Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
eter
Posty: 623
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter » 14 marca 2019, o 20:00

To chociaż tyle "doszliśmy".
Więc Polsat "strzela" sobie sam w kolano, nadając jako ścieżkę domyślną D+ z opóźnieniem...

Kamilx
Posty: 828
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Kamilx » 14 marca 2019, o 20:27

Te ścieżki dźwiękowe DD+ były już od początku ich nadawania opóźnione, ale ja z nich nie korzystałem, więc nie widziałem problemu.

eter
Posty: 623
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter » 15 marca 2019, o 01:31

W niektórych odbiornikach, ścieżka D+ jest ustawiana automatycznie ( Polsat ją wymusza w odróżnieniu od pozostałych nadawców), więc wychodzi na to, że tylko niektórzy mają ten problem.
Tym bardziej, skoro jest ona automatycznie ustawiana, to powinna być dobra a nie z opóźnieniem, albo Polsat powinien zrezygnować z jej priorytetu w nadawaniu.

Martens
Posty: 436
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Martens » 20 maja 2019, o 20:06

Od pewnego czasu znowu obserwuję czkawkę na TV 6. Usterka pojawia się może nie tak często jak poprzednio, ale występuje. Pewnie z biegiem czasu pojawiać się będzie coraz częściej.
Czy naprawdę nie można tej usterki skutecznie wyeliminować, żeby nie powracała?

krzyhu
Posty: 9
Rejestracja: 17 grudnia 2019, o 20:06
Odbiornik: telewizor manta
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: krzyhu » 19 grudnia 2019, o 20:51

mam ciągłe problemy z odbiorem mux-2 z RToN Chorągwica na kanale 23 (490mhz)
jest brak sygnału 0% mocy, inne mux-y działają z tego nadajnika i jest moc na poziomie 96%
to jest problem od lat , na mapach emitela wychodzi że jestem w zasięgu tego kanału 23.

penknife
Posty: 233
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: penknife » 20 grudnia 2019, o 09:14

Moja szklana kula podpowiada: wywal wzmacniacz z instalacji, bo ci odbiorniki głupiejo.
Choć często się myli.

VAHANARA
Posty: 134
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: VAHANARA » 20 grudnia 2019, o 12:44

penknife pisze:
20 grudnia 2019, o 09:14
Moja szklana kula podpowiada: wywal wzmacniacz z instalacji, bo ci odbiorniki głupiejo.
Choć często się myli.
Wymień na nowszy model - @Krzyhu ma antenę na strychu - życzę powodzenia szklanej kuli w odbiorze na antenie pasywnej w jego warunkach...

dvbtowiec
Posty: 627
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: dvbtowiec » 20 grudnia 2019, o 16:19

krzyhu pisze:
19 grudnia 2019, o 20:51
to jest problem od lat
Ja bym to okreslił - to jest właśnie Manta :D

Odpowiedz