WIWA H.265 MAXX

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

gocom pisze: 18 maja 2022, o 12:14 Wieczorem mogę sprawdzić rollback do wersji V5.1.0.52. Dam znać wynik.
Możesz przy okazji sprawdzić, co wysyła przez SCART model Max New :?:

SW 5.1.1.6
HW 2.1.RC20.4.7 UU

gocom
Posty: 62
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

Nie mogę tego zrobić. Posiadam WIWA MAXX (LAN).

Istnieją trzy wersje WIWA MAXX:

1. WIWA MAXX LAN

- Procesor - MSA7T31E
- DDR3 - 128 MB
- Flash SPI - 8 MB
- HW: 3.1.RC20.4.1
- SW: V5.1.0.52 10.11.2020 Urządzenie nie jest już obsługiwane przez oprogramowanie.

2. WIWA MAXX NEW (WI-FI)

- Procesor - MSA7T10
- DDR2 - 64 MB
- Flash SPI - 4MB
- HW: 2.1.RC20.4.7UU
- SW: V5.2.1.47 12 maja 2022 najnowsze oprogramowanie

3. WIWA MAXX WI-FI

- Procesor - MSA7T31E
- DDR3 - 128 MB
- Flash SPI - 8 MB
- HW 3.1.RC20.4.1UU
- SW: V5.2.1.47 12 maja 2022 najnowsze oprogramowanie

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

gocom pisze: 18 maja 2022, o 14:28 Nie mogę tego zrobić. Posiadam WIWA MAXX (LAN).
Istnieją trzy wersje WIWA MAXX ...:
No dobra, o bałaganie w Wiwa już wiem.
:lol:

Co w twoim (Maxx z LAN) wysyła SCART:
1 - na stałe RGB
2 - na stałe CVBS
3 - jedno i drugie, ale do wyboru
4 - jeszcze coś innego, co zaświtało w mózgach inżynierów z Wiwa

:?: :?: :?: :?:

gocom
Posty: 62
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

@zyggi
Możesz wrócić, ale są niuanse. Jeśli nadal chcesz zaryzykować, procedurę zwrotu napiszę na PW.

@alex_777

Od wielu lat nie korzystałem z interfejsu SCART-SCART. Znalazłem telewizor ze SCART, ale bez kabla. Spróbuję znaleźć kabel i sprawdzę.

zyggi
Posty: 65
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

Dzięki. Pozostaje pytanie czy warto? Są jakieś zmiany na lepsze?

gocom
Posty: 62
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

zyggi pisze: 18 maja 2022, o 19:57 Są jakieś zmiany na lepsze?
Nie mam odpowiedzi na to pytanie. Mamy różne warunki odbioru sygnału, wymagania sprzętowe i zainteresowania.

ricardo1994
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2022, o 13:52
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: > Model: WIWA H265 MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: ricardo1994 »

Witam.

Nie działa mi funkcja dzielenia filmu (W trybie „FILM” dzielenie materiału na 9 części.)

Czy ktoś ma również ten sam problem ?

> Model: WIWA H265 MAXX NEW
> SW Wersja:V5.2.1.47 Maj 2022
> HW wersja:2.1.RC20.4.7UU

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

ricardo1994 pisze: 19 maja 2022, o 13:30 Czy ktoś ma również ten sam problem ?
> Model: WIWA H265 MAXX NEW
> SW Wersja:V5.2.1.47 Maj 2022
Czy mógłbyś sprawdzić, jakie masz podzakładki w głównej zakładce OBRAZ, bo widzę że korzystasz z najnowszego softu :?:

ricardo1994
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2022, o 13:52
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: > Model: WIWA H265 MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: ricardo1994 »

alex_777 pisze: 19 maja 2022, o 16:47
ricardo1994 pisze: 19 maja 2022, o 13:30 Czy ktoś ma również ten sam problem ?
> Model: WIWA H265 MAXX NEW
> SW Wersja:V5.2.1.47 Maj 2022
Czy mógłbyś sprawdzić, jakie masz podzakładki w głównej zakładce OBRAZ, bo widzę że korzystasz z najnowszego softu :?:
Proporcje - Auto
Rozdzielczość - 1080i
Format TV - PAL

gocom
Posty: 62
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

@alex_777
Samsung UE40H5290AU + WIWA MAXX(LAN)
Interfejs Scart

SW: V5.1.0.52
Na stałe CVBS

SW: V5.2.1.47
Na stałe CVBS

Nie jestem pewien, czy Samsung UE40H5290AU ma pełny scart. Styki złącza Scart 7(B), 11(G) i 15(R) w telewizorze to najprawdopodobniej NC. Do prawidłowej kontroli potrzebny jest telewizor CRT na rynek europejski.

