DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

k@li111
Posty: 9
Rejestracja: 5 lipca 2009, o 01:22

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: k@li111 »

warcnet pisze:Niebuszewo, ul. Przyjaciół Żołnierza, sygnału na Sticku Not Only TV brak, os. Kaliny, 5 piętro, anteny kołowskie widziane z balkonu, antena na balkonie, na innym sticku (na pewno MPEG-4) - sygnału brak.

Czy sygnał z Kołowa leci non stop? Czy może są jakieś przerwy, jak to wygląda?!
Też mieszkam na Przyj. Żołnierza. Miałem wcześniej tak że TV znajdował kanały a karta DVB-t w kompie nie znajdowała choć miała DUŻO lepsze warunki do odbioru, Gdy doszło do 49 kanału pokazywało sygnał na ful ale programy się nie zapisywały, soft Splash i WinFast PVR2.
Aktualnie chyba nie nadają?

mkowalczuk
Posty: 42
Rejestracja: 15 października 2010, o 09:33

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: mkowalczuk »

W tej chwili nadają.

wvv
Posty: 26
Rejestracja: 21 października 2010, o 21:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kolowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: wvv »

Znakomity odbior, na Pogodnie sila/moc 82-90/100, c/n 55-56.
Na TVP 3 Szczecin dzwiek jest- TVP 3 ogolnopolski brak.

warcnet
Posty: 21
Rejestracja: 22 października 2010, o 18:55
Odbiornik: Pen USB
Instalacja antenowa: Yagi 11/21-60 KIERUNKOWA UHF + wzmacniacz ceramiczny + STB Opticum T80HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin-Kołowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: warcnet »

A ja nadal nic, teraz do akcji weszły 2 odbiorniki TV z MPEG-4 na Kaliny, widzimy migające lampki samolotowe na maszcie w Kołowie z balkonu na którym jest antena i 0 (zero) sygnału. No to ciekawe... :( :( :?:

wvv
Posty: 26
Rejestracja: 21 października 2010, o 21:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kolowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: wvv »

Niemozliwe, jak juz pisalem , u mnie znakomity odbior, dokladnie okolice Reduty Ordona,budynek 1 pietrowy, czyli nizej niz Os. Kaliny.Cos nie tak z antena lub ustawieniem tv.
Dla scislosci, antena to standartowa siatka + standartowy wzmacn.

artone

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: artone »

RAPIOTR : To ciekawi mnie po co info w opisie DVB-T? Właśnie chyba się przeliczyłem. Dziś byłem bliżej kołowa udało mi się złapać wszystkie kanały MUX-3 zachód. Z tym, że sprzęt nie chciał ich wyświetlić - nie obsługiwany format :( Niemieckie stacje odtwarza bez problemu stad pytanie czy ona nadawane są w identycznym formacie ? Czy po prostu ściągam zwykła tv

_chris_

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: _chris_ »

artone pisze:Niemieckie stacje odtwarza bez problemu stad pytanie czy ona nadawane są w identycznym formacie ? Czy po prostu ściągam zwykła tv
masz odbiornik przeznaczony na rynek niemiecki, a więc z dekoderem w standardzie mpeg-2, w jakim nadają Niemcy. U nas obowiązuje standard mpeg-4. I dlatego twój odbiornik nie potrafi wyświetlić polskich programów, chociaż je faktycznie odbiera.

artone

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: artone »

Właśnie doczytałem o kwestii różnicy w nadawaniu. Reasumując nie przetestuje nadajnika w Kołowie za pośrednictwem sprzętu w aucie :( Chyba, że przeprowadzę się do Niemiec :)

kwgpp

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: kwgpp »

Witam. To mój pierwszy post na forum. Jestem z pogodna (włodkowica).I opiszę jak to u mnie wygląda. Tuner to modem3g+tuner - huawei e510. Na antenkach które dali w zestawie nic nie znajduje. Ale mam jeszcze 2 stare anteny na dachu , jedna ustawioną na Kołowo a 2 "gdzieś na niemcy". I tak: oryginalny soft nic nie znajduje, na częstotliwościach niemieckich i tych z kołowa, pokazuje zasięg na 4 kreski ale nie znajduje porgramów. dvb dream po skanowaniu pokazuje, że znalazł 3 ale puste (2x niemcy i kołowo). Windows Media Center znajduje bez problemu 9 kanałów niemieckich a tylko z 2 razy podczas skanowania wykrył naszego muxa. Czyli chyba ma mpeg4 skoro pokazał jego zawartość ( czy niekoniecznie?). Modem w opisie na alegro miał napisane że ma mpeg4. Może ktoś potwierdzić, bo google nic nie mówią? Czy ktoś może używa tego tunera, albo ma takie kłopoty w szczecinie? Bo już zgłupiałem i nie wiem, gdzie leży przyczyna?
PS. Splash też nic nie znajduje. Czy to wina softu, może jakichś kodeków?
pozdrawiam
Michał

