DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

modulator
Posty: 78
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: modulator »

dvbtowiec pisze: 3 września 2020, o 09:56 Tak, ale nawet jakbym nie miał, to odbiornik i tak widzi sygnał, tylko nie wyświetla obrazu.
Jak masz możliwość, pobaw się tą ruchomą anteną i określ dokładniejszy kierunek sygnału. Możliwe że dolatuje Ci coś z odbicia.

Nie mniej pomimo braku wskazań u mnie, odbiornik zatrzymuje się dłużej na K27. Możliwe że jakiś szczątkowy sygnał dolatuje.
Przy wsparciu SDRa. Widmo DVB-T2 "z odbicia" byłoby "powygryzane" i takie są k22 k23 i k25 przy tej "obrotowej" ustawionej na zachód, względnie tyłem do Chorągwicy. Widmo kanału 27 jest idealnie gładkie po ustawieniu na Kosztowy podobnie jak k21 i k40. Jeszcze sprawdzę wieczorem.
proszę o przeniesienie wątku jak sytuacja się wyjaśni

dvbtowiec
Posty: 1631
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

Kosztowy od Krakowa są na północny zachód. Jeśli masz idealnie na zachód, to niekoniecznie muszą być Kosztowy, tym bardziej że mam antenę na Kosztowy ustawioną i również cisza.
Dzięki za info i czekamy z ciekawością na potwierdzenie.
Ostatnio zmieniony 3 września 2020, o 10:13 przez dvbtowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

modulator
Posty: 78
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: modulator »

dvbtowiec pisze: 3 września 2020, o 10:11 Kosztowy od Krakowa są na północny zachód. Jeśli masz idealnie na zachód, to nie koniecznie muszą być Kosztowy.
Dzięki za info i czekamy z ciekawością na potwierdzenie.
Mniej więcej 290 stopni. Pasuje do Kosztów

dvbtowiec
Posty: 1631
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

Raczej też bym coś miał, bo kierunek na Kosztowy mam ustawiony. Co prawda 16-to elementową, ale sygnał z nadajnika testowego Polsatu dolatywał pięknie na niej z Kosztowy.

modulator
Posty: 78
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: modulator »

dvbtowiec pisze: 3 września 2020, o 10:16 Raczej też bym coś miał, bo kierunek na Kosztowy mam ustawiony. Co prawda 16-to elementową, ale sygnał z nadajnika testowego Polsatu dolatywał pięknie na niej z Kosztowy.
Przepraszam, że jeszcze raz zapytam. Na pewno masz T2?
MUX Polsatu na k40 leciał w DVB-T (do tego 16QAM vs MUX1-4 i 8 - 64QAM za to T2 najczęściej 256QAM - trzeba ładne kilka dB więcej).
PN HD był skompresowany H264 (to było do odbioru na dotychczasowym sprzęcie). Polsat Film HD był skompresowany HEVC.
Ostatnio zmieniony 3 września 2020, o 21:42 przez modulator, łącznie zmieniany 2 razy.

dvbtowiec
Posty: 1631
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

Mam T2 i HEVC :) Jestem świadomy tego co piszę, spokojnie.
Odbierałem Polsat Film HEVC z K40 z Kosztowy, wiem że był w DVB-T, nie mniej telewizor jest z 2019 roku i ma w specyfikacji T2.


Edycja
Zagadka rozwiązana. Jest sygnał z Chorągwicy aktualnie prawdopodobnie.
Jakość i moc 100%
Zatem sukcesywnie są nadajniki uruchamiane w dniu dzisiejszym.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3178
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 »

Mam potwierdzenie że w Limanowej pojawił się sygnał na k.27 z Chorągwicy i odbiornik załadował 3 w/w programy.
Ostatnio zmieniony 3 września 2020, o 10:48 przez K63, łącznie zmieniany 1 raz.

MUX 1000
Posty: 164
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: MUX 1000 »

A ja mam antenę ustawioną na Kosztowy ( odległość około 20 km Miasto Bukowno ) czyli o wiele bliżej od Krakowa i sygnał jest 100% na 100%.
Wychodzi na to że Kosztowy też nadają, bo w kierunku Krakowa antenę mam tyłem.

dvbtowiec
Posty: 1631
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

Szkoda że w tym zestawie nie ma TVP HD.

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Miejscowość: Rybnik
Odbiornik: tv philips dekoder Viva
Instalacja antenowa: telmor 850 i Sparta lambda
10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Adis »

Raczej Katowice lub Wisła Skrzyczne bo u mnie w Rybniku 100/92

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 291
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Acid »

Kosztowy lub sfn z Chorągwicą, u mnie sygnał full

modulator
Posty: 78
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: modulator »

modulator pisze: 3 września 2020, o 10:06 Jeszcze sprawdzę wieczorem.
Z dachu (Dipol 28): Chorągwica siła 100, jakość 100, widmo (sdr) też ładne. To już na pewno Chorągwica, poziom sygnału na widmie podobny jak k23 czy k25, a zdecydowanie mocniejszy od k21 czy k40.
Z "obrotowej": Kosztowy siła 100, jakość 100. Obawiałem się, że Chorągwica z tyłu wpłynie negatywnie na jakość, ale jest (chyba) ok (100/100).

