Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
eter
Posty: 672
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter » 14 marca 2019, o 20:00

To chociaż tyle "doszliśmy".
Więc Polsat "strzela" sobie sam w kolano, nadając jako ścieżkę domyślną D+ z opóźnieniem...

Kamilx
Posty: 849
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Kamilx » 14 marca 2019, o 20:27

Te ścieżki dźwiękowe DD+ były już od początku ich nadawania opóźnione, ale ja z nich nie korzystałem, więc nie widziałem problemu.

eter
Posty: 672
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter » 15 marca 2019, o 01:31

W niektórych odbiornikach, ścieżka D+ jest ustawiana automatycznie ( Polsat ją wymusza w odróżnieniu od pozostałych nadawców), więc wychodzi na to, że tylko niektórzy mają ten problem.
Tym bardziej, skoro jest ona automatycznie ustawiana, to powinna być dobra a nie z opóźnieniem, albo Polsat powinien zrezygnować z jej priorytetu w nadawaniu.

Martens
Posty: 459
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Martens » 20 maja 2019, o 20:06

Od pewnego czasu znowu obserwuję czkawkę na TV 6. Usterka pojawia się może nie tak często jak poprzednio, ale występuje. Pewnie z biegiem czasu pojawiać się będzie coraz częściej.
Czy naprawdę nie można tej usterki skutecznie wyeliminować, żeby nie powracała?

krzyhu
Posty: 9
Rejestracja: 17 grudnia 2019, o 20:06
Miejscowość: Kasina Wielka
Odbiornik: telewizor manta
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: krzyhu » 19 grudnia 2019, o 20:51

mam ciągłe problemy z odbiorem mux-2 z RToN Chorągwica na kanale 23 (490mhz)
jest brak sygnału 0% mocy, inne mux-y działają z tego nadajnika i jest moc na poziomie 96%
to jest problem od lat , na mapach emitela wychodzi że jestem w zasięgu tego kanału 23.

penknife
Posty: 233
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: penknife » 20 grudnia 2019, o 09:14

Moja szklana kula podpowiada: wywal wzmacniacz z instalacji, bo ci odbiorniki głupiejo.
Choć często się myli.

VAHANARA
Posty: 215
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: VAHANARA » 20 grudnia 2019, o 12:44

penknife pisze:
20 grudnia 2019, o 09:14
Moja szklana kula podpowiada: wywal wzmacniacz z instalacji, bo ci odbiorniki głupiejo.
Choć często się myli.
Wymień na nowszy model - @Krzyhu ma antenę na strychu - życzę powodzenia szklanej kuli w odbiorze na antenie pasywnej w jego warunkach...

dvbtowiec
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: dvbtowiec » 20 grudnia 2019, o 16:19

krzyhu pisze:
19 grudnia 2019, o 20:51
to jest problem od lat
Ja bym to okreslił - to jest właśnie Manta :D

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 154
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: kris_s8 » 15 października 2020, o 20:46

"Czkawka" na Polsacie trwa już od trzech tygodni.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Krosnoludek » 15 października 2020, o 21:29

Też to zauważam, prosimy podać dalej.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2477
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: JaroslawMroczkowski » 16 października 2020, o 17:21

Podane dalej. Pomogło?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Krosnoludek » 17 października 2020, o 00:14

Dzisiaj nie oglądałem Polsatu więc się nie wypowiem, zawsze po zgłoszeniu ustępowało, więc teraz zapewne też.

eter
Posty: 672
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter » 17 października 2020, o 15:45

