DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Skoro na razie nie jest to mozliwe to proponuje zmiany z analogu z tego nadajnika oto one:
1. zwiekszyc moc tv4 do 2 kW
2. dodac tvp 1, tvp2 , tvn , polsat , tv puls z moca 2 kW
3 dodac tvp info szczecin z moca 5 kw
Prosze chociaz tyle zrobic i dac zapewnienie o niewylaczeniu tego przekazu do 2014 roku

Z gory dziekuje
Pozdrawiam

DVB-T

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: DVB-T »

matti ile masz lat? obstawiam 14

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

DVB-T pisze:matti ile masz lat? obstawiam 14
nie 22

DVB-T

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: DVB-T »

Słuchaj, bo Twoje pytania i sugestie są trochę śmieszne. Sprawy nie są takie proste. Poczytaj najpierw, wyedukuj się w temacie choć w minimalnym stopniu a potem się wypowiadaj. Nikt nie odnosi się do Twoich propozycji bo są nierealne

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Pasuje w Polsce nic sie nie zalatwi
Ostatnio zmieniony 9 kwietnia 2022, o 16:27 przez matti44, łącznie zmieniany 1 raz.

polaczek

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: polaczek »

Witam, mam taki problem a mianowicie, mam tuner gigabyte u7300 , zainstalowałem wszystkie sterowniki + programy i tuner nie może nic wyłapać. W splash dvb pokazuje siła 55 i jakość 10 i co chwilę gubi i szuka i tak w kółko. Podpięty jest do anteny dvb-t ze wzmacniaczem tego typu http://www.dvbsklep.pl/antenadvzuchwytd ... p-110.html
Wszystko na windows 7.

koobek

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: koobek »

Czy ktos moze bawil sie w odbior telewizji za pomoca tunera wbudowanego w laptopa (lub na usb) i korzysta ze standardowo dolaczanej anteny (taka wysoka na ok. 20 cm na przyssawce)?

Jest w ogole szansa zlapac cos na niej w centrum i innych dzielnicach Szczecina (np. Gumience)?

pozdrawiam

matti44
Posty: 14
Rejestracja: 19 października 2010, o 08:37

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: matti44 »

Ja centrum i nie lapie

_chris_

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: _chris_ »

polaczek pisze: tuner nie może nic wyłapać. W splash dvb pokazuje siła 55 i jakość 10 i co chwilę gubi i szuka i tak w kółko. Podpięty jest do anteny dvb-t ze wzmacniaczem tego typu http://www.dvbsklep.pl/antenadvzuchwytd ... p-110.html
Po pierwsze, nie wiadomo, co, i czy w ogóle, w tej chwili leci w eterze, bo właśnie kończy się okres URUCHAMIANIA mux-3, więc wszystkie próby obarczone są w tej chwili ryzykiem złego sygnału ze źródła.

Wypada poczekać do czwartku.

Co do anteny - jak widać z rysunku - to prosta konstrukcja - zapewne dipol szerokopasmowy plus wzmacniacz. Takie rozwiązania stosuje się generalnie w antenach wewnętrznych. Z zasady, do cyfrówki powinna być zewnętrzna antena kierunkowa. Poczekaj do czwartku - zobaczysz czy się do czegoś nadaje po ustabilizowaniu się transmisji. To jest antena aktywna - włączyłeś zasilanie?
koobek pisze:Czy ktos moze bawil sie w odbior telewizji za pomoca tunera wbudowanego w laptopa (lub na usb) i korzysta ze standardowo dolaczanej anteny (taka wysoka na ok. 20 cm na przyssawce)?
Aby taką antenką coś złapać, to trzeba mieć naprawdę dobry i czysty sygnał, o co w mieszkaniu najczęściej bywa trudno. Spróbuj ją wystawić za okno w pozycji poziomej - może się coś uda. O ile oczywiście w ogóle macie w tej chwili sygnał z nadajnika. Ja bym się powstrzymał z poważniejszymi pracami do ustabilizowania się sytuacji, czyli do czwartku.

varicap

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: varicap »