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

ricardo1994 pisze: 19 maja 2022, o 22:10 Proporcje - Auto
Rozdzielczość - 1080i
Format TV - PAL
gocom pisze: 20 maja 2022, o 11:31 SW: V5.1.0.52
Na stałe CVBS

SW: V5.2.1.47
Na stałe CVBS
Dzięki za info.
Wcześniej miałem Arive (DVB-T) i można było wybrać w menu RGB albo CVBS.
Ciekawe, czy stałe CVBS wymyślił sobie handlarzyna z Poland, który to zamawia i rozprowadza, czy może wysłanie RGB na SCART było ponad możliwości Zółtego Informatyka z Wiwy :?:
:D


Choć widzę, że w jakiejś odmianie SW jednak było RGB

Obrazek

wlodarek1
Posty: 13
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 08:57

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: wlodarek1 »

2 dni temu kupiłem tuner w wersji MAXX NEW .
Ma on firmware w wersji V5.2.1.16 z grudnia 2021 .
Piszecie tutaj że jest nowszy soft obecnego miesiąca .
Skąd pobrać plik z najnowszym softem .
Nie mam jeszcze antenki wi-fi do tego tunera i nie wiem w jakim stacjonarnym sklepie
taką antenkę kupić . W ustawieniach jest opcja aktualizacji przez USB ,
ale skąd wziąć plik z najnowszym softem ?
Podłączyłem do portu usb w tym tunerze antenkę wifi od innego tunera dvbt2 -
- Ferguson 760i , ale niestety nie zadziałała .
Proszę o pomoc :shock:

ricardo1994
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2022, o 13:52
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: > Model: WIWA H265 MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: ricardo1994 »

wlodarek1 pisze: 21 maja 2022, o 17:48 2 dni temu kupiłem tuner w wersji MAXX NEW .
Ma on firmware w wersji V5.2.1.16 z grudnia 2021 .
Piszecie tutaj że jest nowszy soft obecnego miesiąca .
Skąd pobrać plik z najnowszym softem .
Nie mam jeszcze antenki wi-fi do tego tunera i nie wiem w jakim stacjonarnym sklepie
taką antenkę kupić . W ustawieniach jest opcja aktualizacji przez USB ,
ale skąd wziąć plik z najnowszym softem ?
Podłączyłem do portu usb w tym tunerze antenkę wifi od innego tunera dvbt2 -
- Ferguson 760i , ale niestety nie zadziałała .
Proszę o pomoc :shock:
Instrukcja jaką zaleca serwis WIWY

Przed i po aktualizacji należy przywrócić ustawienia fabryczne.

Zaczynamy więc od:

- wciskamy przycisk "menu" na pilocie.
- wybieramy zakładkę "System" (koło zębate)
- wybieramy "Przywróć ustawienia fabryczne"
- hasło: 000000

Następnie:

- wciskamy przycisk "menu" na pilocie.
- wybieramy zakładkę "System" (koło zębate)
- wybieramy "Aktualizacja oprogramowania" -> "Aktualizacja przez USB"

Po zakończeniu aktualizacji dekoder sam się zresetuje. Przywracamy
ponownie ustawienia fabryczne.

Najnowsza wersja oprogramowania:

Wiwa Maxx New V5.2.1.47 z 12 Maja 2022

https://drive.google.com/file/d/1Cq0wle ... ZTvXD/view

wlodarek1
Posty: 13
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 08:57

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: wlodarek1 »

Dzięki ricardo - aktualizacja firmware już zainstalowana .
Ja nie widzę żadnych zmian w menu ustawień po tej aktualizacji :|
Mam pendriva o poj 16 GB , chciałbym go wykorzystać do nagrywania z tunera .
Jakie najlepiej wybrać ustawienia w opcjach PVR ;
Fat 32 czy NTFS ? i jaką wielkość timeshif :?:

MaxEvans
Posty: 663
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: MaxEvans »

Antenę kupisz na Allegro (wpisz Antena Wiwa)

Ja mam Fat32 Timeshift mam ustawiony 1GB.

gocom
Posty: 62
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

@alex_777
Może źle zrozumiałem pytanie o RGB (koszty tłumacza google)
W Menu-Image - do wyboru RGB lub CVBS

