Kodek dźwięku AC-4

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
PrzemekS
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2018, o 15:10
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: Opticum Sloth Combo Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem/SLR Piątkowo/UE Poznań

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: PrzemekS »

U mnie, na telewizorze Loewe Bild 2.49 ścieżka AC-4 jest odbierana bez problemu.

Natomiast co do porównań jakościowych z EAC-3 na tym kanale to nie dochodze do jakiś rzeczowych konkluzji, bo niegdys miałem sporo do czynienia ze sprzętem audio i wiem że muszą być do tego "trudne" próbki, bo kodeki mają problemy z okrreślonymi rzeczami, a to preecho, a to transjenty, a to alikwoty. Włośnie takie próbki mają za zadanie uwypuklić takie zjawiska. Na próbkach "mówionych" czy na ścieżkach dźwiękowych które lecą na tym kanale nie podejmuję się oceny, nawet na słuchawkach (głośniki tego telewizora, pomimo że dobre i z dedykowanym wyłaczalnym subwooferem są moim zdaniem zbyt słabe) i tak nie pozwalają na porządną ocenę. Nawiasem mówiąc ścieżka AC-4 nadaje nieco ciszej, a więc i tak byłoby to niesprawiedliwe (przykładem jest zjawisko "loudness wars", dźwięk głośniejszy "na pierwszy rzut ucha" wydaje się lepszy).

Nawiasem nie wiem czy jedna że ścieżek EAC-3 nie jest (była? - proby robiłem w weekend) czasem nadawana z wyższą przepływnością? Brzmi po prostu lepiej. Ani telewizor, ani dekoder Opticum Sloth Combo Plus nie podają niestety przepływności ścieżek, a byłbym ciekaw.
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2020, o 11:19 przez PrzemekS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2568
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: JaroslawMroczkowski »

@ObywatelDVB-T
AC-4 zostanie dodane do tego dokumentu przy kolejnej nowelizacji. Już wkrótce.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli w obecnym dokumencie priorytet ma najlepsza ścieżka dźwiękowa, to należy sądzić iż po aktualizacji będzie to AC-4?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2568
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: JaroslawMroczkowski »

Tak należałoby się spodziewać.
AC-4 -> EAC-3 -> MPEG

Petersen
Posty: 9
Rejestracja: 3 marca 2021, o 18:32
Miejscowość: Pod Krakowem
Odbiornik: TCL 40S615
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu, bez dipola, 10 km do Chorągwicy, dobry widok.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Petersen »

Krosnoludek pisze: 5 września 2020, o 21:00 Skoro w testowum MUX-5 w Krakowie pojawiła się emisja kanału TVP Kultura HD i jedną że ścieżek dzwiękowych jest w AC-4, proszę podajcie odbiorniki telewizyjne i zewnętrzne tunery co ją poprawnie odbierają,
W TCL 40S615 - nie ma dźwięku, próby jego zmiany (przez wejście w język audio lub Lang) kończą się samoczynnym wyjściem z menu ustawień, bez efektu.

dvbtowiec
Posty: 2355
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: dvbtowiec »

@Petersen
W tym telewizorze nie będziesz miał prawdopodobnie dźwięku z AC4, gdyż to telewizor Full HD.
Zgodnie z rozporządzeniem AC4 ma być standardem w telewizorach 4K.

W TCL zmiana dźwięku na inną ścieżkę odbywa się poprzez wciśnięcie klawisza LANG na pilocie, a następnie strzałką w prawo rozwija się submenu i strzałkami w górę lub w dół zmienia się ścieżkę dźwiękową. Zatwierdzenie przez OK.

Samo wciśnięcie LANG nie zmieni ścieżki w TCL, gdyż to wywołuje tylko menu ekranowe, które jest ukrywane po kilku sekundach jeśli nie ma dalszej reakcji użytkownika.

