Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Dobrycel
Posty: 620
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Rychło wczas to publikują ...
Czy Opticum i Skymaster to ta sama firma (producent) ?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3112
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Opticum Blue to Skymaster
Opticum Red to AXTechnology
Globo się kiedyś podzieliło, pokłucili się właściciele czy coś?

Kamilx
Posty: 1025
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Wgrałem nową wersję oprogramowania i zauważyłem poprawki:
- naprawiono błąd, który przy szybkim przełączaniu kanałów po kolei powodował cofanie się do tyłu o 3 pozycje, zamiast o 1 w górę.
- usunięto błędną informację o kodeku video w przypadku kanału DVB-T H.265 (wcześniej pokazywał MPEG-2 na Wydarzenia24)
- dodano polskie tłumaczenie komunikatu o rozpoczęciu zaprogramowanego nagrywania (ale nadal zakończenie nagrywania jest po angielsku)

eter
Posty: 1195
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

Jest ktoś w stanie podać jaką czułość ma ten tuner?
Chodzi mi o dane techniczne - nie "organoleptyczne" ;)
Według mnie ma bardzo dobrą i ciekawi mnie, jaką podają czułość jego głowicy i jak ona wygląda w stosunku do Wiw...czy też innych tunerów.

jusuw
Posty: 1
Rejestracja: 15 stycznia 2022, o 19:43
Miejscowość: Śrem
Odbiornik: STB 2Gen
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna z zasilaniem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: Skymaster STB M265

Post autor: jusuw »

Żeby jeszcze dodali EPG do nagrywanych programów ;)

eter
Posty: 1195
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

Zupełna porażka.
Dzisiaj kumpel przyniósł do mnie kupiony ten tuner i chyba trafił na jakiś bubel, ponieważ na tej samej antenie u mnie wszystko dobrze hula, sygnał na 100% a u niego sygnał na 40% zawieszanie się tunera na programach HEVC, nic takiego nie występuje na moim.
A to dwa takie same modele.
Nic nie pomogło... wgranie najnowszego firmware.
Więc wychodzi na to, że nawet dwa takie same odbiorniki odbierają całkiem inaczej.
PS. Wymienił na inny model i jest wszystko OK, więc trafił się jakiś faktycznie bubel.

Kamilx
Posty: 1025
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Po raz pierwszy Skymaster mi odpisał :) Wkrótce ma być wydana nowa wersja oprogramowania. Mają zostać naprawione m.in. zakłócenia w telegazecie, zakłócenia w napisach, brak ścieżek audiodeskrypcji, poprawa rozdzielczości wyjścia analogowego oraz tłumaczeń.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3112
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Z jakiego adresu e-mail?
Ile ja się do nich opisałem i zero odpowiedzi, kiedyś Globo to była porządna firma, Skymaster zszedł na psy.
Tabletradar/Smart-Test chciał ten tuner przetestować, ale nie ma namiaru na producenta, który schował ostatnio glowę w piasek.

Kamilx
Posty: 1025
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Odpisano mi z e-maila: serwis@skymaster.de . Zanim aktualizację wstawią na stronę, to mają mi podesłać jak będzie już gotowa.

eter
Posty: 1195
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

Telegazeta w tym tunerze to zupełna porażka.
Już pomijając fakt, że działa jak chce...to czcionka jest tak toporna, że nie można tego czytać.
Ciekawe, że w odbiornikach TV jest fajna a w tych tunerkach to zmiłuj się.
Szkoda, że sygnał cyfrowy nie podaje sygnału telegazety do TV - jak to było w tunerach analogowych.
Swoją drogą to chyba i tak telegazeta niedługo umrze śmiercią naturalną.
Oprócz TVP..to chyba wszyscy inni już je wyłączyli, zostawiając jedynie kilka stron z programem i reklamami.

Kamilx
Posty: 1025
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Otrzymałem nową wersję oprogramowania v.1.1.0. Umieściłem ją tutaj: https://drive.google.com/file/d/1tZ43fj ... sp=sharing

Na razie zauważyłem takie poprawki:
- dodano audiodeskrypcję (jako opcja do uruchomienia w menu -> Ustawienia systemowe -> Ustawienia audio deskrypcji; po uruchomieniu tej opcji na każdym kanale, gdzie dostępna jest audiodeskrypcja automatycznie kanał jest z nią uruchamiany, o czym informuje monit "Audiodeskrypcja dostępna"; poprzez ścieżkę dźwiękową nie da się jej uruchomić)
- naprawiono zakłócenia w telegazecie (ale nadal trzeba max. do 20 sekund poczekać na wyświetlenie strony zanim się strona odświeży)
- naprawiono zakłócenia w napisach teletekstowych
- usunięto kilkunastosekundowy brak reakcji dekodera na pilota po wyborze napisów teletekstowych
- dodano informacje o liczbie nośnych oraz o modulacji dla DVB-T2 w informacji o odbiorniku (niebieski przycisk)
- poprawiono nazwy rozdzielczości w menu przy podłączonym dekoderze poprzez SCART (wcześniej 480i było zamienione z 576i; ale nadal po wybraniu 576i dekoder zmienia rozdzielczość na AUTO)
- przetłumaczono na język polski niektóre komunikaty związane z nagrywaniem, które dotąd były po angielsku.

