Sprawdzam TV

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
MaxEvans
Posty: 486
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa TON Komin EC4 RTCN Zygry

Re: Sprawdzam TV

Post autor: MaxEvans »

Na tunerku też się wyświetla słychać dźwięk.

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 280
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Miejscowość: Starogard Gd.
Odbiornik: Thomson 32HD3301
Instalacja antenowa: Dipol prosty w oknie, 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice (61 km)

Re: Sprawdzam TV

Post autor: kaem3 »

Dziwna rzecz z moim niekompatybilnym Thomsonem: kanał "Sprawdzam TV" raz jest na liście, raz nie ma. Zdarzyło się nawet, że przełączyłem na "Sprawdzam TV", a tu wskakuje mi TVP1. Zaglądam jeszcze raz na listę, a tam "Sprawdzam TV" już nie ma. Od czego to zależy?

some83
Posty: 282
Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:35
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: wGniazdko220V ethernetWiFi
chciałbymTaki Dab+
SW/MW/LW DRM+
Instalacja antenowa: wannabe:220V w gniazdko na ethernet/WiFi
over IP na wszystko

Re: Sprawdzam TV

Post autor: some83 »

DVB-T2 pisze: 22 grudnia 2021, o 20:43 Sprawdzam TV ma ustawiony typ serwisu na 0x1F - HEVC Digital Television Service.
to te Całe Legendarne ETSi jest nam potrzebny tylko po to by nam wymyślić jakiś taki Numer Serwisu:

z Mojej Fantazji i głowy:

Kod: Zaznacz cały

0x1F - HEVC Digital Television Service
0x20 - VVC Digital Television Service
0x21 - EVC Digital Television Service
0x22 - AV1 Digital Television Service
i dopiero potem sami możemy o wdrożeniu VVC + LC EVC myśleć?

Przecież takie numery w firmware dekoderów można wgrać tuż przed flashowaniem…
za pomocą prostego Softu…
(trzeba tylko znać adres tego pojedynczego Bajtu, który trzeba zmienić…)

Po co mielibyśmy to robić?

Gdyż jak my wymyślimy swoje numery, ETSi swoje uzgodni,
to możemy numery bardzo prosto i szybko dostosować do tych wymyślonych przez ETSi…

(Ale pewnie rząd by musiał wydawać po 50-100zł dopłaty do serwisantów flashujących odbiorniki stand alone i SetTobBoxy…
bo mnóstwo osób zdawało matury z angielskiego, ale z Flashowaniem byłoby pewnie mnóstwo wtórnych analfabetów nie umiejących sobie wgrać nowego firmware z internetu…
Bo oczywiście dodanie opcji w menu ręcznego ustalania Serwisu NiE wchodzi w grę…)

Pakos
Posty: 72
Rejestracja: 29 grudnia 2009, o 20:31
Miejscowość: Krosno
Odbiornik: Hitachi 4K
Instalacja antenowa: Siatka z dipolem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno-Sucha Góra

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Pakos »

Czy kanał Sprawdzam TV zakończył już nadawanie?
Obecnie taki obraz jest dostępny
Obrazek

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2655
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Puma »

U mnie z Trzeciewca, wszystko jest jak było.

Kamilx
Posty: 962
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Kamilx »

O 12:20 powróciła plansza Sprawdzam TV

zyggi
Posty: 58
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: Sprawdzam TV

Post autor: zyggi »

uruchomilem około 10 letni tuner usb marki HP i plansza swieci i buczy 8-)
na pewno jest gotowy na nowe wyzwania :D :D :D

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2655
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Puma »

Kanał nadaje w DVB-T HEVC a przejdziemy na nadawanie DVB-T2 HEVC.
Ten test nie jest miarodajny i pewny, dopiero odbiór testowych kanałów od TVP jest PEWNY.

dvbtowiec
Posty: 2009
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Sprawdzam TV

Post autor: dvbtowiec »

Jest miarodajny, gdyż odbiorników DVB-T z kodekiem HEVC na 99% nie ma na rynku.
Jeśli jakiś ma HEVC, to jest prawie pewne że ma DVB-T2.

Bardzo dziwne że plansza działa na tak starym odbiorniku. Odbiornik nie mógłby mieć jeszcze HEVC, więc nie powinno być obrazu.
Co to za odbiornik? Jaki model?
Może go do komputera podłączasz? W takim przypadku za kodeki HEVC odpowiada komputer i rzeczywiście mógłaby ta plansza działać.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2655
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Puma »

Pozostaje ten 1%. Na FB czytałem że na "sprawdzam tv" wszystko dobrze a kanałów testowych nie odbiera (jest tylko dźwięk).