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

@dvbtowiec, przecież zostało napisane przez @Petersen, że "próby jego zmiany (przez wejście w język audio lub Lang) kończą się samoczynnym wyjściem z menu ustawień, bez efektu".
Tak samo jest w Sharpie 4K 40BI5EA, o czym m.in. i tu pisałem. Problem zgłosiłem dwukrotnie w Sharp Consumer Electronics Poland, ale Sharp ma to najwidoczniej w 4 literach, bo od listopada 2020 brak jakiejkolwiek aktualizacji. Nie upieram się, TV nie musi mi odtwarzać AC-4, ale przynajmniej niech umożliwi odtwarzanie innego strumienia audio, bo dotychczas kanał (TVP Kultura HD) jest niemy, bez możliwości wyboru jakiejkolwiek ścieżki audio.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

I jeden i drugi przypadek to TV Android. O ile samo oprogramowanie jest chwalone za mnogość kompatybilnych aplikacji o tyle współpraca z konkretnymi odbiornikami jest różna w zależności od podzespołów, bo android jest bardziej zasobożerny.
Kto inny produkuje telewizory a kto inny jest twórcą androida, bo to platforma uniwersalna. Być może nie bardzo się dogadują.
Z formalnego punktu widzenia, tak jak napisał @dvbtowiec, tylko odbiorniki z rozdzielczością 4K mają odtwarzać dźwięk AC-4, ale też jeśli go nie odtwarzają to powinny automatycznie wybrać inną dostępną ścieżkę dźwiękową, bez względu na to czy to jest telewizor 4K czy Full HD.

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

ObywatelDVB-T pisze: 4 kwietnia 2021, o 12:39 Z formalnego punktu widzenia, tak jak napisał @dvbtowiec, tylko odbiorniki z rozdzielczością 4K mają odtwarzać dźwięk AC-4, ale też jeśli go nie odtwarzają to powinny automatycznie wybrać inną dostępną ścieżkę dźwiękową
No i właśnie tu jest sedno problemu mojego Sharpa 40BI5EA. To jest TV 4K, ale wywala "brak dźwięku" na kanale na którym ma strumień AC-4 i pozostałe (E-AC3), jakie są nadawane na TVP Kultura HD w MUX5. Na tym kanale szybkie menu wyboru ścieżku dźwiękowej jest zablokowane - widać co prawda liczbę ścieżek (5), ale bez możliwości wyboru jakiejkolwiek ścieżki, za to z komunikatem "brak dźwięku". Natomiast wejście w menu ustawień - ścieżki dźwiękowe, skutkuje powrotem do menu głównego. Reset ustawień do fabrycznych nie zmienia stanu rzeczy.

dvbtowiec
Posty: 2355
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: dvbtowiec »

@prezeswk
Widziałem co zostało napisane, dlatego uzupełniłem jak powinno się prawidłowo dokonać zmiany ścieżki dźwiękowej.
System w TCL jest wspólny, bo to telewizory z Android TV, różnią się detalami, ale wybór ścieżki powinien działać tak samo jak w odbiornikach 4k.
Nie wiem jak jest w Sharp, ale nie sądzę aby w TCL to nie działoło w odbiorniku HD, skoro działa w TCL 4k. Chyba że to jakiś babol gdy nie ma AC4 na pokładzie, w takim wypadku trzeba producenta gnębić.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1436
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: blockbuster »

Trochę dziwne jest to zachowanie niektórych TV. Na TVP Kultura jedyną ścieżką z identyfikatorem POL jest ta z kodekiem E-AC3 (PID 303), więc chyba ją (a nie ścieżkę z AC-4) powinny wybierać jako domyślną odbiorniki z wybraną w menu "Polską" jako krajem użytkowania, i/bądź ustawionym językiem audio na "polski"? No chyba, że ktoś ma inne ustawienia (chociażby kraju).

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Masz LG więc masz pewnie podobnie. U mnie na ustawieniu dźwięku na "Auto", wybiera właśnie AC-4. Można oczywiście przestawić np. na E-AC3 lub dowolną ale ustawienie "Auto" jest ustawieniem domyślnym, fabrycznym.

Priorytet wyboru ścieżki AC-4 jest prawidłowym zachowaniem odbiornika.
JaroslawMroczkowski pisze: 6 grudnia 2020, o 18:15
ObywatelDVB-T pisze: 6 grudnia 2020, o 13:09 Możliwe, że to zależy od telewizora. U mnie odwrotnie na domyślnych ustawieniach fabrycznych wybiera AC-4
Wybór ścieżki zależy od telewizora i jego ustawień. Priorytety wyboru są opisane m.in w Stanowisku KRRiT w sprawie nadania programom i usługom w strumieniu DVB-T obowiązujących w Polsce numerów identyfikacyjnych ONID, NID, TSID, SID i LCN.
(strona 3, tabela 4). Dokument wymaga aktualizacji/nowelizacji, ale ogólne zasady pozostaną niezmienne.
Oczywiście odbiornik musi najpierw uwzględnić ustawienia językowe i ewentualne inne parametry ustawione przez użytkownika np Audiodeskrypcja.
JaroslawMroczkowski pisze: 15 grudnia 2020, o 11:18 @ObywatelDVB-T
AC-4 zostanie dodane do tego dokumentu przy kolejnej nowelizacji. Już wkrótce.
ObywatelDVB-T pisze: 15 grudnia 2020, o 11:34 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli w obecnym dokumencie priorytet ma najlepsza ścieżka dźwiękowa, to należy sądzić iż po aktualizacji będzie to AC-4?
JaroslawMroczkowski pisze: 15 grudnia 2020, o 14:27 Tak należałoby się spodziewać.
AC-4 -> EAC-3 -> MPEG

