikat że kanałów nie znaleziono. Miał ktoś może podobną sytuację??

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Luboń
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: RAPIOTR »

matti44 pisze:Zerknij sobie w google maps. Al. Papieza jana pawla 44 parter w podworku jak jest ustawiony blok. Nawet analogu o mocy 300kW nie odbieram. Czworke z pazimu tak. To byloby dobre naswietlenie sygnal
u

No tak jesteś w kiepskiej sytuacji bo chciałbyś odbierać na poziomie gruntu w zasłoniętym budynku.Taka sytuacja dotyczy wielu ludzi w dużych miastach. Aby odbierać sygnały radiowe człowiek wymyślił anteny. ;)
Niestety zarówno analog jak i DVB-T (choć DVB-T w mniejszym stopniu) wymaga porządnej anteny, ale czasami zwrotnicy i kilku anten( w przypadku różnych pasm). Najlepiej aby antena nadawcza widziała antenę odbiorczą (fale wrozchodzą się po liniach prostych ;) . Dlatego anteny zakłada sie na dachu w najwyższym możliwym miejscu. Z RTCN Kołowo do ciebie jest cirka 15 km wiec jeśli zainstalujesz antenę np Yagi bez wzmacniacza w odpowiednim miejscu to na 100% odbierzesz bez problemu.
Jeśli się da to się da ...hehe 8-) .
pozdrawiam


---------------------------------

@Artone wydaje się ,ze ten odbiornik nie przełyka mpeg4.Przynajmniej nie jest to wyraźnie zaznaczone.
Ostatnio zmieniony 22 października 2010, o 10:29 przez RAPIOTR, łącznie zmieniany 1 raz.

krzyscd

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: krzyscd »

polaczek pisze:Mam pytanie, mam tuner dvb-t usb w komputerku, wyszukuje mi normalnie częstotliwość na kanale 49 ale wyświetla komunikat że kanałów nie znaleziono. Miał ktoś może podobną sytuację??
mam to samo tuner liveview tvwalker q plus gumience...

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Mam obsluge mpeg 4 a sygnalu nie.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: tajemnicapanstwowa »

polaczek pisze:Mam pytanie, mam tuner dvb-t usb w komputerku, wyszukuje mi normalnie częstotliwość na kanale 49 ale wyświetla komunikat że kanałów nie znaleziono. Miał ktoś może podobną sytuację??
mam tak u siebie od zachodu. moge skanowac K49 i skanowac... od wschodu tego problemu nie ma i jak juz pisalem nawet na zwyklym patyku moglem odbierac sygnal.
jak widac kierunek ma duze znaczenie.
matti44 pisze:Drogi emitelu. Uruchomcie cyfrowke z pazim/plac rodla. Moc 2kW. Nie bedzie w centrum problemow z odbiorem.
pomysl glupi nie jest, ale podejrzewam, ze w najblizszym czasie raczej niemozliwe. tak samo jak raczej niemozliwe bedzie ogladanie TV z masztu na Dunskiej, bo to masz radiowy (a widocznosc mam u siebie idealna) ;)

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Bede dazyl do tego aby sygnal dvbt z pazim/plac rodla pojawil sie jeszcze w tym roku a najlepiej do 15 listopada.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: Jarosław Bałuka »

matti44 pisze:Bede dazyl do tego aby sygnal dvbt z pazim/plac rodla pojawil sie jeszcze w tym roku a najlepiej do 15 listopada.
Nie planujemy innych emisji w Szczecinie do 2014r.

Viking
Posty: 35
Rejestracja: 21 lipca 2009, o 23:40

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: Viking »

To może nadawać z Helpterbergu tam jest ładna wieża telewizyjna, a jak się czyta forum to sygnał nadawany z Niemiec bez problemu odbierają wszyscy (moc 20kW). A już poważnie jak bardzo jest osłabiony sygnał w kierunku zachodnim, czyli na Szczecin?

wvv
Posty: 26
Rejestracja: 21 października 2010, o 21:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kolowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: wvv »

Dzisiaj na Pogodnie moc/jakosc 82/100 , c/n 55.
Szczecin to nie tylko centrum, a sygnal z PAZIM-u bylby silnie tlumiony.
Kolowo jest prawie optymalne.
Wlasnie w harmonogramie zostala zdjeta TVP Polonia.
Czyli bedzie 5 programow.