Przy okazji pojawił się nowy błąd - nie da się ustawić powtarzania nagrywania przez EPG, bo nie da się przejść do tej pozycji. Można zedytować w nagraniach
Ostatnio zmieniony 23 marca 2022, o 14:43 przez Kamilx, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3112
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Obecnie firma Skymaster do firma krzak, "olewają" swoich dawnych klientów z Globo, kompletny brak kontaktu. Ja jako zwolennik tej firmy, obecnie na pewno nie kupię ich tunera, skoro jesteśmy dla nich złem, niech sami sobie "żeżrą" te tunery. Sat Kurier też się od nich odciął, albo na odwrót. Tyle się do nich opisałem, a tam nikt nie potrafi po ludzku odpowiedzieć, czy np. będzie od nich tuner Combo, taki zmodernizowany XS65 Combo o głowicę DVB-T2 i kodek HEVC i najlepiej z HbbTV, oraz wersja DVB-T2 z HbbTV. Zresztą patrzeć po opiniach, to takich osób jest mnustwo: https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,1019600

eter
Posty: 1195
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

Myślałem, że to tylko u mnie jest taki bug, ale kumpel z nowym dekoderem i zupełnie innym TV ma to samo.
Czyli jak ustawi się na wyjściu dekoderka sygnał wyjściowy HDMI 1080p_50 - to w zależności od kolejności wyłączenia i włączenia urządzeń, dekoderek gubi nastaw i wraca do 576i.
Trzeba pamiętać co najpierw wyłączać i włączać...aby z automatu nie gubił ustawionej rozdzielczości i nie przestawiał jej na 576i - co trochę upierdliwe jest.
Skoro nowy soft dodaje jeszcze kolejnego buga jak pisze kolega @Kamilx to sobie na razie go odpuszczę.
Poprawa telegazety jest ważna dla kumpla, więc skoro działa lepiej - to jemu chyba zainstaluję ten podany przez kolegę.

Kamilx
Posty: 1025
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Dostępna jest nowa aktualizacja v.1.1.2 z dnia 22 kwietnia -> https://update.skymaster.de/

Nie wiem, co ta aktualizacja zawiera - sprawdzę w czwartek.

eter
Posty: 1195
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Dzięki za info.
Jak zauważysz jakieś pozytywne zmiany to daj znać.
Ja swojego na razie nie aktualizuję, bo nie wiadomo, czy w ogóle warto.

konrad681
Posty: 12
Rejestracja: 1 maja 2012, o 08:28
Miejscowość: Mierzyn k.Szczecina
Odbiornik: LG 49SM8200pla
XORO HRT8720
Denver DAB-43 Plus
Instalacja antenowa: 2x Antena Kierunkowa HN63NWZ , HN62
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo / RSN Warszewo

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: konrad681 »

W wersji 1.1.2 znów brak informacji o modulacji przy częstotliwości w panelu info wyświetlana jest znów częstotliwość (602Mhz //) i nic więcej, na ten moment kolejny bug w poprzednich wersjach było wyświetlane przy kanałach DVB-T teraz przy żadnym nie wyświetla tej informacji

Dobrycel
Posty: 620
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Dobrycel »

Wszystkich producentów chyba boli tworzenie logu z informacjami, na temat zmian w oprogramowaniu...

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3112
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Krosnoludek »

Ja bardzo ale to bardzo chciałbym, by Skymaster wyprodukował tuner XS65 Combo zmodernizowany o DVB-T2, HEVC. Super tuner że świetną grafiką ekranową, tylko Skymaster ma w nosie moje prośby by produkowali taki zmodernizowany tuner Combo.

Kamilx
Posty: 1025
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Lista zmian (v.1.1.2):
- usunięto błąd, który powodował brak możliwości powtórzenia nagrania przez EPG (pojawił się w v.1.1.0)
- poprawiono działanie EPG - nie ma "dziur" w programie
- usunięto błąd, który powodował, że nie zawsze na wyświetlaczu był napis "rEC" podczas nagrywania (np. po przełączeniu na inny kanał)
- usunięto błąd, który powodował, że po wciśnięciu klawisza „powrót” dekoder wraca na ułamek sekundy na poprzedni kanał, po czym powraca do obecnego
- znikła informacja o modulacji dla kanałów DVB-T2 oraz pojawiły się jakieś tajemnicze cyferki w prawej kolumnie w menu "status odbiornika" (niebieski przycisk)

Na razie tyle zauważyłem poprawek.

pa2w
Posty: 7
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 15:42
Miejscowość: Rzeszów

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pa2w »

Mam R265 Lite od może 2 tygodni :evil: i widzę że ten problem z rozdzielczością 576i jest nagminny...
Ustawiasz sobie 1080 wyłączysz tv czy tam tuner pierwszy i po ponownym uruchomieniu rozdzielczość którą dostaje tv to 576i.
W ustawieniach tunera oczywiście jest cały czas że niby 1080. Jeszcze co tam u mnie jest a no tak obraz się ustawia automatycznie przy rozdziałkach na 4:3 (auto nic nie daje) i musze ręcznie zmieniać 16:9 by dopasował się do tv i to już później pamięta nawet jak wraca do 576i :lol: .
Co do firmware miałem 1.0.1, 1.0.9 i teraz 1.1.2.

ODPOWIEDZ