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

blockbuster pisze: 4 kwietnia 2021, o 18:28 Na TVP Kultura jedyną ścieżką z identyfikatorem POL jest ta z kodekiem E-AC3 (PID 303), więc chyba ją (a nie ścieżkę z AC-4) powinny wybierać jako domyślną odbiorniki z wybraną w menu "Polską" jako krajem użytkowania, i/bądź ustawionym językiem audio na "polski"? No chyba, że ktoś ma inne ustawienia (chociażby kraju).

To jest ciekawe... Mam ustawienia kraju PL. Język dźwięku: polski, drugi język: oryginalny. Szybkie menu wyboru dźwięku na TVP Kultura HD (MUX5) pokazuje 1/5 POL. Tyle, że dźwięku nie ma (co jest też sygnalizowane pod przyciskiem info - brak dźwięku), nie ma też możliwości wyboru ścieżki dźwiękowej. Na każdym innym programie, który nadaje więcej niż 1 ścieżkę dźwiękową wybór jest, domyślnie ustawia się ścieżka z językiem polskim, dźwięk jest. Dla przykładu, na TVP Polonia HD mam 1/3 pol.
Gdy w ustawieniach TV zmienię dźwięk na oryginalny, jako drugi ustawiam polski, bądź oryginalny (to nic nie zmienia), to gdy wybieram TVP Polonia HD, jako dźwięk odtwarzany ustawia mi się z automatu 2/3 org, ale na TVP Kultura HD (MUX5) ustawia się z reguły 1/5 POL i oczywiście brak dźwięku, także brak możliwości wyboru ścieżki. Na kilkanaście przełączeń dosłownie ze dwa razy jako domyślny dźwięk na TVP Kultura HD odpalił mi się 4/5 org, ale i tak była cisza i nie było możliwości zmiany ścieżki dźwiękowej. To jest tak, jakby obecność AC-4 blokowała możliwość wyboru innej ścieżki i co więcej, możliwość zdekodowania ścieżki dźwiękowej do postaci elektrycznej - realnego dźwięku w głośnikach. Oczywiście na Kultura HD z MUX8 Sharp odtwarza dźwięk poprawnie.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1436
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: blockbuster »

ObywatelDVB-T pisze: 5 kwietnia 2021, o 08:19 Masz LG więc masz pewnie podobnie. U mnie na ustawieniu dźwięku na "Auto", wybiera właśnie AC-4. Można oczywiście przestawić np. na E-AC3 lub dowolną ale ustawienie "Auto" jest ustawieniem domyślnym, fabrycznym.
Tak, mam także ustawioną tę opcję wyboru kodeka na "Auto" ale w ustawieniach telewizora w zakładce "język" jest opcja wyboru języka dla pierwszej i drugiej ścieżki audio i te ustawienia w przypadku mojego tv są nadrzędne nad tymi pierwszymi dotyczącymi wyboru kodeka.
Inaczej mówiąc, telewizor szuka najlepszej pod względem jakości ścieżki audio ale wpierw w obrębie wybranego języka audio (przy wybranym języku "polskim" priorytet mają ścieżki z identyfikatorem "pol").
Może się mylę ale według norm/regulacji priorytetem dla odbiornika jest właśnie identyfikator wersji językowej a dopiero później rodzaj kodeka?
W jednym z cytatów które podałeś Pan Jarosław napisał, że odbiornik musi najpierw uwzględnić ustawienia językowe i ewentualne inne parametry ustawione przez użytkownika, więc mam prośbę do Pana Jarosława o wyjaśnienie jak to z tą kolejnością jest?

prezeswk pisze: 5 kwietnia 2021, o 15:06 To jest tak, jakby obecność AC-4 blokowała możliwość wyboru innej ścieżki i co więcej, możliwość zdekodowania ścieżki dźwiękowej do postaci elektrycznej - realnego dźwięku w głośnikach.
Wygląda na to, że rzeczywiście jest jakiś błąd po stronie softu. Telewizor niby sygnalizuje, że wybrana jest ścieżka 1/5 POL (czyli z kodekiem E-AC3) ale brak dźwięku może sugerować, że w rzeczywistości wybiera tę w AC-4 (4/5 ORG).