SQ1BHQ

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: SQ1BHQ »

Witam.

W Trzebieży odbieram bardzo dobrze DVB-T

http://www.youtube.com/watch?v=_lHGjrYy6qY

Zamówiłem już Fergusona Ariva T50 i do kompletu Miernik Axing TZU 22 DVB-T
Testy w poniedziałek

Piotrek
SQ1BHQ
Trzebież

artone

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: artone »

Tak to mniej więcej wyglądało u mnie w aucie. Niestety bardzo krótki filmik - mało miejsca na karcie jak na złość. Jak pisałem wcześniej sygnału z kołowa nie udało mi się złapać. Ponowne testy w dniu jutrzejszym

http://www.youtube.com/watch?v=RfW43si4JSE

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 281
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Miejscowość: Starogard Gd.
Odbiornik: Philips 32PFS6855/12
Instalacja antenowa: Dipol prosty w oknie, 3 piętro. Brak odbioru MUX-8.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice (61 km)

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: kaem3 »

Szkoda, że akurat na rozruch DVB-T w zachodniopomorskiem, nie ma z nami Vari'ego. Miejmy nadzieję, że notuje bandscany, obserwacje jakości, itp. i że raz na jakiś czas będzie raport :-)

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Zrobcie chociaz na kilka dni przekaz z pazim/plac rodla bym mogl antene i tuner sprawdzic. Tylko o tyle prosze. Jak sie nie da to zwiekszcie do max moc nadajnika w kolowie by czarnych dziur w centrum nie bylo.

5745

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: 5745 »

Osów, ul.Kluka, Siła 25-30%, Jakość 95%, odbieraja wszystkie programy MUX3 (nie ma dzwieku na tvp info).
Instalacja w domku jednorodzinnym, antena kierunkowa ze wzmacniaczem (wszystkie programy analogowe sa odbierane w bardzo dobrej jakosci).
chyba przydalo by sie nie tlumic tak sygnalu w kierunku polnocno-zachodnim :/

WierzownicK.
Posty: 9
Rejestracja: 12 sierpnia 2010, o 10:18

Re: DVB-T w Szczecine

Post autor: WierzownicK. »

A możeby tak popróbować emisję (rozważmy kierunkowo na południe) ze (zmodernizowanej) wieży Otto von Bismarcka :) ?Jej budowniczowie sprawili stoi na bardzo wyeksponowanym miejscu i ma dobre jeśli nie bardzo dobre położenie również i dla radiodyfuzji .Pewnie zniknełyby problemy z odbiorem w centrum naszej Stolicy Pomorza i nie wymagałoby to koordynacji z połową Europy .W innych miastach w Niemczech tak się przecież robi jeśli centra nadawcze nie stoją w nich samych jak n.p. w Lipsku . A wieża tylko czeka na solidnych inwestorów :) .Aczkolwiek muszę napisać że RTCN Szczecin Kołowo jest dość optymalnie postawionym obiektem (stoi w miejscu niemieckiej wieży widokowej) i emisje stamtad lecą n.p. daleko za Berlin ,mimo wytłumień w kierunku Meklemburgii .

warcnet
Posty: 21
Rejestracja: 22 października 2010, o 18:55
Odbiornik: Pen USB
Instalacja antenowa: Yagi 11/21-60 KIERUNKOWA UHF + wzmacniacz ceramiczny + STB Opticum T80HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin-Kołowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: warcnet »

Niebuszewo, ul. Przyjaciół Żołnierza, sygnału na Sticku Not Only TV brak, os. Kaliny, 5 piętro, anteny kołowskie widziane z balkonu, antena na balkonie, na innym sticku (na pewno MPEG-4) - sygnału brak.

Czy sygnał z Kołowa leci non stop? Czy może są jakieś przerwy, jak to wygląda?!

ODPOWIEDZ