Ha ha....czyli, ciągle trzeba "tupać nóżkami"....dobre i to, że jest reakcja.
Na TTV za to mają fajną przypadłość...to znaczy opisywane już ...............takie kropki, zamiast linii ciągłej.
Nie wiem, czy teraz jest, bo nie oglądam...ale niedawno było i co jakiś czas nęka tę stację.
Polsat News SD ma chyba trochę niedowidzących ludzików w swojej technicznej ekipie....nie mieszczą im się całe napisy na belce.
Wiem, wiem, marudzę...a to jest przeskalowanie z HD, jednak w dobie tak rozwiniętej techniki, żeby nie można było dopasować.
Jak już tak opisujemy różne kwiatki, to dziwię się, że na przykład najnowocześniejsze studio nadawcze jakim chwali się TVP, nie potrafi sobie poradzić z opóźnieniem fonii rozmówców, kiedy są pokazywani z ogólnej kamery studia z ich podglądem.
Co jak co, ale żeby taki babol występował w tak zaawansowanej obróbce technicznej z takimi możliwościami...a jednak najnowsza technika tu "klęka", ponieważ nie potrafią tego zgrać.
Ach ta najnowsza technika i jej "niuanse".
Kiedyś była linia opóźniająca w TV Rubin (tak wiem to inna bajka, ale jednak)...a teraz....technika cyfrowa klęka.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 154
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: kris_s8 » 18 października 2020, o 22:52

Wygląda na to że jest w porządku. (Z czkawką na Polsacie)
A takie pytanko do Pana Jarosława. Czy ten problem z MUX-2 występuje w całym kraju?
Ostatnio zmieniony 20 października 2020, o 21:57 przez kris_s8, łącznie zmieniany 1 raz.

m.szklarski
Posty: 26
Rejestracja: 15 lutego 2017, o 18:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wro/Ślęża

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: m.szklarski » 19 października 2020, o 08:39

I drugie pytanie do Pana Jarosława- czy Polsat kiedykolwiek poprawi ten utrzymujący się OD LAT asychron wizji i fonii (domyślna ścieżka D+)?

eter
Posty: 672
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter » 20 października 2020, o 19:20

Polsat może naprawi to w DVB-T2.
Emisję w DVB-T traktują raczej jako przymus i w ogóle ich nie interesuje.
Maja swoją platformę satelitarną i tam dbają, aby wszystko było tip top, bo nie podejrzewam, żeby mieli na satelicie takie rozjechanie.
Niektóre TV mają w głównym menu ustawienia preferowanej ścieżki MPEG, albo Dolby.
Jeśli ustawi się w preferencjach na MPEG - to już ta zrypana Dolby nie wchodzi z automatu i jest dobra MPEG.
Polsat w ogóle ma kiepskich techników i montażystów...często w reportażach mają rozjechane ścieżki, co tylko
świadczy o braku dobrego przygotowania do zawodu i zwykłego braku kontroli tego co wypuszczają w eter.
Szkoda, bo w analogu nie było się do czego czepić, w DVB-T odpuścili zupełnie.
A już ten ich płatny MUX DVB-T to jest raczej jakaś parodia w tych czasach, nadawać w tak fatalnej jakości MUX i jeszcze wołać za niego pieniądze.
Czasami Polsat News ma taką kiszkę na ekranie, że aż nie chce się wierzyć, że ktoś może nadawać z tak makabrycznie niską jakością.
Jedyny plus to taki, że go w ogóle odkodowali, jednak już nie jest na tyle obiektywny, żeby mógł być jakąś alternatywą do TVP Info.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Krosnoludek » 20 października 2020, o 21:31

Usterka na Polsacie jak narazie ustała.

Edyt.
Dopisuję, chodzi o usterkę z obrazem która ustała.
Ostatnio zmieniony 20 października 2020, o 23:13 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 154
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: kris_s8 » 20 października 2020, o 21:56

Ale dopisz że z obrazem, bo z rozjechanym synchronem to stała się normalka.

eter
Posty: 672
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter » 23 października 2020, o 19:27

Powinni wyłączyć to DOLBY, bo nikt normalny nie będzie tego przecież oglądał - tym samym zwalniając przepustowość, zwiększyć minimalnie bitrate obrazu i wyszłoby im to na dobre, skoro nie widzą, że źle nadają tę ścieżkę.

Odpowiedz