polaczek

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: polaczek »

kwgpp pisze:Witam. To mój pierwszy post na forum. Jestem z pogodna (włodkowica).I opiszę jak to u mnie wygląda. Tuner to modem3g+tuner - huawei e510. Na antenkach które dali w zestawie nic nie znajduje. Ale mam jeszcze 2 stare anteny na dachu , jedna ustawioną na Kołowo a 2 "gdzieś na niemcy". I tak: oryginalny soft nic nie znajduje, na częstotliwościach niemieckich i tych z kołowa, pokazuje zasięg na 4 kreski ale nie znajduje porgramów. dvb dream po skanowaniu pokazuje, że znalazł 3 ale puste (2x niemcy i kołowo). Windows Media Center znajduje bez problemu 9 kanałów niemieckich a tylko z 2 razy podczas skanowania wykrył naszego muxa. Czyli chyba ma mpeg4 skoro pokazał jego zawartość ( czy niekoniecznie?). Modem w opisie na alegro miał napisane że ma mpeg4. Może ktoś potwierdzić, bo google nic nie mówią? Czy ktoś może używa tego tunera, albo ma takie kłopoty w szczecinie? Bo już zgłupiałem i nie wiem, gdzie leży przyczyna?
PS. Splash też nic nie znajduje. Czy to wina softu, może jakichś kodeków?
pozdrawiam
Michał
Mam dokładnie to samo co opisuje kolega, moj tuner to Gigabyte u7300 z mpeg4, jestem z pogodna i tuner nic nie moze znalezc.

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Uruchomcie dvbt gdzies jeszcze bo problemow jak widac jest masa.

_chris_

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: _chris_ »

kwgpp pisze:I tak: oryginalny soft nic nie znajduje, na częstotliwościach niemieckich i tych z kołowa, pokazuje zasięg na 4 kreski ale nie znajduje porgramów. dvb dream po skanowaniu pokazuje, że znalazł 3 ale puste (2x niemcy i kołowo). Windows Media Center znajduje bez problemu 9 kanałów niemieckich a tylko z 2 razy podczas skanowania wykrył naszego muxv.
Potrzebujesz na początek porządnej instalacji antenowej - widać, że są duże problemy z zasięgiem, co jest pewnie kwestią twojej lokalizacji. Poczytaj wątki o antenach. Przykładowo - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=3&t=603.
kwgpp pisze:Modem w opisie na alegro miał napisane że ma mpeg4. Może ktoś potwierdzić, bo google nic nie mówią?
Tuner to tylko odbiornik, będzie odbierał zarówno transmisje z Polski, jak i z Niemiec - obie nadawane są w strumieniu mpeg-2, z tym, że w Polsce video kodowane jest w mpeg-4. Dlatego wyświetla zawartość paczek.

Aby zdekodować video potrzebne jest oprogramowanie dekodujące mpeg-4. Oryginalne (jeśli masz) może nie mieć dekodera mpeg-4, ale reszta ma. Brak dekodowania to więc zapewne kwestia zbyt słabej jakości odbieranego sygnału - na początek więc antena. Tu uwaga, z przyczyn technicznych, programy niemieckie mają większą odporność na zakłócenia, więc mogą być u was zwykle łatwiej odbierane w trudnych warunkach niż polskie mux-y.

varicap

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: varicap »