Edit: Wygląda na to że starsze telewizory Samsung mają czasami problemy tzn. sprawdzam tv działa a kanały testowe TVP już nie. Na FB ponownie ktoś piszę o tym.

adzik
Posty: 16
Rejestracja: 5 marca 2022, o 20:34
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Signal T2-MINI
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Sprawdzam TV

Post autor: adzik »

Mam takie 2 dziwne sytuacje i nie wiem czy TV będzie poprawnie odbierał programy:
1. Philips PHS 4012/12, na Wiadomości24 jest tylko sam głos, ale na SprawdzamTV jest wizja i fonia
2. Manta 32LHA48L, Wiadomości24 działają poprawnie głos i wizja, ale na SprawdzamTV jest wizja bez fonii !!!

MaxEvans
Posty: 486
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa TON Komin EC4 RTCN Zygry

Re: Sprawdzam TV

Post autor: MaxEvans »

1 być może nie ma 10 bit

2 zobacz czy możesz na sprawdzam tv ścieżkę audio wybrać.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2655
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Puma »

Na planszy powinno być napisane że nie jest to test w 100% niezawodny i odsyłać na testowy MUX 5 wraz z podaniem nr. kanałów.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1377
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Sprawdzam TV

Post autor: blockbuster »

1. Pierwszy TV nie obsługuje 10 bitowej głębi kolorów dlatego nie ma obrazu ma Wydarzeniach24. Raczej nie ma się co tym za bardzo przejmować bo docelowo w DVB-T2 będziemy mieli 8-bit i telewizor będzie wyświetlał obraz poprawnie.

2. Wydarzenia24 mają fonię w MPEG, natomiast na SprawdzamTV ścieżka dźwiękowa jest w E-AC3 (DD+). Brak dźwięku może oznaczać, że odbiornik nie obsługuje tego kodeka.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1003
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Sprawdzam TV

Post autor: DanielK »

Dlatego też, że dźwięk jest tylko w DD+ może się zdarzyć, że niektóre starsze telewizory w ogóle nie widzą tego kanału. Nie dodadzą go na listę programów.

bigdamian2
Posty: 15
Rejestracja: 29 lipca 2016, o 12:32

Re: Sprawdzam TV

Post autor: bigdamian2 »

Sprawdzam TV nadaje w standardzie DVB-T nie DVB-T2

Kamilx
Posty: 962
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Kamilx »

Na planszy Sprawdzam TV dodano logo TVP.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3374
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Sprawdzam TV

Post autor: K63 »

Cytat z innego forum ...
Drobna uwaga: wiele odbiorników opisywanych jako posiadające kodek HEVC nie potrafi odebrać modulacji 256QAM.
Kanał "Sprawdzam" był/jest nadawany w DVB-T z kodekiem HEVC w 64QAM - takim samym jak DVB-T "starym". Prawdziwym testem było odbieranie z MUX-a w DVB-T2 gdzie we właściwościach sygnału możemy odczytać modulację 256QAM.
HEVC jest tylko kodekiem obrazu, może być nadawany w starym DVB-T.

Ja już eksperymentujemy z wyborem kraju to najbliżej nam będzie do wersji czeskiej, tam od początku stosowany jest HEVC 256QAM. Niemcy stosują od paru lat 64QAM niestety...

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2655
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Sprawdzam TV

Post autor: Puma »

Braku mi informacji że 100% pewności daje tylko poprawny odbiór testowego MUX 5 + jakie kanały, taka informacja powinna być na planszy.

arek77_1971
Posty: 60
Rejestracja: 21 lipca 2012, o 08:13
Miejscowość: Świerzawa
Odbiornik: LG 3DLA620S
LG 49 SM8600
Instalacja antenowa: televes boss 790
televes elipse
televes dat
Nadajnik - obiekt nadawczy: śnieżne kotły,świerzawa,ślęza

Re: Sprawdzam TV

Post autor: arek77_1971 »

Witam, tv LG 43LJ5150ZD z 2017, w sprawdzam tv jest głos i obraz a tv nie odbiera mux 1,2,4,5 zero sygnału

ODPOWIEDZ