Inną sprawą jest wiarygodność wskazań Wiwy.

dvbtowiec
Posty: 1631
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

Na innych forach podają że na tą chwilę działa nadajnik w Krakowie (z wykazu UKE) i Katowicach, obydwa na K27.
Nie uruchomiono jeszcze w Warszawie i Gdańsku - te były w wykazie UKE.

Dziwne że do mnie sygnał nie doleciał z Katowic, gdy nie działała jeszcze Chorągwica.

2Tom
Posty: 104
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: 2Tom »

modulator pisze: 3 września 2020, o 09:12 DVB-T2 na k27. Nie mam jednak pewności czy Chorągwica
Edit. k27 miał być z Chorągwicy, ale sygnał zachowuje się, jakby leciał z Kosztów lub czegoś w podobnym kierunku. Siła i kierunek podobne jak k21 i k40.
Obrazek
Ścieżki (z nagrań z Wiwy):
TVP Kultura HD
  • HEVC 1920x1080 25fps
  • E-AC3 stereo 128kb/s (pol)
  • E-AC3 5.1 256kb/s (qaa)
  • E-AC3 stereo 96kb/s (aux) - audiodeskrypcja
  • AC-4 (org) (???) FFMPEG widzi:

    Kod: Zaznacz cały

    Stream #0:4[0x135](org): Data: bin_data (AC-4 / 0x342D4341)
AC-4 można wybrać przełączając Audio na pilocie WiWY? Mam ten tuner, ale we Wrocławiu nie ma jak tego sprawdzić jak nasi testują nadawanie w DVB-T2..

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2397
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Krosnoludek »

Wiwa chyba nie obsługuje AC-4

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 169
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: kris_s8 »

Jaki bitare mają z MUX 3 TVP1, TVP Sport a jaki z MUX5 TVP Polonia?

monter1981
Posty: 270
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: monter1981 »

@kris_s8 odpowiedź znajdziesz tu

zbiz
Posty: 3
Rejestracja: 9 grudnia 2020, o 09:51
Miejscowość: 32-731 Rozdziele
Odbiornik: WIWA HD158
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem zamontowana na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: zbiz »

Poleci ktoś z forumowiczów antenę na której odbiorę polsat news z MUX4 i MUX8 bez problemów w m. Rozdziele 32-731 z Chorągwicy? Z wzmacniaczem czy bez? Aktualnie posiadam antenę siatkową z wzmacniaczem zamontowaną na strychu (niestety nie mam możliwości montażu na kominie czy na budynku) i bez problemu na 100% odbieram MUX1, MUX2 oraz MUX3, z MUX8 pojawia się problem, sygnał oscyluje w granicy 50% i rwie obraz. Chciałbym wymienić antenę na taką, która umożliwi odbiór wszystkiego włącznie z polsat news (który niby jest nadawany wg danych w internecie z (chyba) 79kW, a jednak znalazłem informację, że jest to 7,9kW co jest bardziej prawdopodobne, bo na kanale 33 nie wyszukuje ani procenta sygnału).

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3178
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 »

zbiz pisze: 10 grudnia 2020, o 20:30 Aktualnie posiadam antenę siatkową z wzmacniaczem zamontowaną na strychu (...) i bez problemu na 100% odbieram MUX1, MUX2 oraz MUX3, z MUX8 pojawia się problem, sygnał oscyluje w granicy 50% i rwie obraz. Chciałbym wymienić antenę na taką, która umożliwi odbiór wszystkiego włącznie z polsat news
O odbiorze na strychu napisano na tym forum chyba już setki postów. Najczęściej nie jest to miejsce korzystne do stabilnego odbioru. A jeżeli już on jest, to trudno na jednej antenie odebrać wszystkie mux-y - na dodatek z podobnymi parametrami. Akurat siatka jest anteną która stosunkowo dobrze radzi sobie w takich warunkach. Skoro masz jakiś sygnał na mux-8, to można spróbować poprawić go dokładając dipol VHF do odbioru sygnału w polaryzacji pionowej http://www.anprel.sklep.pl/index.php?d= ... ukaj=dipol
Obrazek
Z mux-4 będzie problem. Póki co nadaje z mocą maks. 7.2 kW, ale w twoim kierunku o połowę mniej. Ponadto anteny nadawcze zawieszone są na Chorągwicy dwa razy niżej niż anteny mux 1-3. Z tego co pamiętam to Rozdziele leży w dolinie. Jeżeli na Polsat News nie masz żadnego sygnału, to na innej antenie cudów raczej nie będzie (chyba że na zewnątrz :?:). Polsat News jest dostępny w HbbTV np. "na sygnale" Polsatu w mux-2 (potrzebny telewizor z odpowiednią wersją HbbTV).

zbiz
Posty: 3
Rejestracja: 9 grudnia 2020, o 09:51
Miejscowość: 32-731 Rozdziele
Odbiornik: WIWA HD158
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem zamontowana na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: zbiz »



Akurat jest to Rozdziele Górne i jeden z wyższych punktów. Na MUX4 mam siłę 100% ale jakość 0%, czasem pokazuje 1% ale nie wyszukuje polsat news. Dodam, że sprawdziłem dzisiaj jeszcze kilka rzeczy i bez najmniejszego problemu (100% siły i jakości) odbieram MUX1, MUX2 oraz MUX3 z Katowic, bardzo lipnie musi być nadawany ten MUX4...

Odpowiedz