Nie mam już w domu z przyczyn "cięć wydatków comiesięcznych" telefonu stacjonarnego ani internetu ale pisze od znajomego i uprzejmie donosze obserwacje z ostatnich dni opisane na innym Forum (więc crosspost).
Moze się komu przydadzą informacje:
Witam znów od znajomego !
Caly czas walczę z odbiorem DVB-T z Kołowa.
Obecnie jest tak, ze już udało się uruchomić DVB-T przez wzmacniacz budynkowy to nawet z tłumikiem na minimum tłumienia (wrocily analogowe TVN i Puls).
Tyle, że... odbiera tylko Sony.
RWT przestał i tylko w jednym malym wycinku helipota tłumika przez chwilę pojawiają się artefakty.
Czyli wzmacniacz możemy wykluczyć, jezeli nie zmniejszyli (a na pewno tego nie zrobili) mocy POlsatu na sasiednim kanale.
Obecnie mam TVP1 (wygląda jak retransmitowany z analogu), TVP2 (piekna jakość), TVPInfo ale bez glosu (głos bardzo rzadko obecny), TVP Historia i kolorowe pasy zamiast TVP Kultura (i ton 1 kHz na Sonym OK a na RWT rwący nawet pod samą anteną bez wzmacniacza budynkowego).
TVP Info kilka dni mial "zamrożonego faceta" z godziną 19:11 (TVP Info daje jako propgram ionformacyjny czesto zegar w rogu). Co ciekawe, wtedy RWT podłączany do anteny na chwilę lapał normalna emisję TVP Info po czym... pojawial się ten sam "zamrozony facet" co na Sony.
Kilka dni do komercyjnego uruchomoienia a oni (nie wiem kto Emitel, TVP... w kazdym bądź razie "odpowiedzialni" ludzie) uczą się dopiero.
Pozdrawiam,
vari

mkowalczuk
Posty: 42
Rejestracja: 15 października 2010, o 09:33

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: mkowalczuk »

Dziś mamy działające 5 kanałów: TVP1, TVP2 TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia.
EPG działa w formie szczątkowej tj. TVP2 i TVP Info są zgodne z rzeczywistością. Reszta kuleje (TVP1) lub brak informacji (pozostałe kanały).
Dźwięk na wszystkich kanałach poprawny.
Sygnał: siła - 99%, jakość - 100%


----------
Wieści z 16:55
EPG działa jak należy.
Panie i Panowie z Emitela - dobra robota :-)

SQ1BHQ

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: SQ1BHQ »

Cześć.

Właśnie podłączyłem Arive T50 i jest jakaś straszna lipa z sygnałem (20:30) skacze i transmisja jest nie do oglądania. Podłączyłem dla sprawdzenia tuner x3mTV do netbooka dla sprawdzenia ale tam też rwie sygnał jest może minimalnie lepiej.
Instalacja antenowa jest OK, kanały analogowe odbieram idealnie (bez widocznych zmian)
Załapało mi nawet kilka kanałów z DL
Może mi ktoś potwierdzić czy sygnał jest w tej chwili OK ???

Piotrek
Trzebież

mkowalczuk
Posty: 42
Rejestracja: 15 października 2010, o 09:33

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: mkowalczuk »

Chodzi bez TVP Kultura (pasy łowickie na tym kanale). Sygnał na 99%

varicap

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: varicap »

mkowalczuk pisze:Chodzi bez TVP Kultura (pasy łowickie na tym kanale). Sygnał na 99%
A był moment już dziś, że wszystko dzialało poprawnie (nawet TVP INfo Szczecin). BYla też Kultura i poprawny EPG.
Widać znów może "ten krawat nie ten".
vari

SQ1BHQ

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: SQ1BHQ »

Wygląda na to, że chyba mam uszkodzony sprzęt :-(

http://www.youtube.com/watch?v=60h6_utz3kw

Piotrek
Trzebież

Piotrek79
Posty: 11
Rejestracja: 21 listopada 2009, o 16:49

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: Piotrek79 »

SQ1BHQ pisze:Wygląda na to, że chyba mam uszkodzony sprzęt :-(

http://www.youtube.com/watch?v=60h6_utz3kw

Piotrek
Trzebież
Z filmiku wynika że masz ustawiony kanał 41 a MUX3 z Kołowa nadawany jest na kanale 49

Dziwne jest to że Khz się zgadzają 698000

SQ1BHQ

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: SQ1BHQ »

Też mi coś nie pasowało ale częstotliwość jest OK.

Inny filmik przedstawiający zaistniałą sytuację.

http://www.youtube.com/watch?v=SiBlVLvr0nc

ODPOWIEDZ