_chris_ pisze:
polaczek pisze: tuner nie może nic wyłapać. W splash dvb pokazuje siła 55 i jakość 10 i co chwilę gubi i szuka i tak w kółko. Podpięty jest do anteny dvb-t ze wzmacniaczem tego typu http://www.dvbsklep.pl/antenadvzuchwytd ... p-110.html
Po pierwsze, nie wiadomo, co, i czy w ogóle, w tej chwili leci w eterze, bo właśnie kończy się okres URUCHAMIANIA mux-3, więc wszystkie próby obarczone są w tej chwili ryzykiem złego sygnału ze źródła.
Cześć -Chris_, właśnie widzę, że post napisałeś "minutę temu" i pobiegłem do TV włączyć DVB-T (Wyspa Wolin, 70 m na północ od Szczecina).
Obecnie na kanale 49 leci wsystsko jak nalezy i to z poprawnym EPG i dzwiękiem:
- TVP1
- TVP2
- TVP Info Regionalna
- TVP Kultura
- TVP Historia
Żadnych przycięć, żadnych "kolorowych pasów" czy innnych usterek.
Godzina na moim pececie 16:11 dnia 26.10.2010.
vari

polaczek

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: polaczek »

Wrzucam filmik który zrobiłem programem na komputerze, jest na nim pokazane jak łapie i traci zasięg w Splash.

http://www.yourfilelink.com/get.php?fid=582586


Może ma ktoś podobnie?

mkowalczuk
Posty: 42
Rejestracja: 15 października 2010, o 09:33

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: mkowalczuk »

Pinnacle PCTV HYBRID PRO STICK
Podłączyłem celem sprawdzenia. Siła sygnału 70-71% Jakość 100% Skanowanie powiodło się. Wszystkie znalezione kanały pracują jak należy.
Ustrojstwo było podłączone do tego samego zestawu antenowego, który daje mi na tunerze w TV 99% siły sygnału. Nawet z ciekawości nie próbowałem podłączać załączonej do tego cudeńka anteny. Jak będę w mieście to z ciekawość pewnie wygra, ale złudzeń nie mam.

Może są jakieś lepsze tego typu rozwiązania, ale Pinnacle złą firmą nie jest.
Przypuszczam, że większość tego typu tunerów jest tyle samo warta. Zamiast więc nerwowo przebierać nogami - proponuję wysnuć właściwe wnioski.

krzyscd

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: krzyscd »

Wrzucam filmik który zrobiłem programem na komputerze, jest na nim pokazane jak łapie i traci zasięg w Splash.

http://www.yourfilelink.com/get.php?fid=582586


Może ma ktoś podobnie?

ja ma podobnie tylko u mnie maks 25%...

wvv
Posty: 26
Rejestracja: 21 października 2010, o 21:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kolowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: wvv »

Teraz na Pogodnie, moc/jakosc 86/100 ; c/n 55
Aktualnie brak EPG.
TVP 1 i TVP Kultura dzwiek dolby digital.
Wlasnie EPG juz jest.Wszystko o.k.

wladyslaw.h

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: wladyslaw.h »

Własnie EPG. Ja ma z godzinnym opoźnieniem. Jak jest u Was?

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: demolek »

Witam
Bawiłem się dzisiaj w mieszkaniu [także Pogodno - Styki/Wita Stwosza] anteną logarytmiczną MLOG 6-60 aktywną.
moc/jakosc 72/90
Zgłosiły mi się wszystkie kanały z tego mux'a jak i programy z Helptelbergu z kanału 23 - ale tylko się zgłosiły - moc/jakość 5/10.
Czeka mnie jednak wyprawa nadach ale to może w weekend - wszystko na Globo HD TS1.
Miałem kłopoty z epg - krzaczyło na TVP Kultura i Historia

wvv
Posty: 26
Rejestracja: 21 października 2010, o 21:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kolowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: wvv »

Sz-n Pogodno - EPG idealnie.

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: demolek »

Zmieniłem oprogramowanie tunera na starsze 23700 [bo nowe to niestety niedoróba po raz kolejny ze strony Globo Polska] i EPG działa bez zarzutu. Dźwięk DD wizja jak na załączonych obrazkach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


no i pełno-profesjonalna instalacja antenowa :lol: :
Obrazek

krzyscd

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: krzyscd »

czy ktos wie jaki powinien by parametr transponder ID dla poszczegolnych kanalow?

SQ1BHQ

Re: DVB-T SZCZECIN

Post autor: SQ1BHQ »

Witam ponownie.
Dzis wszystko jest OK na Ariva T50 widocznie wczoraj wieczorem cos bylo nie tak z przekazem.

Pozdrawiam

Piotrek
Trzebiez
lokator JO73gp

ODPOWIEDZ