Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

dyskusje o odbiorze, nie dające się zaklasyfikować do żadnego innego działu na forum
matiasmovie
Posty: 12
Rejestracja: 28 czerwca 2016, o 15:52
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: Realtek RTL2832P
Instalacja antenowa: Logarytmiczna ~120cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: matiasmovie »

Witam, Czy spotkał się ktoś z problemem z polskimi znakami w EPG na kanałach TVP? U mnie problem występuje w programie ProgDVB
Obrazek
Obrazek

Na innych kanałach taki problem nie występuje
Obrazek

DVB-T2
Posty: 171
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: DVB-T2 »

Tak, jest to znane od dawna: viewtopic.php?p=244818#p244818
TVP używa sobie innego kodowania znaków EPG niż wszyscy inni i niż jest w rozporządzeniu, ale to TVP, więc nikt nie ma odwagi zwrócić im uwagi :lol:

Samo kodowanie znaków nie jest technicznie niepoprawne - sygnalizacja jest dobra, więc trzeba atakować autora ProgDVB, żeby dodał obsługę Latin alphabet No. 7 (ISO 8859-13), jeśli to nie działa.

matiasmovie
Posty: 12
Rejestracja: 28 czerwca 2016, o 15:52
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: Realtek RTL2832P
Instalacja antenowa: Logarytmiczna ~120cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: matiasmovie »

Ok, dzięki za info

DVB-T2
Posty: 171
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: DVB-T2 »

Dla pewności sprawdź, czy nie ma czegoś w opcjach, co nie włącza jakiegoś kodowania. Dziwne byłoby jednak, żeby taki stary program, z wieloletnimi tradycjami, czegoś nie obsługiwał. Może gdzieś coś tam trzeba przestawić? Niestety nie korzystam z ProgDVB.

Jeśli nie ma, autor w przeszłości poprawiał takie sytuacje, gdy mu się podrzuciło nagranie TS:
https://forum2.progdvb.com/viewtopic.php?f=2&t=9085

j@n
Posty: 75
Rejestracja: 16 kwietnia 2021, o 22:59
Miejscowość: Warszawa

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: j@n »

SmartDVB też ma problem z EPG na kanałach TVP.

Nie tylko polskie znaki są krzaczkami, ale i "zjada" dwie pierwsze litery każdego tekstu.

Ramirez
Posty: 234
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: Amiko V30+ LG 43v635uj
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: Ramirez »

Na Opticum Sloth Combo Plus jest to samo.

DVB-T2
Posty: 171
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: DVB-T2 »

Znaczy na Opticum Sloth zjada dwa znaki tekstu? Czy że kodowanie jest złe?

Co do tych dwóch znaków, to po pewne z powodu błędnego założenia autora SmartDVB, że kodowanie znaków zawsze musi mieć 3-bajtową deklarację. To nie jest prawda. TVP deklaruje obecnie kodowanie znaków przez 1 bajt (0x09), więc zjada dodatkowo 2 znaki z testu.

W DVB dla ogólnie rzecz ujmując pól tekstowych możliwe jest puszczanie informacji o kodowaniu znaków i czy ona jest, czy nie, rozpoznaje się zasadniczo po pierwszym bajcie. Jeśli jest równy lub większy niż 0x20, nie ma tej informacji i należy nic nie ucinać, a tekst potraktować... niby jako ISO/IEC 6937, choć zdania na ten temat są podzielone ;) Jeśli pierwszy bajt jest natomiast mniejszy niż 0x20 - zaczyna się zabawa :)

Jeśli ten pierwszy bajt to 0x10 - do ucięcia są 3 bajty i dają deklarację ISO/IEC (to robi SmartDVB, ale robi też błędnie dla sytuacji, gdy pierwszy bajt nie jest 0x10, na TVP jest 0x09, 1 bajt, SmartDVB kasuje 2 znaki z tekstu, próbując uciąć 3 bajty, jak dla tego przypadku).
Jeśli pierwszy bajt jest < 0x10 lub > 0x10, ale < 0x16, do ucięcia jest tylko ten jeden bajt i kodowanie tekstu jest na jego podstawie.
Jeśli pierwszy bajt to 0x1F - do ucięcia są 2 bajty.

Poza tym to, co jest dalej trzeba odpowiednio przetworzyć, np. mając pierwszy bajt 0x15 mamy UTF-8 BMP i dalej kolejne znaki mogą zajmować więcej niż 1 bajt.


Wszystkie te losowe problemy by zniknęły, gdyby TVP po prostu zaczęła nadawać to, co zostało zapisane w rozporządzeniu Ministra Cyfryzacji w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych.
7. Nawigator informacji o usługach
Odbiornik cyfrowy jest wyposażony w nawigator informacji o usługach, który zapewnia użytkownikowi dostęp do podstawowych informacji o usługach i zdarzeniach transmitowanych w tablicach SI opisanych w PN-ETSI EN 300 468 [9] i w DVB Document A038 [27] oraz pozwala użytkownikowi sterować odbiornikiem. Nawigator informacji o usługach umożliwia poprawne wyświetlanie znaków alfabetu polskiego zakodowane zgodnie z PN-ISO/IEC 8859-2:2001 [20].
Nie ma tam żadnego ISO/IEC 8859-13, jest wskazane co ma być. Od producentów STB i TV wymaga się różnych rzeczy to może czas, żeby nadawcy też zaczęli nadawać zgodnie z tym, co się od producentów wymaga?

j@n
Posty: 75
Rejestracja: 16 kwietnia 2021, o 22:59
Miejscowość: Warszawa

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: j@n »

Dzięki za bardzo fachowe wyjaśnienie! Teraz wszystko jasne.

Szkoda tylko, że na poprawkę nie ma co liczyć. SmartDVB nie jest obecnie rozwijany. To był bardzo fajny darmowy program. Zresztą nadal taki jest, to EPG trzeba jakoś przeboleć. Ważne, że nie crashuje podczas wyświetlania tych krzaczków. Oglądanie i nagrywanie działa.

No, prawie. Zauważyłem, że nagrywając wybrany program z DVB-T2 pakiet PAT ulega rozmnożeniu. W pliku zapisane zostają trzy kopie obok siebie. Czemu? To ci dopiero zagadka. Nagrywanie całego multipleksu działa poprawnie (nie ma duplikatów PAT). Nagrywanie wybranego programu z DVB-T też działa poprawnie. Trudno, to też trzeba będzie jakoś przeboleć.

Ramirez
Posty: 234
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: Amiko V30+ LG 43v635uj
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: Ramirez »

Nie zjada, tylko kodowanie jest złe.

matiasmovie
Posty: 12
Rejestracja: 28 czerwca 2016, o 15:52
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: Realtek RTL2832P
Instalacja antenowa: Logarytmiczna ~120cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: Problem z polskimi znakami w EPG (TVP)

Post autor: matiasmovie »

j@n pisze: 13 maja 2022, o 02:17 Nagrywanie całego multipleksu działa poprawnie (nie ma duplikatów PAT). Nagrywanie wybranego programu z DVB-T też działa poprawnie. Trudno, to też trzeba będzie jakoś przeboleć.
W ProgDVB nagrywanie całego muxu jak i pojedyńczego kanału przez TS recorder działa dobrze, jedyny minus, że normalne nagrywanie jak np planowanie nagrywania albo kliknięcie na pasku ikony nagrywania jest płatne
Obrazek

Co do problemów ze znakami w EPG na TVP to zostało już to naprawione w pre-releasie (7.45.1b) więc pewnie za niedługo pojawi się w stable

ODPOWIEDZ