Zakończono podłączenie w dekoderze wyjść procesora odpowiedzialnych za RGB:

7pin SCART - 53pin MSA7T31E B
11pin SCART - 54pin MSA7T31E G
15pin SCART - 55pin MSA7T31E R

Wynik testu z telewizorem CRT Siemens FC209R4 + WIWA MAXX(LAN)

SW: V5.1.0.52
jedno i drugie, ale do wyboru

SW: V5.2.1.47
jedno i drugie, ale do wyboru

adam555
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2014, o 21:38
Miejscowość: Rzeszów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adam555 »

gocom pisze: 18 maja 2022, o 19:12 @zyggi
Możesz wrócić, ale są niuanse. Jeśli nadal chcesz zaryzykować, procedurę zwrotu napiszę na PW.
Cześć
Wersję V5.2.1.47 można wgrać wprost na starego Maxx LAN?
Może coś zdołali poprawić, np nagrywanie. A szczególnie gdy godziny "stykają się", np gdy programuje się z EPG dwie audycje po kolei.
Powrót, rozumiem wprost się nie da. Jeśli nie tajemnica to jak to robić?

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

wlodarek1 pisze: 21 maja 2022, o 18:54 Ja nie widzę żadnych zmian w menu ustawień po tej aktualizacji :|
Czy po tej zmianie softu na najnowszy (czyli 5.2.1.47) w zakładce OBRAZ masz takie menu (szczególnie WYJŚCIE VIDEO - RGB) :?:

Obrazek

zyggi
Posty: 65
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

Ja sie na razie nie zdecydowalem na wgranie tego softu, jesli chcesz nagrac dwie audycje po kolei to robisz najprostsza rzecz na swiecie - pierwsza skracasz o minute 8-)

gocom
Posty: 62
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

adam555 pisze: 23 maja 2022, o 15:47 Cześć
Wersję V5.2.1.47 można wgrać wprost na starego Maxx LAN?
Tak. Plik aktualizacji - upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin
Po zakończeniu aktualizacji pojawi się komunikat - Błąd aktualizacji oprogramowania. Nie martw się - wszystko jest w porządku.

Kod: Zaznacz cały

reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

1 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

16384 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4960636 bytes read
storage is empty
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> fatload usb 0 80000000 $(ForceUpgradePath)
--24 %
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4960636 bytes read

>> spi_wrc 80004000 0 4b7164
--28 %
offset 0x0, size 0x4B7164
Flash is detected (0x09A1, 0x5E, 0x40, 0x17)
initialization done!
Erasing...
Writing...
Verifying...

>> setenv usb_complete 1
--32 %

>> setenv usb_upgrade 0
--36 %

>> setenv OAD_NEED_UPGRADE 0
--41 %

>> setenv OAD_TRIGGER_TYPE 0
--45 %

>> setenv bootcmd ' spi_rdc 0x80b00000 0x7e028 0x3a62f4; LzmaDec 0x80b00000 0x3a62f4 0x80000180 0x81000000; go 0x80000224;
--49 %

>> setenv upgrade_mode null
--53 %

>> setenv MstarUpgrade_complete 1
--57 %

>> setenv bl_jpd_read_addr 0x051ec800
--62 %

>> setenv bl_jpd_read_size 0x00100000
--66 %

>> setenv bl_jpd_write_addr 0x052ec800
--70 %

>> setenv bl_jpd_write_size 0x003fc000
--74 %

>> setenv bl_jpd_inter_addr 0x056e8800
--78 %

>> setenv bl_jpd_inter_size 0x00630000
--83 %

>> setenv bl_dfb_framebuffer_addr 0x04df8000
--87 %

>> setenv ve_buffer_addr 0x05d18800
--91 %

>> saveenv
--95 %
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> reset
--99 %
Reset command is skipped

>> HW3.1.RC20.4.1U
--104 %
Unknown command 'HW3.1.RC20.4.1U' - try 'help'
[ERROR] do_ustar:737: Error> cmd: HW3.1.RC20.4.1U Fail !!
[ERROR] do_custar:759: Upgrade Application error!
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
AP upgrade OK!~
resetting ...
adam555 pisze: 23 maja 2022, o 15:47 Powrót, rozumiem wprost się nie da. Jeśli nie tajemnica to jak to robić?
Instrukcje będę pisać w wiadomościach prywatnych.
Jeśli masz pytania - zapytaj ponownie. Komunikuję się przez tłumacza google.

ODPOWIEDZ