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Ja taż mam ustawiony pierwszy język audio na polski, drugi na angielski.
Wygląda na to że wersja WebOS u mnie 5.0 ma tu znaczenie.
Może uwzględnili już nowe zalecenia.
A może telewizor jakoś inaczej rozpoznaje ścieżki nie po nazwie, bo właściwie wszystkie są polskie.
1. Polski
2. Oryginalna wersja językowa
3. aux
4. Audio 1
5. Audio 2
I jako pierwszą wybiera mi czwartą, Audio 1 czyli AC-4.

Z resztą w instrukcji obsługi telewizora jest napisane, że przy ustawieniu Auto taka jest kolejność, więc raczej nie ma mowy o błędzie w oprogramowaniu.

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

Kolejne "pogłębianie" tematu. Zwykle wejście w menu "ścieżki dźwiękowe" mojego Sharpa 40BL5EA na TVP Kultura HD w MUX5 kończy się wyświetleniem ekranu startowego android TV, ale na dziesiątki prób, raz, czy dwa udało mi się wejść w to menu ścieżek dźwiękowych. W efekcie widzę 5 ścieżek audio. Wymuszenie ich powoduje sytuację, w której pierwsze 3 (pol, org i ad) są odtwarzane poprawnie, natomiast 4 i 5 - opisane jako org i org2 nie są - cisza. Wnioskuję, że jednak ten TV (40BL5EA), choć w specyfikacji ma AC-4, to jednak nie potrafi go zdekodować. Być może jest to przypadek mojego egzemplarza, albo ogólnie softu. Być może ktoś z Państwa jest w stanie sprawdzić, jak to w tym (albo podobnym z serii XXBL5EA) modelu wygląda? Brak audio na TVP Kultura HD tłumaczę tym, że telewizor pokazuje, że odtwarza 1 ścieżkę dźwiękową opisaną jako pol i jest ona w E-AC3, jednak w rzeczywistości "wskakuje" na ścieżkę 4 w AC-4, której nie potrafi odtworzyć - stąd brak dźwięku.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3032
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Krosnoludek »

Pisz do Sharpa że w telewizorze brak głosu, niech poprawiają. Telewizor jeszcze na gwarancji?

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

Sprawa od kilku miesięcy jest zgłoszona. Producent sugeruje czekać na aktualizację oprogramowania, a jak to nic nie zmieni, to przyjmie TV w ramach gwarancji celem weryfikacji usterki. Na razie czekam na aktualizację. Zobaczymy co to da. Sprawę przedstawiam tu na forum także jako ciekawostkę, w celach poznawczych.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1436
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: blockbuster »

ObywatelDVB-T pisze: 5 kwietnia 2021, o 19:40 Wygląda na to że wersja WebOS u mnie 5.0 ma tu znaczenie.
Możliwe, że w nowszej wersji webOS-a wprowadzili właśnie takie zmiany. U mnie, na starszym sofcie, nazwy ścieżek dźwiękowych na TVP Kultura w MUX-5 są następujące: "pol", "qaa", "aux" a dla ścieżek w AC-4 "org" i "or2".
Na załączonym obrazku można zobaczyć, że takie oznaczenie jest "żywcem" wzięte z identyfikatorów wysyłanych w strumieniu multipleksu w tablicy PMT (zaznaczyłem tylko ścieżkę pierwszą i te dwie ostatnie w AC-4)
Obrazek

Przy okazji- pytanie jaką ścieżkę dźwiękową (przy takich ustawieniach dotyczących języka jak podałeś) wybiera twój TV jako domyślną np. na TVN w MUX-2 i jak ją identyfikuje?

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Są dwie.
1. Polski (MPEG)
2. org (DOLBY AUDIO)
Wybiera tą pierwszą.

Przy okazji dodam, że na TVP Kultura w MUX5 oprócz wspomnianych wyżej oznaczeń nazw ścieżek, są wszystkie 5 opisane jako (DOLBY AUDIO)

ODPOWIEDZ